2024.04.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Egyenlőre megmenekült dunapartunk ártéri erdője, a bérbeadási pályázat érvénytelenítve, az Újbudai Civilek megmutatták ismát az erejüket…

6 min read

Az elmúlt hetekben nem kevés emberben keltett felháborodást, hogy Újbuda Önkormányzata bérbe akarta adni (ráadásul bagóért) az egyik utolsó dunaparti zöldterületünket, egy ártéri erdőt egy cégnek, aki rekreációs központot akart ide telepíteni a növényzet, a fák jelentős ritkításával. (erről részletesebben többek közt ITT írtam)

Újbuda Civil Szervezeti és Mozgalmai és rajtuk keresztül az itt élők akarata erősnek bizonyult, hiszen a bérbeadási szándék kiderülése után azonnal éles tiltakozás indult, és nem kérték, hanem követelték a bérbeadás leállítását és a pályázat érvénytelenítését, ami nem mellesleg az Önkormányzat gazdasági bizottságán simán át ment ezt megelőzően, azaz már csak a Polgármester aláírása hiányzott volna a bérleti szerződésről.

Azt már szinte jól bevett gyakorlatnak tekinthetjük, hogy a pályázat kiírása előtt senki meg nem kérdezte Újbuda lakóit, hogy szeretnék-e ha bármilyen elgondolásból megbolygatná az Önkormányzat ennek a területnek a természetes élővilágát.

A tiltakozás és/vagy a Civilek lobbi tevékenysége elérte a célját és sikerült érveinkkel meggyőzni képviselők egy részét, hogy terjesszék be a testületi ülésen a mai nap a bérletre vonatkozó pályázat eredménytelenné nyilvánítását.

 

A Civilek, Újbuda Lakói, különösen Újbuda értékeiért aggódok és természetvédők ezúton is köszönetet fejezik ki Orosz Anna alpolgármesternek és a Momentum frakciójának, Barabás Richárd alpolgármesternek és Kreitler-Sas Máté (LMP) képviselő úrnak, hogy mellénk álltak és megtették az indítványt a pályázat eredménytelenné nyilvánításáról.

Amellett azonban nem tudok szó nélkül elmenni, hogy miután minden képviselő ismerhette ebben az ügyben a civilek álláspontját (részben Két nagy Civil Szervezet írásban is kérte a pályázat visszavonását vagy eredménytelenné nyilvánítását, részben mert számos közösségi oldalon, ahol képviselőink jelentős része is tag láthatták az elég egyértelmű üzenetet ebben az ügyben), mégis 3 órán keresztül vitáztak lényegtelen dolgokról, hiszen minden vita lényegtelen abban az esetben, ha a képviselőket megbízó Újbudán élők elég egyértelműen kifejezték az akaratukat.

Ezúton is köszönöm Daam Alexandrának, aki kimondta az alapvető igazságot az ott ülő képviselőknek, miszerint akik a képviselőknek a meghatalmazást adták, azok kifejeztk egyértelműen a kételyeiket  a pályázattal kapcsolatban, és a Képviselőknek az itt élők érdekeit, véleményét kell képviselni ebben az ügyben is. Nos ez itt a lényeg, és nem csak az ártéri erdő ügyében. Ha ezt képviselők nem értik, akkor semmit nem tudnak arról, amiért bekerültek a képviselő testületbe.

Az Újbudai Civilek ismét győzelmet arattak, és ez nem is a győzelem ténye miatt fontos leginkább, hanem az emberek hitének megerősítése miatt, hogy igen is van szavunk, van akaratunk, tudunk közösen tenni önmagunkért, a környezetünkért, a természetért és ha összefogunk azt semmilyen hatalom, párt nem állíthatja meg. Ez a mai nap üzenete és ezzel az üzenettel haladunk tovább a Hamzsabégi sétány megmentéséért, a kelenföldi Városközpontunk eladásának és lebontásának a megállításáért, és minden olyan ügyben is, ami már kidőlt csontvázként a szekrényből, és azokért is, ami még nem, mert Újbuda azoké, akik benne élnek, és akik munkájukkal, akaratukkal, szorgalmukkal, tehetségükkel és szeretetükkel naponta szépítik és ha kell újjáépítik, amit mások sajátos érdekből lerombolni szeretnének.

Köszönet minden Újbudainak, aki támogatta az ártéri erdőnk megmentését, köszönet azoknak, akik aláírásukkal igen erős falat emeltek a Kewlenföldi Városközpont lerombolása ellen, köszönet azoknak, akik nem sajnáltak pénzt, időt energiát fektetni abba, hogy még az államot is bepereljék (éppen ma volt ez ügyben bírósági tárgyalás, amiről majd még külön cikkben írok), hogy ne lehessen kiírtani belvárosunk tüdejét, a Hamzsabégi sétányt. Köszönet azoknak, akik nem voltak restek felállni a fotelból és fellázadni a Saroktelek ügyében, és köszönet azoknak, akik látva az elért sikereinket a jövőben már hittel és tevékenyen állnak mellénk minden olyan ügyben, ami Rólunk és szeretett Kerületünkről szól.  Természetesen köszönet minden olyan képviselőnek párt hovatartozástól függetlenül, aki megérti, hogy ki van kiért és kiáll a választókörzetében élőkért, aki támogatja a Civil Mozgalmakat és nem a kerületet tekinti politikai homokozónak, (arra ott a Parlement nevű óvoda), és akiknek nem párt és frakció eskü, fegyelem az első, hanem amit nekünk, választópolgároknak tettek, amikor átvették a megbízásukat.

utóirat: Azért az finoman szólva is megdöbbentő és gyalázatos, hogy egy testületi ülést úgy lehet közvetíteni, hogy amikor név szerinti szavazást kért Orosz Anna, akkor Bakai-Nagy Zita és Kreitler-Sas Mátén kívül egyetlen képviselőnél sem lehetett hallani hogyan is szavazott, így most nem tudom kiírni, hogy a két módosító javaslat tekintetében kik szavaztak nemmel és kik tartózkodtak, pedig igazán megérdemelnék azok akiket képviselnek, hogy ezzel is tisztában legyenek.

A cikk megjelenése után érkezett a hír, hogy a pályázat érvénytelenítéséhez Novák Előd és 3 fideszes képviselő is szavazatát adta (hogy személy szerint ki a 3 fideszes nem tudom, de igyekszem megtudni) , ezért most utólag nekik is szeretném megköszönni, hogy szavazatukkal támogatták Újbuda ezen belül is terület környezetében élőket, és a kerület Civil Szervezeteit, és ami a legfontosabb, megköszönni, hogy segítettek megvédeni Újbuda egyik természeti értékét, egy ártéri erdőt, a maga kis élővilágával.  Ahogy az utóiratban is írtam, ha képes lenne az Önkormányzat a közvetítést olyan módon megszervezni, hogy hallatszódjék is, amit a képviselők mondanak, akkor most nem utólag kellene köszönetet mondanom, hanem ez cikk megírásakor is megtehettem volna. Ha pedig a hangátvitel ilyen megoldhatatlan probléma, akkor a képben kellene mutatni a kivetítőt, amin látszik, hogy név szerint ki, hogyan szavazott. Ezúton is elnézést kérek a 4 képviselőtől, hogy csak utólag tudtam megköszönni a szavazatukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest