2022.05.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Az alpolgármesterek követik Dr. László Imre példáját és felajánlják költségtéritésük összegét közcélra….vagy még sem ?

7 min read

Döbbenetes fizetés emelés és értelmezhetetlen költségtérítés Újbuda alpolgármestereinek….

A magyar politikai életben már hozzá szokhattunk, hogy a politikusi pálya nem az alulfizetett tevékenységek közé tartozik, nem véletlen, hogy be is épült a szókincsünkbe a megélhetési politikus kifejezés…

A parlementben már jó ideje gondoskodtak szorgos-dolgos képviselőnk arról, hogy számukra az infláció és annak következményei csak valamilyen érdekes közgazdasági kifejezés legyen, hiszen milliós fizetésük, bizottsági tagságokkal járó “kiegészítő” jövedelmük mellé már törvénybe iktatták egy ideje, hogy ennek a szerény díjazásnak mindig az inflációval arányosan kell emelkedni. Mivel rendkívül elfoglalat emberekről beszélünk ( a parlementi üléseken az éppen csak ott lévők látványa, az nem más mint illúzió, amit  ami buta agyunk termel ki merő rosszindulatból), ezért nézzük el nekik, hogy az egyszerű halandók részére még nem sikerült elérniük törvénnyel, vagy más módszerrel, hogy az infláció mértékében minimum emelkedjenek a béreink. Azért legalább házon belül, azaz az állami fenntartású intézményekben dolgozókról illene úgy gondolkodniuk, mint saját magukról. (ez is a megbecsülés egy formája lehetne tanároknak, orvosoknak, ápolóknak, szociális munkásoknak) Az igen komoly parlamenti munkáért (van aki egyszer sem szólal fel egy évben) adott minimálbér szerű fizetés érthetővé teszi, hogy kell némi “okosban” is, mint most épp a Völner ügyben.

Mivel mindenki nem férhet hozzá a Parlament névre keresztelt húsos fazékhoz, ezért van akinek marad az Önkormányzat. A parlamenti nagy testvér nem feledkezik meg az önkormányzati kistestvérről, így a polgármesterek fizetését szintén rendre rendezi, (idén is így történt) a milliós fizetések legalábbis városi vagy Budapest kerületi szinten itt is kijárnak. Szorgos honatyáink, honanyáink a demokráciát tényleg több réteg mélységben értelmezik, ahogy a szociális érzékenységet is, így még azt is törvénybe iktatták, hogy a polgármestereket aktívan segítő és/vagy “kiszolgáló” alpolgármesterek fizetése is megfelelő mértékben legyen felfelé rugdosva, mert hát az a csúnya infláció nagyon megtépázza az életkörülményeiket. Gondolkodni se kelljen mennyivel emeljék meg saját béreiket az ebben a szektorban dolgozók, ezért a polgármester mindenkori fizetésének 70-90%-ban állapítja meg az alpolgármesterek szerény tiszletdíját.

Mivel az infláció Újbudát is sújtja, ezért nagyon meg sem kell lepődni, hogy az első adandó alkalommal, az első testületi ülésen, bár voltak a törvény adta lehetőségeken belül szerényebb emelésre tett javaslatok is, biztos, ami biztos gyorsan megszavazta a képviselő testület többsége a törvényi maximumot az alpolgármesterek fizetés emelésének mértéke tekintetében.. A négy alpolgármesterünk közül már csak Barabás Richárdnak lehetnek kellemetlen percei, mert csak neki sikerült egymillió Ft alatt maradni. (pár tízezer forinttal) Én magam is sokszor írtam már, hogy nem a fizetés mértéke a legfontosabb, hanem az azért nyújtott teljesítmény (legalábbis halandó emberek munkahelyén ez így működik), de azért van egy határa a jó ízlésnek vagy az erkölcsi tartásnak is, magáról a tényleges teljesítményről meg hozza meg mindenki a saját értékítéletét.

Számomra felejthetetlen élmény marad (negatív értelemben), amikor az önkormányzati politikusok felváltva jelentek meg a Kelenföldi Városközpont ügyében egyeztetni, és az egyik ilyen találkozón a gazdasági bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy azért kell eladni a Kelenföldi Városközpontot, hogy az önkormányzat ki tudja fizetni a dajkák bérét. Ez természetesen csak példaként dobta fel gondolom az úr, hogy érzékeltesse nekünk, kevés látóterű civileknek a helyzet súlyosságát, de példa vagy sem az már akkor is elég visszatetsző volt, hogy béreket akarunk fedezni ingatlan eladásból, de a mostani fizetés emelésről szóló döntés tükrében megbotránkoztató, szégyenteljes csak igazán az akkori kijelentés. Szóval alig két hónapja még a dajkák béréhez is cseles megoldások kellettek volna, mára meg telik a törvényi maximumban meghatározott fizetés emelésre. Uraim és Hölgyeim, ehhez fogadják őszinte gratulációmat, de nem lesz haszontalan Újbudaiak közt közlekedve picit lesütni a szemüket.

De érthető módon egy ilyen szerény tiszteletdíj nem lehet mindenre elegendő, ahogy a tegnapi ülésen fogalmazott az egyik alpolgármester valahogy ki is kell nézni, ha Újbudát képviseljük. Ezért költségtérítés is jár a laptop, telefon és internet használaton felül, no meg van akinek gépjármű, másoknak éves BKV bérlet, de ha valaki nagyon ügyes akár mindkettő, hiszen képviselőknek jár a bérlet, de az is képviselő, aki egy árnyalattal magasabb tisztség ürügyén esetleg gépjármű használatot is kap. Szóval jogos, tényleg érthető, ha milliós fizetésből nem telik olykor egy a munkához illő ruházat beszerzésére. Csak halkan megsúgom, hogy Újbudán számos olyan munkakör van, aminél elvárás az üzleti megjelenés az erre fordítható költségtérítés nélkül is, és ezeknek az embereknek jelentős részénél egy árnyalattal alacsonyabb a fizetés is..

Ráadásul ez szó szerint költségáltalány, még számlával sem kell igazolni mire költjük. Erre is volt olyan beadvány, hogy legalább a munkájához köthető költségeket számlával igazoltan számolja el az alpolgármester illetve polgármester, de zsigerből szavazták ezt le érthető módon az alpolgármesteri posztot betöltök pártjainak képviselői. Elvégre ezért van a frakció fegyelem. Hogy még véletlenül se inogjon meg a szék egyik képviselő feneke alatt sem, maga a jegyző asszony sietett a képviselők segítségére és jelezte csak úgy mellékesen, hogy a törvény nem teszi kötelezővé az adott posztok bírtokosainál, hogy számlával igazolják költségeiket.  Igen tisztelt jegyző asszony! Én is köszönöm kiegészítő megjegyzését, de annyit hozzá tennék, hogy törvény nem is tiltja, hogy bérmely Önkormányzat úgy döntsön, hogy a jóízlés, az átláthatóság, a demokratikus működésnek legalább látszataként bevezeti, hogy bizony a költségek elszámolásának lenni kell számlával bizonyítható alapjának, mivel a költségtérítés az nem fizetés kiegészítés. Azon pedig a magyar politikai és politikusi morál ismeretében egyáltalán nem csodálkozunk, hogy ezt törvény nem írja elő. Persze nem szabad elfelejteni, hogy az erkölcsi tartást sem írja elő a törvény egyetlen politikusnak, képviselőnek, de ettől még illene lenni, ahogy szociális érzékenységnek is.

Én őszintén remélem, hogy az alpolgármesterekben megszólal egy belső hang és követik Dr. László Imre polgármester úr példáját, aki a költségáltalányt átutalja (legalábbis tavaly így volt, remélem idén is) a Vicus alapítvány részére. Demokratikus elveket vallunk, így nem kötnénk meg az alpolgármesterek kezét, hogy a saját költségtérítésüket milyen jótékony célra ajánlják fel. Egyébként van olyan önkormányzat is, ahol megértették, hogy miért etikátlan a polgármesterek és alpolgármesterek fizetés emelése, és ezért azt visszautalják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest