2023.05.31.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Azt sem hagyja a kormány, hogy spóroljanak az ellenzéki önkormányzatok – Újbuda Önkormányzatának sajtóközleménye

3 min read

Azt sem hagyja a kormány, hogy spóroljanak az ellenzéki önkormányzatok – A kormány még az év utolsó napjaiban is az ellenzék vezette önkormányzatokon állt bosszút

 

Ez esetben nem is pénzt kértek egyes ellenzéki önkormányzatok, köztük az Óbuda és az Újbuda Önkormányzata, csupán törvényességi engedélyt ahhoz, hogy hatékonyabban gazdálkodhassanak. Egészen elképesztő, hogy minden racionális érv ellenére még ezt sem kapták meg. Az ünnep csendjében, az egyik legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent 2005/2021. és 2006/2021.(XII. 29.) kormányhatározatok szerint az ellenzéki önkormányzatok vagy a hozzájuk kapcsolódó önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok ún. adósságot keletkeztető ügyleteihez, vagyis hitelei átütemezéséhez – hiába nem igényel plusz kormányzati forrást – nem adtak hozzájárulást.

 

Újbuda esetében ez például azt jelenti, hogy az önkormányzati épületként használt 2 ingatlan 2004 és 2007 óta rendben fizetett hiteleihez, a bank pozitív hozzáállása ellenére – sem kapja meg a futamidő módosításához szükséges (Orbánék által bevezetett) kormányengedélyt. Ez egy újabb látványos példa, hogy az önkormányzatok függetlenségét, önállóságát csorbító intézkedéseket nem a józan ész szerint, hanem büntető logika alapján használják a mindennapokban. Mivel a működési költségek, a jelenlegi járványügyi helyzetben nem pótolhatóak más bevételi forrásokból, ismét arra kényszerülhetünk, hogy ideiglenesen a tervezett fejlesztésektől vonjunk el forrásokat az alapvető önkormányzati működés garanciáinak megteremtése érdekében. A jelenlegi számítások szerint Újbuda esetében ez a kormányzati döntés azt jelenti, hogy 2022-ben közel 76 millió forint, megtakarítását nem engedélyezték.

 

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata már három alkalommal kérelmezte a Kormányzatnál, hogy az előző, Fidesz vezette önkormányzati vezetés által felvett óriási hitel törlesztőrészleteit átütemezhesse. A kormány annak ellenére utasította el ismét a kérést, hogy a hitelkibocsátó bank egyetértett az átütemezéssel, sőt a körzet országgyűlési képviselője, egyben a gazdásági miniszteri posztot betöltő Varga Mihály személyesen ígérte meg ez ügyben való támogatását a kerület polgármesterének. Óbuda esetében évi 272 millió forint megtakarítását nem engedélyezték, amely, tekintettel a korábbi (2020-as és 2021-es) átütemezési kérésekre, valamint a 2022. évi kötelezettségre, mára 816 millió forint megtakarítási lehetőségének politikai célú elutasítása.

 

Mondhatnánk, hogy nincs ebben semmi meglepő, hiszen a Fidesz-KDNP az elmúlt években folyamatosan bizonytalanságban tartja az ellenzék vezette kerületeket és településeket. A 2021 júniusában benyújtott kérelemmel fél évig érdemben nem foglalkozó Orbán-kormány, a most kihirdetett, senkivel nem egyeztetett határozatában viszont azt is olvashatjuk, hogy Fidesz-KDNP vezette önkormányzatok, például Győr vagy Debrecen most is kivételnek számítanak.

 

Óbuda és Újbuda Önkormányzata tiltakozik az újabb, az önkormányzatiságot és az önkormányzatok lehetőségét szűkítő „ajándék” ellen! 2022 legfontosabb eseményétől, a következő évi választásoktól többek között azt várjuk, hogy végre megszűnhessen a helyi önrendelkezést korlátozó „kormányzás” Magyarországon.

 

 

 LÁSZLÓ IMRE                                       DR. KISS LÁSZLÓ

Újbuda polgármestere                         Óbuda polgármestere

1 thought on “Azt sem hagyja a kormány, hogy spóroljanak az ellenzéki önkormányzatok – Újbuda Önkormányzatának sajtóközleménye

  1. Nem kellett volna 5000 forintos “szociális” csomagot árulni, amiből csak 1-2-t sikerült eladni a Covid megjelenésekor( tényleg, a több száz darabot hova tették?)Nem kellett volna 30 000db fekete zászlót kitűzködni a Bikás parkba, a Covid áldozatainak emlékére-amit a tiltakozások miatt, 2 nap múlva, az éj leple alatt eltávolítottak.Nem kellett volna az Arc kiállítást megrendezni a Bikás parkban, amit a felháborodás miatt hamar beszüntettek…Nem kellett volna kerületszerte Méhlegelő táblákat kirakni drága pénzen, aztán csak le kellett vágni a derékig érő gazt…..és még lehetne hosszan sorolni, mire dobtak ki sok-sok százezreket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest