2022.12.03.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Sajtótájékoztató a Tétényi úti üzletház sorsáról, amit sikerült úgy szervezni, hogy legyen is, meg ne is :-) De az eddigi kérdőjelek nem oszlottak el…

17 min read

A Tétényi úti üzletház eladásának és a helyén építhető ingatlanok jellege, funkciói és annak paraméterei tekintetében heves ellenálás és nem kevés kérdőjel alakult ki azóta, hogy a Főváros és Újbuda Önkormányzata pályázatot írt ki annak értékesítésére.

Már az elején érdemes leszögezni, hogy az ingatlan értékesítése egyben van meghirdetve és ebben a Fővárosnak 80,  Újbudának 20% tulajdonrésze van. Ennek a cikk tartalmában lesz majd jelentősége, de mielőtt erre rátérek nézzük meg egy pillanatra az egyre nagyobb ellenállást kiváltó ügy hullámainak csillapítása (vagy esetleg figyelem elterelése)  érdekében meghirdetett sajtótájékoztató rövid történetét.

 

Igyekszem szigorúan a tényekre támaszkodni és időrendi sorrendbe rakni az eseményeket. Azt nem tudom megmondani mikor döntött úgy Dr- László Imre polgármester, hogy ideje sajtótájékoztatót tartani az ügyben, és világossá tenni – igaz saját szempontjai és/vagy érdekei mentén – hogy mi a teljes igazság a Tétényi úti üzletház eladásának hátterében, azt viszont teljes bizonyossággal kijelenthetem (mivel dokumentálva van), hogy Újbuda független hírportáljaként október 28-án 13.22-kor kaptam emailben meghívást egy olyan eseményre, amit másnap délelőtt 10 órára hirdettek. Mivel a hírportált egymagam csinálom, szó szerint a kerület iránt érzett szeretetből és felelősségből a munkám, a családom és egyéb tevékenységeim mellett, így ezt a levelet nem 30 másodpercen belül tudtam egyáltalán észlelni, nem hogy elolvasni, hanem cirka 16.30 és 17.00 között (megjegyzem akkor sem lettem volna beljebb, ha 13.33.kor olvasom).

 

Tisztelt Polgármester úr ! Ha már tartanak egy, a kerület életében elég jelentős ügyben egy sajtótájékoztatót a párbeszéd bizonyítékaként (aminek nagyon tudtam volna örülni jómagam is kerületi lokálpatriótaként, magánemberként, és a Lokálpatrióta független hírportál tulajdonos-szerkesztőjeként is ), akkor azt az általános sajtó protokolt jó lenne betartani, hogy az eseményt megelőzően lehetőség szerint  3-4 nappal, egy héttel, de minimum 48 órával megelőzően küldjenek ki egy sajtó meghívót, na már ha szeretnék, hogy a sajtó minél nagyobb számban képviseltesse magát, hiszen gondolom ez lenne a cél. (kérdés ez volt-e a cél, vagy pont fordítva ? ) Egy késő délutáni információ alapján aligha van lehetőség a másnapra már minden bizonnyal betervezett eseményeket átszervezni annak érdekében, hogy ott lehessen valaki a sajtótájékoztatón. Ez még az olyan nagyobb Médiák esetében, mint egy Index, Origo, stb is problémába ütközhet, mert ott ugyan dolgozik jó pár újságíró, szerkesztő, de egy adott nap sajnos vagy sem országos szintű médiáknál, de még lokális testvéreiknél sem abból áll, hogy jaj istenem lesz-e ma valamilyen hír, amiről írni lehet. Ergo ha szeretnéd, hogy a sajtó foglalkozzon egy általad szervezett eseménnyel, akkor tegyél róla, hogy az be is kerülhessen a tervezett programjaiba. Ez a Lokálpatrióta hírportál esetében fokozottan érvényes, ahol nem állnak rendelkezésre újságírók, szerkesztők, sem korlátlan technika háttér. Egymagam csinálom, így mint ebben az esetben is lehetetlen feladat elé állított kerületünk Önkormányzata azzal, hogy oldjam meg, ahogy akarom, és késő délután tegyek csodát, hogy másnap délelőtt 10-kor ott tudjak lenni a sajtótájékoztatón. Megteszem, amit csak lehet kerületünk lakosai, itt élők, itt dolgozók érdekében így számos olyan fontos kerületi eseményen ott voltam, ahol kerületünk hivatalos Médiája az Újbuda Médiacsoport még véletlenül sem.  Amikor épp nyilvános ülés volt az Önkormányzatnál, amiben volt olyan téma, ami minket, itt lakókat elég jelentős mértékben érintett, ott is jelen voltam. Viszont ha ilyen későn fog az Önkormányzat a jövőben is meghívót küldeni egy-egy eseményre, akkor minden rosszindulat nélkül, de az merül fel bennem, hogy pont azért jön ez ilyen későn, hogy lehetőleg minél kevesebben jöjjenek el és kérdezzenek a önkormányzatot képviselőtől. Érdekes módon több olyan sajtómeghívást kaptam már az Önkormányzattól, ami megfelelt az általam fentebb leírt protokolnak, igaz azoknál nem kényes témák, vagy épp magyarázkodás volt a téma.

De ide kívánkozik az is, hogy erre a sajtótájákoztatóra azokat a Civil szervezeteket sem hívták meg, akik a kerület ingatlanértékesítési próbálkozásai kapcsán, vagy Zöld kérdésekben aktívan képviselték az ott élőket, és akik most a Tétényi úti üzletház esetében is aktívan, véleményükkel és tanácsaikkal segítik a bérlőket és az ott élőket. Akkor most hogy is állunk a folyton emlegetett PÁRBESZÉD kérdésével lakosság és Önkormányzat között ?

Elmondhatjuk tehát, sikerült úgy szervezni a sajtótájékoztatót, hogy legyen is, meg ne is 🙂

És akkor íme a sajtómeghívó szövege, hogy maradjunk a tényeknél:

“Tisztelt Kollégák!

A Fővárosi Önkormányzat és Újbuda Önkormányzata pályázatot hirdetett a Tétényi és az Etele út sarkán lévő Kelenföld-városközpont épületkomplexumának értékesítésére. Ennek célja, hogy a nyertes pályázó beruházása által, a meglévő városközponti jellegű funkciók korszerűsítésével, fejlesztésével, átalakításával egy új korszerű, színvonalas, élő és élhető, a lakókörnyezet minőségét is emelő városközpont alakuljon ki. 

Az ingatlan 80 százaléka a főváros, 20 százaléka pedig a XI. kerület tulajdonában áll. Újbuda vezetése tárgyalásokat kezdett a jelenlegi bérlők képviselőivel, a végső döntés előtt pedig lakossági fórumon kéri ki a környéken élők véleményét. 

 

A témában Dr. László Imre, Újbuda polgármestere és Bakai-Nagy Zita Újbuda alpolgármestere tart sajtótájékoztatót péntek délelőtt. 

 

Az eseményre Önt, illetve stábját is meghívjuk. 

 

IDŐPONT: 2021. október 29. (péntek) 10:00 óra  (erről érkezett meghívó 2021.október 28-án 13.32-kor 🙂 – szerk.megjegyzés)

HELYSZÍN: Újbuda Polgármesteri Hivatala, Budapest XI. kerület, Zsombolyai út 5. földszint, Nagyterem 

A sajtótájékoztatón lehetőség nyílik a témában feltenni kérdéseiket. 

Megjelenésükre számítunk, tudósításukat köszönjük. “

 

Örömmel tudósítottam volna, ha ehhez a minimálisan elvárható időkereten belül tájékoztatnak és nem az utolsó pillanatban. Ahogy arról értesültem az egyik ott megjelenttől nem csak nekem lehetett probléma a kései meghívás, mert az egy kezem ujjainak száma elegendő a sajtó részéről megjelent képviselők számának visszaigazolására, és abból az egyik hazai játékos, az Újbudaí TV kéviseletében.

Megnéztem az Úbuda TV tudósítását, és ahogy az várható volt ők aztán egy darab kérdést nem tettek fel, helyette inkább marketing jellegű tudósítást készitettek, gyakorlatilag a lentebbi, az Önkormányzat hivatalos sajtótájékoztató anyagának képi megjelenítését. 

 

Íme az esemény után kiadott sajtótájékoztató anyaga: 

“Kelenföld-városközpont – Kizárólag a helyiek által is támogatott átalakítási terveket fogadja el Újbuda 

Sajtóközlemény, 2021. október 29. 

 

Újbuda Önkormányzata azért egyezett bele a Fővárosi Önkormányzat által szorgalmazott pályázat kiírásába, mert egyetértett azzal, hogy a Kelenföldi Városközpont felújítása és átalakítása – annak leromlott állapota miatt – halaszthatatlan. A legfontosabb célunk, hogy a meglévő városközponti jellegű funkciók korszerűsítésével, fejlesztésével egy új korszerű, színvonalas, élő és élhető, a lakókörnyezet minőségét is emelő városközpont alakuljon ki. 

 

A teljes értékesítendő területből valamivel több, mint 80% a Főváros, míg közel 20% Újbuda tulajdona. A XI. kerület vezetése az első pillanattól kezdve hangsúlyozta, hogy a területen nem támogatja lakóház vagy toronyház építését és ezt az elvárást az egész pályázati folyamat során, kisebbségi tulajdonosként is érvényesíteni fogja. Erre a döntéshozatali eljárás lehetőséget is biztosít, hiszen nem a legjobb árajánlatot tevő számít biztos befutónak a pályázók közül.  

A második forduló után a koncepcióterveket 4 tagú szakmai bíráló bizottság értékeli, amelynek tagja Újbuda főépítésze, valamint a városgazdálkodási igazgatója is. Fontos, hogy a bizottság által szakmailag, a lakossági elvárásokat is tükröző, legjobbnak ítélt pályázat teheti meg az utolsó ajánlatot a liciten.  

A lakosság számára bármilyen döntés előtt kiállítjuk a beérkezett terveket, hogy megtekinthessék, és elmondhassák azokról a véleményüket. 

A pályázat kiírásáért és lebonyolításáért a Fővárosi Vagyonkezelő felel. Újbuda az eljárás során vétójoggal élhet, amennyiben a képviselő testület nem támogatja az eladást, akkor a pályázat eredménytelen lesz. 

Újbudának csak a közös pályázattal van érdemi lehetősége beleszólni a korszerű városközpont kialakításába. Amennyiben elállunk a pályázattól valószínűsíthető, hogy a Főváros a mi területünk nélkül önállóan értékesíti a saját részét, és akkor feltehetően csak az ár fog számítani. 

A mai napon Dr. László Imre és Bakai-Nagy Zita, Újbuda polgármestere és alpolgármestere találkozott a Kelenföldi Üzletközpont jelenlegi bérlőinek képviselőjével. Az egyeztetésen az önkormányzat vezetői tájékoztatást adtak az újbudai vezetés egyértelmű céljairól és a pályázati eljárás helyi érdekeket is érvényesítő garanciáiról. Újbuda polgármestere felajánlotta, hogy közvetítői segítséget nyújt a bérlők és a Főváros közötti tárgyalások elindítása érdekében.  

 

Budapest, 2021.10.29 “

És akkor jöjjön a szokásos Szerkesztői lábjegyzet:

Melyek azok a kérdések, amelyek a meglévő kérdőjelek eloszlatása miatt lettek feltéve többek közt a Lokálpatriótában is több alkalommal, de legutóbb már a Népszava is a kételyeit fogalmazta meg …

  • Miért nem a pályázati felhívás kihirdetése előtt tartottak lakossági fórumot, ami alapján bele lehetett volna fogalmazni a a kiírásba, hogy mi lehet és mi nem az ott lévő üzletház lebontása előtt ?
  • Miért a pályázati kiírás után különböző sajtó és egyéb forrásokból értesültek a bérlők, hogy eladják az ingatlant és azt bontásra ítélik, amiben jelenleg üzemelnek ?
  • Ha tényleg azt szeretné az önkormányzat, hogy az új bevásárló központban a jelenlegi bérlők kerülhessenek vissza, akkor pontosan mivel tudják segíteni, hogy azok életben maradhassanak abban  a várhatóan cirka 2 évben, ami alatt a jelenlegi épület bontása, a tervezési procedúra és az új ingatlan felépítése, átadása zajlik. És ha van bármilyen szándék, arról miért nem tájkoztatták az érdekelteket a pályázati kiírás előtt. A bérlők közös tiltakozása, szerveződése egyértelműen bizonyítja, hogy eddig ebben a kérdésben semmilyen kommunikáció nem zajlott, hiszen éppen ezért indult el az aláírás gyűjtés. Pedig a párbeszéd fontosságáról naponta beszélnek önkormányzati szinten is.
  • Amennyiben a Főváros és Újbuda Önkormányzata tekintetében egységes a vélemény, hogy az eladásra kínált területen csak a mostanihoz hasonló jellegű és léptékű város és üzletközpont épülhet, akkor miért nem sikerült kivenni a pályázati kiírás szövegéből azokat a részeket (vagy a jelenlegi pályázatot törölni és újat kiírni), amelyek ezzel ellentétes információkkal szolgálnak, pl. hogy a területen 9 emeletben meghúzva  a határt irodaház vagy lakóépület is épülhet, pontosabban erre is vonatkozhat a beadott pályázat.
  • Nem tart-e az önkormányzat attól, hogy ha a beadott pályázatok elbírálásánál valamely pályázatot azzal az indokkal utasít el, hogy bár a legmagasabb árát kínálták, de az lakóház vagy irodaház lenne, hogy a pályázó kártérítést kér, vagy pert indít, arra hivatkozva, hogy a pályázati kiírásban nem volt erre vonatkozó tiltás, sőt az adott magasság szint behatárolással még ráutaló magatartás is történt. A pályázók ráadásul vissza nem térítendő díjat is fizettek a pályázati dokumentációért, amit lehet meg sem vesznek, ha már a kiírásban egyértelműen tiltva van a lakóház vagy az irodaház építés.
  • És ime az egyik legnagyobb kérdőjel a mostani sajtó nyilatkozatban: “Amennyiben elállunk a pályázattól valószínűsíthető, hogy a Főváros a mi területünk nélkül önállóan értékesíti a saját részét, és akkor feltehetően csak az ár fog számítani. ”  tehát akkor ezt úgy kellene érteni, hogy az ellenzéki összefogás által irányított Újbuda nem tud egyeztetni az ellenzéki összefogás által irányított Fővárosi Önkormányzattal ? Továbbá, hogy a Zöld aktivista Főpilgármesternek csak a pénz számít ? Itt jegyzem meg, hogy Márki-Zay Péter győzelmét követően ott voltam a Móricz Zsigmond Körtéren a győzelmet kiértékelő és megköszönő utcafórumon, és ezen Karácsony Gergely is jelent volt. Ott megkértem Budapest főpolgármesterét, hogy egyértelműen nyilatkozzon a Lokálpatriótának arról, hogy a Főváros a Tétényi úti üzletház területének eladását követően nem járul hozzá ott lakóház vagy irodaház építéséhez. A főpolgármester egyértelmű igennel válaszolt. Akkor most remélem segítettem eloszlatni Újbuda Önkormányzatának a kétségeit, hogy ha Újbuda Önkormányzata érvénytelenítené a pályázatot, akkor a Főváros nem kezdene bele önállóan területe értékesítésébe, és döntene csak az ár alapján. Egyébként ezt a Kérdést pont így feltehette volna DR. László Imre is, vagy az Önkormányzat Média csoportja Karácsony Gergelynek, ahogy azt én tettem, sőt felkérhették volna Orosz Anna alpolgármestert, hogy közvetítsen, elvégre kampánya során nagyon sokszor együtt és egymásért szerepelt Karácsony Gergellyel. Továbbá az is kérdés, pontosan hogyan nézne ki, ha a Főváros önállóan értékesítené a saját 80%-át, akkor az ott lévő két nagyobb épületrésznél az egyiknek egy adott részéig bontanának és a maradék, ami Újbudát illeti ott maradna, mint egy torzó ? 🙂 A 20%-os tulajdonrészt a jelenlegi építmények tekintetében aligha lehet önálló épületrészben megfogalmazni.
  • A sajtóközlemény végén megemlítik, hogy a Polgármester találkozott a bérlők képviselőivel és felajánlotta a közvetítést, mint szolgáltatás a Főváros felé, de egyetlen szót sem írnak benne, hogy mit mondtak, mit kértek, hogyan nyilatkoztak a Bérlők…A Lokálpatrióta éppen ezért be is jelentkezett a Bérlők képviselőjénél egy riportra, hogy a másik oldal véleményét is megismerhessük.

 

És végül nézzük a cikk végén beemelt Újbuda TV beszámolóját:

A picit több mint mint 3 perces anyagban cirka 0.50 körül megemlíti a narrátor, hogy Újbuda polgármestere garantálta a sajtótájékoztatón, hogy az új város és üzletközpontban a jelenlegi funkciók mindegyike helyet fog kapni, tehát nem azt állítja, hogy a jelenlegi bérlők maradhatnak majd, csak annyit mond, hogy a jelenlegi funkciók maradhatnak, ez pedig aligha garancia a jelenlegi bérlőknek. AZ már csak hab a tortán, hogy 20%-os tulajdonrésszel pontosan mit lehet garantálni. Az is elhangzik, hogy Újbuda polgármestere az eladás feltételéül szabta, hogy a régi funkciókat meg kell tartani az új ingatlan együttesben is. Így továbbra sem érthető számomra, hogy ilyen egyértelmű feltétel esetén, miért nem kávézik Dr. László Imre és Karácsony Gergely, majd közösen miért nem vonják vissza a pályázatot és írnak ki újat, hiszen a pályázat jelenlegi tartalma alapján messze nem csak üzletközpont építésére lehet itt pályázni. Dr. László Imre egyértelműen úgy fogalmaz a riportban, hogy azok a funkciók, amelyek idáig működtek ezen a területen, azok változatlan formában az új egységben is helyet kapjanak. Nos egyrészt érdekes lenne azonos feltételeket bevállalni egy befektetőnek, miközben nem azonos körülményeket szolgáltat a bérlők felé, de ennél is fontosabb, hogy itt már nem arról beszél a Polgármesterünk, hogy itt csak város és bevásárlóközpont épülhet, mindössze feltételül szabja az Önkormányzat, hogy ami épül abban a jelenlegi funkcióknak helyet kell kapni. Nagyon összhangban van ez a Lokálpatrióta egy korábbi cikkével, ahol mit ad isten épp erre a helyszínre készített vizsgamunkában a üzletközpont és piac mellett a helyszínen már megjelenik a hotel és az irodaház funkció is, és nem 2 szinten. Persze gondolom ez csak véletlen egybeesés, de abból, ahogy a Polgármester fogalmaz arra lehet következtetni, hogy az egyéb, az ott élők által elutasított funkciók megépíthetőségének kompromisszuma lehet, hogy abban helyet kap egy bevásárló központ is. De döntse el mindenki, ha megnézi a riportnak ezt a részét, hogy pontosan milyen garanciák is hangzottak el a Polgármester úrtól.

Végül jön a riport legszebb része, miszerint nagy az érdeklődés a pályázat iránt és számos kormányközeli cég váltotta ki a dokumentumot, ezért könnyen előfordulhat, hogy kiemelt kormányzati beruházássá minősítik a projektet és onnantól már semmilyen beleszólása nem lesz az Önkormányzatnak abba, hogy mi épülhet oda. Egyrészt ez már az előre mentegetőzés állapota, hogy az ígéretek be nem tartásának mi lesz az oka, másrészt nem szabad elfelejteni, hogy ehhez a Főváros és Újbuda önkormányzat aktívan hozzájárul azzal, hogy meghirdette eladásra a területet, miközben ki is várhatták volna a 2022 tavaszi választás végeredményét, és annak tudatában írtak volna ki pályázatot. manapság elég sok helyen olvasható, hogy az ellenzéki összefogás egyértelműen győzelemre áll, sőt egyes politikai szereplők már ellenzéki 2/3-ról beszélnek. Ennek tükrében mekkora felelőtlenség, hogy ezt ki nem várva hirdetünk győztest, megadva a lehetőséget kormányhoz közel álló vállalkozók felé is, akiktől ezt követően már pont semmit nem lehet megkövetelni kormányváltás esetén, hiszen nem a kormánnyal szerződtek. De az is érdekes, hogy a riportban meg sem említik, hogy miként próbálnak védekezni kormány közeli cégek vásárlásával szemben, vagy ennek esetében a kiemelt kormányzati beruházás megakadályozása ellen. Kicsit olyan ez, mintha pontosan tudnánk, hogy a meccsen lejteni fog a pálya, de  mi még emelünk is rajta, hogy még jobban lejtsen.

A riport legvégén pedig elhangzik, hogy a pályázat elbírálása előtt a legjobbnak ítélt pályaműveket a lakosság részére nyilvánossá teszik, hogy arról véleményt írhassanak, mondhassanak. Egyrészt ugyan miért zárjuk ki a lakosságot több pályamunka megítéléséből, miért magozza ki előre az Önkormányzat saját ízlése alapján, hogy melyek a legjobbak ? Másrész ha “vegyes” funkciójú pályázatok érkeznek (ezt előre borítékolni merem), akkor a bevásárló funkció megtartásával akarják átvinni az egyéb funkciókat a lakosságon, amelyekkel szemben egyértelműen tiltakoznának, lásd irodaház, szálloda, lakóingatlan stb.  Ha ez fog történni, akkor pontosan érthető lesz, hogy miért nem a pályázati kiírás előtt volt lakossági egyeztetés, hiszen akkor az ott élők pont azokra a funkciókra mondtak volna egyértelműen nemet, és így nem kerülhettek volna bele a kiírásba, amelyek most a bevásárlóközpont mint vezéráldozat kapcsán így majd megépülhetnének. És ha ez így igaz, akkor az is érthető, miért az utolsó pillanatban érkezett meghívó a sajtótájékoztatóra. Mert szemben az egyébként mi értünk és a mi pénzükből értünk fenntartott Újbuda Média csoporttal én a Lokálpatrióta nevében ezeket a kérdéseket feltettem volna, ami lehet kínos helyzetet teremt egy sajtótájékoztatón. Mondjuk ezzel meglepetést sem okoztam volna, hiszen a Tétényi úti üzletház témában eddigi cikkeimben ezeket a kérdéseket már többször is feltettem, igaz semmilyen reakció, megkeresés, válasz nem érkezett ezekre az Önkormányzattól, pedig azt is nagyon sokszor leírtam, hogy minden témában, minden érdekelt megkapja a lehetőséget, hogy kifejtse érveit, megadja válaszait, és ezt vágatlan formában a megküldött cikk, vagy leadott riport teljes megjelentetésével.

 

 

1 thought on “Sajtótájékoztató a Tétényi úti üzletház sorsáról, amit sikerült úgy szervezni, hogy legyen is, meg ne is :-) De az eddigi kérdőjelek nem oszlottak el…

  1. A fórumokat, tájékoztatókat úgy kell tartani, hogy az érdekeltek ne tudjanak megjelenni. Például a következőt december 23-án este 7-kor. Meghívó kimegy december 22-én este 23.59-kor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest