2022.05.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Holnap (csütörtökön) lesz az idei utolsó testületi ülés, ahol végre érvénytelenítik a Kelenföldi Városközpont értékesítési pályázatát…vagy mégsem ?

9 min read

3d people in a round table having a meeting.

Azt hittük most Csütötökön végre bekövetkezik a nagy fordulat a Kelenföldi Városközpont ügyében, hiszen a múlt heti rendkívüli ülésen erre történő utalások voltak, de már megint valami közbejött úgytűnik…

A Kelenföldi Városközpont eladására kiírt pályázat már hónapok óta igen csak felkavarta az amúgy sem állóvíznek tekinthető Újbudai ingatlan ügyeletek feneketlennek tűnő óceánját…

Több próbálkozás is elvérzett az Önkormányzat testületi ülésén,  a területre vonatkozó változtatási tilalom elrendelése, vagy magának a pályázatnak a visszavonásában történt beterjesztések tekintetében, de ettől függetlenül érezhető volt, hogy az irdatlan lakossági nyomás következtében percről percre egyre jobban elkezdett kihátrálni a történetből az Önkormányzat, persze lehetőleg arcvesztés nélkül, vagy legalább árnyalt arcvesztési kísérlettel. Arról persze eltérőek a vélemények hogy mennyire árnyalt ez az arcvesztés, hiszen éppen a folyamatós tétovázás, álláspont változások, olykor szerencsétlenkedések következtében mára már nem árnyalt arcvesztésről lehet, kell beszélni, hanem totálisról.

Múlt hét csütörtökön a csak ebben a témában tartott rendkívüli testüelti ülésen  részben Orosz Anna módosító javsalata, részben a Polgármester úr tényszerű kijelentései miatt azt hihettük már csak formális kihátrálási lépések vannak hátra, és a pályázatok áttekintése után végre kimondja majd a kerület vezetése, amit informálisan már rengeteg helyről megerősítettek a Civilek irányába, miszerint érvényteleníteni fogják a pályázatot megfelelő, Újbuda érdekeit képviselő pályázat hiányában. A Polgármester úr is úgy fogalmazott a rendkívüli ülésen, hogy a múlt hét csütörtöki licitet követően megnyilik az út a pályázatok megtekintése és kiértékelése előtt, így ezen a héten, az idei utolsó testületi ülésen  már döntés születhet végre ebben az igen kínos, és mindenki számára egyre terhesebb ügyben.

Ehhez képest meglepetésnek számít, hogy az utolsó testületi ülés meghívójában nem szerepel napirendi pontként ez az ügy, így ha csak valaki sürgösségi javaslattal nem él, akkor igéretek ide vagy oda, idén nem lesz lezárva ez az ügy, a pályázok pedig tovább reménykedhetnek, hogy megfelelő ingatlanfejlesztői lobbi és némi képviselői segédlettel életben tartható, tovább görgethető az ügy az értékesítés irányába.

De vajon mi lehet az oka annak, hogy várhatóan nem lesz napirenden az utolsó ülésen a Kelenföldi Városközpont értékesítési pályázatának lezárása ?

Az elmúlt 1-2 napban a facebookon több helyen is az a pletyka terjedt el, hogy e hét hétfőn a Fővárosi Önkormányzatnál tartott rendőrségi vizsgálatok során lefoglalták a Kelenföldi Városközpont értékesítési pályázatára beérkezett pályaműveket is, így nem tud érdemi döntés születni. Bár olyan ügyben, ahol  rendőrségi nyomozás folyik valóban elvárható lenne egy pályázatnek minimum a felfüggesztése, de mint tudjuk ez a nyomozás, nem a hétfői házkutatás során lett elrendelve, így ha ez lenne az ok, akkor már előbb fel kellett volna függeszteni a pályázatot.  Ugyan az is egy indok lehet, hogy ez a lefoglalásokkal együtt járó hétfői intézkedés már annyira nyomos indok, ami az Újbudai Önkormányzat vezetését végül a pályázat felfüggesztésére sarkalt, ezért nem lett napirendi pont az ügy. Igen ám, de a meghívó kiadásának dátuma november 10, így ha csak nem látnok valaki a testületben, akkor pénteken még nem tudhatta, hogy hétfőn kivonul a rendőrség lefoglalni ezt-azt a Városházán.

Másik lehetőség, hogy a múlt hét csütörtöki rendkívüli testületi ülésen a Fidesz-Kdnp frakció cseles módosító javaslata alapján kissé lépre futott képviselők szavazati  valóban événytelenítették az értékesítési pályázat (ahogy ezt a Fidesz-KDNP képviselői állították), és így már okafogyott lett volna napirendre tűzni az ügyet. A Civilek a mára már több, mint 10.000 aláírással megtámogatva örömmel fogadnák ezt a verziót is, de akkor viszont illene egy a pályázat érvénytelenítéséről szóló üzenetet közzé tenni az Önkormányzatnak a szokásos csatornáin keresztül. Ilyet viszont egyenlőre nem lehet olvasni.

Én kaptam olyan nem hivatalos információt, hogy a pályázatok ismeretében a beígért lakossági egyeztetést szeretné előbb az Önkormányzat lebonyolítani, és az ott elhengzottak birtokában döntést hozni. Ez viszont némileg ellentétben van a múlt heti rendkívüli testületi ülésen elhangzottakkal, ráadásul nehezen értelmezhető, hogy a környéken élő 10.000, az eladás és lebontás ellen aláíró szavazat ezek szerint nem elégséges a lakosság állásfoglalásának meghatározásaként. Vajon miben reménykedik ilyenkor az önkormányzat, hogy tart egy nyilvános fórumot, ahol eddigi gyakorlat szerint jó ha 100 embert összejön és akkor az ott elhangzottak, netán szavazás felül írja esteleg 10.000 ember egyértelmű akaratát ?  Ráadásul, ha komoylan veszi az önkormányzat ezt a petíciót és feltételezzük azt a csodát, hogy mindenki fel kell a karosszékből, hogy személyesen is megerősítse, amit petíció formájában aláírt, akkor mit bérel ki az Önkormányzat a lakossági fórum lebonyolítására, az egész Bikás parkot ? És fordítva, ha pár tucat ember befogadására képes helyszínen tart lakossági fórumot, akkor ezzel is azt mutatjuk, hogy a 10.000 feletti aláírást nem tekinti a kerület vezetése legitimnek ? És mi van a járványhelyzettel, hiszen a rendkivüli testületi ülésre is maximum 5.-8 ember mehetett be, akkor hogyan lesz nyilvános fórum megtartva ? Vagy felfüggesztjük erre az időszakra a járványügyi helyzetet ? Az ellenzéki összefogás lelkesen kiállt az előválasztáson a digitális szavazás mellett, amit a végreremény a digitális szavazatpok aránya alapján visza is igazolt. Vajon ennek ismeretében most miért nem elegendő a petició, aminél  cirka 20% körül van az így rendelekzők száma.

Ebben az ügyben eddig sem maradtunk kérdések nélkül, válaszok nélkül annál inkább, de ahogy húzódik az ügy láthatóan a kérdések száma nem csökken, hanem nő. És erre most plusz 1 kérdésként megjelenik, hogy vajon miért nincs napirendi pontként az utolsó testületi ülésen a Kelenföldi Városközpont ügye, Biztos vannak, akik tudják a választ, de nem lenne haszontalan ezt Újbuda lakosságával is megosztani. És ha már az ismertetésnél tartunk, remélem lesz olyan képviselő, aki holnap megkéri az illetékeseket, hogy ugyan nyilatkozzanak már, mi lett a liciteljárás eredménye, ki és mekkora vételi ajánlattal tekinthető egyenlőre a legnagyobb esélyesnek a pályázat tekintetében. És azt a kérdést is illene feltenni, hogy a licitek és a pályázatok ismeretében akkor most érvényteleníti-e a pályzatot az Önkormányzat, vagy továbbra sem hoz döntést, ebben az esetben pedig ennek mi az oka.

Remélem lesz aki kérdezz, mert Mi, itt élők nagyon kíváncsian várjuk a válaszokat.

De nézzük azt is Mi lesz napirenden, amire érdemes pl. az Önkormányzati TV adásának , vagy a  Lokálpatriótában majd megjelenő cikket követve utána nézni ?

  1. napirendi pont: a 2021-es költségvetési rendelet módosítása (kiváncsian várom 2 héttel az év vége előtt mit és miért kell módosítani, vajon a hiány szaladt el, vagy a bevétel nőtt nem várt mértékben ?)
  2.  napirendi pont: Több kisebb lakás megvétele céljából két nagy értékű üres lakás értékesítése. (kíváncsian várjuk, hogy a két nagy értékú lakást milyen áron kínálják eladásra , kik és milyen feltételekkel pályázhatnak és mi lesz az Önkormányzatnál a döntés kritériuma)
  3. napirendi pont: A KÉSZ 2. ütemének módosítása a Diószegi út 37.sz területére (ezek szerint van olyan ingatlan, ahol nem tekinti öngólnak, önmaga lehetőségeinek korlátozásának a KÉSZ módosítását a kerület vezetése, no csak MERT A KELENFÖLDI VÁROSKÖZPONT TEKINTETÉBEN EZT ANNAK TEKINTETTÉK)
  4. napirendi pont: Településrendezési terv megkötése  Profom Zrt-vel ( ??? vajon milyen településrendezés következik)
  5. ösnapirendi pont : a közterület használatáról és rendjéről szóló rendelet újra alkotása (ez minden bizonnyal érinteni fogja az Újbudán élőket, így érdemes figyelni milyen irányban halad az újraalkotás)
  6.  napirendi pont : Madárhegyi Gyermekcentrum beruházási terv koncepciójának elfogadása (nagy szégyen lenne, ha ez nem kapná meg a testület részéről a 100% támogatottságot)

Az ülés 18. napirendi pontja lesz az előzetes költségvállalás az Újbuda újság nyomdai költségeire, ami gondolom annak tudható be, hogy a papír 50% körüli áremelkedést szenvedett el az elmúlt hónapokban. Ha a testület kötelezettséget vállal a megemelt költségekre is, akkor remélem végre lesz mód arra, hogy Dr. László Imre felhatalmazására hivatkozva küldött levelünkre a Média11 cégcsoport vezetése választ is adjon 2 hét után. Tárgyalást kezdeményeztünk, hogy az Újbudai Civilek fix ás állandó felületet illetve adásidőt kapjanak az Önkormányzati tulajdonban lévő Médiacsoport kiadványaiban, ehhez kértünk tárgyalási időpontot.

A 19-es napirendi pont közterület átnevezéséről szól, ami sejtésem szerint at Etele tér átkeresztelése Törőcsik Mari térre.

a 21-es napirendi pont pedig javaslat cégvezetők bérezésére és tiszteletdíjak rendezésére. Nos ez gondolom illeszkedik abba a sorba, hogy tegnap a parlamentben pedig a Polgármesterek béreinek jelentős megemelését szavazták meg, ahogy erről ma reggel a LOKÁLPATRIÓTA CIKKE IS BESZÁMOLT. Az Önkormányzat fenntartásában működő intézményekben dolgozók béreinek a rendezéséről egyenlőre nem látok napirendi pontot.

Zárt ülés keretében 27-es napirendi pont alatt fakivágási engedély ügyében fellebbezés elbíráslása (És ezt zárt ülésen lehet csak kitárgyalni ?  Vajon hol, milyen fákat érintő ügyről van szó ? Gondolom valakinek az érdeke, hogy zárt legyen az ülés, mert nálunk csak a fáknak nincsenek jogai)

Aki még tovább szeretne csemegézni az utolsó testületi ülés napirendi pontjai között, az ITT teheti meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest