2022.08.12.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Anonymus hangfelvételén megjelent a Tétényi Úti Üzletház mögötti mutyizás ügye is, tehát erre megy ki a játék, jutalékos rendszerben adjuk el a közvagyont

5 min read

A nem éppen kormánybarát Telex is cikket írt a Fővárosi ingatlan mutyiról, amibe kerületünk emblematikus épületét a Kelenföldi Városközpontot is belerakták, elvégre jó kis pénzt lehet abból is zsebre vágni, ahogy a szereplők mondták “jutalákos rendszerben”…

Íme a telexben megjelent információk:

“Miért éri meg a közvetítőknek jutalékot fizetni? Ki az a Berki Zsolt? Mi a szerepe a városházi ingatlaneladásoknál? Ilyen kérdésekről beszélnek egy újabb illegálisan rögzített hanganyagon. A Városháza szerint a kiírások sablon alapján készülnek, nem csökkentik a vevők körét szűkítésekkel, és az ingatlaneladásoknál tucatnyi érdeklődő szokott lenni.

Az Anonymusként emlegetett szivárogtató újból lecsapott, a sajtóval megosztott újabb hanganyagon állítólag Gansperger Gyula és Bodnár Zsigmond volt wallisosok hallhatóak, akik értelmezik Berki Zsolt szerepét. Gansperger Gyula volt ÁPV-vezér önmagának is vett korábban fővárosi ingatlant, de a Rahimkulov-család érdekében is eljárt. Berki Zsolt pedig valamilyen közvetítői szerepet játszott. A sajtónak még egyikük sem szólalt meg.

A mostani szöveg szerint Berki Zsolt amolyan kijáróember, aki el tudja intézni, hogy miként szülessen meg egy-egy pályázati kiírás a Városházán.

Gansperger magyaráz

A felvételen Gansperger Gyula azt magyarázza nagy vehemensen egy potenciális vevőnek (aki biztosan valamely nagyobb csoportot képvisel, mert egy ingatlancsomag megvásárlásának szándékáról beszél), hogy azért kell Berki Zsoltot igénybe venni, mert neki a pályázatok kiírásában van „segítő” szerepe.

A főváros sokszor védekezett azzal a városházi „jutalékos rendszerrel” kapcsolatos vádak során, hogy teljesen anonim, elektronikus és nyílt pályáztatási rendszere van. Ebben nem feltétlenül látszott, hogy egy közvetítőnek milyen szerepe lehete, de Gansperger szerint Berki tud abban segíteni, hogy testreszabott legyen az ingatlan kiírása, így egy konkrét vevő tudja azt megnyerni.

Egyszer majd a beszélgetésben kérdéseket feltevő személy kiléte is fontos lesz, aki elég bután visszakérdez („A Zsolt ekkora ember? Tényleg? Úristen!” – ilyen közbevetései vannak, mintha csak tudatosan beszéltetné a feleket), szóval ez egyszer majd izgalmas lehet, de előbb nézzük, hogy mit hallhatott.

Ezek hangoznak el:

„Ha Zsolttal megállapodunk, akkor bele tudunk szólni a pályázatba, ez benne van az árban.”

„Zsolttól tudom, nagyon brutálisan arra lesz kiírva, akit akarnak.”

„Van egy hölgy (a vagyonkezelőnél – a szerk.), aki foglalkozott az ügyünkkel, naponta hívott, mindenben segített.”

„Elolvastam előre a pályázati szöveget, kérdezte, jó ez nekem, mondtam, jó.”

„Barts Balázs maga jött ki a Zsolt elé, kezet fogott, majdnem földig hajolt.”

Gansperger Gyula valamiért ezeket mondja, és azt, hogy igazat mond, fontoskodik, rossz információi vannak, ez még talány, de nem úgy tűnik, mintha nem magától mondaná ezeket a mondatokat, amelyekkel nyilván önmagát is lejáratja most a közvélemény előtt.

Konkrét eladások

A beszélgetésben két most eladásra váró kelenföldi és egy Ganspergerék által megvett budatétényi telek konkrétan is szóba kerül, a „Rimaszombat 2”, ami 5,2 milliárd forint, de le tud menni 5 milliárdig, (Úgy tudjuk, hogy a 11. kerületi Rimaszombati út 2 az Etele Pláza melletti lepukkant kollégiumi épület telke).

Elhangzik egy olyan javaslat is, hogy

„csináljuk meg az elsőt, Tétényi út – Etele, ezt indítsuk el, ha látják a pozitív hozzáállásokat, ti véleményezhetitek a kiírást, utána lehet indítani a csomagot, amit leírtál.”

A beszélgetésben arra is utalás hangzik el, hogy ennek az ára 10 százalék körüli összeg.

A budatétényi ingatlan (Ganspergerék korábban ezt vették meg) kiírásáról azt hallottuk, hogy az amúgy teljesen sablon volt, vagyis a védekezés szerint nem volt abban semmi testreszabás. Gansperger is azt mondja, hogy nem volt benne megkötés.

A Tétényi – Etele (Tétényi úti piac) folyamatban levő pályázat ennél kicsit összetettebb lesz, az nem teljesen korlátozásmentes kiírás lesz. Úgy tudjuk, hogy az kétfordulós lesz, be kell adni egy koncepciót is zárt borítékban, hogy mit szeretne a vevő. Amikor lemegy az anonim elektronikus licit, a folyamat után felbontják a borítékot, megvizsgálja egy bizottság a terveket, a legjobbra értékelt koncepció kap egy utolsó árajánlati lehetőséget.

A Városházán

Hivatalos reakciónk még nincsen a Városházától, biztosan lesz majd valamilyen reakció, de informálisan annyit hallottunk, hogy az ingatlaneladások döntően egyenkiírással készülnek. Az említett Tétényi – Etele (Tétényi úti piac) pályázati csomagjáért például 18 érdeklődő fizette meg a 200 ezer forintot, amellyel el lehet vinni a részletes kiírást.”

Szerkesztői lábjegyzet:

Marad a kérdés, a Kelenföldi Városközpont apró 10% jutalékában ki is édekelt, illetve vannak-e ennek kerületi segítői, nyertesei is ? Miért volt titokban az értékesítési pályázat kiirásának elfogadása fél évig, miért titkolóztak, miért nem kérték ki az itt élők véleményét ? Ez véletlen, vagy valaki a Fővárosból leszólt, mint anno a szocialista rendszerben…

Az viszont fentiek alapján már biztos, hogy 18 x 200.000 Ft vissza nem térítendő hogy is fogalmazzak “segélyt” máris megnyert a kerületi Önkormányzat, ha csak vissza nem térítik, persze ehhez érvényteleníteni kell a pályázatot. az LMP már elhatárolódott és a a pályázat érvénytelenítése mellett van, itt az idő, hogy más pártok is kövessék a példájukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest