2023.05.31.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Mennyire zöld az országgyűlési képviselőjelölted? Nyolc évünk maradt cselekedni, ennek feléért az áprilisban megválasztott képviselőink fognak felelni.

4 min read

A Greenpeace remek kezdeményezésbe kezdett, hogy megtudhassuk a saját körzetünk képviselője, illetve az összes többi képviselő mennyire “ZÖLD”

A Greenpeace elindított egy oldalt www.klimavalasztas2022.hu címen, ahol figyelemmel kísérhetjük mostantól, hogy az adott körzetek képviselői mennyire elkötelezettek a klima és természetvédelem iránt…

“Nyolc évünk maradt cselekedni, ha túl akarjuk élni ezt az évszázadot, verik a vészharangot a tudósok. Az április 3-án megválasztott képviselőink ennek az időszaknak a felében fogják irányítani hazánkat. Ez hatalmas felelősség, de hatalmas lehetőség is: ha jól csinálják a dolgukat, ha felfogják, hogy az emberiség és benne Magyarország túlélése a tét, akkor még elkerülhetjük a klíma- és ökológiai válság legrosszabb forgatókönyveit.

Ezért április 3-ig mind a 106 választókerületben felkeressük a közvélemény-kutatások alapján két legesélyesebb képviselőjelöltet, hogy az alábbi nyilatkozat aláírását kérjük tőlük.”

 

“NYILATKOZAT

A 2022-es országgyűlési választáson induló jelöltként vállalom, hogy képviselővé választásom esetén minden helyzetben figyelembe fogom venni a klíma- és természetvédelmi szempontokat, és döntéseimet a legfrissebb tudományos ajánlásokat figyelembe véve fogom meghozni. Fogadom, hogy mindent megteszek a megmaradt élővilág és az élő rendszerek fennmaradásáért, hiszen csak így biztosítható, hogy minden magyar ember tiszta levegőhöz, tiszta vízhez, és egészséges élelmiszerhez juthasson. Értem és vállalom az alábbiakat:

  1. Magyarországnak egészséges élelmiszerre van szüksége. Ezért a vegyszeres nagyüzemi mezőgazdálkodás helyett a természettel összhangban működni képes ökogazdálkodási formákat fogom támogatni.
  2. Magyarországnak tiszta energiára és hatékony energiafelhasználásra van szüksége. Ezért támogatni fogom, hogy megfelelő energiahatékonysági programok induljanak, és hogy a klímaválságot fokozó energiahordozókat minél előbb váltsuk le megújuló energiaforrásokra.
  3. Magyarországnak tiszta vízre és hatékony vízfelhasználásra van szüksége. Ezért támogatni fogom vízgazdálkodásunk radikális átalakítását, hogy pazarlás helyett minden csepp vizünket a lehető legbölcsebben használjuk fel.
  4. Magyarországnak gazdag természeti kincsekre van szüksége. Ezért támogatni fogom, hogy különösen a nemzeti parkjainkban ne lehessen olyan gazdasági célú tevékenységet végezni, amely a természet kárára történik.
  5. Magyarországnak tiszta levegőre van szüksége. Ezért támogatni fogom a tiszta közösségi közlekedés és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését, és hogy mindenki hozzáférjen a tiszta fűtési módokhoz.
  6. Magyarországnak független és erős környezetvédelmi testületekre van szüksége. Ezért támogatni fogom, hogy a 2022-ben felálló kormányban újra legyen Környezet- és Természetvédelmi Minisztérium, és létrejöjjön egy független és erős környezet- és természetvédelmi hatósági rendszer.
  7. Magyarországnak igazságos és zöld gazdaságra van szüksége. Ezért tenni fogok azért, hogy az élővilágunkat pusztító eldobható kultúránkat és növekedésfókuszú gazdaságunkat közösen alakítsuk át fenntarthatóvá, igazságossá, természet- és emberközpontúvá.”

Szerkesztői lábjegyzet:

Természetesen ezekre a kérdésekre lehet akár belül “mosolyogva” rávágni az igent, mondván a cél szentesíti az eszközt, éppen ezért nem elegendő nyomon követni majd az odalon, hogy ki vállalta be a 7 kérdésre az igen választ, nekünk választópolgároknak számon is kell majd kérni ezt a vállalást, és aki nem aszerint cselekszik, amit vállalt, annál minden jogi eszközzel el kell érni a lemondását. Persze ha mindenki vagy sokan csak marketing szövegnek veszi az ígéretet, akkor még ha számon is kérjük a természet könyörtelen lesz velünk szemben is, de ne legyünk pesszimisták.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest