2022.05.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A mai utcafórum a Móricz Zsigmond körtéren egy görbe tükör volt egy ország és az abban élők állapotáról…. Sajnos :-)

6 min read

Ma (péntek) reggel 9-kor közös utcafórumot tartott a Móricz Zsigmond körtéren Orosz Anna és Márki-Zay Péter , akiket az ellenzéki összefogás képviselőnek egy elég népes tábora is kiegészített…

Miért lehet jó egy utcafórum ?

Mert lehetőséget teremt közvetlen kontaktusra, kérdések feltételére, párbeszédre a választásra jogosultak és a a választásra jelöltek között. Ha az korrekten van megszervezve, akkor nincs cenzúrázott kérdés, akkor legyél támogatója vagy épp ellenzője az adott felszólalónak, jogodban áll kérdezni, és a kérdezett pedig elvben köteles válaszolni.

És mi kell, ahhoz, hogy egy ilyen utcafórum sikeres legyen?  (legyen egyáltalán értelme)

Kölcsönösen nyitottak legyünk egymásra, a másik véleményére, kérdésére, mondanivalójára, és persze, hogy aktívak legyünk, egyáltalán ott legyünk, hiszen a civilek jogosan kérik, követelik a párbeszédet a politikusokkal, képviselőkkel, de akkor ott is kell lenni, ha van erre lehetőség…

Vajon így zajlott-e ez a mostani utcafórum, vagy a társadalmunk morális állapotát képezte le görbetükörként…

Sajnos a második történt. Borzasztóan kevesen voltak jelen, legalábbis a civilek, a választópolgárok közül. Azt egyértelműen kimerem jelenteni, hogy a sajtó képviselői és pártok aktivistái többen voltak, mint akiknek ez a rendezvény szólt. Mi civilek, mi Újbudaiak tehát sajnos nem éltünk egy olyan lehetőséggel, amit a fentebb leírtak alapján egy utcafórum megad, igaz a rendezők is picit rásegítettek erre, hiszen pénteken reggel 9-kor tartani utcafórumot, hát-hát…. DE ne legyünk politikusok, akik a felelősséget ide-oda tologatják, egy olyan kerületben ahol minimum 160.000-en élnek még péntek reggel 9-kor is ennél jelentősen nagyobb  számban kellett volna megjelenni, függetlenül attól, hogy valaki az ellenzéki összefogást vagy a FIDESZ-KDNP vonalat részesiti előnyben.

Különböző közösségi oldalakon számtalanszor olvasom mindkét nagy politikai tömb képviselői vagy aktivistáik, szimpatizánsaik beírásaiból, hogy féltjük a demokráciát, a szabadságunkat, hogy mennyire fontosnak érezzük a választást, a döntés lehetőségét. De vajon mit teszünk ennek érdekében ? Hogyan akarunk egyértelműen meggyőződni adott oldalak igazáról vagy épp hazugságairól, ha nem tesszük fel a kérdéseinket egy olyan fórumon, ahol nem lehet kibújni a válaszok alól. Hogyan akarunk a demokrácia része lenni, ha rendre érdektelenek vagyunk szinte mindenre, amiben gyakorolhatnánk a demokratikus jogainkat.

Sajnos ez az utcafórum, ahogy az összes többi is, és minden más típusú kommunikációs csatorna is azt bizonyítja, hogy ez az ország érzelmileg, lelkileg kiégett, frusztráltakká, érdektelenekké váltunk, politikai apátiába süllyedtünk. Tagadhatatlan, hogy ez az elmúlt 30 év politizálásának és politikusainak az egyértelmű felelőssége.

Mit vetít előre a tavaszi választások tekintetében az a mit ma láthattunk ? Nem véletlen, hogy a legnagyobb csoport jelenleg a “Bizonytalanoknak” becézett réteg, és az a fajta apátia, amit a mostanihoz hasonló rendezvényeken látunk, nem apasztani, hanem növelni fogja ezt a csoportot. (Jelenleg mindkét oldal felmérése szerint a választásra jogosultak 35-40%-a tartozik ebbe a táborba)

Ami ennél is tragikusabb, hogy ez a rendezvény sem mehetett le atrocitás nélkül, sajnos megint volt valaki, aki csak olyan formában volt képes elmondani a véleményét, hogy ordibálva a megjelentek felmenőinek sajátos felidézésével, lökdösődéssel, plakát rugdosással tudta ezt kifejezni (persze a plakát az nem üt vissza…). Szégyenteljes és jól mutatja, hogy a frusztráltságnak már egy egészen szélsőséges állapotába jutott az emberek egy része. A nem túl nagy számban megjelentek között idős emberek, fiatal törékeny nők, és ha jól láttam várandós, leendő anyuka is volt, és ezek szerint a magából kifordult ember már nem  látta a környezetét, és nem észlelte az agya, hogy az ámokfutása akár akaratán kívül ezeknek az amúgy veszélyeztetettebb embereknek okozhat komoly sérüléseket. Hová süllyedtünk és mi kell ahhoz, hogy végre észbe kapjunk és megértsük, a véleményünk kifejezése, nem csaphat át artikulátlan állati üvöltözésbe, és mások testi épségének veszélyeztetésébe. És ez nem politikai oldal függő, atrocitásokat mindkét oldalon láthatunk, tapasztalhatunk, és ha épp nem verbálisan, akkor a közösségi oldalak és csoportok világában virtuálisan, ahol a politikai fanatizmus, a demagógia, a gondolkodás mentes, érveket még hírből sem ismerő politikai vazallusi megnyilvánulás szinte kifröcsög ránk. Kinek a felelőssége, hogy itt tart egy ország, kiknek a felelőssége a gyűlöletkeltés, az atrocitásokba hajszolás ? Most gondolom mindkét oldal hívei egymásra mutogatnak, de az igazság az, hogy a felelősség kollektív, számtalan példát hozhatnék mindkét oldalról, amikor maguk a politikusok, majd azt követően demagóg követöik a mostani atrocitáshoz hasonlóan, csak épp virtuális formában esnek acsarkodva egymásnak.

De ebben is legyünk önkritikusak, sajnos vagy sem, de ez a mi, átlag emberek, választók felelőssége is, hiszen gondolkodás nélkül ülünk fel egy olyan vonatra, amit nekünk és abból a célból raktak össze különböző politikai pártok, hogy kiélhessük a frusztráltságunkat és  közben adott pártok politikai szócsővei legyünk. A gyűlöletkeltés mára mindkét oldalon a politikai marketing eszköztárának egyik legfontosabb fegyvere lett. Persze olykor a fagyi visszanyal, mert ezzel a frusztráltságot és a kiábrándultságot növeljük, ami politikai apátiába taszít és egyre többeket tart majd távol attól, hogy élve demokratikus jogokkal elmenjenek szavazni. Ugyan kinek jó ez ?

Vajon eljutunk-e oda egyszer, hogy egy adott politikai oldal megmozdulásán, pl utca fórumon a másik oldal aktivistái fognak biztonságot adni azzal, hogy megjelennek, és nem engedik meg saját hívőiknek a provokációt, az ilyen fajta atrocitásokat. Szinte hallom a választ, hogy ez naiv gondolat, ábránd… Értem én, de akkor hogyan beszélhet bármelyik oldal demokráciáról, sajtó és vélemény szabadságról és a Nemzet egyesítéséről. Az nagyon kevés, hogy párt propaganda szintén elítéljük az ilyen típusú erőszakot, ha nem közösen és aktívan lépnek fel ellene a pártok.

És még egy apróság Újbudaiként… Legyen bármelyik párt vagy oldal az utca fórumok szervezője és nyilatkozója, Újbudán az Újbudaiakhoz kell elsődlegesen szólni, ami most szerintem  hiányzott, Ha egy utca fórumon csak azt hallom, amit egyébként ezernyi más fórumon is hallok, akkor nem sok értelme van elmenni. (lehet ez volt az egyik oka, hogy kevesen jöttek, mert előre látták, hogy a két népszavazási kérdésre fognak koncentrálni a résztvevők, és max. arra miért rossz a Fidesz)  Legyenek a teljes ország problémáira kiterjedő gondolatok és lehetőleg megoldások egy ilyen fórumon, de ha elmegyek valahová vendégségbe, akkor legyenek gondolataim a helyi ügyekre is, akkor is, ha most parlementi választás közeledik. Küldjenek bárkit is a Parlamentbe az Újbudaiak, Tőle elsődlegesen az Újbudaiak érdekeinek védelmét várják, azaz a helyi ügyek támogatását, ezért hiányzott picit ma a helyiekre történő fókuszálás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest