2022.05.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Ma megoldódott a rejtély, hová tűnt a Kelenföldi Városközpont ügyének lezárása az Önkormányzat testületi üléséről…

7 min read

Novák Előd a mai testületi ülésen feltette a kérdést miért nincs a napirenden a Kelenföldi Vársoközpontra kiirt pályázat lezárása valamilyen formában, vagy legalább némi tájékoztatás a múltheti liciteljárásról, ha már az előző, rendkívüli ülésen erre ígéretet tett a Polgármester.

A kérdést kétszer kellett feltenni, mire  a Polgármester úr távolléte miatt válasz érkezett Bakai-Nagy Zita alpolgármestertől.

 

És akkor nézzük mit tudtunk meg a napirendre tűzés rejtélyes elmaradásának okairól a válaszból…

Az alpolgármester asszony folyosói pletykának minősítette, hogy a Városházán történt rendőrségi akció keretében történt lefoglalások áldozata lett volna a liciteljárás végeredménye illetve maguk a pályázatok. Keddi nap megtörtént a pályázatok felbontása, és az Önkormányzat vezetése ígéretéhez híven a lehető legrövidebb időn belül bekívánja mutatni Újbuda lakosainak a pályázatokat, hogy azokról véleményt lehessen mondani, és akár a jövő év első testületi ülésen végleges döntés szülessen…

Nos én személy szerint több képviselővel is beszéltem a tegnapi nap és egy dolgot biztosan kimerek jelenteni a velük történt beszélgetések alapján (ebben jobb és baloldali politikusok is voltak), hogy halvány lila fogalmuk nem volt arról, hogy kedden megtörtént a pályázatok kibontása és arról sem, hogy lakosság felé történő pályázati anyag bemutatása miatt elhalasztják az ügy napirendre tűzését (a lefoglalások, mint lehetséges ok, annál inkább ott voltak a válaszaikban),  Dr. László Imre a múltheti rendkívüli testületi ülésen (ott voltam személyesen és minden ott elhangzott beszédet kamerával rögzítettem)  valóban az e eheti ülésen történő napirendről beszélt. Kérdés, akkor most hazudtak nekem azok akikkel beszéltem, vagy valóban nem tudtak semmiről, de ha nem tudtak, akkor nem fura picit, hogy a még a képviselőket sem értesítik azok, akik a pályázatok kibontásában részt vettek ennek tényéről, no meg arról, hogy végül is kik pályáztok és mivel ? Számomra azért elég meglepő, hogy egy ilyen elég nagy port kavart ügyben nem kapták meg azonnal a képviselők a beadott pályázatok másolati példányát, de még csak arról sem kaptak tájékoztatást, hogy mi lett a licit eljárás végeredménye, ki tette a legmagasabb ajánlatot, és mennyi is az annyi… Mivel Novák Előd kérdése után egyik frakcióból sem jelentkezett senki, hogy hazugsággal, figyelmetlenséggel vádolja meg Novák Elődöt, aki azt állította semmilyen információt nem kaptak a képviselők ez ügyben, így ez visszaigazolja, hogy más képviselőknek sem volt erről fogalma, és egyben azt is visszaigazolja, hogy miért nem tudtak nekem megfelelő tájékoztatást adni a beszélgetések során tegnap. Nincs szándékomban ezzel azt a látszatot kelteni, hogy valamiféle mutyi van a háttérben, de az számomra egyértelmű ezekután, hogy érthetetlen okból visszatartanak információkat a képviselőktől, vagy legalábbis késleltetik ezek átadását.

Nem csak a képviselőknek, de azoknak is joguk van tudni, hogy mi lett a liciteljárás végeredménye, hogy kik pályáztak és hogy mi az oka az ügy beígért napirendre tűzésének elhalasztásának, akik momentán megbízást adtak a képviselői tevékenységre. Érthető, hogy nem tudják 2 nap alatt megteremteni a lehetőségét az összes pályamunka bemutatásának, de ettől még jogunk van tudni, hogy végül is kik pályáztok, ahogy azt is, hogy ki ajánlotta a legtöbbet és mennyi amit ajánlott. Ennek nincs köze ahhoz, hogy magát a pályamunkákat csak mondjuk egy héttel később tudjuk megtekinteni. Az pedig nehezen magyarázható, hogy miután többek közt a Lokálpatrióta is szóvá tette, hogy miért nincs napirendi pontként az ügy tárgyalása, nem került ki. pl. az Újbuda.hu oldalra vagy az Újbuda facebook oldalra vagy bármilyen tájékoztatási felületre, hogy mi az oka, a közben már nyilvánosan megjelent testületi ülésre történő meghívóban a napirendi pont hiányának.

Bár számos közösségi oldalon és csoportban olvasható volt a fent említett folyosói pletyka, még sem tartotta fontosnak az Önkormányzat vezetéséből senki (na már aki az igazság tudója volt), hogy eloszlatva a folyosói pletykákat tiszta vizet öntsön a pohárba. És ha Novák Előd nem kérdez rá, akkor mi van ? Akkor karácsonyi ajándék lett volna a magyarázat nyilvánosságra hozatala.

Ez bizony hiba volt és nem is kicsi, nem erősiti ezzel a kerület vezetése a bizalmat a civilekben, sokkal inkább a  kételyeket erősítik vele. Már megint az a fránya kommunikáció, pontosabban annak hiánya.

De lépjünk túl ezen és nézzük ennek egy másik vetületét is, hogy a most elmondott információ mire elég….

Annyit tudunk, hogy lakosság számára elérhetővé teszik a pályázatokat és erre véleményeket kérnek, majd akár az első testületi ülésen ez alapján végleges döntés születhet…

Ez alapján bennem az alábbi, szerintem logikus kérdések merülnek fel

  • Mikor, mennyi időn belül szeretnék ezeket a pályázatokat nyilvánossá tenni és hol, milyen felületen ? Mert ha erre  december 16-án nem tudnk egyértelmű választ adni, akkor elég érdekes lesz január elején végleges döntést hozni.
  • Milyen módon kívánják kiértékelni az eddig meg nem határozott csatornán történő lakossági visszajelzéseket azaz mi alapján döntik el, hogy a lakosság támogatja-e bármelyik verziót is ?
  • Nekem van SINOSZ igazolványom, mivel nagyothalló vagyok, amit ezúton is szeretnék felajánlani néhány képviselőnek, mert úgy tűnik Ők meg süketek SINOSZ igazolvány nélkül. Tisztelt képviselők ! Sikerült elolvasni a peticióban feltett kérdéseket , amire már több mint 10.000-en voksoltak. A peticióban a Kelenföldi Városközpont felújítása mellett, egyben annak eladása és lebontása ellen lehetett szavazni. Ez alapján kérdezem, hogy tényleg vannak süketek, akik nem értették meg, hogy mit mondott 10.000 ember, netán nem tekintik legitimnek 10.000 ember voksolását ebben a kérdésben, vagy van tudomásuk olyan pályázatról, ami nem kívánja lebontani a Városközpontot, pusztán felújítani szeretné. Ha van ilyen pályázó, akkor azt sürgősen mutassák be nekünk, hogy támogatni tudjuk, ha meg nincs, akkor értsük már meg végre, hogy nincs miről véleményt kikérni az itt élőktől, mert ŐK MÁR KIMONDTÁK A VÉLEMÉNYÜKET.  Volt ideje és lehetősége bárkinek, az önkormányzati testületnek, az Önkormányzat vezetésének, bármely pártnak  az elmúlt cirka 3,5 hónapban a Civil szervezetekhez hasonlóan ki kérni az emberek véleményét (nevezzük ellenpetíciónak a Városközpont eladása és lebontása mellett), de nem éltek ezzel a lehetőséggel. Ha nem tették, akor milyen jogon kérdőjelezik meg több mint 10.000 ember egyértelmű akaratát véleményét azzal, hogy most valamilyen ismeretlen csatornán, ismeretlen formában és határidővel próbálnak véleményeket bekérni és azokból következtetéseket levonni.
  • Logikus az a kérdés is, ha bármilyen formában most kikérik a lakosság véleményét a pályázatról, és azon kevesebb mint 10.000 eladást és lebontást támogató szavazat érkezik bármelyik pályázatra is, akkor az ennek ellenére felül írhatja a 10.000-es peticiót ? És ha igen milyen alapon, jogon, kinek a felhatalmazásával ? Ha viszont most tényleg igazak lesznek a folyosói pletykák, hogy eredménytelen lesz a pályázat, akkor minek csináltatják végig velünk (meg a pályázókkal is) ezt az egész cirkuszt ?

Azt gondolom ezekre a kérdésekre most már ideje választ adni, és ehhez természetesen biztosítom a média felületet, ha az Önkormányzat saját felületei erre alkalmatlanok.

Számomra érthetetlen, hogy a képviselők közt sokan tényleg ennyire nem érzik a súlyát annak, hogy emberi sorsokról döntenek, és nem költségvetési rubrikák tételeiről ? Tényleg ennyire nehéz megérteni, hogy ezt az ügyet nem lehet már tovább lebegtetni ? Részlet kérdésekről teljesen felesleges órákig beszélgetniük, pályázat lezárását teljesen értelmetlen tovább húzniuk, amikor az Önök megbízói, kvázi alkalmazói már kimondták a döntésüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest