2024.04.20.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Egy sosem volt diploma margójára avagy hol tart a magyar politikai elit erkölcsi tartása…

7 min read

Bangóné Borbély Ildikó belebukott a diploma botrányba…. kapta fel a sajtó a hírt, de sokkal mélyebbre mutat az eset annál, mint amit egy cikk főcíme elbír a hátán…

“Azt állította, hogy van diplomája, kiderült, hogy nincs, az MSZP kizárta a soraiból. A szocialisták szerint vége az ügynek, de többen is úgy gondolják, Bangóné Borbély Ildikó belső leszámolás áldozata lett. ” Talán így van, talán nem, de nem is ez a lényeg, hanem az út, amit Bangóné bejárt.

A parlamenti képviselői munkának nem feltétele a diploma, tehát Bangóné nem azért hazudott diplomát, hogy megélhetési politikusként a parlamentben alapból kijáró zsírosbödönhöz hozzá férhessen, hanem mert annyira buta, de egyben önmámorban szenvedő ember, aki azt gondolta, hogy egy nemlétező diploma mögé bújva okosságnak tűnhetnek majd a bugyuta gondolatai, és a sorozatos élőshow szerű megnyilvánulásait majd ripacskodásból legalább színészi alakításig viszi majd. (az egészen szürreális alakításai miatt valódinak csak a vakok tekinthették ezeket, így maradt számára rendre a színészi alakításért járó Oscar helyett az Arany Málna díj) Nagy kár, hogy a politikai élettől való búcsújaként nem úgy jelentette be a távozást, és egyben az orbitális hazugság tényét a diplomájáról, hogy a sajtó nyilvánosság előtt hasra fekszik és a kezeit a tarkójára teszi, hiszen, ahogy anno mondta, úgy mégis hatásosabb.

Persze nem lenne ez eget rengető hír, ha egy futóbolondról lenne szó, aki nagyot akart álmodni, de mire felébredt még annál is lejjebb zuhant, mint ahonnan indult. Sajnos úgy tűnik kezd ez a diplomát, nyelvvizsgát, szakmát, tudást, hozzáértést hazudó képviselői magatartás lassan bevett szokássá válni. Még le sem csengett Bangóné könnyfakasztó és egyben rekeszizmokat is megterhelő diplomaosztó műsora, máris újabb adás láthattunk a Való Világból a Momentumos Hajnal Miklós előadásában, aki egy Tv műsorban gondolom saját “okos” gondolatait úgy kívánta megerősíteni a TV nézőkben, hogy önmagát közgazdásznak állította be (legújabb nyilatkozata alapján mindössze nem ellenkezett, amikor közgazdászkánt mutatták be 🙂 ), de mint utólag kiderült nem rendelkezik ilyen diplomával. Utólag már sajnálja ezt a “bakit”, de úgy tűnik ezt csak apró botlásnak tartja, megbocsátható apróbbnál is apróbb füllentésnek. (valójában csak félreértésnek 🙂 ) A napokban felreppent a hír, hogy Kósa Lajosnak sincs diplomája, pedig Ő is ezt állította, a Bírósági végrehajtói kar elnöke pedig az igazságügyi államtitkár védő szárnyai alatt úgy intézte, osztogatta megrendelésre a hamis nyelvvizsgákat, vagy épp diplomákat, mint a spanyol hódítók az üveggyöngyöt az indiánoknak.  Azért legyünk pozitivak, Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke legalább kifinomultabb módszerét választotta a diploma csalásnak, mert a politikai elit szellemi vergődését úgy próbálta elfedni, hogy ne kelljen szegényenek Bangóné mintájára diplomát hazudni, helyette valódi vizsgán valódi emberek jelentek meg a szellemileg kissé elmaradott politikai vazallusok helyett. Persze az okiratot ezt követően nem a megjelent nevére állították ki, így a magyar nyelvi zsargonban máris egy új fogalmat köszönthetünk a bérdiploma vagy a vizsgázó-helyettesítő kifejezésben.

Mit is lehet erre mondani egyszerű halandóként ? A politikai elit már olyan mélyre süllyedt láthatóan politikai ideológiáktól és pártok színeitől függetlenül a maga hatalom és pénzéhségében, hogy lassan az lesz a kérdés van valaki a parlamentnek nevezett homokozóban, akinek véletlenül tényleg valódi diplomája, szakmája, nyelvvizsgája, tudása, hozzáértése  van ? Nem kellene egy nagy és általános papír vizsgálatot tartani, és ha már úgy is belekezdünk egy feladatba, akkor egy legalább alapfokon beszélő diákkal beszélgetésre hívni azokat, akiknek nem csak nyelvvizsgája van, de még munkájából adódóan illene használnia is a létező vagy nem létező nyelvtudását, maximum lenne még pár hiperpasszív nyelvtudással rendelkező ember a politikai elitből. A hiperpasszív nyelvtudás szó bevezetését az élő nyelvbe ezúton is köszönöm Karácsony Gergelynek, mert ez a XXI. századi magyar nyelvújítás koronázatlan bajnoka lett, egyben védőpajzs, varázsszó azoknak, akiket valami alkalmatlan és rosszindulatú vizsgáztató el kívánna kaszálni a nyelvvizsgán.

A jelenség ráadásul nem új, hiszen az elmúlt 30 évben azért lehetne sorolni pár hasonló botrányt (attól tartok a botrány szót már ki sem érdemli, mert sűrűségéből adódóan már elkopott, elértéktelenedett ez a kifejezés), de ennél vélhetően nagyobb számú a ki nem derült esetek száma, mert hát igen komoly átvilágítás működik a parlamentben mint látható. És ne feledjük igen komoly átvilágítás működhet a pártoknál is, ami mondjuk érthetetlen, hiszen az ilyen esetek időzített bombák az adott pártok egyébként is bomladozó testében. Talán nem véletlen, hogy Bangóné ügyében belső árulásra gyanakodnak, mert valóban elég életszerűtlen, hogy James vagy inkább Jane Bond képességeit is túlszárnyalva ennyi éven át titokban tudta tartani a képviselőnő saját pártján belül is, hogy a komoly közgazdasági tudást feltételező diplomájának annyi köze van az igazsághoz, mint politikai elitnek az átlag ember nyelvhasználatából értelmezhető erkölcshöz. Ha pedig mégis meg lehet vezetni egy párt apparátus komplett csapatát, akkor még mi mindent lehet megcsinálni vajon a pártokon belül.

 

Erről egy Újbudai ügy jut eszembe, ahol egy komplett gazdasági bizottságon át tudott menni egy olyan pályázat, egyben pályázó cég és kapott zöld lámpát, akinek a tulajdonosi köre ugyanennek az önkormányzatnak pár évvel előtte tízmillió Ft feletti tartozást hagyott ott egy másik cége kapcsán. Ráadásul anno akkora port kavart az ügy, hogy nem valószínű, hogy a tulajdonosok neve elhomályosodott az illetékes képviselők retináján. Pedig már egy törpe vállalkozás is ismeri és használja mondjuk az Opten cégháló modulját, így talán ez elvárható lenne egy Önkormányzatnál is, ami évi cirka 30 milliárddal gazdálkodik.

Nagy itt baj mondhatjuk, mert láthatóan a probléma nem egyéni kicsapongás, hanem rendszer szinten működik. Sebaj most kapunk a problémára látszat kenőcsöt, hiszen Bangóné vissza megy a civil életbe, és pályára állhat a valódi szakmájában (csak van ilyen, ha diplomája nincs is), bár erős kétségeim vannak milyen aktuális, gyakorlati tudással rendelkezik ennyi hasznavehetetlen és értéktelen politikai év után. Hajnal Miklóst is önmérséklésre intik televízós szereplések tekintetében, a Völner- Schadl páros pedig majd jól bevonul a börtönbe a jó magaviseletért kapható kedvezményt is beszámítva uszkve 1-1,5 évre, talán a már többször bereklámozott Kecskeméti elit börtönbe, ami inkább szociális otthon jellegű. Ha pedig kijöttek, hát majd csak lesz valaki, aki szociális érzékenységből majd megdobja őket ezzel-azzal, mert hát mindenki tévedhet, politikusi szóhasználattal megbotolhat, de hát ettől még mindenkinek jár egy második esély…..egy következő briliáns ötlelethez, ügyhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest