2022.08.09.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

2022 egy új év, új feladatokkal, küzdelmekkel és persze örömökkel is. Az év első napján pedig lezárult egy szavazás Újbuda képviselőiről…

10 min read

Újbudaiak szerint (na már akik szavaztak) kik lettek kerületünk legnépszerűbb önkormányzati képviselői és kik az arany málna díjasi 2021-ben?

-erre a kérdésre kereste a választ A Lokálpatrióta egy szavazás során, ami 2021 december 22-én indult és 2021. december 31.én éjfélkor zárult le. A szavazás az Újbudai Civilek közösségi oldalon lett elindítva, majd ez a poszt meg lett osztva minden lehetséges újbudai közösségi portálon, csoportban (persze voltak olyan csoportok, ahol az admin valamilyen megfontolásból nem engedte ki a posztot és így elvette a csoportján belül a szavazás lehetőségét. Szerencsére a nagyobb általános kerületi csoportokon belül megjelentek ezek a posztok, és a Lokálpatrióta pedig gondoskodott arról, hogy az is értesüljön a lehetőségről, akik saját közösségi csoprotjaikon belül erre nem volt lehetőségük.

És íme a végeredmény 10 nap alatt 1990 szavazat érkezett be (eből 8 anonimitást kérve a Lokálpatrióta email címére)

1. Novák Előd 491 szavazat 16. Jankó István 21 szavazat
2. Csernus László 344 szavazat 17. DR. László Imre 16 Szavazat
3. Kreitler-Sas Máté 213 szavazat 18. Bába Szilvia 11 szavazat
4. Orosz Anna 200 szavazat 19. Tóth Márton 11 szavazat
5. Daam Alexandra 132 szavazat 20. Görög András 9 szavazat
6. Simicskó István 88 szavazat 21. Szabó László 9 szavazat
7. Bedő Dávid 76 szavazat 22. Molnár Gyula 9 szavazat
8. DR. Hoffmann Tamás 58 szavazat 23. Hintsch György 8 szavazat
9. Junghausz Rajmund 58 szavazat 24. Bakai-Nagy Zita 7 szavazat
10. Németh Gyöngyvér Valéria 58 szavazat 25. Rádi Károly 7 szavazat
11. Erhardt Attila 54 szavazat 26. DR. Bács Márton 6 szavazat
12. Keller Zsolt 35 szavazat 27. Barabás Richárd 4 szavazat
13. Király Nóra 35 szavazat 28. Budai Miklós 4 szavazat
14. Nagyné Antal Anikó 30 szavazat 29. Varga Gergő 3 szavazat
15. DR. Molnár László 28 szavazat

Kirány Nóra nem tagja a képviselőtestületnek, és mivel a szavazás Újbuda képviselő testületében ténykedőkről szólt beleértve a Polgármestert és alpolgármestereket, valamint kerületünk két országgyűlési képviselőjét, ezért a rá leadott szavazatok érvénytelenek.

Tanulságok és következtetések a szavazás végeredményéből…

  • A legfontosabb, hogy természetesen ez nem reprezentatív szavazás, hiszen 1990-en éltek ezzel a lehetőséggel ugyan, de Újbudán cirka 160.000 ember él. (legújabb felmérések szerint már ennél is többen.) A legaktívabb szavazási nap egyébként december 31-e volt, úgy tűnik az év búcsúztatás alkalmával jobban szeretünk szavazni vagy csak látva az aktuális állást reggel még mindenki beleadott apait-anyait hogy változtasson a sorrenden vagy erősítse azt.
  • Hogy az első 3 helyen miért pont a Mi Hazánk, a Fidesz és az LMP jelöltje végzett, azt mindenki önmaga értelmezheti, örülhet ennek vagy épp bosszankodhat rajta. Már szavazás közben voltak, akik arról írtak hogy egyes pártok illetve politikusaik politikai marketing jelleggel saját pártjuk aktivistáit kérték fel, hogy szavazzanak rá. Nos ezt kétségtelenül igaz, de én végig böngésztem mindenkinél, hogy kiktől kapott az illető szavazatot és a szavazók között gyakorlatilag minden párt esetében találtam  általam is ismert aktivistákat az adott pártból.  Aki pedig azt gondolja, hogy ezen a szavazáson valójában csak párt aktivisták szavaztak, a kerületben élők pedig távol maradtak, az vagy rendkívül naiv, vagy éppen politikai aktivistaként próbálja az adott eredményt túl fényezni vagy épp takargatni.  A szavazatot nyilvánosan vállalók között bőséggel találtam általam is ismert civileket, és köztük rengeteg olyat is, aki ismereteim szerint egyik pártnak sem lelkes támogatója, és he ezeknek az embereknek a szavazatit nézném csak, hát őszintén szólva a sorend nem nagyon változna.  Novák Előd szereplése szerintem egyáltalán nem meglepő, ha végig nézünk néhány testületi ülést, ha átgondoljuk hány estben támogatta adott ügyekben az itt élők érdekeit vagy hány esetben fordult hatóságokhoz kerületi korrupciós gyanúk miatt. Csernus László és a Fidesz önkormányzati képviselőinek a szerpelése ebben a szavazásban pedig azt sejteti, hogy Újbudán a Fidesz-Kdnp újrapozicionálása elindult.
  • A szavazás szempontjából szerintem sokkal érdekesebb, fontosabb volt az aranymálna díjasok személye, hiszen ha az előző példával élve sok lett volna a párt aktivista a szavazók között, akkor azok, akik kevesebb mint 20, vagy tovább szűkítve kevesebb, mint 10 szavazatot kaptak, azoknak ezek szerint vagy nincs elegendő aktivistája, vagy még az aktivisták sem érzik úgy, hogy lenne miért támogatni az adott képviselőket.
  • Ha nem csak személyek, de pártok szempontjából is nézzük az arany málna díjasok táborát, akkor Újbudán egyértelműen a DK lett ennek nagy vesztese, hiszen minden képviselőjük ebben a kategóriában maradt, de szorosan követi őket az MSZP, ahol egyedül Keller Zsolt tudott a társait elég rendesen megelőzve a közép mezőnybe kerülni. (itt jegyzem meg, hogy ezen személy szerint annyira nem csodálkozom, hiszen már több esetben is írtam arról, hogy Gazdagrét-Madárhegy képviselőjeként Zsolt rengeteg olyan dolgot tett, ért el, ami egyértelműen azt mutatta, hogy elsődlegesen a választókerületében élők érdekeiért dolgozik és csak másodsorban adott párt kerületi frakciójának részese.) A DK kedveltségének ilyen alacsony szintje visszaigazolja többek közt az újbudai előválasztás végeredményét, ahol a Momentumos Orosz Anna irdatlan fölénnyel nyert a DK-s Gy. Németh Erzsébettel szemben. Az akkor már DK-s Molnár Gyula pedig ugyan jóval kisebb mértékben, de vereséget szenvedett a Momentumos Tóth Endrétől, viszont itt azt is látni kell, hogy politikai értelemben újonc vert meg egy politikai érelemben veteránt, aki még kerültünk polgármestere is volt egykor. Ennek tükrében elég érdekes és egyben szoros eredmény várható majd kerületünkben a 2022-es országgyűlési választáson, hiszen az ellenzéki összefogás táborában láthatóan a DK és az MSZP nem fog tudni sokat hozzátenni az eredményhez, a Jobbik pedig köztudottan gyengén áll Budapesten, így a tavaszi küzdelem Simicskó Istvánnal szemben eléggé Momentum centrikus lesz aktivisták és párt szimpatizánsok szempontjából is, természetesen kiegészítve az LMP adta lehetőségekkel.
  • Kreilter-Sas Máté harmadik helyezését én egyértelműen a kerületi lakósok Zöld politikai elkötelezettségének tudom be, amit az elmúlt években még erősebbé tett a látványos újbudai túlépítkezések, a zöld intenzitás csökkenése, a kerület élhetőségének elvesztése és ebben a tekintetben a helyi képviselőink tevékenysége vegy épp tehetetlensége. Újbuda lakosai számára tehát egyre fontosabb a Zöld politika, de nem csak kampány szöveg szintjén, ráadásul a mindkét tömörülésből kiábrándult helytelenül “bizonytalanoknak” mondott igen csak nagy számú csoportból is a Zöld fordulattal lehet elsődlegesen megnyerni embereket, hogy szavazzanak. ( a másik ilyen érv a mindenkit érintő elszámoltatás lenne, tehát az ellenzéki összefogáson belül is)
  • Nem szabad figyelmen kívül hagyni Kelenföldi Városközpont ügyében indított petíció 10.000 aláíróját sem, akik véleményével, elvárásaival egészen eddig szembefordult a területet érintő 3 választókörzet képviselője (2 DK-s és egy MSZP-s), így azon kár lenne csodálkozni, hogy a 3 képviselőből 2 az utolsó két helyen végzett, míg a harmadik hátulról az ötödik helyen. Ha a petíció esetleg nem volt elegendő, akkor ez a szavazás egy újabb figyelmeztető jel volt a részükre, hogy a választó körzetükben nem éppen rózsás a vélemény a tevékenységükről.
  • És végül Barabás Richárd, akit akár meglepetésnek is tarthatnánk a rendkívül kevés ráadott szavazat alapján, persze ebben benne lehet Karácsony Gergely előválasztási fiaskója is, ami igen csak szembe állította a Párbeszédet más ellenzéki összefogás pártjainak szavazóival, de ebben benne lehet a Hamzsabégi sétány és környékén élők véleménye is, mivel ismereteim szerint nagyon harmatosnak ítélik meg azon a környéken az ügyben játszott szerepét, miközben területileg érintett. És persze lehetnek más okok is, de ezt is döntse el mindenki önmaga.

 

  • Rendkívül szomorú és elgondolkoztató, hogy a kerület alpolgármesterei Orosz Anna kivételével aranymálna díjasok, és a polgármester is éppen hogy elkerülte ezt a nem éppen rangos címet. Azt gondolom balgaság lenne azt gondolni, hogy ennek nincs köze ahhoz, hogy 2021-ben számos kérdésben, főleg önkormányzati vagyon felelőtlen érékesítési kísérletének tekintetében szembementek az Újbudán, azon belül is a kérdéses területen élők álláspontjával. Igaz volt , amikor végül kihátrált az Önkormányzat vezetése saját álláspontja mögül, de ezek már csak a heves tiltakozások, civil ellenállásból eredő kitáncolások voltak, amivel nem lehetett elkerülni az arcvesztést. És persze nagyban befolyásolhatja a szavazók véleményét a Kelenföldi Városközpont ügye, amiben még mindig nem született döntés, pedig 10.000 aláírás a Városközpont környezetéből az roppantul nem kevés. Az itt élőknek nem tetszett, nem tetszik az a politikai huzavona, csatározás, ami ebben az ügyben történik, és akkor ingatlanlobbi érdekeket és azok támogatását már nem is említem. A lakosság bevonása a fejük felett történő döntések meghozatala előtt, egész pontosan már az adott elképzelések megszületésekor, nos az továbbra is várat magára. Kelenföldi Városközpont ügyében továbbra sincs semmilyen időpont lakossági meghallgatás címen, pedig tavaly a decemberi utolsó testületi ülésre, most a januári első ülésre igérték a végleges döntést. Kicsit olyan ez az ügy, mintha senki sem tudná eldönteni, akkor most mi legyen, pedig elég lenne csak meghallani a több mint 10.000 aláíró véleményét, akaratát.
  • A szavazás egyértelmű nyertese a Momentum, a frakció összes tagja szavazatok alapján a közép mezőny felső felébe, míg Orosz Anna és Daam Alexandra pedig a legtöbb szavazatot megszerzők (100 feletti) táborába került. Azt gondolom Orosz Anna számos olyan ügyben vett részt, ami sikertörténet, legalábbis lakossági szempontból, és érthető, hogy jóval magasabb az elfogadottsága,mint az ellenzéki összefogás más jelöltjeinek, az LMP-s Kreitler-Sas Mátét nem ideszámítva. Daam Alexandra pedig Keller Zsolthoz hasonlóan hajlandó olyan “kis” ügyekre is fókuszálni a választókörzetében és azért hatékonyan lobbizni, ami az ott élők szempontjából bármennyire is kicsi vagy rétegszintű, de az életük szempontjából meghatározó. A két hölgy sikerében az is benne van, hogy Újbuda az előválasztáson nem csak rendszerváltásra, de generációs váltásra is voksolt, a nők térnyerése a politikában pedig nem csak Újbudán észlelhető teljesen jogos igény.

 

Ez csak egy évvégi szavazás, mondhatni tesztelés volt (ez a szó amúgy is ismerős Kelenföldi Városközpont kapcsán) és erre lehet legyinteni képviselői szinten és lehet belőle tanulni is, és ez alapján ha szükséges változtatni. Nem ez az egyetlen intő jel sokak számára a képviselő testületben 2021-ben, és ha nem lesz érdemi változás, akkor előre megjósolható, hogy itt nem egy-két embernek fog véget érni a következő ciklusban az Önkormányzaton belüli politikai pályafutása. Ez a szavazás is abban segít, hogy ha az istennek nem venné észre valaki, hogy rossz irányba tart, akkor most állítsunk elé némi görbetükröt, hátha ezzel is segítünk megérteni néhány képviselőnek, hogy ki van kiért….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest