2023.12.09.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A választások lezárultak, de úgy tűnik a politikai alkuk, belső csaták itt maradtak velünk a szeptemberben várható 2 időközi választásra Újbudán

8 min read

Várhatóan a napokban fogja kitűzni a kerületi jegyző Orosz Anna és Bedő Dávid megüresedett önkormányzati helyére az időközi választást. A törvényben kimondott határidőkből kiindulva ennek várható időpontja szeptemberben lehet.

Az átlagos választópolgár azt gondolná, hogy a Momentum újbudai szervezete megkeresi az alkalmasnak vélt személyeket, és azokat fogja elindítani az időközi választáson, ahogy azt is gondolnánk, hogy emögé be fog állni az ellenzéki összefogás többi pártja is, és természetesen egyben várhatóan elindítja jelöltjét a két körzetben (Gazdagrét és Lágymányos) a Fidesz-KDNP, és a nem rég lezajlott országgyúlési választás sikerén felbuzdulva a Mi Hazánk Mozgalom és a MKKP (Magyar Kétfarkú Kutyapárt) is. Azon sem fogok meglepődni, ha a MEMO újra próbát tesz, és azt sem lehet kizárni, hogy a jelölt állítással 2024-re készülú Újbudai Civil Szervezetek esetleg előre hozott próbát tesznek.

Igen ezt gondolná az egyszeri választópolgár, de úgy tűnik az ellenzéki összefogást megviselhette a lezárult országgyűlési választáson elszenvedett irdatlan vereség, és elkezdenek mocorogni, helyüket keresni, alkudozni, vagy akár szelíd kényszert alkalmazni egymással szemben egyes pártok az összefogáson belül.

Több forrásból is úgy értesültem, hogy nem minden pártnak tetszik, hogy a Momentum parlamentbe bejutott képviselők helyén a Momentum állítson jelöltet az időközi választáson, és függetlenül az ilyen helyzetekre vonatkozó előzetes megállapodástól van olyan párt, aki önmagát illetve jelöltjét tartja erre méltóbbnak. Vagy egyszerűen csak az logika, hogy most a Momentum nyert már eleget, ideje hogy helyi szinten visszalépjen és más pártot hozzon helyzetbe. Persze a forrásaim szerint ez a Momentumnak azért ennyire nem egyértelmű, így egy ideje megy a pártokon belüli politikai alku, egymás győzködése és nem helyi szinten, hiszen más választókörzetekben is van ehhez hasonló helyzet. Kétségtelen tény, hogy nem úgy alakult a helyzet az ellenzéki összefogáson belül, ahogy azt tervezték, így sem egyéniben, sem listán nem annyian jutottak politikai szerephez és ezzel együtt járó megélhetési lehetőséghez, mint ahogy ezt tervezték. Nem csoda tehát, ha a pártokon belül mehet a helyosztó, és mindenki igyekszik saját apparátusának valahol, valamilyen formában helyet biztosítani, ha máshol nem, hát legalább az Önkormányzatban. Egyébként is elindult a 2024-es önkormányzati választás propaganda harca, csak jelenleg még nem kifelé, hanem befelé. Az már csak hab a tortán, hogy Orosz Anna helyére kerül-e egyáltalán új alpolgármester és ha igen a Momentumból fog-e érkezni, hiszen ez is lehetne akár az egyezkedés tárgya.

Természetesen legyen bármi is a végén a megállapodás az önkormányzati képviselő helyhez meg is kell majd nyerni ősszel a választást ebben a két körzetben, legyőzve más pártok elinduló képviselőjelöltjeit. Kizárni pedig azt sem lehet, hogy ha nem egyezik meg az induló személyéről a két nagyobb párt az ellenzéki összefogáson belül, akkor akár két jelölt is megjelenthet ebben  a küzdelemben. Az más kérdés, hogy ezzel egyértelműen a nevető harmadik malmára hajtják a vizet. És persze a többi kisebb elinduló pártot sem szabad alábecsülni, hiszen az időközi választásokon megjelenő szavazók száma mindig jelentősen alacsonyabb, és ki tudja a mostani vereség hány embert marasztal majd a fotelban az ellenzéki összefogás táborán belül.

Azt gondolom jelenleg megjósolhatatlan, hogy végül ki fog nyerni, de persze várjuk meg, amíg kitűzik a választás időpontját, és elkezdik a pártok majd szépen-lassan bejelenteni, hogy kiket indítanak a mandátumokért. Amikor már tudható lesz, nyilvánosságra hozzák a pártok az indulókat, akkor természetesen a Lokálpatrióta teret bíztosít minden indulónak a két körzetben, hogy bemutatkozzon és bemutassa a választási programját.

A cikk megjelenését követően maga a DK erősítette meg nyilvánnoság előtt, amiről a cikkben írtam, íme:

A Demokratikus Koalíció mindenképpen szeretné elkerülni, hogy a legnépesebb budapesti kerület a Momentum fellegvára legyen.

A XI. kerületi hatpárti vitákat a XI. kerületben kell megoldani, nem a Fővárosi Közgyűlésben. Ezt üzente Lakos Imre, a DK újbudai elnöke közleményében, arra utalva, hogy szerinte a Momentum Bősz Anett megválasztásának megvétózásával „felrúgta” a XI. kerületben zajló hatpárti egyeztetést.

A Momentum ezeken a hatpárti tárgyalásokon azt kívánja elérni, hogy Lados Tamás, a párt kerületi elnöke legyen a XI. kerület alpolgármestere. Ahhoz is ragaszkodik, hogy az új alpolgármestert a szeptemberi időközi választás előtt válasszák meg

– közölte csütörtökön a DK újbudai szervezetének elnöke.

A hatpárti választási megállapodás egyébként világosan fogalmaz, listás helyen az addigi képviselő pártja jogosult jelölni, egyéni körzetben győztes képviselői hely esetében pedig a pártok törekednek erre. Ez a törekvés egyáltalán nem tükröződik a DK budapesti mozgásában.

Lakos Imre azt állította, hogy a XI. kerület vezetésében részt vevő pártok többsége Lados Tamás alpolgármesterségét elutasítja, az LMP–Párbeszéd–Momentum köreiben azonban ezt lapunknak kategorikusan cáfolták. Amint arról beszámoltunk, a Momentum csupán az összefogáspárti megállapodásnak szeretne a XI. kerületben (is) érvényt szerezni, Ladost mielőbb meg is választanák, ezt pedig az LMP és a Párbeszéd is támogatja. -írta meg az Index.

Újbuda a puskaporos hordó

A körzet azért is válhatott puskaporos hordóvá, mert az előválasztáson épp itt győzte le majdnem 69 százalékos eredménnyel Orosz Anna a baloldal (előbb MSZP-s, majd a DK-ba igazoló) veterán politikusát, Gy. Németh Erzsébetet, illetve Tóth Endre, a DK felé gravitáló egykori MSZP-s polgármester Molnár Gyulát. A jelöltállítási küzdelem elsősorban presztízsharc, hiszen a XI. kerület baloldali testületi többsége akkor is biztosított lenne, ha végül mindkét körzetben a Fidesz jelöltje győzne.

BARKÓCZI BALÁZS, A DK SZÓVIVŐJE, LAPUNKNAK AZT MONDTA, A XI. KERÜLETBEN AZ IDŐKÖZI VÁLASZTÁST MÉG KI SEM ÍRTÁK, DE A MOMENTUM MÁR MEGHATÁROZTA A JELÖLTEKET; EZ SZÁMUKRA ELFOGADHATATLAN.

A helyzet kisszerűségét azzal érzékeltette, hogy a VII. kerületben – ahol viszont már kiírták a választást – a DK-s Jenei Kevin választási plakátjaihoz a Momentum nem adta oda a logóját. Ha ez igaz, az minimum kérdésessé teszi a momentumos terézvárosi polgármester erőfeszítéseit, Soproni Tamás ugyanis épp Jenei Kevin mellett kampányolt közösségi oldalának bejegyzése szerint.

A Fővárosi Közgyűlésben a DK egyébként Bősz Anett ügyében szeretett volna tiszta helyzetet teremteni, mert ha személyéről lezajlik a voksolás, napvilágra kerül, hogy kik emelik a helyi vitát összbudapesti szintre, ám a főváros vezetése szerint ez a helyzet eszkalációjához vezetett volna, ezért halasztották el az egész szerdai ülést.

Ellenzéki forrásunk szerint a XI. kerületi ügy messze nem Újbudáról, de még csak nem is Budapestről szól; nem Lakos Imre személyes harca, hanem a DK országos országos szintű törekvéseinek helyi megnyilvánulása. Egy olyan visszatérő mintázat, amely nem csak a Momentumot állítja célkeresztbe. Ezt jelzi legalábbis, hogy Zuglóban Szabó Rebeka helyének betöltése miatt a Párbeszéddel feszült össze Gyurcsány Ferenc pártja.

Azt gondolom, úgy helyes, ha a Momentum nem indít például Miskolcon, Hegedűs Andrea körzetében, vagy Isaszegen, Barkóczi Balázs körzetében ellenjelöltet, és a DK sem indít például Újbudán, Orosz Anna és Bedő Dávid körzeteiben ellenjelöltet

– szögezte le Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja. Karácsony Gergely főpolgármester a most kialakult helyzetről a Klubrádiónak azt mondta: amikor egy korábbi interjúban arról beszélt, hogy a kormányzóképességük meg az arról szóló választási benyomások messze vannak attól, hogy az ellenzék választást tudjon nyerni, pont az ilyen helyzetekre gondolt.

Kritikájában az MSZP-s Komjáthi Imre durvábban fogalmazott, szerinte „azért nem tud összeülni a fővárosi közgyűlés, mert a DK és a Momentum egymás fa…t méregeti. Hát mentek ti a…..!”

A puskaporos hordó egyik tartó oszlopa Gazdagrét, a másik Lágymányos lesz, és úgy tűnik nem csak egy jelölt fog indulni ezeken a helyeken az ellenzéki összefogás színeiben, ami egyben azt is jelenti, hogy megnövekszik más indulók esélye is, azaz lesz itt bőven induló majd szeptemberben…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest