2024.04.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Újbuda lakosságának érdekeit méltóan képviselő, pártoktól független Civil szervezeteknek képviseleti jogot kell kapniuk az Önkormányzatban.

4 min read

Újbuda Megtelt ! – mondják már egy ideje az Önkormányzatnál is, mégis sorra buknak ki olyan ügyek, amiben az Önkormányzati ingatlanokat akarnak értékesíteni, és ahol ezt követően újabb lakótömbök vagy épp irodaházak épülhetnének. Tegnap a Saroktelek, ma a Tétényi úti Üzletház, és ki tudja hol a vége, hiszen nem rég 20 ingatlan lett meghirdetve, amiből párnál lakossági nyomásra visszalépett az Önkormányzat és érvénytelenítette a pályázatot.

Ráadásul ha végre hozzányúlna az Önkormányzatunk az építési övezeti besoroláshoz azokon a helyeken, ahol vélelmezhetően olyan típusú ingatlanok épülnek, amelyek ellenkeznek az ott élők akaratával, akkor a nyertes nem tudna érvényes építési engedély birtokában sem számunkra elfogadhatatlan projektbe kezdeni. Madárhegy épületes páldája annak, hogyan lehet tönkre tenni egy helyet és elérni, hogy ott épp a Madárnak ne legyen már keresnivalója sem, de számtalan példát lehet sorolni a kerületünkben a felelőtlen ingatlanfejlesztés tekintetében. 

Látva, hogy Újbuda élhetősége napról napra romlik, a zöldintenzitás csökken, a beruházásoknál a zöld jelleg, szó szerint csak jelleg, csapadék hasznosítás előírása még csak fel sem merül, a kerületi infrastrukturális fejlesztéshez történő hozzájárulásról pedig csak utólag lehet beszélni és kvázi örüljünk, hogy kapunk valamit….. nos a Civilek türelme elfogyott, a bizalom is megingott, itt az ideje, hogy beleszólási jogunk legyen a saját életünkbe, a saját környezetünkben történő változásokba.

Erre az egyetlen lehetőség, ha pártoktól független aktív civil szervezeteink közösen képviseltethetik magukat az Önkormányzat olyan típusú ügyeinek tárgyalásakor, ami az itt élők életminőségére befolyással van, különös tekintettel önkormányzati ingatlanok értékesítése, illetve a zöld intenzités további csökkenésével járó bármilyen beruházás, fejlesztés, legyen az önkormányzati vagy csak önkormányzati engedéllyel bíró. Amennyiben kötelező jelleggel meg kell hívni ezekre az ülésekre az Újbudai Civilek Közösségének képviselőit, akkor többet nem fordulhat elő, hogy pl. úgy hirdessen meg az Önkormányzat bármilyen ingatlant eladásra, hogy arról az ott élők, esetleg ott bérlők csak utólag szereznek tudomást. 

A Civilek közössége konzekvensen képviselné, hogy a pályázatok előtt már lakossági fórum vagy más olyan rendezvény, vélemény alkotási felület szükséges, ami meghatározza, hogy pl. milyen funkciók kerülhetnek egyáltalán bele egy pályázatba. (persze ehhez meg kell változtatni építési övezeti besorolást a lehető legtöbb veszélyeztetett területen, hogy csak akkor kerülhessen bele pályázati felhívásba az Újbuda Megtelt ! szlogen ellenére irodaház, szálloda vagy lakóingatlan funkció, ha erre az ott élők felhatalmazást adnak.

Mivel elég sokszor hangzott már eddig el, hogy az Önkormányzat nagyon fontosnak tartja a kerület lakóival és Civil szervezetivel a párbeszédet, ezért itt a lehetőség, hogy bizonyítsa a képviselő testület, hogy ezt komolyan is gondolják. A párbeszéd nem lehet egyoldalú, ahogy alkalomszerű sem, azaz ne csak akkor legyen párbeszéd, ha már ég a ház, vagy felduzzadt a tiltakozok száma. Ezért kell állandó képviseleti jog a Civileknek az Önkormányzat Képviselő testületében.

Amennyiben nem talál meghallgatásra ez a kérésünk az Önkorményzatnál, akkor a lakosság aktív segítségét fogjuk kérni, hogy a lakosság érdekeit valóban képviselő Civil szervezetek segítsék az átláthatóságot és érvényt szerezhessenek végre annak, hogy ÚJBUDA MEGTELT ! A civilek nem érik be annyival, hogy a jól hangzó kampány szöveg csak ígéret maradjon vagy feledésbe merüljön.

Együtt, Egymásért, egy élhető, zöld Újbudáért !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest