2024.04.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Közmeghallgatás Újbudán december 2-án, ahol most mi, itt élők és választópolgárok közérdekű kérdésekkel és javaslatokkal kereshetjük a városvezetést

6 min read

Az Újbuda újság friss számában jelent meg a KÖZMEGHALLGATÁS-ra szóló meghívó 2021.december 2-ára, ergo ebből is látszik, hogy a Lokálpatrióta szerkesztő-tulajdonosaként nyitott vagyok az információkra, azaz én olvasom az ÚJBUDA média csoport kiadványait.

Meghívó 

a képviselőtestület 2021.ecember 2-án (csütörtök) 17.00 órakor a Polgármesteri Hivatal  földszinti nagytermében (Budapest, Zsombolyai u. 5 alatt) tartandó speciális rendkívüli ülésre

Napirend

1./ Közmeghallgatás

A közérdekű kérdések és javaslatok előzetesen leadhatók 2021. november 11-én 9 órától november 25-én 12 óráig a Polgármesteri Hivatal Bocskai út 39-41, Zsimbolyai u 4 és Zsomboylai u. 5.sz. alatti épületének portálján elhelyezett gyűjtőládában iletve az ezen időszajban műlödő kozmeghallgatas@ujbuda.hu emailo címre.

Tisztelt érdeklődök !

A járványhelyzetre való tekintettel arra kérjük Önöket, hogy a képviselő-testület nyilvános ülésén való személyes részvételt mellőzni szíveskedjenek. Minden előzetesen ebnyújtott kérdésre, javaslatra írásban választ adunk, valamint a helyben írásban benyújtott kérdésre, javaslatra, amennyiben a kérdező, javaslattevő nem igényli a személyes válaszadást, szintén választ adunk a közmeghallgatást követő 15 napon belül.

Felhívjuk figyelmüket, hogy az ülés esemémyeit élőben közvetíto az ÚjbudaTV, valamint online nyomon követhetőek Újbuda facebook oldalán, valamint az önkormányzati TV weboldalon.

Szíves megértésüket és együttműlödésüket köszönjük.

Budapest 2021 óktóber 22.

Dr- László Imre

polgármester”

Tavaly a járvány helyzet miatt elmaradt a Közmeghallgatás, ami a kérdések, javaslatok alapján akár a város vezetésének első éves munkájáról visszajelzéseket is adhat, így nagy öröm, hogy idén ez nem marad el, igaz kicsit olyan érzés első olvasatra a Meghívó, mint a mesében a kaptam is, meg nem is ajándék, hiszen kapok egy meghívást pontos hely és idő meghatározással egy szerintem fontos eseményre választópolgárként, majd rögtön utána fel is kérnek, hogy szíveskedjek mellőzni a részvételemet 🙂 Persze járvány helyzet van, így a kellő óvatosság indokolt, még ha rendezvénye válogatja is, hogy mikor mennyire érezzük fontosnak a távolságtartás, maszkviselés vagy védettségi igazoláshoz kötött részvétel helyett a távolmaradás kérését.

Pedig érdekes pillanat lehetett volna az élő közvetítésben, amint az ott megjelenő Civilek és Civil szervezetek számonkérték volna ezt-azt az elmúlt 2 év tevékenysége alapján, amire a képviselő testület vagy akár maga a kerület Polgármestere végre reflektálhatott volna, majd önkormányzati ülések szokásai alapján a Civilek és Civil szervezetek pedig reflektálhattak volna erre viszont válasz formájában, esetleg parlamenti  rendet követve jelezhették volna, hogy elfogadják-e vagy sem a válaszokat.  Azért ez nagyon más lehetőség lehetett volna, mint az írásban megküldött, marketing szempontból is erősen átrostált 15 napos válaszlevél. Egy nyilvános közmeghallgatás az Önkormányzat képviselő-testületének is egy komoly visszajelzés lehet a kerületben élőktől, hogy mennyire elégedettek vagy sem a munkájukkal. 

Sebaj, így alakult azzal kell főznünk most is, ami a rendelkezésünkre áll, hogy érvényesítsük választópolgárként az akaratunkat. Azt mondjuk nem nagyon értem a meghívóban, hogy amennyiben mellőznünk kell a személyes részvételt az ülésen, akkor ki fog  a fenti meghívóban leírtak szerint a helyszínen írásban kérdéseket, javaslatokat leadni, amire ha nem igényli, akkor szintén Ő is írásban fog választ kapni. Ezt olvasva jogos a kérdés szerintem, hogy akkor most el lehet menni a nyilvános ülésre vagy sem, és ha igen, akkor pontosan milyen feltétele van ennek ? (maszk, távolságtartás, kézfertőtlenítés, védettséget igazoló kártya, stb) Vagy esteleg ez arra vonatkozik, hogy a képviselő-testületben tevékenykedő képviselők is kérdéseket, javaslatokat tehetnek fel kvázi önmaguknak ? Ha igen, akkor ez egy kiskapu lehet akár nekünk választópolgároknak is, hiszen így felkérhetjük a képviselőnket, hogy az általunk benyújtandó kérdéseket, javaslatokat ők a helyszínen személyesen és írásban nyújtsák be, és egyben igényeljék a személyes válaszadást. Miért fontos ez ? Mert így az élőadásban mások is értesülhetnek olyan válaszokról, amelyekre a kérdést maguk is feltették volna. 

Fentiek alapján azt javaslom, hogy aki úgy gondolja a Közmeghallgatás egyik célja a választópolgárók által nyilvánosan beterjeszthető kérdéseire és javaslataira a nyilvános, minden érdeklődő számára hallható nyilvános válasz, az keresse meg területileg illetékes képviselőjét és kérje meg, szólítsa fel arra, hogy a választópolgár által írásban számára átadott kérdését, javaslatát, a képviselő a december 2-i rendkívüli ülésen írásban nyújtsa be a helyszínen és jelezze, hogy igényt tart a helyszínen történő válaszra. Továbbá nagyon jó lenne, ha kivételesen megtisztelnék a kérdés feltevőket azzal, hogy meg is kapják a helyszínen a válaszaikat, és nem szűkös időkeretre hivatkozva maradna az írásban történő válasz megadása. Sajnos a polgármesteri fogadóórák tapasztalata alapján, ahol kényesen ügyelnek az egyórás idősáv betartására, és ahol a Polgármester úr rendre a fogadóóra felét arra használja fel, hogy századszor is elragozza mi mindent vontak el az Önkormányzattól, tartani lehet attól, hogy a Közmeghallgatás során is hasonló politikai kampány beszédet fog közvetíteni az Újbuda Média csoport, majd pár kérdés megválaszolása után idő hiányában áttér a testület az írásos válaszra. Szeretném hangsúlyozni nincs azzal probléma, ha a kerület Polgármestere ismerteti az itt élőkkel, hogy milyen elvonások történtek az önkormányzat költségvetésében, és ez pontosan milyen megszorító intézkedésekre készteti a testületet, de ennek nem a fogadóórán lenne a helye, ahová kérdezni megyünk és ráadásul tényleg képesek vagyunk felfogni az üzenetet akkor is, ha ezt csak egyszer mondják el nekünk.

Ha kaptam is ajándékot, meg nem is, de azért éljünk minél többen ezzel a szűkített lehetőséggel is, és tegyük fel kérdéseinket és tegyük meg javaslatainkat. A Civil szervezeteknek pedig remek  alkalom ez arra, hogy miután számos megkeresésükre és nyílt leveleikre különböző, a kerületünk életét súlyosan érintő kérdésben nem kaptak semmiylen választ, most a 15 napos válaszadási kötelezettségből adódóan “kikényszerítsék” a választ az Önkormányzatból. Nos ez a sokat emlegetett párbeszéd egy formája, még ha lehetne ezt sokkal jobban is csinálni.

Közmeghallgatásra fel és kérem mindenki ügyeljen a dátumokra, ne alaki, formai követelmény hiba miatt maradjanak el a válaszok a kérdéseinkre. 2021. november 11-én 9 órától november 25-én 12 óráig, kizárólag ebben az időszakban fogunk a helyszínen gyűjtőládákat találni és az email cím is csak ebben az időszakban él….

  Öné a szó, kedves Újbudai lakos…..

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest