2022.06.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A frakció fegyelem csapdájában avagy törésvonalak Újbudán a képviselő testületben, de nem ott, ahol azt elsőre gondolnánk…

7 min read

Az Újbudai képviselő testületben mindog is voltak törésvonalak, de alapvetően a Fidesz-Kdnp és az ellenzéki összefogás pártjai között, ami aztán meg is hozta a gyümölcsét a szavazások alkalmával, azaz a törésvonal egyik oldalán rendre leszavazták, amit a törésvonal másik oldalán kezdeményeztek.

A karácsony azonban  meghittség és a törésvonalakon belüli pártok és képviselők egymás vállára borulása helyett meglepetést hozott, és mondhatni átrendzte a törésvonalakat, mégpedig az ellenzéki összefogás táborán belül. A Momentum és az LMP estében már előfordult, hogy nem egészen értettek egyet adott ügyben az ellenzéki összefogás többi pártjával, azonban a dunaparti ártéri erdő bérbeadása érvénytelenítésének beterjesztése tovább mélyítette az ellentéteket és ezzel tágította a törésvonalat. Bár a gazdasági bizottságon úgy ment át az ügy, mint kés a vajon, de a rendkívül erős civil tiltakozás és az LMP és Momentum részéről felmerült kételyek alapján sikeresen érvénytelenítették a bérbeadási pályázatot, megtámogatva a Fidesz-KDNP, a Jobbbik és a Mi Hazánk Mozgalom  voksával is.

Nézzük egész pontosan kik szavaztak nemmel vagy tartózkodtak Kreitler-Sas Máté beadványa és Orosz Anna módosító javaslata kapcsán:

Dr. Bács Márton Nem DK
Budai Miklós Nem MSZP
Görög András Nem MSZP
Rádi Károly Nem DK
Bakai-Nagy Zita Tartózkodás DK
Keller Zsolt Tartózkodás MSZP
Tóth Márton Tartózkodás MSZP
Varga Gergő Tartózkodás DK

Így végül 16 igen, 4 nem és 4 tartózkodás mellett elfogadásra került a beadvány…

De vajon mi volt az oka annak, hogy a DK és az MSZP teljes frakció fegyelemben szavazott, és vajon mire szavazott volna kerületünk polgármestere, ha jelen van a testületi ülésen (ez utóbbi csak kötői kérdés volt, aligha pont Ő ment volna szembe a két párt frakciójával.)

Pár napja már írtam a testületi ülést követően a Civilek akaratának győzelméről az alábbi cikkben, így a történetnek erről a részéről már nem írnék. A testületi ülés előtt Az LMP-Momentum-Párbeszéd felvetéséről, a bérbeadással történő szembemenetelről is készült cikk korábban. Azzal viszont ezekben a cikkekben nem foglalkoztam, hogy a győztes pályázó mellett miért ilyen nagy a kitartás az MSZP-DK részéről. Mi lehet az oka annak, hogy miután a Momentum is felvetette, hogy elég furcsának tűnik, hogy a 300 milliós befektetés mellett nem látni a pályázó tervében a megtérülésre vonatkozó elképzeléseket, ezen az MSZP-DK vonal gondoklkodás nélkül tovább lépet. Orosz Anna úgy fogalmazott, hogy gyanús körülmények merültek fel a pályázat kapcsán. Bár többen felháborodtak a gyanús szó említésén, de az mondjuk tény, hogy a nyertes Jogászpincelklub Kft két tulajdonosa az elhíresült RIO-hoz köthető Mervó József és Mervó Tamás, akkoriban Dream Work Kft. néven.

2011-ben több média is írt arról, hogy 22 milliós elmaradása van a nyár végén bezárt Cafe del Rio tulajdonosának a közterületi díjak fizetésében, és az épületek elbontásával is túllépte a szerződésében rögzített határidőt. A XI. kerületi önkormányzat gazdasági bizottsága így is adna újabb két hónap haladékot a Dream Work Kft.-nek, hogy megtisztítsa a Petőfi-híd budai lehajtóját.

2008-ban pedig arról írtak (idézek a cikkből) : “Milliókkal támogatta Molnár Gyula újbudai polgármester politikai sikerét a kerület egyik éjszakai szórakozóhelye. A Cafe del Rio korábbi vezetője azt állítja, ő maga fizette ki a tulajdonos utasítására a polgármesterjelölt kampányrendezvényein fellépő zenekarokat.” Hogy ebből  mi igaz, azt nem tudom, de az tagadhatatlan, hogy elég furcsa, hogy simán át megy a gazdasági bizottságon egy olyan pályázó, ahol a tulajdonos egy régebbi ügyben, egy régebbi cégén keresztül tartózást hagyott az Önkományzatnál. Gondolhatjuk azt is, hogy nem voltak tisztában a képviselők ezzel az összefonódással, de gondolom egy 30 milliárd forinttal gazdálkodó Önkormányzatnak csak van egy opten előfizetése, hogy azokat a cégeket, akikkel leszerződni szeretne bevizsgálhassa legalább ezen a minimális szinten. Az Optennek pedig van egy cégháló nevű modulja, ami pontosan megmutatja a tulajdonosok, sőt az ügyvezetők, fb tagok esetében is az átfedéseket, azaz hol, miben van vagy volt érdekeltségük, így elég könnyű rájönni, ha pl. egy adott cég múltjában , ideértve a kapcsolt vállalkozásokat, tulajdonoson vagy ügyvezetőn keresztüli előzményeket mennyi a negatív esemény. Természetesen ilyen jelentős árbevétel és nem kis számű szerződő partner esetében már elvárható lenne az is, hogy az Önkormányzat a 3 nemzetközi Hitelbiztosító egyikével szerződést kössön a szerződött partnereinél lévő kinnlévőségek fedezeti biztosítására, így ha pl. valaki több tíz milliós tartózással  távozik elegánsan egy szerződés végén, akkor ha a Biztosító előzetesen adott a cégre ilyen mértékben limitet, akkor az Önkormányzat helyett a Biztosító hajtja be a tartozást, ha ez sikertelen, akkor pedig megfizeti az Önkormányzatnak a keletkezett kárt. Természetesen egy ilyen szerződésnek olyan előnye is van, hogy ha egy partnernél nem ad biztosítási fedezetet (ennek az okát is elárulja), akkor az intő jel lehet az Önkormányzatnak, hogy ne szerződjön le  az illető céggel. Van még számos előnye egy ilyen biztosításnak, de ez a cikk most nem erről szól, ezzel csak arra kívántam utalni, hogy például egy gazdasági bizottsági döntés folyamatát megfelelően előkészítheti, alátámaszthatja egy ilyen szolgáltatás, így szinte furcsa, hogy ezzel a lehetőséggel nem él az Önkormányzat.

Alapvetően tehát nem nagyon értem a DK és az MSZP merev ellenállását ebben az ügyben, ráadásul még a Civil ellenállást is érzékelték, ami Saroktelek, majd a Kelenföldi Városközpont ügyben már megmutatta, hogy nem tanácsos figyelmen kívül hagyni a kerületben élők álláspontját semmilyen kérdésben. Ez az ártéri erdő viszont valamiért nagyon fontos lett, és még a civil ellenállás sem tántorította el a két pártot, hogy tovább erőltessék a terület bérbeadását. Kérdés, hogyan tovább a fenti döntést követően, békén hagyják a pártok és politikusok az ártéri erdőt, vagy valahogy megpróbálják visszahozni a bérbeadás lehetőségét (ráadásul ahogy Orosz Anna fogalmazott bagóért), akár a jelenlegi “nyertes” pályázót is visszacsempészve.

Van tehát egy új törésvonal, és a választások közeledtével érezhetően erősödnek az ellentétek, vagy más oldalról nézve erősödnek az adott pártokra jellemző egyéni értékek és álláspontok. Végül nem szabad elfelejteni, hogy Budapesten a legerősebb civil szerveződés, és szükség esetén ellenállás Újbudán van, így talán érthető az is, hogy minden pártnak újra kell gondolni a Civilekkel történő kapcsolatait, mert bizony a helyi Civil Szervezetek, közösségek, mozgalmak és a mögöttük álló helyi civilek sorsdöntőek lehetnek a 2022 tavaszi választásokon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest