2023.12.09.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

2021 végére elfogyott a lendület az ellenzéki összefogás oldalán ? Márki-Zay Péter pedig mintha a kommunikáció csapdájába került volna.

7 min read

Fotó: Veres Viktor

Márki-Zay Péter mondataitól hangos az ország, csak épp nem olyan értelemben, ahogy ezt Ő szerette volna…

“Novák Katalin nem a nemzet egységét fejezi ki, hanem azt a gőgöt és megvetést, amivel a fideszes kiváltságosok keresztülnéznek az embereken. Így fogalmazott tíz évvel ezelőtt Orbán Viktor jelöltje: “Én hálás vagyok a sorsnak, hogy nem a kényszer üldöz el itthonról, hogy nem kórházi ápolónőként vagy pedagógusként élünk röhejes jövedelemből.”

Nem a sors tehet arról, hogy alacsonyak a bérek, hanem a fideszes kiváltságosok, akik ellopják Magyarország jövőjét. A kiváltságosok, akik között ott van Novák Katalin is, aki éppen egy olyan hivatalt készül elfoglalni, amire minden szempontból alkalmatlan. Az meg végképp felháborító, hogy a kényelmes életéből röhejesnek nevezi a pedagógus és ápoló jövedelmeket. Onnan, ahonnan ő beszél ezek a bérek méltatlanok, igazságtalanok és szemérmetlenek. De nem röhejesek.” –írta az ellenzék miniszterelnök jelöltje a facebook oldalán.

Csak épp az a bökkenő, hogy ezt Novák Katalin 2010-ben mondta, amikor épp csak még átvették a vezetést a Gyurcsány-Bajnai kormánytól, ergo ezzel nem a 2020-as években történtekre reagált, hanem épp az utolsó baloldali kormány időszakára. Kérdés, most ennyire gyenge és átlátszó kommunikációra képes Márki-Zay Péter, vagy ennyire megvezették a tanácsadói. Ha az első, akkor mit várhatunk őszinteség és realitás tekintetében, ha Miniszterelnök lesz, ha a második, akkor  mit várhatunk attól, aki minimális ellenőrzés nélkül elmondja, leírja, amit elé tesznek.

De az is elég botrányosra sikeredett, rendkívül szerencsétlen és amatőr kommunikáció volt, amikor újévi köszöntőjében azt mondta, “nem nőhetett a Fidesz-tábor, hiszen a koronavírus megtizedelte az időskorú lakosságot.” Márki-Zay már novemberben az elképzelt választási győzelme egyik eszközeként beszélt az idősek Covid okozta haláláról.

“Orbánt egyre kevesebben támogatják. Most 48 százalékon állnak, de egyre csökkennek. Rájuk az idősebb generáció szavaz, amelyet megtizedelt az a Covid, amelyet [Orbán] nem tudott hatékonyan kezelni, nem pedig a fiatal tehetségesek, akik egyre nagyobb számban hagyják el az országot” – mondta Márki-Zay La Republica című baloldali olasz lapban, Andrea Tarquininek november 7-én. Mondjuk a nagy szocialista forradalom lassan elhalványuló évfordulóján, ekkora marhaságot mondani, az nem túl fényes a baloldal szempontjából. Akkor a gondolatmenetét folytatva, nincs is más teendő, mint nyugodtan várni, amig a Covid elviszi a fidesz támogató nyugdíjasokat, a baloldali nyugdíjasoknak meg elegendő csak kitenni az ajtóra egy üzenetet a Covidnak: “Köszi, hogy jöttél, de én nem fidesz szavazó vagyok…”

Emiatt a kijelentés miatt is egyszerűen lehülyézte saját miniszterelnök jelöltjét Jakab Péter is, de a többi ellenzéki párt – ha finomabban is – szintén reagált. Már önmagában az is mekkora baki, hogy valaki újévi köszöntőben nem a jövőről, a reményeinkről, a lehetőségeinkről vagy épp az összefogásról beszél, hanem az ellenfél táboráról, na de ebben a stílusban és ezzel a tartalommal….Hát kicsit beigazolódni látszik, amit Dobrev Klára mondott az előválasztási nyilvános vitából, miszerint Péter alkalmatlan a posztra. (persze ettől még Dobrev Klára sem lett alkalmasabb a háttere miatt)

De lehet ezt még fokozni is:  „Amikor a munkahelyek elvesznek, akkor a nyugdíjasoknak adok pluszjuttatást? Ez körülbelül akkora böszmeség volt, mint ötezres stadiont építeni Felcsúton” – jelentette ki Márki Zay Péter 2020-ban egy, a Gellért Szállóban tartott beszélgetésen. ilyenkor kezd az ember elgondolkodni, hogy most pontosan mi is a cél ? A nem kis számú nyugdíjas réteget próbálja a politikus önmaga és az általa képviselt oldal ellen hergelni ? Pedig éppen a számukból adódóan képesek lehetnek eldönteni egy választást, így még inkább érthetetlen, hogy akkor most a miniszterelnök jelölt politikai értelemben öngyilkosságra készül ?

és még mindig a beszédéből idézve: „a rezsicsökkentés kivezetéséről se beszélünk, hiszen ha egyszer megadta ezt az Orbán-kormány valakinek, akkor ebből nagyon nehéz kimászni. De ennek iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is”  Mi van ? A 13 havi nyugdíj dönti romba környezetvédelmet ????, aminek érdekében egyébként egyik oldal sem tett még túl sokat…  Erről azért majd megkérdezem az LMP-t, hátha ők tudják értelmezni ezt a kijelentést.

És mi lett a reakció ? Szó szerint próbálják leválasztani Márki-Zay Péterről a sajtót, meg úgy általában korlátok közé szorítani a közszereplését, és mellé tesznek egy kapuőrt, aki majd vigyázz, hogy maximum akkor nyissa ki a száját, ha enni akar. A láthatóan ad hoc nyilatkozgató politikusra szájkosár került, de minimum vezető póráz. Értem az okot, amiért az ellenzék frissen kinevezett sajtófőnöke, Péterfi Judit, sziszifuszi küzdelmet folytat a sajtóval, hogy leválassza róluk a Márki-Zay Pétetr, és blokkolja annak minden egyes ellenőrízetlen mondatát, de óhatatlanul az jut az embernek az eszébe ilyenkor, hogy ok, de ha Miniszterelnök lesz, akkor is ott fog állni a hölgy és elhesegeti az újságírókat, vagy esetleg a nemzetközi porondon is odébb taszigálja majd az Uniós képviselőket, ha kérdezni szeretnének. Akkor ez a jövőkép, hogy ha valakinek kérdése van, az terjessze be hivatalosan és majd ha szerencséje van, és mindenki átrágta az adható választ, akkor majd Márki-Zay felolvassa, na ha egyáltalán ezt megengedik neki. Teljesen jogosan kritizálja az ellenzék a kormányt, amiért sajtótájékoztatón nem válaszolnak a feltett kérdésekre, illetve szelektálják kiknek és mire válaszolnak. Most pedig pontosan ebbe az irányba indulnak el Péterfi Judit segítségével. Mennyire lehet egy miniszterelnök jelölt karizmatikus és egyben hiteles, ha azt látjuk, hogy nem képes kiállni a saját mondatai alapján a sajtó elé és válaszolni önmagától a kérdésekre.

A kommunikáció egyszerre lehet pajzs és fegyver, és azt fordíthatjuk ellenfeleink felé éppen úgy, mint önmagunk felé. Az ellenzéki miniszterelnök jelölt most láthatóan éppen a másodikat teszi, ezért jobban tenné, ha gyorsan elmenne egy kommunikációs gyorstalpalóra, ha nem akar ártani a mögötte álló ellenzéki összefogásnak. Az ellenzéki összefogás vezetői pedig átgondolhatnák, hogy azzal nem fognak javítani a helyzeten, ha szimplán letiltják a kommunikációt Márky-Zaynak, ezzel még a maradék hitelességét is ledózerolva.

Közben pedig mintha az ellenzéki összefogás sem igazán találná azt az üzenetet, üzeneteket, amelyekkel meg lehetne szólítani a szavazók közel 40%-át kitevő “Bizonytalannak” titulált, de valójában nagyon is magabiztosan mindkét oldalt elutasító réteget. Éppen Márky-Zay Péternek volt egy jó üzenete a miniszterelnök jelölti vitában, ami szavazásra késztethette volna a “bizonytalanokat”, mégpedig az elszámoltatás jobb és baloldalon egyaránt. Aztán miután sikeresen megverte Dobrev Klárát, azóta ez a téma ment a süllyesztőbe, mondhatni látványosan kerüli az erről történő kommunikációt, majd most jönnek ezek a meggondolatlan és szerencsétlen nyilatkozatok. Az eredmény pedig egyértelmű, ez a 40% még jobban bezárkózik, mint eddig, mert úgy érzik megint át akarták verni őket a szavazatukért. Nagy kérdés mire elég a hátralévő 3 hónap, de egyenlőre semmilyen jele nincs annak, hogy az ellenzéki összefogás  maga mellé akarná állítani ezt az igen jelentős réteget, most pedig egy másik jelenős réteg, a nyugdíjasok kiiktatásán dolgozik szerencsétlen módon a miniszterelnök jelölt. Lehet így választást nyerni ? Erre adja meg mindenki önmagának a választ.

És végül mi köze ennek Újbudához ?

Igazából ennek minden  választási körzethez köze van, így Újbudához is, hiszen az egész ellenzéki előválasztás eredménye alapján a megválasztott kihívók esélyeit csökkenti a Miniszterelnök jelölt az egyre szerencsétlenebb, értelmetlenebb, mondhatni már-már nevetséges nyilatkozataival…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest