2021.12.01.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Zöld hitelre alkalmas lakások Újbudán és mekkora nettó családi jövedelem kell a kerületünkben a hitel felvételhez pl. 20% önrésszel

6 min read

World Habitat Day,close up picture of a sack of coins and a model house

Október elején elindult a Magyar Nemzeti Bank „NHP Zöld Otthon Programjának” keretében a lakáshitelezés, vagyis a legalább BB energiahatékonysági besorolású és legfeljebb 90 kWh/m2 éves primer energiaigényű új építésű lakóingatlanok megvásárlására vagy építésére kedvezményes, fix 2,5 százalékos kamatozású hitel vehető igénybe.

Da vajon hány olyan lakás van Újbudán, amire ez igénybe vehető ? mekkora havi jövedelemre van szükség például egy 60 négyzetméteres új lakás megvásárlásához ?

A Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Hitelprogram részeként október 4-én elindította a Zöld Otthon Programot, amelynek keretében a lakossági ügyfelek legalább BB energiahatékonyságú és legfeljebb 90 kWh/m2 éves primer energiaigényű új lakások, családi házak vásárlására és építésére igényelhetnek kedvező, a teljes futamidő alatt fix kamatozású hitelt. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy a fővárosban hol épülnek azok a lakások, amelyek biztosan megfelelnek a fenti kritériumoknak. A konkrét lakáskínálat bemutatása előtt azonban érdemes röviden áttekinteni, hogy mi is a zöld lakáshitel lényege. A program részleteit, vagyis, hogy a hitelt kik, milyen összegben, milyen feltételekkel igényelhetik az alábbi tíz pontból álló lista mutatja be.

 

  1. Legfeljebb 70 millió forint hitelösszegig, maximum 25 évre, legfeljebb fix 2,5%-os kamattal vehető igénybe egyetlen alkalommal.
  2. Legalább BB energiahatékonysági besorolású és legfeljebb 90 kWh/m2 éves primer energiaigényű új építésű lakóingatlan megvásárlására vagy építésére vehető igénybe.
  3. Az igényelheti, aki rendelkezik magyarországi lakcímmel, az ingatlan első (természetes személy) tulajdonosává válik, és vállalja, hogy a folyósítás után legalább 10 évig az ingatlanban él, azt bérbe sem adja.
  4. A hitelnek legfeljebb négy adósa lehet, de nem kell minden adósnak tulajdonosnak lenni, de nem lehet olyan tulajdonosa az ingatlannak, aki nem adós (a gyermek tulajdonszerzése és az öröklés kivételével).
  5. Nem szükséges gyermekkel rendelkezni vagy gyermeket vállalni a hitel igénybevételéhez, a programban való részvétel alapesetben a családtámogatásoktól független.
  6. A CSOK-ot igénybe vevők számára kamattámogatás vehető igénybe: kétgyermekesek esetén 10 millió forintig, háromgyermekesek esetén 15 millió forintig kamatmentes a hitel (“zöld CSOK-hitel”).
  7. Az adós a lakáshitel teljes összegét a hitelszerződés megkötésének napjától számított legfeljebb 4 éven (egyösszegű lehívás esetén legfeljebb 3 éven) belül hívhatja le.
  8. A kamaton felül egy legfeljebb 100 ezer forintos és 0,75%-os folyósítási díj, egy legfeljebb 30 ezer forintos és alkalmanként 1,0%-os elő- vagy végtörlesztési díj és a harmadik feles költségek (közjegyzői díj, értékbecslési díj/helyszíni szemle díja, tulajdoni lap lekérésének díja, térképmásolat díja, jelzálogjog bejegyzési, törlési díj és a hitel folyósításával összefüggő banki átutalás díja) számolhatók fel.
  9. A hitel forrását a Magyar Nemzeti Bank biztosítja a bankoknak jegybanki refinanszírozás keretében 0%-os forrásköltséggel, a felszámítható kamatfelár legfeljebb 2,5%.
  10. A program 2021. október 4-ével, 200 milliárd forintos hitelkerettel indult el, amit a Monetáris Tanács tovább bővíthet.

Mennyi lakás közül választhatunk?

A korábbi tervek szerint a szigorúbb energetikai szabványoknak már a 2021-es átadású lakásoknak is meg kellett volna felelniük, azonban ezt végül 2022 július 1-jétől vezetik csak be, vagyis eddig a dátumig még azok a lakások is megkaphatják a használatbavételi engedélyt, melyek nem rendelkeznek legalább BB minősítéssel. Természetesen vannak fejlesztők, akik a határidő előtti átadású projektjeiket is úgy valósítják meg, hogy megfeleljenek a kritériumoknak, így aki ilyen társasházban vesz lakást, szintén felveheti a kedvezményes zöld hitelt.

Újbuda esetében tehát a 2022 júéous 1-előtt átadandó lakások 40% felel csak meg a kritériumoknak, és ezek nagy részénél már zajlik vagy akár már le is zárult az értékesítési foylamat, a 2022 júlousa utám átadandó lakásook, amelyek megfelelnek a paramétereknek az cirka 1800 Db, tehát nagyon nem szabad késlekednei aziknak, akik szeretnének élni a rendkívül kedvezményes zöld hitellel Újbudai ingatlanok esetében.

Hol vannak ezek a lakások?

Nézzük meg, hogy ha valaki már idén szeretne új lakásba költözni és a zöld hitelt is szeretné igénybe venni, akkor azt Újbudán melyik lakóprojektek esetében teheti meg!

BudaPart IV. ütem (185 lakás)

VABA aparments Vahot u. (168 lakás)

Kevehát projekt Keveház u. (30 lakás)

Trendo 11 Hadak útja (92 lakás)

Metrodom Őrmező (189 lakás)

Budai Walzer 1. ütem Budafoki út 215  (291 lakás)

Savoya ház Törekvő út 5 (206 lakás)

Bell and Devk Projekt Beléndek u (16 lakás)

A zárójelben lévő számok, nem a még szabad lakások számát mutatja, hanem a projektben összesen elérhető lakások számát. Hogy ezekből még mennyi szabad, azt az adott projekt honlapján érdemes megnézni, de tekintettel arra, hogy kerületünk rendkívül mépszerű ingatlan vásárlások tekintetében, így minden bizonnyal a fenti lakásoknak már csak töredéke elérhető.

Mire lesz elég a hitel?

A lakáskínálat után végül azt is megnéztük, hogy az egyes jövedelmi szintek mellett, a különböző futamidőkkel tervezve mekkora hitelösszeg igényelhető és az hol, mekkora új lakás megvásárlására lesz alkalmas. A számításoknál a fejlesztők kínálati áraiból indultunk ki, vagyis a saját építkezéseket nem, csak a fejlesztők által értékesítési céllal épített lakásokat vizsgáltuk.

Országosan az olcsóbb megyeszékhelyeken, például Szolnokon, Miskolcon vagy Tatabányán akár 500 ezer forintos négyzetméterárakon is találunk új építésű lakást. A drágábbak közé tartozó Veszprémben, Székesfehérváron vagy Debrecenben ez a 800 ezer forintot is eléri, míg a Balaton környéki településeken sok esetben az 1 millió forintot is meghaladja. Budapesten az olcsóbb kerületek árszintje hasonló a drágább megyeszékhelyekhez, 700-800 ezer forint közötti négyzetméterárakkal. A fővárosi átlag idén nyáron érte el az 1 millió forintot, a legdrágább kerületekben – XII., V., II. – pedig a 2 millió forintot közelíti. (Újbudán sem szabad 1 millió forint/nm ár alatt számolni, sőt bozonyos projekteknél, még enneél is magasabb lehet az ár. A Lokálpatriótában készült egy riport a Metrodom Őrmező kivitelezőjével, és ott konkrétan el is hangzott az 1 millió Ft/nm ár.

Az utolsó ábránkon a jövedelmi szintek és a tervezett futamidő összefüggésében mutatjuk meg, hogy mekkora a maximálisan igényelhető hitelösszeg, majd ez alapján megnézzük, hogy egy 60 négyzetméteres új lakás megvásárlásához mekkora önerő és mekkora havi jövedelem szükséges.

A fentieket figyelembe véve elmondható, hogy 20 százalékos önerőt feltételezve egy 60 milliós 60nm-es lakás zöld hitelből történő megvásárlásához 25 éves futamidő esetén nettó 400.000 FT-os családi jövedelem szükséges, 15 éves futamidő esetén ez már 500.000 Ft, 10 éves futamidőnél pedig 600.000-700.000 Ft közötti érték. Újbudán tehát az adtok alapján nem a fiatal pályakezdők hitele lesz ez, hacsak nem segít be a család a 20%-os önrésznél komolyabb mértékben.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest