2024.04.25.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Ha még nem voltál részese egy részvételi színházi előadásnak, akkor eljött az ideje… 25 éves az Újbudai Káva Kulturális Műhely és Színház…

3 min read

A Káva Kulturális Műhely és színház idén ünnepli fennállása 25. évfordulóját. A Káva ebben a két és fél évtizedben segített meghonosítani itthon a részvételi színház műfaját, aminek célja előremutató társadalmi változások elindítása interaktív, közösségi részvételen alapuló előadások révén. Az elmúlt 25 évben a Káva fiataloknak szóló, ifjúsági darabjai közel 100.000 diák számára segítettek átélhetővé tenni különféle morális dilemmákat és társadalmi problémákat.

 

A jubileumra időzítve a színház az őszi évadban elindítja fennállása első reklámkampányát, ennek célja, hogy még több emberhez eljuttassuk a részvételiség üzenetét. A kampány teasereként az ARC plakátkiállításon saját óriásplakáttal jelentkezett a műhely. A kiállítók között a színház volt az egyedüli kulturális szervezet, amelynek plakátját a zsűri beválogatta a kiállított munkák közé.

 

 

Az új kampányban a Káva szándékoltan provokatív rövidfilmekkel mutatkozik be, amelyekben a való életből vett szituációkat, konfliktusokat mutatják be hol vicces, hol drámai, hol művészi formában. A filmek problematizálják többek között a korrupciót, az empátia hiányát, a verbális vagy épp fizikai erőszakot. Közös bennük a vitaindító szándék, hiszen a vita és a párbeszéd a részvétel előfeltétele. A filmekben a Káva színészei, rendezői, aktivistái és munkatársai szerepelnek:

 

Korrupció: https://vimeo.com/637779795   

https://youtu.be/l63Ri9kxVZU

 

Érzéketlenség: https://vimeo.com/634379182

https://youtu.be/94CdOrNNQjA

 

Előítélet: https://vimeo.com/634383887

https://youtu.be/Qki0x-qjpfw

 

További rövidfilmek a www.elmeszteakavaba.hu weboldalon találhatók, ahol egy nyereményjáték is kiegészíti a kampányt.

 

A Káva Kultúrális Műhely célja, hogy a nyitottság és az empátia fontosságát hangsúlyozva hozzájáruljanak egy egészségesebb társadalom kialakulásához, amelyben az emberek meghallgatják egymást, több nézőpontból közelítik meg a problémát, képeseket konstruktívan vitatkozni, rendezni a konfliktusokat. A Műhely ilyen módon próbálja meg bemutatni, hogy mindannyiunk érdeke a másik megértése és megismerése. A pozitív változást az értő figyelem alapozza meg, innen érdemes aztán a tágabb közösségi vagy akár a politikai térbe kilépni, hogy alakítói legyünk a saját életünknek.

 

Mi az a részvételi színház?

Egy hely, ahol hétköznapi problémákkal és mindenki számára átélhető történetekkel foglalkozunk. Itt a kérdésé a főszerep, amire közösen keresünk érvényes válaszokat, és a történetet együtt alakítjuk.

Nálunk a közönség = közösség, a nézők nem puszta szemlélők, hanem aktív résztvevők, bevonódnak a cselekmény alakításába. A színész pedig jóval több, mint előadóművész, hisz nem csak egy szerepet játszik: mellette pedagógus, moderátor, mediátor és élő kapocs a történet, illetve a közönség között.

Szerkesztői lábjegyzet: Egy fantasztikus kaland nézőként, egyben szerepjátékosként résztvenni egy ilyen előadáson, az akítv kikapcsolódásnak egy olyan formája, amire biztosan és sokáig emlékezni fogsz, és ami aztán a saját környezetedben is változásra és változtatásra késztet, ami átalakíthatja a gondolkodásmódot és segít megérteni másokat, mások problémáit.  Azt gondolom ezt nem szabad kihagyni legyünk bármely korosztály tagjai is…

 

Kapcsolódó cikkeink

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest