2022.06.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Ma 85 éves Egri János, a kvíz magymestere, szellemiségét, a játék örömét lánya vitte tovább a Tranzitban, a Kosztolányin….

3 min read
Ma ünnepli 85-ik születésnapját a egy legendás  televiziós műsorvezető, a Kvíz nagymestere, akit korosztályok tiszteltek, szerettek és bámultak tátott szájjal a televizióban. Az elbűvölő személyisége, végtelen szerénysége, szakmai alázata és a hatalmas tudás, amivel rendelkezett méltán emeli a legnagyobbak közé a magyar televíziózás történetében.
 
Ezen a napon született Egri János (Budapest, 1936. november 10. –) magyar újságíró, jégkorongozó, televíziós személyiség.
 
Egri István (1896–1977) gépészmérnök és Farkas Klára (1906–1940) gyermekeként született. A háború alatt családjával bujkálni kényszerült. Az őt bújtató nevelőnőt, Szabó Máriát a család előterjesztésére később a Világ Igaza kitüntetettjei közé emelték.1955–1964 között Vörös Meteor egyesülettel majd 1964–1971 között (1967–1968-as szezon kivételével) a Bp. Építők csapatában az OB I. bajnokságban jégkorongozott. A Vörös Meteorral háromszoros magyar bajnok.
A jégkorong-válogatottban 1961-ben és 1962-ben egy-egy alkalommal szerepelt országok közötti mérkőzésen. 1961-ben villamosmérnöki oklevelet szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. Ugyanattól az évtől a franciaországi Grenoble-ban játszott. Ekkor kezdett el bedolgozni a Magyar Televízió (MTV) sportszerkesztőségének. A jégkorong-világbajnokságokat, valamint az 1972-es müncheni olimpia ökölvívó-mérkőzéseit ő kommentálta.1972-től 25 éven át (1997) vetélkedő műsorokat vezetett az MTV-nél, köztük a Lehet egy kérdéssel több?, a Játék a betűkkel, a Keresztkérdés, a Kérdezzǃ Felelek, valamint az Elmebajnokság című műsorokat.
 
Az 1990-es évek közepén visszavonult az aktív médiaszerepléstől, de sportcsatornákon alkalomszerűen kommentál jégkorong-mérkőzéseket.
 
Lánya Egri Orsolya tovább vitte a hagyományt, mégpedig kerületünkben, hiszen a Kosztolányi Dezső tér, mondhatni emblematikus vendéglátó egységében, a Tranzitban hétről-hétre lehet kvíz játékokban bizonyítani tudásunkat, rátermettségünket, ráadásul ezt olyan módon oldja meg Orosolya, hogy  akik egyedül érkeznek , azok is pillanatokon belül társaságra lelnek, csoporttagok lesznek, és onnantól visszajárnak. A Tranzit Újbuda gasztronómiai és kulturális életének, a közösség formálásnak egyik meghatározó és különleges, igen csak szerethető helyszine.
 
Köszönet Egri Jánosnak, hogy gyerekként, fiatalként annyi szép estét szerzett nekem is a kvízműsoraival és köszönet Orsolya, hogy tovább vitted mindannyiunk örömére Egri úr szellemiségét,.
 

Boldog SZületésnapot tisztelt Egri úr, kedves János !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest