2024.04.20.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Madárhegyi gyerekcentrum kontra Budaörsi óvoda. A cél mindkét esetben nemes és támogatandó, de tervezésben az eltérés óriási…

4 min read

Nagy örömmel értesülhettek Gazdagrét-Madárhegy lakói nem rég többek közt a Lokálpatrióta cikkéből is, hogy végre több funkciós Gyermekcentrum épül Madárhegyen, ahol a humán infrastruktúra lemaradása még a kerületünk nem túl rózsás helyzetéhez képest is rosszabb volt.

A napokban megjelent tervek képi nyaga már nem volt ennyire szívet melengető.

Magánemberként is azt gondolom ez a terv igen ronda, és nem Gazdagrét-Madárhegy környezeti értékeit figyelembevevő, a gyerekek ízlásvilágának visszatükröződéséről már nem is beszélve. Egy ilyen funkciókban gazdag épület esetében jó lett volna kikérni a Civilek véleményét, együtt működni velük, ami sajnos ismét nem történt meg, de lássuk egy olyan emebr véleményét ebben az ügyben, aki nálam sokkal inkább szakártő a területen.

(A Cikk megjelenése után érkezett az információ Keller Zsolt Képviselő úrtól, hogy a képen látható építmény csak illusztráció, még tervező asztalon sincs az ingatlan, tervkoncepció a jelenlegi állapot. Azt gondolom ennek mindenki nagyon örül, mert akkor így minden esély meg van arra, hogy a tervezés folyamatába bele tudnak majd szólni a Civilek, az ott élők is, és az adott büdzsén belül valamilyen gyermek és természetközeli létesítmény lesz a végeredmény.  Azért egy ilyen  hivatalos közleményben nem lenne haszontalan odaírni, hogy a kép csak illusztráció, hiszen ha valaki elolvassa amit a kép alá írt annak szerkesztője, abból bizony az olvasható ki , hogy amit látunk az a “megvalósítandó verzió látványterve”. Ez alapján nekem is az tűnt egyértelműnek, hogy ilyen lesz a végleges változat, vagy legalábbis ehhez nagyon hasonló.)

Védegylet Országos Civil Egyesület

Bereczky Gábor főtitkár helyettes

“HAMÁR ÉPÍTÜNK!

Nagy örömhírt oszthattam meg nemrég, miszerint új óvoda épül a környékünkön.
Mivel a környék gyermekeinek készül, így kifejeztem azon kérésünket, hogy a tervezési folyamatba a helyiek is becsatlakozhassanak, ténylegesen közösségi tervezés eredménye legyen, ami végül elkészül.
Mint iparművész- belsőépítész és környezetkultúra, vizuális nevelés tanár, úgy gondolom, hogy az épület szellemiségének, tartalmi és formai megjelenésének impulzívnak kell lennie. Ez nem jelent mást, mint a gyerekek fejlődésének, fejlesztésének, tanításának olyan helyszínt kell biztosítani, ahol a környezet nem ingerszegény, nem minimalista és nem a mai divatnak megfelelő neo Bauhaus „stílusjegyeivel” van csak megtűzdelve. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet modern, de mint tudjuk, létezik élet az egyenes vonalzóval történő tervezésen túl is…
Már az óvodában, az ovis, ha építőkocka kerül a kezébe és hazát épít, akkor a színeseket választja és nem csak kockákban és hasábokban gondolkodik. Beépít minden formai elemet, ami csak a kezébe kerül, mert tetszik neki, amit csinál változatos, formavilágában gazdag, mozgalmas és színes.
Sajnos a körvonalazódó projekt ezen igényeknek nem felel meg, kocka, kocka hátán, kusza lábakon álló, feltámasztott hasáb látható a 3D-os vonalas terven.
Nem kell messzire menni, hogy lássunk egy olyan óvodát, ami pár éve készült el Budaörsön, itt van a szomszédban. Jó ránézni, olyan egy kicsit, mint egy mesebeli vár.
Egy szó, mint száz, ne kövessük a terndit, mert ennél a projektnél már az épület is nevelő, oktató funkcióval bír. Egy betonkockahalmaz lehet, hogy nekünk tetszene, de a gyerekeknek nevelési szempontból előnytelen sőt hátrányos lenne.
Ahogy nem fogjuk a Süsű a sárkány mesében a várat sem panelra cserélni és az erdőben sem alakítunk ki térköves sétányt a mesebeli figurák „örömére” és a Süsű lángköpő fejét sem cseréljük LED-es villogó nyelv világításra, úgy itt se menjünk már rossz irányba!”
És íme a Budaörsi Óvoda, ahol más koncepció volt a tervező fejében gyerekek igényeit, sajátos kis mesevilágát is figylembe véve…
Azt azéret ki kell jelenteni, hogy nagyon örül midenki a Madárjhgyi Gyereklcentrumnak, ilyen értelemben a koncepcióval senkinek nincs semmilyen gondja, csak a kivtelezéssel, ha a fenti képen látható ingatlan a végleges változat látványterveként értelmezhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest