2024.04.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Nemzetközi Nőnap a férfi sovinizmus árnyékában

5 min read

Ma van a Nemzetközi Nőnap, a Lokálpatrióta is szeretné nagy tisztelettel felköszönteni a lányokat,hölgyeket, asszonyokat Újbudán és azon kívül is, de sajnos nem lehet elmenni amellett, hogy a férfi sovinizmus sok-sok évtizede erősen beárnyákolja nem csak ezt a napot, hanem az év minden egyes napját…

A Nőnap valójában egy álszent ünnep, mert nagyon sok férfinak ez az ünnep valójában bűnbocsánat cédula mindazért, amit az év 364 napján elkövet a Nőkkel szemben.

Kérdés lehet-e őszinte boldogsággal ünnepelni ezen a napon…

….miközben a családon belüli erőszaknak nem csak hazánkban többnyire NŐK az áldozatai.  Magyarországon az elérhető statisztikák szerint havonta legalább 3 nőt meggyilkol férje vagy volt férje, élettársa vagy volt élettársa, barátja vagy volt barátja, alkalmi partnere. Arról már statisztika sincs, hogy kik azok a “szerencsések”, akik az életüket nem vesztik el, de folyamatos lelki és testi bántalmazásban élnek, akik ha az élet azt kivánja mutogat a partnere, mint egy plüss állatot, majd amikor épp nem erre van kedve, akkor kalitkába zárva tartja, megfosztva mindentől, amitől szabadnak vagy általában embernek érezhetné magát. Ők azért maradnak életben, hogy helyette mások rabjai legyenek. A testi erőszakot átélt nőket partnerük az esetek legkevesebb 7 százalékában szexuálisan is bántalmazta. (Az adat konzervatív becslésű alsó érték.)

….miközben a női egyenjogúságról beszélnek olyan vállalati vezetők, akiknél sem a posztok, sem a fizetések, sem az előmenetel szempontjából ennek hírmondója sincs. 1957 óta szerepel az európai alapszerződésekben az az elv, hogy a férfiaknak és a nőknek egyenlő munkáért egyenlő díjazást kell kapniuk (ma: az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 157. cikke)). Ezzel szemben a munkahelyi zaklatásoknak, jó esetben “csak” beszólásoknak a száma szinte felmérhetetlen. Vajon kell-e arról sokat értekezni, hogy mire számíthatnak a várandós kismamák a munkahelyükön (tisztelet a kivételnek), ha ez kiderül. Hányszor hangzik el munkahelyi felvételeknél, hogy van-e gyermeke, és ki tud vigyázni rá, ha beteg lesz, vagy mennyi időn belül tervezi a szülést ?

……miközben a politika a férfi sovinizmus egyik fellegvára. Ma vajon hány politikus visz virágot a hölgyeknek, de közben akár a Parlamentet, akár önkormányzatok képviselő tetületeit nézzük, női politikusok aránya meg sem közelíti a férfiakét. És még hány olyan szakma van, ahol a Nők jelenléte nem kívánatos.

….miközben a világ számos országában a NŐK a férfiak vagyontárgya, akivel az “ura” azt tehet, amit akar. Számos országban már gyerekként megcsonkítják, egyben megbélyegzik a Nőket. Feudális szokásjogok lelhetők fel még mindig a XXI. században számos helyen.

….miközben a világ minden országában virágzik a prostitúció, és nők ezrei, tízezrei lesznek áldozatai az emberkereskedelemnek, hogy végül bordélyházakban kössenek ki. A Nőnapot felköszöntők közül vajon hányan és hányszor vették igénybe prostituáltak szolgáltatásait, köztük is hányan vannak “példás” családapák, akik a lány gyermekeik védelméről papolnak, miközben hasonlú korú lányok szolgáltatásait keresik a háttérben.

….miközben az igazságszolgáltatás enyhe ítéletekkel, sőt nem egyszer az áldozat hibáztatásával gyakorlatilag felmenti a Nőket megerőszakolókat.

….miközben a háborúkban Nőknek kell harcolni ott, ahol a férfiak megfutamodnak, miközben minden egyes háborúban a Nők megerőszakolása mondhatni politikusi szeretet csomag a harcoló férfi katonáknak. Most épp karnyújtásnyira tőlünk ez zajlik, és még csak az elején tartunk.

És persze még hosszasan lehetne sorolni, hogy mi minden zajlik Nőkkel szemben ebben a férfi soviniszta világban, amit épp a férfiak hazudnak demokratikusnak vagy épp liberálisnak…

Ezért álszent ez az ünnep, és nem a Nemzetközi Nőnapot kellene úgymond megünnepelni, hanem a Nők társadalomban, a munkahelyen és a családban betöltött kiemelkedő és pótolhatatlan szerepét kellene elismerni az év minden egyes napján. Sajnos ettől fényévekre vagyunk, és bár a férfiak úgy tesznek, mintha törekednének a Nők egyenjogúságának a biztosítására, valójában a háttérben szervezetten zajlik ennek az ellenkezője, pedig mennyivel szebb lehetne mindenki élete, ha több szerepet kapnának az országok irányításában a Nők, és ezen belül is az anyák… Lenne-e egyáltalán háború a földön, ha ANYÁK vezetnék a földet, vajon harcba küldenék-e a fiaikat, vagy azt mondanák a férfiakat nem pocsékolhatjuk el háborúkban.

Mégis minden bajt, amit a férfi sovinizmus jelent, most egyetlen másodperce félre teszem és egy 2000-ben elkészült vers kötetem egyik darabjával szeretném felköszönteni a lányokat, hölgyeket, asszonyokat, édesanyákat és nagymamákat….Isten éltessen benneteket és köszönjük, hogy léteztek, hiszen az élet nélkületek mit sem ér….

 

Az élet nélkületek mit sem ér….

/Nőnapi Köszöntő/

 

 

  

Mint ahogy lágy szellő lombhárfán muzsikál

és fülünkbe kúszva elrejt egy dallamot,

úgy andalít és egyben őrült vágyakba kerget

minket férfiakat szirénként búgó hangotok…

 

Mint ahogy hűs csermely vízében fürdik a napsugár,

s melegével minden vízcseppet félénken átkarol,

szemetekbe nézve így olvadunk el mi is, mi gyenge férfiak,

amint éltető mosolyotok szívünkön áthatol…

 

Mint ahogy büszke tigris társa nélkül harcol erőtlenül,

hogy bősz ordítással kiadja magából az utolsó lehelletet,

úgy vérzünk el csendesen mi is, mi büszke férfiak,

amikor kihűlt ágynáműben keressük elvesztett szerelmetek…

 

Fogadjátok hát tőlünk most ezt a szál virágot,

Hisz nekünk Ti jelentitek a NŐ-t,mindazt mi lényeges,

Talán nem mondjuk hangosan,de önmagunkban beismerjük százszor, ezerszer

Hogy Nélkületek élhetünk ugyan mi férfiak, csak épp nem érdemes…

 

 

 

 

 

Szeretettel Nőnap alkalmából,  de nemcsak a Nőnapon

 

District Bandi – DJ Andrew – Andrew Scorpion – Suszter András

avagy egyszerűen csak András

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest