2022.08.12.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Békés Tiltakozás a Tétényi úti Városközpont eladása ellen december 2-án a Közmeghallgatás előtt 16.00-tól az Önkormányzat épületénél (Zsombolyai u.5)

7 min read

Tiltakozás a Tétényi úti Városközpont eladása ellen

Bp.XI. Önkormányzat előtt Zsombolyai út 5.  (2021.december 2. 16.00 Óra) a Közmeghallgatás előtt…

ITT jelezheted részvételi szándékod vagy érdeklődésed…

A tiltakozást szervezők felhívása:
“Tiltakozunk az Újbudai közvagyon eladása, elmutyizása ellen! Tiltakozunk a jelenlegi városvezetés módszerei ellen! Követeljük a pályázat visszavonását! Nem dönthetnek nélkülünk a bennünket érintő kérdésekben! Az elmúlt hetek történései egyértelművé tették, hogy korrupt politikusok anyagi haszonszerzésre használják a közvagyont! Ezzel nekünk itt élőknek kárt, életminőség romlást okoznak! Elég volt! Nem tűrünk többé némán! Gyere el Te is hogy megmutassunk ELEGÜNK VAN! Hozz maszkot! Próbálj figyelni a távolságtartásra! Bp.XI. Zsombolyai út 5.”
Szerkesztői Lábjegyzet: 
A Kelenföld Városközpont Megmentése Mozgalom már 7000+ aláírást gyűjtött össze alig 3 hét alatt elsődlegesen a Városközpont környezetében élőktől, illetve a Városközpont részét képező Üzletházban dolgozóktól és bérlőktől… Ennek ellenére eddig az Önkormányzat nem lépett vissza a pályázattól, aminek a beadási határideje november 29-e volt. Állítólag 18-an vásárolták meg a pályázati kiírást és/vagy adták be magát a pályázatot. Dr-László Imre cirka 1,5-2 hete azt nyilatkozta, hogy NER közeli konzorciumok is beadták a pályázatukat, ugyanakkor rejtély, hogy ezt honnan tudhatta a polgármester, hiszen a Fővárosi Önkormányzat ide vonatkozó szabályzata szerint a pályázat beadási határidejének lejáratát követően egy bontó bizottság nyitja ki, az addig titkosan kezelt beadványokat és állapítja meg, hogy mely pályázatok felelnek meg a kiírásnak, és csak azokat továbbítják az Önkormányzatunk illetékeseinek.
Ugyan elhangzott már többször az Önkormányzat részéről, hogy itt nem épülhet 9 emeletes lakóház (az irodaház ás szálláshelyszolgáltató tiltást, legalábbis a jelenlegi két szintes építménynél nem nagyobb verzióban, sajnos nem erősítették meg, pedig a Civilek erre is rákérdeztek), de a pályázati kiírásban ez nem szerepel, sőt pont fordítva a jelenleg elég megengedő KÉSZ (Kerületi Építési Szabályzat) alapján a pályázati kiírásban ott szerepel, hogy akár 30 méteres, cirka 9 emeletes épület is építhető rajta, annak jellegétől függetlenül. A pályázati kiírásban foglaltak tehát éles ellentétben vannak az elhangzott nyilatkozatokkal, ígéretekkel. A pályázat elbírálásának szempontjaira is hiába kérdeztek rá a Civilek többször is, erre sem kaptak választ. Ez az egyik oka, hogy a kerületi Civil szervezetek jelentős része, és az ott élők sem fogadják el az eddig elhangzptt ígéreteket, Kérdés a pályázók mit fognak szólni, ha pályázatukat az Önkormányzat olyan érvekre alapozva utasítja el, amelyek nem szerepeltek a pályázati kiírásban.
Az is tény, és már sokszor elhangzott, a Lokálpatrióta is több esetben kiemelte a cikkeiben, hogy az ott élők, és az üzletek bérlői, valamint alkalmazottai nem tudják elfogadni, hogy a pályázati kiírásról a fejük ffölött, de nélkülük, kvázi suttyomban döntött a képviselő testület még 2021 februárjában. Amikor végül szeptemberben hivatalosan meg is jelent a pályázati kiírás, akkor sem értesítettek erről senkit, az érdekeltek facebook csoportok bejegyzéseiből, sajtó megjelenésekből, amelyek közt elsőként adott hírt erről a Lokálpatrióta, és szájról szájra terjedő rémhírek formájában értesültek. Ez pedig  ad némi alapot arra, hogy az ott lakók és az üzletek bérlői nem fogadjék már el, az egyébként írásba nem foglalt ígéreteket, egyben hiteltelennek tartják az Önkormányzatot legalábbis fenti lépseinek sorozata alapján.
A tiltakozásnak vagy tüntetésnek láthatóan egy határozott, kiemelt célja van, mégpedig a Kelenföldi Városközpont megmentése, az értékesítés, majd az azt követő lebontás megakadályozása. Várhatóan az esemény szervezői és résztvevői a közmeghallgatás előtt és alatt írásban és szóban is felfogják szólítani a képviselő testületet és személy szerint Dr. László Imre polgármestert, hogy azonnali hatállyal érvénytelenítse a pályázatot, és közölje a Főváros vezetésével, hogy Újbuda képviselőtestülete a továbbiakban nem támogatja az ingatlan együttes eladását és lebontását.
Látni kell azonban azt is, hogy a konkrét célon túl a tiltakozók egyben tiltakoznak minden hasonló eset ellen, azaz a túlépítés, az infrastruktúrális fejlesztések elmaradása, a zöldövezeti, élhető kerület jellegének lerombolása, és természetesen a választópolgárok feje fölött, de nélkülük hozott intézkedések ellen is. Ebből adódóan a tiltakozáson a Kelenföldi Városközpont környezetében élők és az Üzletközpont bérlői, alkalmazottain kívül kerületünk számos részéből fognak csatlakozni a természetet, Újbuda kultúrális értékeit, és persze a közvagyont féltő lokálpatrióta lakosok.
Ez a tiltakozás egy nagyon komoly figyelmeztetés az Önkormányzat felé, hogy kerületünk lakosainak egy igen komoly szegmense nem elégedett azzal a munkával, amit a képviselő testület az itt élők nevében és állítólag érdekében végez. Az Újbudaiak nem kíváncsiak a testületi ülések párt politikai csatározásaira, a folyamatos egymásra mutogatásra, a megbízásukat nem erre adták 2018-ban.
Hétfőn az Újbudai Civilek Közössége találkozott késő délután Újbuda Önkormányzatának képviselő testületéből néhány párt (ellenzéki összefogás pártjainak egy része) illetve azok frakcióinak képviselőivel, ahol egyértelműen fogalmazták meg a a Közösség, a Civilek, Újbuda lakosságának állásfoglalását, amihez elindítása óta (alig egy hét), már közel 30 civil szerevezett csatlakozot vagy jelezte csatlakozási szándékát). Újbuda Megtelt ! ezért sürgősséggel meg kell változtatni a KÉSZ tartalmát, hogy nagyobb biztonsággal tudjunk védekezni a további építkezések ellen. Meg kell szüntetni a kerület igantlan vagyonának kiárusítását, mert a választópolgárok a közvagyon őrzésére és hasznosítására adtak felhatalmazást, de azok értékesítésére nem. Klímavészhelyzet kihirdetése helyett valódi zöld programot követelnek, hogy Újbuda visszanyerhesse az elvesztett zöldövezeti jellegét. A közpénzből fenntartott Újbuda Média csoport kiadványaiban fix és állandó felületet, műsoridőt kérnek a Civil Szervezetk részére, aminek tartalmi részébe a szerkesztőség nem szólhat bele. Természetsen még további célokért is küzd az Újbudai Civilek Közössége, de fentiek a legfontosabb és leggyorsabban megoldandó elvárások. Konkrét ügyek tekintetében a Kelenföldi Városközpont eladását és lebontását elutasítják és Ők is követelik a pályázati kiírás érvénytelenítését, egyben elvárják, hogy az Önkormányzat tegye meg a szükséges lépéseket, hogy az ingatlan tulajdonosa-üzemeltetője a szükséges feleújítási munkákat kezdje meg, ha már 30 alatt erre képtelen volt, pedig a bérleti díjak minden évben időben és maradéktalanul be lettek fizetve. Amennyiben a Főváros képtelen ellátni az ingatlanjából eredő feladatokat, akkor adja visza a területet és magét az ingatlant is Újbudának, Újbuda Önkormányzatának, hiszen a Kelenföldi Városközpont kerületünk szerves és elidegeníthetetlen része. A szervezet minden erejével küzd a Hamzsabégi sétány részleges kiírtása, Újbuda történetének talán legnagyobb természetkárosítása ellen. Szükség esetén a Civilek mozgalmukat kiterjesztik a kerületen kívülre is, hogy teljes, akár országos Civil összefogás induljon el a politikai elit pártszínektől független ámokfutásának a megállítására.
Aki egyetért a Kelenföldi Városközpont megmentésével és/vagy  a felsorolt célok megvalósításával, az december 2-án (csütörtök) délután a rendezvényhez történő csatlakozással is kifejezheti a véleményét, vagy a közmeghallgatáson felteheti saját kérdéseit az Önkormányzat vezetésének.  A közmeghallgatás szabályairól, időpontjáról, a kérdések beterjesztésének módjáról ITT olvashatja el a szükséges információkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest