2022.10.05.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A nap kérdése, Madárhegyen mennyit ér egy emberi élet minőségének jelentős romlása, vagy ez nem érdekel senkit ?

7 min read

Őszintén szólva már azt is nehéz megmondani kinek tegyem fel a mai nap kérdését, mert a Madárhegyi természetpusztítás, a Hilton szálló körüli anomáliák ügyében olykor apró büntetésk kiszabásán túl inkább csak az egymásra mutogatást és felősség tologatást látjuk. De vajon kifizeti meg a révészt (attólp tartok Mi itt élők, Mi Újbudaiak), pontosabban mi lesz az ott élők életminőségének, sőt mára már egészségében  esetlegesen beálló negatív változásai kapcsán, ki lesz majd a felelős, vagy mire tényleges baj van, már nem lesz kideríthető kinek a felelőssége ?

A Védegylet főtitkár-helyetteséhez, Bereczky Gáborhoz már naponta érkeznek a panaszok és már nem csak a természetkárosítás a téma ezekben, hanem az ott élők egészsége, életminősége is, ami ebből adódóan már Önkormányzati hatáskör is lehet.

Idézet az egyik ilyen levélből:

“Tudom, próbálkoztok! De ez mennyire szabályos és megengedett?
Az emberi egészség védelme se számít? Ha már a természetével senki se törődik…
Meg fogunk fulladni, a szállópor mennyisége brutális, itt a környéken rengeteg tüdőbeteg lesz hamarosan…
Nem beszélve arról, hogy ezt egy bányában vagy kőfejtőben el tudnám képzelni, de egy város közepén…”
A kőzúzó, aprító gép megtekinthető a Barackmag, Napóra utca kereszteződésénél. Fülvédőt érdemes hozni és pormaszkot is!
Kiirtott már egy erdőt 2-2500 fát, a hatóság 10 db. fa pótlását írta elő…. Így nincs min csodálkozni, hogy bármit megtehet, a hivatalok szerencsétlenkedése miatt, röhög a markába, mert a bírság összege, a retorzió mértéke nevetséges….
Szóval emberek, nem érdemes kicsiben nyomni, nagyban kell, akkor megéri! -fűzi hozzá a levélhez Bereczky úr.

És akkor ez alapján a nap kérdése …

Azzal sajnos tisztában vagyunk, hogy az építési engedélyek kiadását elvették pár éve az Önkormányzatoktól, így minden ezzel kapcsolatos kérdés a kormány hivatalok asztala. (Bár azért a KÉSZ megfelelő átalakításával mi is tudnánk korlátokat szabni. Tudom már kiadott engedélyek esetén kártérítési kötelezettség állna elő, na de ha sosem kezdünk bele a KÉSZ átalakításába, és mondjuk ki, hogy legalább annak átlakítási dátumától vonatkoznak a szabályok, akkor csak újabb és újabb építkezések szaladnak be a kértérítési védelem alá. Lehet, hogy nem a legélesebb fegyver a kezünkben a KÉSZ, de attól még fegyver, csak használni kellene) Az pedig nagy kérdés, ha valaki egy komplett erdőt vág ki engedély nélkül, akkor miért csak 10 ültetésére kötelezzük ? Esetleg az az oka, hogy csak akkor kapcsoltunk, amikor már csak 10 fa volt a területen ?

Madárhegyen azonban már sajnos messze nem csak természetkárosításról beszélünk, hanem a levélben leírtak szerint egészségkárosodásról is, illetve az ott élők életének az ellehetetlenítéséről is a por és zaj viszonyok mentén.  A már csak a sors fintora, hogy Madárhegy pont egy olyan képviselő területe, aki két éve bizonyítja, hogy nap mint nap igyekszik mindent megtenni az itt élőkért, aki komoylan vezsi a munkáját és az ebből eredő felelősségét. keller Zsolt munkáját nem csak a Lokálpatrióta, de az itt élők is már számtalan alkalommal dcsérték és mondtak ezért köszönetet. Ebben az ügyben azonban a probléma jóval túl nő Zsolt felelősségén és lehetőségein

A kérdésem tehát a következő az Önkormányzat vezetéséhez:

Az Önkormányzat hajlandó-e hivatalból elrendelni olyan vizsgálatokat, majd ez alapján cselekedni, ami bizonyíthatja, hogy az ott élők élethez való joga, a minimális életminőséghez az egészséghez való joga sérül és nem kicsit. Egy Önkormányzatnak kötelessége-e feljelentést tenni, ha szükséges polgári pert is indítani a vállalkozóval szemben, ha Újbudaiak életminősége romlik, egészségük károsodik. Vajon átlépi-e azt a határt a zajszennyezés, ami már az ott élők érdekében nem megengedhető, történtek-e erre vonatkozó mérések ? Vajon átlépi-e azt a határt a por , légszennyezés, ami már nem megengedett és történtek-e erre vonatkozó mérések. Tudom mindennek ára és költsége van, de az emberi életnél nincs drágább, az számokban nem kifejezhető, és az Újbudaiak, jelenesetben a Madárhegyi építkezés mentén élők egészségvédelme szerintem Önkormányzati feladat.,

Kérdésem a FIDESZ-KDNP frakcióhoz :

Tekintettel a fent leírtakra és az emberi élet illetve egészségvédelemre tesznek-e lépéseket a kormánypárt illetékesei felé, hogy erőteljesebb intézkedések történjenek, sokkal jelentősebb bírság kiszabás, és ha a mérések az emberi egészség jelentős romlásának lehetőségét igazolják, akkor akár az építkezés leállítását, az engedély visszavonását.

És kérdésem úgy általában mindenkihez, akinek bármi köze, lehetősége lehet egy ilyen ügyben a lakosság védelmében:

Minek kell történnie, mi szükséges ahhoz, hogy végre az összes érintett hatóság, önkományzat, állam, bárki (ki ne hagyjuk a rendőrséget sem) egymásra mutogatás és felelősség tologatás helyett végre összeüljenek, összefogjanak és megtegyék, amit az itt élők védelmében meg kell lépni. Még egy lakó, pihenő övezeti szabályok batartatatására sem vagyunk képesek, mondván, hogy nincs elég rendőr, de amikor a testületi ülésen számtalan esetben rákérdezett a rendőrkapitánynál valamelyik képviselő, hogy van-e rendőrhiány, akkor mindig az volt a válasz, hogy a feladatok ellátáshoz elegendő a személyi állomány. Hát erre varrjon valaki gombot. Persze rendőrség hierarchikus szervezet, így nem mondhat semmit egy kerületi kapitány, mert azt számon kéri rajta majd a felettese, és őszintén ilyen szempontból megértem, hogy csak az lehet a válasz, hogy elegendő létszám áll rendelkezésre.  De mégis meddig karunk egymás szemébe hazudni, cinkosan összekacsintani vagy megértően széttárni a kezünket, még meddig söpörjük a szőnyeg alé a problémákat ? Mit tehet meg még az ingatlan lobbi szemrebbenés nélkül velünk, itt élőkkel szemben ?Amíg ügyet nem csinál egy kedves itt élő abból, hogy tüdőkárosodása lett, amíg egy élelmes ügyvéd nem kap a lehetőségen és visz zajszint méréseket az Önkormányzathoz és persze az ingtlanfejlesztőhöz is, hogy bizony itt kártérítési igénnyel lépnek fel az ott élők. Esetleg amíg a földkitermelés következtében a már rogyadozó járda le nem szakad és maga alá nem temet valakit ? Amikor kijött a közterület felügyelet, ismereteim szeinr ők is életvezsélyesnek minősítették a helyzetet, és utána ki járt el az ügyben (pitiáner mértékű büntetés kiszabásán túl) ? Ilyenkor nem kellene hivatalból eljárni a rendőrségnek természetkárosítás, most pedig már közveszély okozás címén ? A kérdések csak sokasodnak, a megoldások annál kevésbé, a problémát mindneki érti, sőt megérti, csak épp senki nem találja azt. akinek hatékonyan intézkednie kellene.

SZóval marad a kérdés ?

Minek kell még történnie, mi szükséges ahhoz, hogy változás legyen most épp a Madárhegyen élők életében, aztán holnap majd egy másik területen és sajnos messze nem csak Újbudán.

egy kis izelítő, milyen zajszennyezés folyik a területen:  https://youtube.com/shorts/vQocOHYuLsQ?feature=share

és egy kis adalék egy pár hete készült riport alapján:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest