2024.04.16.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A megélhetési politizálás, álláshalmozás, fb és igazgatótanácsi tagságok osztogatása a párt katonák között maximális hatékonysággal működik…

16 min read

A politika pártok katonái éhesek és egyre éhesebbek, így a Fidesz a kormány tulajdonában lévő cégeknél, az ellenzéki összefogás pedig a Fővárosi cégeknél osztogatja saját berkein belül a felügyelő bizottsági és igazgató tanácsi tagságokat, nem kevés esetben pedig a szakmai gyakorlat vagy épp végzettség sem igazán fedezhető fel a székbe pottyantott ejtőernyősöknél…

Ezek a posztok alapvetően jutalmak, a politikai elkötelezettség jutalma, a megélhetési politizálás csúcsra járatása. Tegnap a Fővárosi pozíciók osztogatásáról botlottam bele egy posztba, ami elég egyértelműen mutatja, hogy nem a szakmai szempontok az elsődlegesek a kinevezéseknél, hanem a pártok közötti osztogatás-fosztogatás jegyében a saját párt katonák minél erőteljesebb gazdagodása, hiszen ki tudja mi történik négy évente, addig kell megtömködni a zsebeket, amíg lehet.

Természetesen ne legyen senkinek illúziója, nem csak a Főváros tekintetében, de a kormány tulajdonban lévő cégeknél is dettó ugyanez történik, ha rátalálok egy hasonló felsorolásra a Fidesz házatáján azt is szivesen megjelentetem, természetesen az ellenzéki összefogás is elküldheti hozzám a fidesz listáját, csak hogy tisztán láthassák a választók kikre is szavazhatunk. Nem ez az egyetlen ok, ami miatt a választók egy jelentős része bizonytalan, hogy április 3-án kire szavazzon vagy szavazzon-e egyáltalán bárkire, bár a két nagy tömörülés tényleg mindent belead, hogy elhitessék velünk nekik nincs alternatívájuk. Lentebbi listát olvasgatva én inkább azt mondanám az ő szemszögükből nézve nem szabad, hogy alternatívája legyen a saját megélhetési politizálásuknak.

Nos íme mire leltem a facebookon:

Baloldali ejtőernyősök a fővárosi cégek felügyelőbizottságaiban és igazgatótanácsaiban:

FELÜGYELŐBIZOTTSÁGOK:

Karácsony Gergely javaslatára az a 26 éves Hajnal Miklós (Momentum) vezeti a Budapesti Közlekedési Központ felügyelőbizottságát, aki korábbi állítása ellenére semmilyen felsőfokú végzettséggel nem rendelkezik. Havi bruttó 502 200 forint javadalmazásban részesül. A saját önéletrajza szerint sem rendelkezik olyan komoly munkahelyi, vezetői tapasztalattal, ami megfelelő előszoba lehetett volna számára egy ilyen komoly megbízatáshoz.
A BVH Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. felügyelőbizottságának elnöke Élő Norbert lett, Élő korábban MSZP-s színekben parlamenti, majd önkormányzati képviselő volt. Jelenleg a DK Budapesti Koordinációs Tanácsának tagja, díjazása havi 483.000 forint. A BVH felügyelőbizottságának új tagjai: Hintsch György, az MSZP Újbudai Szervezet Elnöke, illetve a kerület önkormányzatának alelnöke; Buzinkay György Ferenc, a Momentum elnökségi tagja, és Pleszel András, a momentumos Indítsuk Be Magyarországot alapítvány kuratóriumi elnöke. Díjazásuk a legkisebb munkabér havi összegének 1,8-szorosa, jelenleg 289.800 forint.
A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. felügyelőbizottságának új elnöke dr. Bodnár Zoltán György, aki korábban a Magyar Nemzeti Bank alelnöke volt, majd 2014-ben a Liberálisok főpolgármester-jelöltjeként indult a választáson, díjazása a havi kötelező minimálbér kétszerese, 322.000 forint. A felügyelőbizottság tagja lett még Csizmazia Ferenc a XVI. kerületi MSZP elnöke, díjazása havi 241.500 forint.
A BUDAPEST ESÉLY Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának elnöke Komjáthi Imre, az MSZP egyik alelnöke lett havi 161.000 forint díjazással.
A Fővárosi Kertészeti Nonprofit Zrt. felügyelőbizottsági elnöke Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere, a bizottság tagja pedig Perlai Zoltán, a DK politikusa, Budafok-Tétényen önkormányzati képviselő. Az elnök díja havi 322.000 forint, a tagoké 241.500 forint.
A Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. felügyelőbizottságának új tagja a momentumos Bajor Dávid, díjazása jelenleg havi 241.500 forint.
A FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. felügyelőbizottságának elnöke dr. Trippon Norbert, a DK politikusa, Újpesten egyéni képviselő. Havi díjazása 241.500 forint. A bizottság új tagja lett Szilágyi László, aki 2010 és 2014 között országgyűlési képviselő volt az LMP színeiben, később a Párbeszéd független képviselője lett, díjazása havi 161.000 forint.
A REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. felügyelőbizottságának elnöke a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. (BÖP) egykori vezetője, a parkolómutyival vádolt Rusznák Imre, aki ezért a tisztségért havi 161.000 forintot kap.
A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. (BTI) felügyelőbizottságának elnöke Keller Zsolt, aki 2012-2016 között az MSZP újbudai szervezetének volt az alelnöke, 2016-2018 között pedig elnöke. Jelenleg Újbudán a képviselőtestület tagja, illetve a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. felügyelőbizottságának tagja. Díjazása az elnökségért a kötelező legkisebb munkabér kétszerese, a tagságért másfélszerese, összesen 563.500 forint. A BTI felügyelőbizottsági tagjai között van Bőhm András, az SZDSZ korábbi frakcióvezetője. ( Szerk. A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt közben megszűnt, tevékenysége beolvadt egy másik intézménybe, így ezek a pozíciók már közben megszűntek, továbbá Keller Zsolt visszajelzése alapján Ő sosem volt a  Fővárosi csatornázási Művel felügyelőbizottságának a tagja.) Ezúton is szeretném felhívni minden érintett figyelmét, hogy amennyiben visszajeleznek, mint Keller Zsolt, hogy a nevük mellett megjelent fb tagság vagy igazgatótanácsi tagság nem fedi a valóságot, akkor természetesen azt azonnal beleírom a cikkbe. Nem cél, hogy bárkinél valótlanság szerepeljen, és ahogy lentebb is írom, nem a személyek itt a lényeg, hanem hogy valami rendszer szinten működik-e és helyes-e, hogy így van vagy sem.
A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. bizottsági tagja pedig a XVI. kerületi jobbikos (most összefogás) Tokody Marcell Gergely, aki 2019-ig a Fővárosi Közgyűlés tagja volt. Díjazásuk a hónap első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér havi összegének másfélszerese, 241.500 forint.
A Budapest Közút Zrt. Felügyelőbizottságának friss tagja Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület ellenzéki polgármestere, díjazása havi 241.500 forint.
A BFTK Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának elnöke Somody László lett, aki 2017 óta a Momentum XVIII. kerületi önkormányzati képviselője. Díjazása a minimálbér másfélszerese, 241.500 forint.
A BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági elnöke pedig Perjés Gábor lett, a Párbeszéd tagja, II. kerületi önkormányzati képviselő. Ő a minimálbér összegét kapja.
Az ENVIRODUNA Beruházás Előkészítő Kft. felügyelőbizottságának elnöke Devosa Gábor lett, az MSZP politikusa. 2019-ben Erzsébetvárosban az ellenzék színeiben indult a 9. választókörzet képviselőjelöltjeként, annak ellenére, hogy 2014-ben lakásmutyiba keveredett. Ugyanennek a bizottságnak tagja dr. Belyó Pál közgazdász, aki 2009 és 2010 között a Központi Statisztikai Hivatal Elnöke volt, a Fidesz választási győzelme után pedig önként mondott le. Jelenleg a Policy Agenda kutatási vezetője.
Szintén az Enviroduna FB-tagja Herter Róbert, korábban Fidesz-tag és Fodor Gábor kampányfőnöke, aki irodavezetőként Varga Tamással és Simicskával szállt szembe. 2010-ben és 2014-ben az I. kerület 10. választókörzetében az MLP-MSZP-vel indult. Wéber Viktor, aki 2015 és 2018 között kormánytisztviselő volt az Emberi Erőforrások Minisztériumában, 2017 óta Momentum tag, A felügyelőbizottság elnökének díja 241.500 forint, a tagoké 161.000 forint.
A Budapest Film Forgalmazó és Moziüzemi Zrt. felügyelőbizottságának elnöke Vadász Gábor, a Momentum XII. kerületi elnökségi tagja, 2019-ben a Hegyvidék 5. számú választókörzetének ellenzéki jelöltje. A bizottság tagja Krista Tamás, az RTL Klub programigazgató-helyettese; Hegyi Gyula MSZP-alelnök, filmkritikus, újságíró, és Szanyó Miklós jobbikos óbudai önkormányzati képviselő. Az elnök díjazása jelenleg 322.000, a tagoké 241.500 forint.
A Budapesti Közlekedési Zrt. felügyelőbizottságába került, Bollók Istvánné, aki 2002 és 2006 között Budafok-Tétény MSZP-s polgármestere volt, havi díjazása 241.500 forint.
A Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. felügyelőbizottságának elnöke Balogh Samu Márton lett, aki Karácsony Gergely kabinetfőnöke, várostervező, és nevét a 2024-es budapesti olimpiai pályázattal hozzák gyakran összefüggésbe. Balogh egyébként közben a Pro Regio Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának is tagja, havi díja így bruttó a minimálbér összegének másfélszerese, plusz 30.000, azaz 271.000 forint. A Városépítési Tervező Kft. felügyelőbizottságának tagjává nevezték ki Toplak Tamást, a Momentum kommunikációs igazgatóját, akinek havidíja a kötelező minimálbér összegével megegyező, 161.000 forint.
A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának elnöke Mártha Imre, a Vodafone Magyarország Alapítvány elnöke és a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója. Az elnök havi díja a minimálbér kétszerese, jelenleg 322.000 forint. Az új tagok között van dr. Gegesy Ferenc közgazdász, egykori SZDSZ-es politikus, aki 1990 és 2010 között volt Budapest IX. kerületének polgármestere, Havi díjazása 241.500 forint.
A BKV Vasúti Járműjavító Szolgáltató Kft. felügyelőbizottságában van Major Petra, október óta Kőbánya 7-es választókörzet ellenzéki képviselője; Vágó István műsorvezető, a DK média-munkacsoportjának vezetője, országos elnökségi tag, a XII. kerület 11. számú választókerületének képviselője, A tagok havi díja a minimálbér összegével megegyező, 161.000 forint.
A József Attila Színház Nonprofit Kft. FB-elnöke Vásárhelyi Mária szociológus, díjazása a havi kötelező legkisebb munkabér összege. A Thália Színház Nonprofit Kft. bizottsági elnöke dr. Balogh Júlia televíziós szerkesztő, újságíró, és ennek a bizottságnak tagja lett Komoróczy László pesterzsébeti MSZP-s képviselő, civil tanácsnok. Az elnökök bére a 2020-as bérminimum alapján 161.000, a tagoké 107.300 forint.

IGAZGATÓSÁGI HELYEK:

BVH Zrt.: elnök: Budaházy Gábor (MSZP), tagok: Gál J. Zoltán, Béres András (Párbeszéd), Lakos Imre (DK), Szkaliczki Tünde (Momentum), Dudás Norbert (Momentum).
BKK Zrt.: elnök: Draskovics Tibor (DK), tagok: Kéri András (Amnesty International magyarországi fiókszervezet vezetője), Agócs Ádám (MSZP), Simkó János (DK), Kamarás Miklós (MSZP), Nemes Gábor (DK), Farnadi Péter (MSZP), Bíró Endre (DK), Erhardt Attila (Momentum), Müller Péter (Momentum).
BFVK Zrt.: elnök Tordai Csaba (Gyurcsány államtitkára, Bajnai bizalmasa, Karácsony Gergely ügyvédje és főtanácsadója).
Tagok: Kardos Péter (MSZP), Bajáky Tamás (MSZP), Hernádi Gyula (DK), Kolber István (DK), Bajor Dávid (Momentum), Barlabás András (Momentum).
FCSM Zrt.: elnök Atkári János (Demszky egykori helyettese), tagok: Balog Róbert (MSZP), Dávid Ferenc (DK).
Vízművek Zrt.: elnök: Hollai Gábor (Momentum), tagok: Siklós Sirin (Momentum), Józsa István (MSZP), Magyar György (MSZP), Szabados Péter (Párbeszéd), Boruzs András (DK), Kun András (DK).
Szerkesztői lábjegyzet: 
Ezeket a kinevezéseket olvasva kérdezem, hogy most Karácsony Gergely vagy bárki más képes röhögés nélkül, full komoly arccal azt mondnai nagy nyilvánosság előtt, hogy ezek a kinevezések szakmai alapon történnek ?  Ez inkább csak költői kérdés.
Azt is mondhatjuk, hogy ezek az egy-kétszázezer forintok nem nagy pénzek, és ez igaz, de ez nem az adott személyek főállása, és messze nem napi 8 órás munkavégzéssel jár, így pontosan lefedi a politikai pártok iránti hűség jutalomfalat kategóriáját. És azt sem szabad elfelejteni ez most csak a Fővárosi tulajdonban lévő cégekben betöltött pozíciókat mutatja, de emellett még számos olyan magán cégben lehetnek emberek hasonló pozícióban, ahol cégek pont az ilyen poziciók kiosztásával is segítik, hogy egyik vagy másik oldalon biztosítsák a helyüket a “Tűz” közelében.
Azt gondolom az elég szembetűnő, hogy nem látni ezeknél a cégeknél a pártkötődéssel nem bíró, az adott cég tevékenység profiljába illeszkedő szakembereket. Pedig egy FB tagság pont arról szólna, hogy az adott cég működését kellene felügyelni, ezért a cég tevékenységéhez nem lenne haszontalan érteni is.
Ahogy a cikk elején, úgy most a végén is hangsúlyozom nincs ez másként kormány tulajdonában lévő cégek esetében sem, alapvetően ezért a fenti felsorolásban nem is a konkrét személyek a lényegesek, sokkal inkább, hogy megértsük rendszer szintű a politikusok ilyen típusú “hálapénze”. A rendszerváltás elmúlt 30 éve ezt volt képes csak kitermelni valódi demokratikus működés helyett, és ez sajnos a mi, a választók hibája is, mert folyton belemegyünk abba a nekünk kitalált játékba, hogy mindig valami ellen, és nem valami, sőt pontosabban valaki mellett szavazunk. Rendre elfogadjuk a pártok előre kimunkált, megrágott, majd szánkba adott “igazságait” , és mivel a legkényelmesebb nem gondolkozni, ezért ezeket sorra vissza is büfögjük pl. közösségi oldalakon, általunk is elősegítve a mindkét oldalon jól kidolgozott félelelem és gyűlölet kampányt. Közben pedig a háttérben – mint látható – a kifizetőhelyekre megtörténik a pártkatonák beépítése.
A megélhetési politizálás másik fantasztikus lépcsőfoka a listás bejutás a parlamentbe, mert így azoknak is jól fizető mandátumot lehet biztosítani a pártjuk iránt tanúsított hűség jutalmaként, akit esze ágában nem volt a választóknak megszavazni, bejuttatni a parlamentbe. Nem véletlen hogy sokan nem is vállalják a megmérettetést, csak tolakodnak előre a listás helyeken, mert pontosan tudják, hogy csúfos bukás lenne, ha elindulnak egyéniben. Persze ettől még lesznek, akik vagy nagyon naivak, vagy nincs más lehetőségük és elindulnak egyéniben, majd lehetne sorolni a csúfos bukásokat szinte minden párt régi harcostársai között.
Magyarországon a politikai pártokon keresztüli népképviselet az elmúlt 30 év tevékenysége alapján már megbukott, csak az a kérdés a választók többségénél mikor fog ez végre tudatosulni, és például a listás bejutás lehetőségének az eltörlésével, csak közvetlen választással történő bejutást lehetővé tenni. Így pedig végre feleslegessé válna az is, hogy politikai pártokra is szavazni kelljen, hiszen minek is, láthatjuk mire képesek a választókért. Ideje a Civil társadalomnak saját kezébe venni az írányítást, ideje megszüntetni a pártok állami támogatását a választások alkalmával, ideje véget vetni fenti példák alapján is a megélhetési politizálásnak, hiszen nem kérdés, hogy aki a pénzt hajszolja, annak nem lesz ideje a választóit képviselni. 2022 április 3-a is csak arról szól kinek és milyen arányban adunk felhatalmazást, hogy mindaz ami már rendszerszintű, legyen az fenti “halapénz” vagy épp a korrupció, az állami vagyon elherdálása, az tovább tudjon működni, mi pedig majd csak nézünk ki a fejünkből, hogy már megint sokadjára is átvágtak.(függetlenül attól, hogy épp kire szavaztunk) És sajnos még egy dologról szól az áprilisi választás, mégpedig a klimakatasztrófa elleni küzdelem ránk eső részéről, hogy legyen még jővője a következő generációknak is. Gondolom nem kérdés, hogy az álláshalmozó megélhetési politikusoknak nem marad majd ieje és energiája oylan harcra, amiből nem tud anyagi előnyöket érvényesíteni, és akik közül egyre többről derül ki, hogy annyira éhes, hogy még lop, csal, sikkaszt, korrumpálodik, hivatali tisztségével visszaél, vagy épp a csempészet rejtelmeibe mélyül el, és csak hogy érzékeljük mennyire mély a mocsár, amibe a politikai elit hempereg, hát belefér ebbe még némi pedofilia és egyéb nyalánkság is.
Sajnos a megélhetési politizálásnál, a kifizető helynek használt fb is it tagságoknál még súlyosabb kérdéseket is felvett, amit rendszer szinten látunk, és ezek a tények morálisan elfogadhatatlanok.
Vajon mi jogosítja fel pl.  Hajnal Miklóst a BKK FB tagságára ? Pusztán az, hogy egy adott párt tagja, és az adott párt éppen többségben van a Fővárosban ? Az egy dolog, hogy közgazdásznak állította be magát, miközben sem közgadasági, sem más típusú diplomája nincs, de milyen szakértelemmel bír, milyen gyakorlata van a közlekedés fejlesztésben ? Milyen szakmai múltja van, ami felhatalmazza arra, hogy egy ekkora cég FB tagjaként annak működését felügyelje ?  Ha pedig ezzel a nem létező végzettséggel és gyakorlattal elláthatja ezt a tisztséget, akkor gyakorlatilag a fél országra igaz, hogy Ők is elláthatnák, nem ?  Tehát komolyan csak annyi érv szól mellette, hogy egy adott párt hűséges katonája ? Na ez az, ami morálisan és épp ésszel is elfogadhatatlan, és ami ellen fel kell lépni, legyen az illető bármely pártnak is tagja. És mit gondoljunk mi választók, a kormányról, a Fővárosról, a fideszről vagy az ellenzéki összefogás pártjairól, ha az általunk befizetett adókból morálisan és szakmai alapon nagyon sok esetben elfogadhatatlan személyeket neveznek ki ezekre a posztokra, ha láthatóan bőven elég egy adott párt hűséges katonájának lenni, aztán meg majd belejön a gyerek 🙂 Különben meg van ott elég ember aki elkészíti a szakmai anyagokat, a fb tag meg majd ha úgy van kedve elolvassa, max nem érti, esetleg érti, de hát nem azért van ott, hogy ellenezze, az a kis pénz meg amúgy is belefér a büdzsébe. Csak legalább ne lenne tele a politikai marketing azzal, hogy szakmai alapon  születnek döntések és nem párt szimpátia alapján.
Igaz az fb tag teljes vagyonával felel a döntéseiért, de látott már valaki fővárosi vagy épp kormányzati cégeket csődbe menni ? Látott már bárki fb és it tagot saját vagyonával ilyenkor felelni, mert én bizony nem tudok ilyenről. Olykor átszervezgetünk, mint a CSOPI-t, hogy aztán ha piacok területét pl. eladnánk, akkor ne legyen kitől kártérítést kérni az ottani bérlőknek (lásd Kelenföldi Városközpont), de ezek a cégek szó szerint csődbe a büdös életbe nem fognak menni, hiszen nem érdeke a tulajdonos Fővárosnak és/vagy Kormánynak, így a beletólnak a büdzséből ha kell némi aprópénzt, majd átszervez, végül ha van is felelős eltűnik, vagy nem lesz bizonyítható a felelőssége. (lehetne idézni azokat a pereket, ahol nem bűncselekmény hiányában mentettek fel embereket, csak a bizonyítottság hiányában, azaz maga a bűncselekmény megállt a bíróságon, csak nem lett felelőse) Azért egy magán cégnél ez nem így működik, ott valódi tulajdonosok és valódi érdekek dominálnak, nem véletlen, hogy a magán cégeknél a “csak” ügyvezetőként , felelős tisztségviselőként (alapvetően alkalmazottként) dolgoznak munkavállalók, azok bizony igyekeznek vezetői felelősség biztosítást kötni. Ott nem babra megy a játék, igaz nem is a teljes vagyonukkal felelnek, hanem csak adott hónapnyi fizetésükkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest