2021.12.01.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Balogh Samu aggódik amiatt, hogy tavaly 16.000 emberrel kevesebb él a Fővárosban. Én viszont Balázs Samuért aggódom, hogy számára ez probléma…

9 min read

Karácsony Gergely kabinetfőnöke szerint a kormány lakáspolitikája kiköltözéspárti

Budapestről tavaly több mint 84 ezer ember költözött el, a fővárosba máshonnan beköltözőkkel együtt is 16 ezerrel csökkent a város lakossága. Mintha Soroksár lakosságának 70 százaléka tűnt volna el a fővárosból – festett drámai képet Balogh Samu, Karácsony Gergely főpolgármester kabinetfőnöke közösségi oldalára írt bejegyzésében.

A kiköltözők közel fele, 38 ezer fő Pest megyében talált új otthont, túlnyomó többségük azonban továbbra is Budapestre jár dolgozni, tanulni, a főváros szolgáltatásait veszi igénybe, hiszen az agglomerációs települések nincsenek felkészülve ekkora roham kiszolgálására. 

Balogh Samu megjegyzi, a Budapestre irányuló ingázás egyre több szmogot és torlódást jelent a Budapesten élőknek, miközben az ingázók is egyre nehezebben közlekednek nap mint nap. 

QP | Quality Placement

 

“Ez a folyamat nem magától történik, hiszen a kormány lakáspolitikája fűti az agglomerációs kiköltözést, ráadásul az elmúlt évtized autó- és betonpárti városfejlesztése sem tette vonzóbbá Budapestet. Az elővárosi vasútfejlesztés fontos, de önmagában csak szépségtapasz a kiköltözés problémájára.”

A kiskeresetűeknek és a pályakezdőknek a család támogatása nélkül esélyük sincs lakhatásuk hosszú távú biztosítására a fővárosban.

A főváros vezetése nem kiszolgálni, hanem megállítani és megfordítani akarja ezt a folyamatot. Erről szól Budapest városfejlesztési stratégiája, az Otthon Budapesten. A célja az, hogy széles körben megfizethető lakhatás biztosításával, valamint a város élhetőségének növelésével, visszacsábítsák az embereket Budapestre. 

Az agglomerációba költözés miatt előálló közlekedési probléma a kormány előtt is ismert, ennek megoldását várják az új buszsávok kialakításától, a jelenleg is zajló kötöttpályás közösségi közlekedés-, illetve a  várostérségi és elővárosi vasúti közlekedés fejlesztésétől.

 

Szerkesztői lábjegyzet:

Budapesten 1,7 millióan élnek, ez lett kevesebb 16.000 fővel, amitől Balogh Samu kongatja a vészharangot. 🙂 No comment. Arról nem is beszélve, hogy jól ismert tény, az ország szempontjából egyáltalán nem előnyös, hogy az szinte kizárólag Budapest centrikus minden szempontból. A decentralizálásra kellene törekedni, miközben Balogh Samu tovább erősíteni a centralizálást.

a Budapestre irányuló ingázás egyre több szmogot és torlódást jelent a Budapesten élőknek, miközben az ingázók is egyre nehezebben közlekednek nap mint nap.” -írja Balogh Samu.

Na most ez szerinte azért van, mert 16.000 emberrel kevesebb él idén a Fővárosban, vagy azért, mert 84.000 ember Pest megyébe költözött, de jelentős részük továbbra is Budapesthez kötődve naponta ingázik.(persze ennek tényéről már nem közölt adatokat) Akkor ezt most úgy kellene érteni, hogy ez a 84.000 ember, amíg Budapesten élt, addig tömegközlekedést választotta ? 🙂 Aligha, akkor viszont mi különbség van a szmog szempontjából annak, hogy lakni már nem Budapesten laknak, de naponta visszajárnak, mitől lesz így nagyobb a szmog, hiszen eddig is ott közlekedtek, csak épp onnan indultak.  Mert ha még azt írta volna, hogy agglomerációban nagyobb lett a szmog, az egy picit hitelesebb lenne, bár 84.000 gépjármű szétterítve Pest megyében még aligha okoz ilyen szempontból ökológia katasztrófát. (és mint írtam semmilyen adatból nem látszik, hogy mind a 84.000 elvándorló Budapest vonzáskörzetébe költözött, ahonnan továbbra is visszajár dolgozni a Fővárosba.)

Nem mellesleg a Főváros kiadott egy integrált településfejlesztési tervet, amiben ennek a trendnek még épp az ellenkezőjéről beszéltek, idézem: 

“Budapest több mint 1,7 millió ember lakóhelye, gazdag történelme, építészeti öröksége, pezsgő kulturális kínálata és nem utolsósorban az itt élő emberek teszik sokszínű és vonzó várossá, ami az utóbbi évek turisztikai forgalmának növekedésében is visszatükröződött. Az elmúlt öt évben mégis egy erős kiköltözési hullám szemtanúi lehettünk: 2015 és 2019 között 60.000 fővel többen költöztek Budapestről Pest megyébe, mint ellenkező irányba, és ha folytatódnak a jelenlegi trendek, az évtized végére további 80.000 ember fog az agglomerációban lakni. Az okok között első helyen a fővárosinál olcsóbb, megfizethetőbb lakhatás és a kertvárosias, zöldebb környezet szerepel.”

Tehát 2020-ban még happy volt a hangulat ebből szempontból, majd egy évvel később már vészharangot kongatunk 16.000 fő “elvesztése” miatt. 

de olvassuk tovább a koncepciót:

“Az erősödő kiköltözés következményeivel nap mint nap szembesülünk: a napi ingázók és a személygépjárművek számának együttes emelkedése a korábbinál sokkal nagyobb mértékben terheli Budapest közútjait, torlódást, zajt, szennyezést és parkolási problémákat okozva, és mindez tovább rontja a városi életminőséget. 2020-ban egy átlagos budapesti autós egy teljes hetet vesztegetett el közlekedési dugóban ücsörögve, miközben a fővárosban évente közel 4000 közlekedési baleset történik, és ezek között hetente van halálos kimenetelű. A szállópor koncentrációja évente 91 napon lépi át az egészségügyi határértéket a fővárosban, még Budán is (Széna tér), miközben a légszennyezettség okozta korai halálozás évente 1200 milliárd forintos kárt okoz a gazdaságnak”

Tehát az a vélt probléma, amit Balogh Samu feszeget ezek szerint már eddig is probléma volt, ergo nem igazán aktuális a mostani felszólalása a kabinetfőnöknek, és továbbra sem értem, hogy ha valaki Budapesten él, majd kiköltözik az agglomerációba, az mitől okoz nagyobb forgalmat, dugót, környezetszennyezést a fővárosban. Megint csak azt tudom erre mondani, hogy van olyan felmérés, ami azt igazolja, hogy a kiköltözök a kiköltözésük előtt jellemzően nem használták napi szinten a gépjárműveiket, hanem helyette kerékpároztak, gyalogoltak, vagy a tömegközlekedést választották ? Van olyan felmérés, miszerint az agglomerációba költözést követően nőtt az adott térségben a gépjármű vásárlások száma ? Fentebbi vészjósló adatoknak éppen az az oka, hogy a Főváros állandóan csak bekebelezte a környező településeket, illetve a centralizációt erősítve szorgalmazta a beköltözést úgy, hogy ennek humán és műszaki infrastrukturális hátteréről, vagy a légszennyezésből adódóan a Zöld felületek növeléséről sem gondoskodott, sőt roham tempóban irtotta ezeket a felületeket a beköltözők lakás éhsége ürügyén. A dugódíjról is csak beszélnek évek óta, de politikai bátorság sosem volt ehhez. A tömegközlekedés fejlesztése is nagyon lassan, és messze nem a vadonatúj és környezetet jobban kímélő eszközök beszerzésének  irányában történt, mindig inkább az olcsóbb félmegoldások maradtak a 10 vagy még idősebb, használt buszok, villamosok vásárlásával.

Aztán itt van Balogh Samu következő állítása is:

“A kiskeresetűeknek és a pályakezdőknek a család támogatása nélkül esélyük sincs lakhatásuk hosszú távú biztosítására a fővárosban.” 

Akkor ebből most arra kellene következtetni, hogy a tavaly Budapestről elköltöző 84.000 ember zöme kiskeresetű vagy pályakezdő volt ? Tényleg elhiszi Balogh úr, hogy Budapest vonzáskörzetében már kánaán van, és ott bezzeg meg tudják fizetni az ingatlanárakat a kiskeresetűek vagy pályakezdők ? Talán érdemes lenne megnézni a 84.000 emberből mennyien maradtak Pest megyében, és ezek hány %-a költözött olyan agglomerációs körzetbe, ahol nem hogy nem olcsóbb, de akár drágább az ingatlanok ára, mint Budapesten. Ilyen például a Budaörs-Törökbálint vonal, de a Budakeszi agglomerációs körzete is. Arról már nem is beszélve, hogy számos Pest megyében található településen szinte csak családi házas környezet létezik, és azért megnézem hogyan vesznek családi házat a kiskeresetűek vagy pályakezdők ezeken a helyeken. Gondolom ha arra van kimutatás, hogy 84.000 ember elhagyta Budapestet, akkor arra is van, hogy hová ment, de talán még arra is, hogy milyen típusú ingatlanba, ahogy gondolom arra is, hogy akik elmentek, azokból hányan voltak pályakezdők vagy kiskeresetűek, és Ők hová költöztek. Nos ezeket a kimutatásokat kelleme elővenni Balogh Samunak ás akkor egy árnyalattal hitelesebb lenne, amit ír, és nem pusztán a politikai marketing egyik blöffjének tekinthető a nyilatkozata.

Egyébként pedig a további beköltözések és ezzel újabb építkezések támogatása miként van összhangban a “Zöld Budapestet” vállalással, hiszen Újbuda példája is jól mutatja, hogy a naponta megjelenő újabb ás újabb beköltözhető lakóparkok  zöme nem a rozsdaövezetben épült, hanem épp a zöldterületek arányát csökkentő helyszíneken. “Újbuda megtelt !” harsogták az ellenzéki pártok, és emellett Karácsony Gergely is kiállt, akkor Balogh Samu nyilatkozatát úgy kell értelmezni, hogy jöjjenek csak minél többen Budapestre, de Újbudára nem ? Vagy ebben a kérdésben nem tudja a jobbkéz, hogy mi csinál a bal.

Összességében tehát nehezen értelmezhető Balogh Samu kirohanás és generált, látszati aggodalma, ami ahogy fentebb írtam a politikai marketing blöffjének jó, de nagyon távol áll a valóságtól, a realitásoktól és különösen a Zöld céloktól, ami aligha valósítható meg, ha tovább duzzasztjuk a főváros lakosságát, miközben az infrastruktúra fényévekkel van elmaradva, és ezen az önmagában nem fog segíteni, hogy hányan ülnek kerékpárra.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest