2024.04.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

nem lesz vasúti teherforgalom Budapesten – jelentette ki Palkovics László. Akkor lehet pezsgőt bontani a Hamzsabégi sétány mentén…vagy még se ?

5 min read

A vasúti teherforgalom nem fog Budapesten keresztül menni, mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, egy reggeli Újbudán tartott sajtótájékoztatón. Kiemelte: a kormány a V0-s vasúti körgyűrűvel kapcsolatban erről már döntött. A vasúti körgyűrű  egyébként Záhonyt köti majd össze Győrrel és Sopronnal, úgy hogy elkerüli Budapestet. -írta meg a VG.hu

A miniszter elmondta: Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója, február végén teszi le a V0-s vasútvonal Kecskemét és Székesfehérvár közötti szakaszára vonatkozó javaslatait. Ekkor derül majd ki melyik nyomvonal felel meg a gazdasági és a környezetvédelmi szempontoknak leginkább. A beruházás nemzetközi tender alapján fog megépülni.

Ne menjen át Újbudán tehervonat

Simicskó István újbudai országgyűlési képviselő a helyszínen elmondta, az újbudaiak érintettek a vasúti fejlesztés vonatkozásában. Egyetértenek a kormány közlekedésfejlesztési politikájával, de azt kérik, hogy a Hamzsabégi sétány környékét ne terhelje teherfogalom, és minél előtt épüljön meg a V0-s körgyűrű új szakasza.

 

A vasút piaci részesedését növelni kell

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának a negyedéért felelős a közlekedés, és a 25 százalékon belül  kevesebb, mint egy százalékért felel a vasúti közlekedés – mondta Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: a vasúti közlekedés a legzöldebb és környezeti és társadalmi szempontból is a legfenntarthatóbb közlekedési mód. Jelenleg Budapest a vasúti közlekedés központja  és a vasúti közlekedés fejlesztésének az egyik gátja is a főváros áteresztőképessége. Budapestet minden második személy- és tehervonat érinti. Ha nem fejlesztik a Budapesten belüli vasúti hálózatot, akkor az gátja lesz annak a fejlődésnek is, hogy elérjük azokat a klímacélokat, melyeket az európai unió és magyar kormány kitűzött. 2030-ra 50 százalékkal, 2050-re pedig csaknem 100 százalékkal kell csökkenteni a károsanyagok kibocsájtását. Ez pedig Homolya Róbert szerint a vasút piaci részesedése nem nélkül ez nem fog menni.

 

Szerkesztői lábjegyzet:

Borzasztóan sajnálom, hogy Újbuda független hírportálját esze ágában nem volt meghívni senkinek erre a sajtótájékoztatóra, pedig elég konkráét nemzetközi máérőszámokkal tudom alátámasztani hány emebert ér ela  hírportál naponta, arról már nem is ebszélve, hogy tulajdonos-szerkesztőként a kerületi civil szervezetek munkájában amúgy is elég komolyan részt veszeek, ideértve a helyi POPÉK civil szervezet munkáját is. ÍAz információkat így nem csak a hírportálon keresztül, hanem más utón is közvetítem. Persze értem a lehetséges okot, mert gondolom pontosan tudták a résztvevők, hogy én ha engedik, ha nem feltettem volna a kérdést, hogy akkor most lehet pezsgőt bontani a Hamzsabégi sétány mentén élők körében vagy teherszállítás ugyan nem lesz, de az eddig bejelentett 3-ik és 4-ik vágány igen, ami egyben a sétány feláldozását és Újbuda történetének legnagyobb természetrombolását is jelenti.

Nem szabad Vitézy Dávid korábbi, saját facebook oldalán kirakott posztjai mellett sem elmenni, ahol már Ő sem tagdta az utóbbi időben, hogy a Déli Körvasút fejlesztési szükségletében igen fontos szerepe van a teherszállítás kapacitás bővítésének ezen a szakaszon. Így adja magát a kérdés, hogy ha Simicskó Istvánra hivatkozva nem lesz teherszállítás Újbudán keresztül, akkor a teherszállítás kapacitásnövelése sem lesz (gondolom), ami egyik fő indoka volt a vágány bővítésnek a Hamzsabégi sétány mentén.

Számomra nagyon furcsa, hogy ha Újbudán (gondolom magán a vitát kirobbantó helyszínen) tartanak egy sajtótájékoztatót, gondolom elsődlegesen az ott élők  (nevezzük őket nemes egyszerűséggel választópolgároknak) megnyugtatása érdekében, akkor nem csak egy hirtelen megváltotott állásfoglalást kell ismertetni, hanem ennek a nyilvánvaló következményeit vagy ezen következményeknek, következtetéseknek a figyelmenkívül hagyását is. Egész pontosan miért nem jelentjük ki azt, hogy a Hamzsabégi sétány a tervezett formájában még sem lesz kiírtva, ha közben bejelentjük, hogy kiirtás egyik okaként eddig emlegetett vasúti teherszállítás Újbudai kapacitás növelése még sem valósul meg. Nem tudom ugyan, hogy a Média mely képviselői voltak jelen, de sokat mond, hogy ezt a logikus kérdést ezek szerint senki nem tette fel. 

Természetesen ha utólag megírja nekem Simicskó István, Vitézy Dávid, Palkovics László, vagy bármely más illetékes, hogy a sajtótájékoztatón most elhangzottak tudatában és azzal összhangban törlik a Hamszabégi sétány részleges kiirtásával járó vágány bővítés elképzelt változatát, vagy továbbra is azt fenntartják, akkor természetesen vágatlanul azt is meg fogom jelentetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest