2022.10.05.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Hogyan tovább Kelenföldi Városközpont ? Rövid interjú Orosz Annával, aki azt is elárulta meddig adott haladékot a Főváros…

5 min read

A Kelenföldi Városközpont helyzete és jövőjének megoldása viszonylag egyszerűnek tűnik a Civilek szemében, annél bonyolultabb viszont a Főváros és Újbuda Önkormányzata szintjén.

Mivel nagyon nem jön információ a civilek, a Városközpont környezetében élők és dolgozók felé (pedig ez három választókörzet határán van, így három civil referens is “tevékenykedik” az érdekünkben az Önkormányzaton belül), hogy akkor most hogyan tovább, mi lesz a Kelenföldi Városközpont sorsa, ezért Újbuda Önkormányzatának testületi ülésen, ahol Orosz Annát, aki alpolgármesterként és helyi képviselőként utoljára vett részt, testületi ülésen, egy rövid, gyors interjúben kértem, hogy mondjon valamit az érdekelteknek, árulja el mi zajlik jelenleg ebben az ügyben, mikor és milyen döntés várható. Az interjúból az is kiderül, hogy a Főváros szeptemberig adott haladékot Újbuda Önkormányzatának a koncepciója kidolgozására, azaz addig nem hirdetik meg újra az ingatlant eladásra. Hogy mi történik akkor, ha szeptemberig nem áll össze mindenki álltal elfogadott koncepció, vagy olyan végeredmény születik, ami megkötné a Főváros kezét az eladás tekintetében, hát erről senki nem beszél, Karácsony Gergely különösen nem. Mondjuk a főpolgármester nagyon nem aktivizálta magát a helyi civil szervezetek különböző ügyekben történő megkeresései kapcsán.

Mindössze 1,5 perc, érdemes tehát ennyi időt rászánni a riportra, én nem is gondoltam volna mennyi új infó fér bele ilyen rövid riportba is…

 

Szerkesztői lábjegyzet:

A főpolgármester idő engedményéről fentebb írtam, de tény jó lenne tudni a határozott álláspontját különböző lehetőségek, variációk mentén, mondjuk olyat még véletlenül sem hallottam abból az irányból, hogy vizsgáljuk meg a felújítás lehetőségét, így nagy bizadalmam nincs annak tekintetében, hogy mennyire lehet közeli Karácsony Gergely és a Városközpont mentén élők és dolgozók véleménye, álláspontja.

Ami még picit elgondolkoztatott, az a közel jövőben elindítandó online és személyes lakossági egyeztetések kérdése, mert önmagában örülök bármilyen támában a lakossággal történő párbeszédnek, de a Kelenföldi Vársoközpont esetében nem tudom ezt hova tenni, hiszen 25.000 aláíró már megadta az egyétrelmű visszajelzését, elvárását, ahogy az Önkormányzat közvélemény kutatásának végeredménye is azt mutatta, hogy hatalmas fölényben van a felújításra szavazók tábora a lebontást javaslókkal szemben. Ha ez a két visszajelzés nem legitim, akkor nem tudom mi lehetne az, ráadásul az egyikhez a civil társadalomnak semmilyen köze nem volt, így nem lehet minkent befolyásolással vagy elfogultsággal vádolni.

Talán jogos a kérdés, ami bennem felmerült, hogy akkor most még hányszor, hányféle képpen szeretnénk visszaigazolást kapni az itt élőktől ebben az ügyben, az első kettő miért nem volt elég ? Ha csak nem az lesz az újabb közvélemény kutatás témája, hogy a felújítást milyen formában szeretnénk, milyen boltokat látnánk még szívesen, mennyire szeretnék közösség platform kialakítására is alkalmassá tenni. Nagyon remélem, hogy nem az a cél, hogy valahol valamilyen formában bármi áron hozzuk már ki azt egy kutatásból, hogy ezt bizony az itt élők többsége lebontani szeretné. És persze egy picit aggódom a szűkös határidő miatt is, hiszen szeptembertől már elvi vagy erkölcsi megállapodás sem köti a főpolgármester kezét, azt pedig már jelenleg is látjuk, halljuk, tudjuk, hogy csődközeli állapotban lehet több Főváros által működtetett szervezet is, ergo pénz az biztos, hogy nagyon fog kelleni, sejtésem szerint bárhonnan és bármi áron.

Persze MI, civilek maradjunk meg pozitívnak, így továbbra is várjuk…

  • a meghívót az Önkormányzattól, a Kelenföldi Városközpont területén a KÉSZ átalakításának átbeszélésére, javaslataink befogadására, de ahogy többször is elmondtuk, abban mi nem igazán látunk kompromisszumot, hogy felújítás vagy lebontás, náluk csak az első verzió létezik, B verzió nincs.

 

  • Örömmel olvastuk a Lados Tamás és a Momentum helyi szervezete által jegyzet Civil Részvételiségi programot, aminek mind a hat pontját támogatjuk, egyetértünk vele. Éppen ezért arra kérjük a Momentum helyi frakcióját, hogy ezt terjessze be a képviselő testület elé, és az ebben foglaltak megvalósításáról ne csomagban, hanem egyenkénti szavazás történjen.

 

  • Az Újbudai Civil Tanács nevében Bereczky Gábor, a z UCT szóvívője és a Védegylet főtitkár-helyettese elkészítette a ZÖLD MINIMUM programot, amit jövő héten beterjesztünk az Önkormányzat vezetésének és megküldünk minden képviselőnek. Már most kérjük, hogy bármely képviselő, de különösen a LMP  nevében Kreitler-Sas Máté terjessze be határozati javaslatként a képviselő testület elé. Remélem a pártok helyi képviseletei illetve a képviselők és az Önkormányzat vezetése ebből is azt a konzekvenciát fogja levonni, hoyg a civilek nem csak bírálnak, hanem tevékenyen dolgoznak azért és azon, hogy Újbuda Zöld és élhető maradjon, és ebben együttműködik bárkivel, aki az Újbudaiak érdekeit tartja szemelőtt.

Végül pici bonusként a cikk végén, íme Orosz Anna és Bedő Dávid elköszönése Újbuda képviselőtestületétől, amiben az alpolgármester asszony nem feledkezik meg rólunk sem és megköszi újbada civiljeinek, civil szervezeteinek a hatékony, kreatív együttműködést…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest