2024.04.20.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Ausztriában elfogadták a törvényt a kötelező Covid oltásról…

3 min read

Ausztria 18 év felett kötelezővé tette a koronavírus-oltást mindenkinek

-írja a napi.hu

Ausztria az első európai ország, amely általános oltási kötelezettséget ír elő polgárai számára. Az oltatlanoknak március közepéig még van idejük felvenni valamelyik készítményt. Csak néhány kivétel van, így igazán nem lehet kijátszani a szabályokat. Heves tüntetések indultak.

Ausztriában a jövőben minden 18 év feletti személynek be kell majd oltatnia magát a koronavírus ellen. A konzervatív-zöld szövetségi kormány megfelelő törvényjavaslatát a bécsi parlament a szükséges egyszerű többséggel elfogadta. 137 képviselő szavazott a törvény mellett, 33 ellene – írja a Spiegel.

A parlament után a szövetségi államok kamarájának, a Bundesratnak is jóvá kell hagynia a törvényt. Ha ez megtörténik, Ausztria lesz az első olyan ország Európában, ahol a felnőtt állampolgárok számára kötelező lesz a védőoltás.

A 14 és 17 év közötti fiatalok esetében a vakcinák felvétele továbbra is önkéntes marad. A kormány eredetileg csak a 14 év alatti gyermekeket akarta mentesíteni a kötelező védőoltás alól. A terhes nők és mindazok, akik orvosi okokból nem kaphatnak védőoltást, szintén kiesnek a kötelezettség hatálya alól.

Der Standard beszámolója szerint komoly vita előzte meg a javaslat elfogadását: 10 órán keresztül hangzottak el felszólalások a parlamentben. Az első interpelláló az oltásellenes Herbert Kickl, az FPÖ vezetője volt, aki átfogó támadást indított a törvény ellen. Szerinte “merénylet” a lakosság ellen az oltási kötelezettség.

“Az oltás életeket ment” – mondta Pamela Rendi-Wagner SPÖ-vezető, párttársa, Philipp Kucher ennek ellenére “az egyik legnehezebb döntésről” beszélt a vitában, elvégre minderre – szerinte – csak a kormány kudarca miatt van szükség.

“Mocskos munka, de valakinek meg kell csinálnia” – így fogalmazott a zöld Ralph Schallmeiner is, aki szerint a konzervatív kormány rossz járványkezelése miatt vált szükségessé az oltások kötelezővé tétele. A független Philippa Strache pedig arról beszélt, hogy “abszolút az oltás mellett” van, de a kötelezőséget előíró törvény ellen.

Az osztrák parlament mellet néhány száz fő tüntetett napközben, a jogszabály elfogadása viszont tovább duzzadt az ingerült tömeg. Az osztrák törvények szerint viszont ülésnapon nem lehet demonstrációt tartani a parlament 500 méteres közelében, így a rendőrség is felvonult a helyszínen.

Ausztriában a lakosság 75,3 százaléka vett fel legalább egy oltást, a teljes oltási sort pedig 71,8 adatta be magának. Harmadik oltást eddig mindössze a lakosság oltható részének 49,8 százaléka igényelt. Az oltást a védettségi igazolványhoz kötött szolgáltatásokkal, vakcinalottóval sem sikerült népszerűbbé tenni.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest