2021.11.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A Civilek megmutatták a “nagy” politikának, hogy – tetszik, nem tetszik – csak velük és az érdekükben lehet az országot irányítani…

7 min read

Az előválasztás egyértelmű nyertesei a civilek, és a vesztesei a politikai pártok, mert innentől tagadhatatlan, hogy önmagukban a pártok nem tudnak változást elérni, a civilek bevonása nélkül nem lehet sem leváltani a jelenlegi kormányt, sem ezt követően irányítani az országot.

De a tegnapi előválasztás sikere, a Civilek gyözelme ellenére önkritikusnak is kell lenni, tenulni kell nemcsak a hibákból,de a sikerekből is…

“Csak az nyerhet meg egyháborút, aki képes nem csak az elvesztett, de a megnyert ütközetek után is átgondolni, kiértékelni és megtalálni az okait győzelemnek és vereségnek egyaránt…”

Az előválasztás valóban a demokrácia győzelme, de bármennyire is örülnek ennek sokan, a győzelemhez az a 8%, aki elment szavazni, az bizony még nagyon kevés. Az igazi harc, az igazi kampány még csak most indul el, és az ellenzéki összefogás egybentartásának vagy széthullásának is csak most következik az erőpróbája. Ebben is a Civilekre hárul a legnagyobb szerep, hiszen az előválasztás során az elért sikerek tükrében innentől már nem szabad visszalépni abból a szerepből, amit aktivitásukkal kiharcoltak. Ezt az előválasztást láthatóan nem lehetett aktivistákkal megnyerni, mivel nincsenek elegen, és az sem mondható ki egyértelműen, hogy mindneki aktív szimpatizáns a szavazók közül, hiszen mindne bizonnyal nem kevesen, ahoyg az eddigi választások soránis nem valami mellett, hanem inkább valami ellen szavaztal. Ezzel önmagában semmi gond, de nem elég a győzelemhez, MZP-nek, mint civil jelöltnek most kell megmutatni, hogy nem csak az előválasztás idejére volt képes felül emelkedni pártokon, hanem ezt követően is. Most kell továbbra is konzekvensen képviselnie, hogy nem elég egy oldalon elszámoltatni, az elmúlt 30 év politizálásának minden aktív résztvevőjét el kell számoltatni, hogy kiderüljön ki tévelyedett el, megrészegülve a hatalomtól, vagy ki bizonyította be, hogy alkalmatlan arra, amit csinál, leszámítva azt a tényt, hogy elég jók sikerült megélnie abból, amit nem vagy rosszul csinált.

Márki-Zay Péter győztesként úgy nyilatkozott tegnap este: Ellenzéket váltottunk (és ebben van igazság bőven)

Itt áll mögöttem a családom és hét gyermekem – kezdte győzelmi beszédét Márki-Zay Péter. A miniszterelnök-jelölt külön köszönetet mondott Hódmezővásárhelynek a támogatásért.

“Végtelenül megnyugtató, hogy nem kell hátranézni, mert a hátország stabil.”

Márki-Zay Péter kiemelte az őt támogató szervezeteket és pártokat is.

“Egy nagy, széles koalíció, a tiszták koalíciója áll mögöttem.”

A miniszterelnök-jelölt kivételes alkalomnak nevezte a mait, mert ellenzéket is váltottak. Márki-Zay Péter szerint leváltották azokat a szocialista párton belül, akik nem akartak változást, féltek az elszámoltatástól. Leváltották azokat is, akik szélsőséges magatartást tanúsítottak, azokat is akiket meg lehetett venni, fenyegetni, zsarolni. Leszögezte, hogy olyan hadsereggel mehetnek háborúba, amiben nincsenek árulók.

“Ez a kicsik forradalma.”

Dobrev Klára gratulált a győzelméhez és azt ígérte, hogy együtt mennek tovább, de ezt már tegnap este is megbeszélték.

“Az ellenzék egységét senki nem törheti meg, Dobrev Klárával ebben szövetségesek vagyunk.”

Márki-Zay Péter kifejtette, hogy tudták, egyetlen párt sem tud egyedül győzni, a pártok és civilek összefogásával együtt vívhatják ki a szabadságot.

“Új Magyarországot akarunk építeni, új kultúrát akarunk elhozni az országnak, ahol a szeretet lesz az uralkodó. Sötétséggel nem lehet legyőzni a sötétséget, csak világossággal.”

Elfogadhatatlan lesz a személyeskedés, a gyűlölet, bármilyen visszaélés , mindenkit szeretettel fogunk magunkhoz ölelni– folytatta a miniszterelnök-jelölt.

“Ez egy csata volt, nekünk azonban meg kell nyerni a háborút is.”

 

Szerkesztői lábjegyzet:

Az természetes, hogy a tegnapi fölényes győzelem után Márki-Iay Péter optimista és ez érződik fenti nyilatkozatában, de szerencsére azért nem vett vissza az eddigi tempóból és helyretette az ellenzéken belül a régi vonalasokat a “LEVÁLTOTTUK AZ ELLENZÉKET” mondattal. Szép dolog, már-már nemes, hogy a vesztesel együtt kívánja a megkezdett forradalmat befejezni illetve végig harcolni MZP, de kissé azért ezt beárnyékolja, hogy alig 2-3 napja még alkalmatlannak nevezte Dobrev Klára MZP-t miniszterelnöknek. Márki-Zay ennél végig sokkal okosabb volt, mert sosem állította, hogy Dobrev Klára ne lenne alkalmas jelölt, megfelelő politikus, mindössze a fidesz leváltásához az általa felsorolt okokból nem tartotta a legerősebb jelöltnek. Ez pedig természetes, mert ha annak tartotta volna, akkor ugyan minek indult volna el a jelöltségért az első, majd a második fordulóban.

Azt gondolom  vagy pártvazallusi szolga fegyelem, vagy kincstári optimizmus kell ahhoz, hogy azt mondhassa valaki innentől véget értek villongások, torzsalkodások és vádaskodások, és mostantól aztán simán beáll mindenki engedelmesen MZP mögé, és már csak arra koncentrálnak, hogy legyőzzék a jelenlegi kormányt, leváltsák Orbán Viktort. A pártok nem tudnának működni vazallusok és pl. anyagi támogatók nélkül, viszont a számlát mindig mindenki benyújtja, és a mostani előválasztás nem kevés régi vonalas, a politkába beágyazódott és abból évtizedeken át megélő politikus bukását hozta. De ezeket nem olyan fából faragták, hogy önként és dalolva lemondjanak a pénzről és a hatalomról, így most elsődlegesen saját pártjukon belül, de rögtön utána az ellenzéki összefogáson belül is ki fogják fejteni bomlasztó hatásukat, hogy saját maguk mögött tudjanak elegendő támogatót a fennmaradáshoz. Ezen az sem fog segíteni, hogy minden bizonnyal a most megbukott politikusokat pártjaik listán be fogják vinni a parlamentbe, illetve éppen azért kell a választások előtt elegendő akna munkát kifejteniük, hogy ez valóban bekövetkezzen. A hatalmi alkuk, legynek azok akár elvtelenek és választói szempontból elfogadhatatlanok, csak most indulnak el igazán. 

Márki-Zay Péterre tehát nem vár könnyű következő fél év, és legyünk optimisták ugyan, de ez a győzelem még messze van, ahhoz nem elég a marketing kommunikációban alap igazságként beállítani, hogy egyértelmű a győzelem. Ilyen szempontból is okulni kell Dobrev Klára hibáiból, a mögötte állok vak hittel terjesztették, hogy már az első fordulót is 50% fölött nyeri, aztán íme, elég rendes hátránnyal vesztett. 

A ZRI ZÁVECZ RESEARCH Piac- és Társadalomkutató Intézet előrejelzéseit pedigegyszerűen tekintsük megmosolyogtatónak, hihetetlenül naívnak, vagy gondoljuk azt, hogy pechesek voltak és nem sikerült jól kiválasztani a reprezentatív megkérdezetteket.

Ahogy ezt már több cikkben is leírtam a 2022-es választást csak annak a 40%-nak, vagy annak egy részének támogatásával lehet megnyerni, akiket teljesen torzan bizonytalanoknak titulál a politikai elit mindkét oldalon. MZP láthatóan egyedül a jelöltek közül elindult ezen az úton az elmúlt 30 év kollektív elszámoltatásának ígéretével, a politikai hitelesség visszaállításának kísérletével. Kérdés lesz-e elegendő hite és ereje ezt végig csinálni, vagy a mostantól boritékolható pártokon és ellenzéki összefogáson belüli belső harcok felörlik és végül nem lesz képes a 6 párt között és felett mérleg nyelveként egyben tartani az összefogást. Egy biztos, izgalmas és attól tartok elég hangos következő fél évre számíthatunk, egyben az eddigi marketing kommunikációban is éles váltás kell legyen és egyben várható az ellenzék és a kormány részéről is, ami nem azt jelenti, hogy tisztább gagy békésebb lesz, de az biztos, hogy új taktikai elemek, megszólításbeli különbségekre lesz szükség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest