2024.04.20.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

EGYEZTETÉSEK ZAJLOTTAK A KELENFÖLD-VÁROSKÖZPONT ÜGYÉBEN – Újbuda Önkormányzatának közleménye és persze reflexiók a leírtakra

6 min read

EGYEZTETÉSEK ZAJLOTTAK A KELENFÖLD-VÁROSKÖZPONT ÜGYÉBEN

“A Bikás Park melletti Kelenföld-Városközpontban a környéken élők igényeihez igazodva számos üzlet és szolgáltatás található. Ám a meglehetősen lerobbant, több mint harminc éve épült kétszintes központ állapota már jó ideje megoldásra váró probléma a kerületben. A komplexum a főváros tulajdonában van, Újbuda húsz százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. A főváros vezetése nemrégiben úgy döntött, eladja ezt a területet, erre a célra pedig pályázatot ír ki. Az üggyel kapcsolatban november 22-én került sor egyeztetésre, melyen a főváros és XI. kerület vezetői vettek részt. A találkozón Budapest és Újbuda együttműködése kapcsán számos nyitott kérdést átbeszéltek, ezek közül az egyik kiemelt téma a Kelenföldi Városközpont kérdése volt.
Szintén ezen a napon egyeztetett a kerület vezetése a Városközpont környékén élők képviselőivel is. A Védegylet és a Körtér- Környezettudatosak tere Újbudán képviselői egyebek mellett arra kerestek és kaptak választ, hogy a kérdéses eladás kapcsán a főváros és a kerületi önkormányzat milyen jogviszonyban van egymással, illetve, milyen garanciákat tud adni az önkormányzat a pályáztatási eljárás folyamán arra, hogy az legyen a nyertes pályázat, amely az itt élők érdekeit tartja elsősorban szem előtt.
November 29-én jár le a pályázati határidő. Mint ahogyan az elhangzott mindkét egyeztetésen, a döntéshozók elsősorban a városfejlesztési szempontokat fogják nézni, és olyan koncepció élvez majd elsőbbséget és számíthat pozitív elbírálásra, amely egyezik a XI. kerület érdekeivel és a lakosság igényeivel. Karácsony Gergely főpolgármester leszögezte, csak abban az esetben kerül értékesítésre az ingatlan, ha ilyen pályázat érkezik.”

SZERKESZTŐI LÁBJEGYZET:

Várhatóan örömmel fogadják a Kelenföldi Városközpont környezetében élők, hogy Karácsony Gergely és Dr. László Imre is azt az ígéretet teszi, hogy csak abban az esetben hirdetnek nyertest a pályázaton, ha az megegyezik az ott élők igényeivel. Csak az a kérdés hogyan egyezhet meg valami a lakosság igényeivel, ha ezt az igényt nem is ismerik, mivel nem mérték fel. Az Újbudai Civilek Közössége viszont ezek szerint segeti az Önkormányzat és a Főváros munkáját, mert ők felmérték az ott élők igényeit, és ezek alapján eddig több mint 6000 ember már aláírta, hogy nem kérik sem az értékesítést, sem az épület lebontását, ők a jelenlegi épület felújítását támogatják. Ez alapján tehát már le sem kellene bonyolítani a pályázatot. Persze mondhatja azt bárki, hogy a 6000 + aláírás nem reprezentatív, de akkor mondjuk már ki, hogy mennyi aláírás esetén tekintjük annak. Ráadásul a két önkormányzat semmilyen felméréssel sem rendelkezik, így nincs mit szembeállítania ezzel a 6000 véleménnyel. A kérdés így továbbra is ott lóg a levegőben, hogyan akarja bárki a lakosság véleményét figyelembe venni, ha a pályázati kiírás megjelentetése, sőt az erről szóló önkormányzati döntés (2021 február) meghozatala előtt nem egyeztettek a lakossággal, és még alternatívaként sem kezelik a lakosság részéről felmerült verziót, javaslatot , miszerint az épület felújításra kerüljön csak, nem eladása és lebontásra.

Az önkormányzat nyilatkozatában azt írják : “Szintén ezen a napon egyeztetett a kerület vezetése a Városközpont környékén élők képviselőivel is. A Védegylet és a Körtér- Környezettudatosak tere Újbudán képviselői egyebek mellett arra kerestek és kaptak választ, hogy a kérdéses eladás kapcsán a főváros és a kerületi önkormányzat milyen jogviszonyban van egymással, illetve, milyen garanciákat tud adni az önkormányzat a pályáztatási eljárás folyamán arra, hogy az legyen a nyertes pályázat, amely az itt élők érdekeit tartja elsősorban szem előtt.” Az ott megjelent Civilek képviselői viszont azt nyilatkozták az aznap esti sajtótájékoztatón, hogy az Önkormányzat semmilyen garanciával nem tudott szolgálni… Akkor most van vagy nincs garancia . A Civilek ez ügyben tett nyilatkozatát ITT lehet elolvasni.

És végül ha már Garanciáról beszélünk, sem a délelőtti egyeztetésen, sem most ebben a nyilatkozatban nem hangzott el, hogy a két Önkormányzat garantálja, vállalja, garanciát ad rá, hogy ha lebontásra kerül az ingatlan, akkor kizárólag a mostanival megegyező léptékű építmény készülhet azaz nem lehet még részben sem 2 szintnél magasabb, és éppen ezért sem lakóingatlan, sem irodaház, sem szálláshely szolgáltató intézmény építését nem támogatják.

Végül semmiylen javaslatot (egyben garanciát) nem tartalmaz ez a nyilatkozat arról, hogy milyen módon kívánja megoldani a két Önkormányzat a Kelenföld Városközpont környezetében élők ellátást a jelenlegi színvonalon és árstruktúrában abban a 2-3-4 évben, amíg az épület bontása, majd felépítése tart. Arra sem tettek javaslatot (egyben garanciát), hogy milyen módon és mértékben kívánja kárpótolni a két Önkormányzat a jelenlegi bérlőket, akik több száz milliós nagyságrendben fektettek bele az üzleteik teljes mértékű felújításába, azok gépeibe, eszközeibe és árukászletébe, további a poandémia okozta bezárások miatt sokan még túlélési hitelt is felvettek. Továbbá garantálnak-e bármit a jelenlegi bérlők felé és ha igen mit, hogy a következő 2-3-4 évben hol és milyen csere ingatlant kaphatnak a tevékenységük folytatására, valamint lesz-e bérleti szerződés megkötésére előjoguk más jelentkezőkkel szemben az új intézményben a mostani bérleti díjak megtartásával, mert ez utóbbira már hagzott el anno kijelentés.

Fentiek alapján én nem tudom értelmezni, hogy mit ért garanciák alatt Újbuda és a Főváros Önkormányzata.

Mivel Dr. László Imre polgármester úr egy sajtüközleményben azt írta:

“Amennyiben elállunk a pályázattól valószínűsíthető, hogy a Főváros a mi területünk nélkül önállóan értékesíti a saját részét, és akkor feltehetően csak az ár fog számítani. “

ezért elvárható minimumnak tekinthető szerintem, hogy erre ma reflektálnia kellett volna Karácsony Gergelynek, miszerint neki csak az ár számít vagy sem…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest