2024.04.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Ma van a Civilek Napja, de azért még sokat kell tennünk, hogy ne csak egyetlen nap legyen a Civileké… Ezen az úton haladunk !

5 min read

1994-ben alakult meg a Civil Parlament, az eseményt pedig 1997. február 1. óta ünnepeljük. Ezen a jeles napon a civil szervezetek társadalmi tevékenységei és a polgári önkéntes kezdeményezések előtt tisztelgünk és hangsúlyozzuk, hogy a civil társadalom szerepe elengedhetetlen a közéleti döntéshozatalban.

A Civilizáció koalíció 2017-ben azért jött létre, hogy minél több civil szervezet egymást segítve dolgozhasson egy élhető Magyarországért, ahol a természet megóvása, az elesettek védelme és közösségeink ápolása közös ügyünk. Ennek az együttműködésnek a keretében született meg a Civil minimum 2022, amely összegyűjti és rendszerbe foglalja az egészséges, erős és sokszínű civil szféra létrejöttének és működésének legfontosabb feltételeit. A civil szervezetek ugyanis akkor tevékenykedhetnek szabadon, ha a leendő kormány garantálja a függetlenségüket, partnerként kezeli őket, és kötelezettséget vállal az állampolgárok alapvető jogainak megvédésére.

Az anyag kifejezetten a közelgő 2022-es országgyűlési választásokra készült. 13+1 pontba szedve sorolja fel mindazokat a lépéseket, amelyekkel egy következő kormány valóban civilbarát működési környezetet teremthet a hazai szektor számára. A Civilizáció koalíció azt várja a döntéshozóktól, hogy ezen ajánlások mentén alakítsák ki civil stratégiájukat.

A Civilizáció koalíció, mely 34 civil szervezet együttmüködésével 2017-ben jött létre, az aláíró szervezetek egyetértésével az alábbiakban rögzíti misszióját. Az együttmüködö civil szervezetek közös célja, hogy

  • erősítsék az állampolgári önszerveződés és aktivizmus népszerűségét, társadalmi támogatottságát,

  • növeljék a társadalmi szolidaritás szintjét, keressék annak új formáit, és kiálljanak az állampolgári önszerveződések, civil szervezetek mellett,

  • megosszák tudásukat a részvétel, a szerveződés, az érdekképviselet hatékonyabbá tétele és a civil szféra erősítésének érdekében,

  • fellépjenek az állampolgári önszerveződések, civil szervezetek mozgásterének szűkítése ellen, és aktívan dolgozzanak a demokratikus részvétel és a sokszínű civil társadalom lehetőségeinek bővítése érdekében.

A Civil Parlamentnek a kerületünkben is rendkívül aktív Védegylet országos Civil szervezet is tagja, igaz soki más Újbudai tevékeny civil szervezet még nem.

A civil társadalom szerepét azonban nem csak a Parlamentben, de az Önkorményzatok tekintetében is el kell, el kellene ismerni, így azok a pártok, akik ezt a civil minimumot már elfogadták, azoknak pl. itt Újbudán is támogatniuk kell a civil mozgalmakat és az Önkormányzati döntésekbe, még inkább azok előkészítésébe be is kell vonni Őket. Erre vonatkozóan várjuk az Újbudai Képviselő testület javaslatát vagy legalább tárgyalási szándékát

Akik már elkötelezték magukat a Civil mimimum mellett:

  • Demokratikus Koalíció

  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt

  • Magyar Szocialista Párt

  • Momentum

A Momentum nevében ma Orosz Anna az alábbiakat írta facebook oldalán:

“„Az egészséges, erős és sokszínű civil szektor minden demokratikus társadalom alapvető építőeleme. A civil szervezetek a közjó érdekében cselekszenek, és aktív állampolgárok önszerveződő közösségeiként hozzájárulnak a társadalmi nyilvánosságban folyó párbeszédhez és együttműködéshez” – írja a Civilizáció koalíció a Civil minimumban, amelyhez a Momentum is csatlakozott, mert mi is hiszünk abban, hogy civilek nélkül lehet teljes egy demokrácia.

Ma van a civilek napja. Azok napja, akik nap mint nap tesznek azért, hogy sok ember élete könnyebb lehessen – legyen szó ételosztásról, közösségszervezésről, az átláthatóságért vagy épp az emberi jogainkért való közdelemről. Ha kell, segítenek a rászorulókon, ha kell, ellensúlyai a hatalomnak. Számos ponton segítik, olykor helyettesítik az önkormányzatot, az államot. A civil szervezetek felelősségvállalása, társadalmi munkája és jelenléte az, ami jobbá teheti az élet számos területét, mindennapjainkat. Ezért is fontos a civil szféra szabadsága és támogatása.”  (ebben a szövegben van egy apró, de tartalma alapján annál jelentősebb elírás, remélem mielőbb javítja a Momentum ezt a szövegben)

Szerkesztői lábjegyzet:

Újbuda rengeteg problémával küzd, ebből is kiemelve a túlépítések és az infrastruktúra elmaradását a beépítésekhez képest. Azt már sokan észrevették és programjaikban is megjelentették, hogy “Újbuda megtelt !”, viszont ezt valóban komolyan egyelőre a helyi civil szervezetek veszik, és küzdenek is minden erejükkel a kerület élhetőségét romboló folyamatok megállítása érdekében. Vannak már eredmények, előrelépések, de még mindig nem veszik elég komolyan a Civileket a képviselő testületben, még nagyon nehézkes az együtt gondolkodás az Újbudaiakkal. Reméljük 2022 ebben is változást hoz és a jövőben már minden egyes a kerületben élők életét, életminőségét befolyásoló döntések előkészítésébe be lesznek vonva a helyi Civil szervezetek. Hisszük, hogy az itt élőknek nem utólag kell értesülni a róluk, fejük fölött hozott döntésekről, hanem részesévé kell válljunk a képviselő testületünk munkájának. Ehhez viszont arra lenne szükség, hogy a a képviselők pártállásuktól függetlenül megértsék, az Önkormányzat szintjén nem a “nagy politika” mentén kell ténykedni, hanem kizárólag az itt élők érdekében kell cselekedni. Nem pártokra adtuk a szavazatunkat, hanem egyénekre, és az egyéneken is fogjuk számon kérni, hogy mit tettek vagy épp nem tettek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest