2022.05.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Az önkormányzatnak úgy kellene működnie, mint egy civil közösségnek, érdekvédelmi egyesületnek, védi a helyi értékeket, a helyi érdekeket…

7 min read

Bereczky Gábor, a Védegylet országos civil egyesület főtitkár-helyettese az alábbi írásában tökéletesen rámutatott arra a morális válságra, ami jelenleg általánosságban országosan, és magunk házatáján Újbudán is többek közt elfogadhatatlan fizetés emelésekben, vagy épp bújtatott tiszteletdíjakban jelenik meg, az elszámolásra sem kötelezett kötlségtérítési általányokról már nem is beszélve…

“EMBER LEGYEN A TALPÁN, AKI ÉRTI!

Sokat gondolkodtam, hogy megírjam-e ezt a posztot, vagy sem, de végül is úgy döntöttem, hogy a “ami a szívemen, az a számon”.
Drasztikus béremelésekkel szembesültünk minap, -persze nem a tanárokról van most szó-, akik egy olyan állásnak a béréhez képest, amihez nem kell diploma, továbbképzés, túlóra, de sok esetben nem kell csinálni semmit sem, a fizetésük a negyedrészét sem éri el….
Szóval ezen a politikai szálon nem is mennék tovább, viszont van egy érdekes oldala, hogy a civilek miként élik meg a helyzetet?
Hatalmas küzdelem volt a városközpont megmentése és még lesz is, ahogy a saroktelek ügye, de sokszor egy fáért, vagy parkért, sétányért (Hamzsabégi) is nem kis energiát, időt, pénzt áldozunk fel az érdekvédelem, környezetvédelem, a lakható környezet megóvásának érdekében.
Mindezt tesszük felelősségtudatból, elhivatottságból, nem pénzért!
Kiss József (Városközpont Mozgalom) mondta: Az önkormányzatnak úgy kellene működnie, mint egy civil közösségnek, érdekvédelmi egyesületnek, védi a helyi értékeket, a helyi érdekeket, de nem ez történik!
Nincs pénz felújításra, nincs pénz a szociális dolgozók kifizetésére, nincs pénz fejlesztésekre, nincs pénz fásításra, parkosításra, nincs pénz környezetvédelmi beruházásokra, de fizetésemelésre, konferenciákra, sokszor felesleges kampányokra van!
Van egy politikai párt, aki szintén áhítozik a látótávolba került újabb ingyen kampány pénzre, kb. félmilliárdra, hogy azt majd jól elkölthessék, egy kis részét plakátokra, reklámokra, nagyobb darabját fejlesztésekre, felújításokra stb., mert ők így kívánnak kampányolni. És, hogy erről az akcióról tudomást lehessen szerezni, ahhoz kell pl. a plakát stb.
Üzletileg abba érdemes fektetni, ami kitermeli a befektetés összegét és még profitot is termel. Természetesen vannak olyanok, én is ismerek párat, akik megérdemlik a mostani plusz pénzt, mert értéket hoznak létre, de ők a csendes kisebbség.
Tehát most el kell gondolkodni, hogy a civilek ezek után, sokszor önkormányzati feladatokat átvállalva, saját zsebből finanszírozva ültetnek fákat, takarítják az utcákat, szedik a szemetet stb., azért, mert azt hitték, hogy akkora a baj, hogy be kell segíteni, aztán kiderül, hogy a látszat csal, arra azért van a pénz, ami a saját érdekeket szolgálják.
Most nehezebb lesz az együttműködés a hivatallal, hatalmas értékrendbeli szakadék keletkezett. Mivel magyarázzuk meg népes táborunknak, hogy miként lehetséges, hogy fontos ügyekre nincs, másra van pénz? Miért jönnének társadalmi munkában mások feladatát elvégezni, akár közösen olyanokkal, aki százezreket kapnak azért, amit együtt csinálnak, viszont a másik, civil oldal a legtöbb esetben még elismerést sem kap, vagy éppen elfelejtik megemlíteni őket, hogy többnyire nekik köszönhető, ami létrejött, amiért egyesek öltönyben, rivaldafényben, büszkélkednek a médiában, fórumokon.
Konklúzió: Van pénz, nem az a koldus, akit annak látunk, akit annak hittünk. Egyre mélyebb morális válságba süllyedünk és erre a hajóra nem lett volna szabad felszállnunk, de már ha rajta vagyunk, együtt süllyedünk a hullámsírba, maximum csak lassíthatjuk a tragédia bekövetkeztét. Már csak a mentőcsónakban bízhatunk, de tudjuk, hogy ott kiknek van foglalt helyük….”

Szerkesztői lábjegyzet : 

A Parlamentben a polgármesterek és rajtuk keresztül az alpolgármesterek számára megszavazott, teljesen indokolatlan, az eddigi teljesítményhez képest az emeléssel arányos többlet teljesítésnek még csak a töredékéhez sem köthető fizetés vagy tiszteletdíj emelés morálisan elfogadhatatlan. Az egyszerű, bérből és fizetésből élőket egy ilyen szabályozás arcul csapja, megszégyeníti és teljesen jogosan felháborítja.

Szerencsére akad, bár elvétve egy-két kivétel, akik politikusként, képviselőként vagy épp polgármesterként értik, hogy egy ilyen intézkedés morálisan elfogadhatatlan, és csak újabb indulatokat szít, legyenek a rendelet haszonélvezői bármelyik oldal, politikai párt tagjai. Talán nem véletlen, hogy egy független polgármester, Baranyi Krisztina volt az első, aki szembement az Őt támogató ellenzéki összefogás pártjainak képviselőivel, akik úgy tűnik teljesen helyén valónak találták, a teljesítményhez nem kötött olykor 280%-os tiszteletdíj emelést.  Persze, amikor a hír nyilvánoságra került, és az igen csak éhes kerületi képviselők pártjai gyorsan a fejükre koppintottak, akkor már hirtelen ők sem támogatták a tiszteletdíj emelést. Arcátlan, pofátlan, erkölcsileg megmagyarázhatatlan, amit a hír kirobbanásáig a tiszteletdíj emelésben érintett képviselők tettek. Pécsen született még olyan döntés, hogy a Polgármester és az alpolgármesterek visszautalják a rendeletben számukra biztosított tiszteletdíj növekményt.

Sajnos Újbuda sem kivétel, hiszen ahogy a Lokálpatriótában is megjelent a cikk, annak ellenére, hogy az idei évi első tesületi ülésen volt olyan beterjesztés, ami az alpolgármesterek esetében legalább a törvényben biztosított emelés maximumát igyekezett volna picit lefelé korrigálni, de természetesen a szokott módon ezt is leszavazta a közgyűlés, és a törvényi maximumot ítélték meg az alpolgármestereknek, ami így már  1 és 1,3 millió FT közé esik, alpolgármesterenként eltérő mértékben.

Jobb megoldás hiányában, ha már érthetetlen módon ezt megszavazta az Önkormányzat képviselő testülete, (Ismereteim szerint a törvény adta lehetőségen belül csökkentett emelésre javaslatot tevő Novák Elődőn kívül, mindenki megszavazta a törvényi maximumot, illetve a Fidesz tartózkodott, hogy mitől, azt nem tudom) a Lokálpatrióta egy újabb cikkben arra szólította fel az alpolgármestereket, hogy legalább jelképesen nyújtsanak támogatást a kirívóan magas bevételükből, és Dr. László Imre példáját követve pl. a költségtérítési általány összegét, aminek elköltését még számlával sem kell igazolni, ajánlják fel egy kerüelti alapítványnak, vagy arra rászorulóknak. Azóta sajnos még senki nem keresett meg, hogy felbuzdúlva a felhíváson bejelentse felajánl-e bármit a tiszteletdíj emeléséból, vagy a költségtérítési általányból. Azért reménykedem, hogy lesz, aki tükörbe néz, és megteszi a felajánlását napokon belül. Pozitív fejlemény, hogy Bizottsági tagságra jelölt Király Nóra, a kinevezését követően azonnal felajánlotta az ezért járó tiszteletdíját arra rászorulóknak, amihez ötletelet is kér a facebook oldalán.

Azóta Novák Előd is megjelentetett egy posztot a Mi hazánk Mozgalom oldalán, amiből az derül ki, hogy nem csak az alpolgármesterek fizetése lett megemelve, hanem…  (idézem a posztból)

“egy január 20-i határozat szerint visszamenőlegesen, január 1-jétől megnövelik a tiszteletdíjakat, főként a kifizetőhelynek használt, munkával nem járó tanácsnoki posztokat. Mindezt meglehetősen átláthatatlanul (az átláthatósági biztos pedig lapít, hiszen az ő posztja is csak egy momentumos kifizetőhely), hiszen míg a képviselői tiszteletdíj látszólag 151795 forint lesz, a posztok halmozásával van olyan MSZP-s képviselő, aki valójában 637539 forintot kap (több mint négyszeresét a látszólagos képviselői alap tiszteletdíjának), és a szivárványkoalíció összes képviselőjének van kiemelt tisztsége. Az emelésekről szóló szavazásnál a Fidesz tartózkodott, míg a Mi Hazánk Mozgalom képviselőjeként felszólalással tiltakoztam és nemmel szavaztam.”

A teljes poszt ITT olvasható…

A Védegylet főtitkár-helyettesének az írása tehát sajnos nagyon időszerű. Van még min változtatni, elgondolkozni egyes posztokon és van bőven olyan probléma a kerületünkben is, amiért a civileknek harcolniuk kell az Újbudán élők érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest