2024.04.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Fokozott érdeklődés és parázs hangulat volt Őrmezőn, a lakossági fórumon, ahol a a közbiztonság, a parkolás és az új buszpályaudvar volt a fő téma…

8 min read

Hétfőn este 6 és 8 között lett meghirdetve Őrmezőn a lakossági fórum,  és az érdeklődés fokát mutatja, hogy az Őrmezei Közösségi Ház nagy termében szinte nem maradt üresen szék, és még 1/9 9-kor is javában tartott az esemény, a kérdések és kérések szinte kifogyhatatlan mértékben érkeztek az itt élőktől.

A rendezvény első felében Jáger István alezredes, a kerület rendőr főkapitánya, Lauber Tamás alezredes a rendészeti osztály vezetője  és Kozma Levente, Újbuda Közterület Felügyeletének nem régen kinevezett vezetője állt az itt élők rendelkezésére, az itt élők pedig nem spóroltak a kérdéseikkel.

Röviden kiemelve a legfontosabb felvetéseket :

  • Az itt élők érzékelik a változást a Kelenföldi pályaudvar, annak aluljárója és környezetében, a napközbeni folyamatos járőrszolgálat meghozta a várt eredményt, de éppen ezért azt kérik az itt élők, hogy ez továbbra is maradjon meg, ne alkalmi jellegű legyen a Rendőrség, Közterület Felügyelet és a Polgárőrség összevont munkája, akciói. Erre ígéretet kaptunk.
  • Fokozódó probléma a használaton kívüli gépjárművek tárolása a kerületben, így Őrmezőn is, és ezek elszállításának elég pontosan meghatározott feltételei vannak. Ez Őrmezőn még nagyobb problémát jelent, hiszen a parkolás itt szinte lehetetlen, és ezek a gépjárművek is újabb parkoló helyeket vesznek el. Kozma Levente kiemelte a lakossági bejelentések fontosságát ebben a kérdésben is.
  • A kutyák póráz nélküli sétáltatása ugyan szabálysértés, csak épp a rendelet alkotó nem rendelt ehhez semmilyen szankciót, így igen nehéz fellépni az ilyen ügyekben, ebben is kérik a lakosság segítségét is a példamutató magatartással, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a teljesen jó szándékkal közeledő kutya is komoly stressz helyzetet okozhat pl. egy kisgyereknek.
  • A hajléktalanokat a Máltai Szeretet Szolgálat segítségével igyekeznek megfelelő melegedőkbe, éjszakai szállásra juttatni, de sajnos csak azon lehet segíteni, aki ezt el is fogadja, és sajnos nem mindenki kíván élni a lehetőséggel. Ennek ellenére a Kelenföldi pályaudvar aluljárójában a rendszeres összevont akciók ennek tekintetében is meghozták az itt élők, itt közlekedők által jogosan elvárt változást.
  • Őrmezőn is egyre nagyobb problémát jelent a gyorshajtás, a lakói-pihenö ővezeti besorolásoknál az erre vonatkozó szabályok be nem tartása. A lakosság fokozott sebesség mérési akciókat várna, és további térfigyelő kamerákat is. A rendőrkapitány elmondása szerint Őrmezőn a térfigyelő kamerák digitális változatának cseréje van folyamatban, ez is javíthat a helyzeten, és persze lehetőségeikhez mérten (mivel ez nem csak Őrmezőn probléma) igyekeznek itt is célzott akciókat elindítani. A térfigyelő kamerák elhelyezésére csak javaslatot tud tenni a kerületi rendőrkapitányság, ezek megvásárlása, kihelyezése, rendszerbe állítása nem tartozik a kompetenciájukba. A Neszmélyi útnál külön kimelték az ott élők a 40-es tábla sorozatos figyelmen kívül hagyását.
  • Bába Szilvia képviselő asszony jelezte, hogy Őrmezőn elszaporodtak az autók kerekeinek kiszúrkálása, egyéb autó rongálások, viszont a főkapitány elmondása alapján aligha érthető, hogy ezekről nem tettek bejelentést a károsultak, pedig csak így van lehetőség eljárni az ilyen ügyekben is.
  • És akkor el is érkeztünk a sláger témához, a parkolási káoszhoz, ami a lakossági meghallgatás idejének jelentős részét kitöltötte. Junghausz Rajmund képviselő feltette a kérdést a résztvevők közül ki támogatná Őrmezőn a parkolási övezet bevezetését, és ahogy mindig, most is megoszlottak a vélemények (persze ne csodálkozzunk, ha ennek a döntési mechanizmus hátterét nem ismerik az emberek) A képviselő elmondása szerint az Önkormányzat csak mintegy 2 év múlva szeretné Őrmező egy részén bevezetni a fizető parkolást, de meglátása szerint ez előbbre hozható lenne, ha kap ehhez lakossági támogatást. A parkolási övezetekben elsődlegesem nem a pénzbevétel növelése a cél, hanem a forgalomszabályozás, mert az tagadhatatlan hogy Újbudán is, ahogy az ország szinte minden pontján nagyon megnőtt a gépjárművek száma, és amíg régebben az egy család egy autó volt az átalagos tendencia, mára ez már egy család 2 sőt nem kevés esetben 3 autóra nőtt, és az ebből származó igényekhez aligha lehet hozzá igazítani a parkolók számát, mivel az erősen véges. 
  • Ez volt az a pont, amikor a Lokálpatrióta tulajdonos-szerkesztőjeként igyekeztem elmondani az álláspontomat arról, hogy  tisztán kellene látni a kerületben élőknek, így pontos adatokat kellene nyilvánossá tenni adott körzetekben (pl. Őrmezőn), hogy mennyi a jelenleg kialakított, elérhető parkolók száma, és a felmérések alapján az adott körzetben élőkhöz hány gépjármű tartozhat. Ez Őrmezőn különösen fontos lenne, hiszen ma mindenki meg van győződve arról, hogy a parkolási problémát az ingázok itteni parkolása okozza kizárólag, és parkolási övezet kiterjesztése ide ezt szüntetné meg. De mi van akkor ha fenti adatokból az derül ki, hogy Őrmezőn meglévő parkolókat már az itt élők gépjárműveinek száma is betelíti ? Akkor pusztán a parkolási díj bevezetése még nem fogja megoldani a kialakult parkolási káoszt a területen. Ezt egyébként a kerület minden részén elérhető adatként kellene megjelentetni, és akkor talán könnyebb lenni megértetni Újbuda lakóival, hogy miért kell más elbírálás alá tenni a második illetve harmadik gépjárművet a parkoló övezetekben a parkolási díj kedvezmény tekintetében. Túl sok gépjárművet tartunk üzemben, amit az infrastruktúra már képtelen kezelni, ráadásul a klímavészhelyzet is azt mutatta meg, hogy alternatív közlekedési eszközöket kell választani a gépjárművek helyett legalább részben, és ezek egyik formája a tömegközlekedés, a másik a közösségi közlekedés, de ide tartozik a kerékpár és bizonyos értelemben még a gyalogos közlekedés is kisebb területeken belül.  Kádi Gergely, az Önkormányzat közlekedési osztályvezetője nagy örömömre egyetértett a felvetésemmel, de sajnos addigra már olyan szintre nőtt a hangzavar, hogy szerintem kettőnkön kivül már senki nem figyelt, nem hallotta a felvetést. 

Az egész lakossági fórumra, főleg annak második felében nagyon jellemző lett, hogy bár Junghausz Rajmund tényleg mindent elkövetett, hogy mindenki szót kaphasson, de mindezt ne egymás szavába vágva, egymástól szót rabolva, azonban sajnos a résztvevők nem tudtak az érzelmeiken minden esetben uralkodni, így nem szót kaptak, hanem elvették a szót kéretlenül is, a “szót kérek” típusú jelentkezések rendre elmaradtak, helyettük az azonnali beszólások, azonnali vélemény nyilvánítások voltak a jellemzőek, ami azért kissé széttörte és ezzel egyben meg is nyújtotta a lakossági fórumot. Természetesen mindenki kérdése, felvetése, tanácsa fontos és mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, rajtunk felszólalókon viszont nagyon sok múlik annak tekintetében, mennyire vagyunk képesek tömören és lényegre törően megfogalmazni a gondolatainkat, és tudunk-e priorításokat állítani önmagunk felé, hogy mi az ami nagyon egyedi vagy egyszeri, még a lokalitáson belül is nagyon szűk lokalitást érintő kérdés és mi az, ami általánosságban megfogalmazható probléma. Persze nem vagyunk egyformák, és még mindig inkább így zajlodjon egy lakossági fórum, mint néma ücsörgésben, mert azért volt szerencsém ilyet is látni.

A fórum utolsó részében az Őrmezőn kiépítendő új buszpályaudvarról jelenleg tudható információkat mondta el Junghausz úr, és az elmondása alapján úgy tűnik lehet olyan megoldást találni, ami nem rontja tovább Őrmező  életminőségét, de alapvetően minden féle bírálatunkkal meg kell várni 2022  februárját, mivel akkora igért a BFK egy olyan lakossági fórumot, ahol már képesek bemutatni, vizionálni az új buszpályaudvar  működését, funkcióit, kinézetét. Most még pici türelmünkre van szükség és majd februárban minél erőteljesebb megjelenésre, és majd ott vélemény alkotásra.

Hát ez történt tömören tegnap Őrmezőn, és annak csak örülni lehet, hogy az itt élők ennyire aktívak, kíváncsiak és vélemény alkotók voltak, de azt gondolom a szervezők, Junhgausz Rajnumd és Bába Szilvia is mindent elkövettek, hogy az itt élők véleményt mondhassanak, kérdezhessenek, rajtuk tényleg semmi nem múlott. A szervezők által meghívott szakemberek pedig tisztességgel és konstruktív módon figyeltek a kérdéseinkre és igyekeztek mindenre választ adni, segítséget nyújtani. Ez a fórum megmutatta, hogy mennyire fontos a párbeszéd a lakosság és az Önkormányzat, valamint a hatóságok között, ez fórum kiváló példája annak, hogy a párbeszédről nem beszélni kell sokat, hanem egyszerűen megvalósítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest