2022.08.09.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A nap kérdése, kié a dunapart A Kopaszi gáton ? keveseké vagy mindenkié? És ki védi azokat, akik felülírják azt, amit szerződésben vállaltak.

7 min read

Orosz Anna talán utolsó beadványa volt csütörtökön a képviselő testület felé, hogy az Önkormányzat vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy jogi lépéseket tegyenek az ingatlanfejlesztővel szemben, aki a Kopaszi gátnál a szerződésben vállaltak ellenére elkerítette és fizetőssé tette Újbuda Dunapartjának egy részét.

Érdekes módon még ez is egyfajta vitát robbantott ki a képviselők között, és koránt sem alakult ki összhang köztük, hogy el kellene-e egyáltalán járni az ingatlanfejlesztővel szemben.

Nézzük mi is hangzott el pontosan ebben a kérdés körben a képviselő testületi ülésen:

Kérdésem, ha három dokumentum is rögzíti, hogy az adott területen nem lehet elkeríteni a dunaparti részt, nem lehet korlátozni ott az Újbudaiak mozgását, akkor függetlenül attól, hogy az elkerített rész kutyafuttató, strand, művésztelep vagy bármi más, hogyan merülhet fel egyáltalán annak a kérdése, hogy akkor most számon kell, lehet-e kérni jogi úton azt, aki a szerződésekben foglaltakat nem tartotta be.

Kedves Képviselők ! Nem az dönti el, hogy itt lehet-e jogtalanul fizetős strandot létrehozni, hogy előtte volt vagy sem itt strand, az sem, hogy lenne igény, szüksége van-e akár ingyenes, akár fizetős strandra, de még csak az sem, hogy ha nem lenne itt fizetős strand, akkor ahogy az elhangzott mi itt élők konzekvensen eldobálnánk-e a szemetünket, miután kiültünk picit a dunapartra vagy ne adj isten a kerület hajléktanjai elfpglalnák-e ezt a partszakaszt. A kerület közterületeinek takartíása pedig eddig is az Önkormányzat feladata volt, ideértve a Dunapartot is, így most ne akarjuk már extra költségként feltüntetni a strand hiánya esetén ennek a 100 méteres szakasznak a tisztán tartását. Ennél már csak az lenne szebb mondat, ha azt mondanánk, hogy azért is örülünk a strandnak, mert így megszabadultunk 100 méter tisztántartásától, mint közfeladat. Egyébként az Árasztó parton fürdés mentesen, de használatából adódóan a maga szemét problémájával és hajléktalanok esetleges bevándorlásának lehetőségével lehet ingynesen és önkormányzat által üzemeltetett.

Aztán jöttek az igazi politikusi indoklások, íme:

  • Budapsten sehol nem lehet a Dunaparton fórödni, milyen jó tehát, hogy itt lehet 🙂 Senki nem a fürdés ellen szólt, mindössze fürdés kisajátítása ellen.
  • A rómain szokott lenni ilyen ideiglenes jelleggel, de akkor személyzetet kell felvenni…  Akkor most soroljam hány olyan település van, Újbudánál jóval szegényebb, ahol szintén van személyzet, mert kötelező szabadstrandon, amit az önkorményzat üzemeltet. Egyébként pedig az egy blöff, amikor azt mondjuk valamire, hogy költsége van, amire nincs pénz. Mondjuk már meg pontosan mennyi az annyi, hogy lássuk van vagy nincs helye az Önkormányzat költségvetésében.
  • Jelenleg 3 kilométeres partszakaszról beszélünk, amiből ez az elzárt rész mindössze 100 méter… Értem, tehát lefordítva, ha nem nagyon pofátlan módon szakítunk ki egy területet egy partszakaszból, akkor el lehet nézni azt a tényt, hogy az érvényben lévő szerződések tiltják a kisajátítást.
  • Ha konzekvensen át akarja vinni az önkormányzat azt a mi a szerződésben van, akkor az a strand nem fog működni….  És akkor mi van ? Megnézte valaki, hogy hány ember használta aktívan ezt a partszakaszt annak elkerítése előtt, és hányan járnak be Újbudaikánt strandra a nem piti belépő díj ellenében ? És mi lett volna, ha mondjuk az Önkormányzat az elkerítés és építkezés megkezdésekor teszi meg, ami egyébként kötelessége lett volna, megmutatva, hogy a szerződés tiltja amit éppen csinálnak, és ha kell rendőrség bevonásával leállítja az elkerítést. Nem kellett volna hagyni, hogy elkerítsék, megépítsék, netán pénzt tegyenek bele, majd megsajnáljuk, hogy most már ebben a szakaszban nem lehet megkockáztatni a strand megszűnését.
  • Az itt lakóknak nem az célja, hogy ezt a strandot belekényszerítsük az ingyenes üzemeltetésbe, vagy netán a bezárásba….  Kedves képviselők, és ezt megkérdezték bárkitől ? Alig pár hónapja végeztek el egy közvélemény kutatást számos kérdésben, miért nem tették bele ezt is mint kérdés…És megint visszatárve az elejéra, ha vannak a szerződésben szabályok, akkor elgendő utólag arra hivatkozni, hogy biztos nem szeretnék az itt élők, ha bezárna ? Az itt lakók alatt mit kellene érteni, az ingatlanfejlesztő által felépített elit gettóban élőket, akiknek környzetet is beígértek az árért és rengeteg szolgáltatást, vagy általában az Újbudán élőket, akiknek viszont gyakorlatilag semmit nem adtak infrastruktúrális szinten cserében a betelepítettek által okozott infrstruktúra terhelés plusz miatt
  • Törekedni kell arra, hogy az Újbudaik kedvezményesen mehessenek be, de nem lehet cél a strand bezárása.,,,  na most kellene előkapni azookat az adatokat, hogy amikor tavaly a szezon vége felé, nagy keservesen féláron engedték be az Újbudaiakat, akkor mennyivel növekedett az Újbudai felhasználok száma, azt megelőző teljes áras szezonhoz képest. Ha azt állítjuk egy adott %-os kedvezményért megéri Újbudának, Újbudaiknak, hogy zárt strandként üzemeljen egy olyan part szakasz, ami az Újbudaiaké volt, és amit nem lehetne lekeríteni, akkor támasszuk már alá tényekkel, hogy mennyit jelentett nekünk ez a kedvezmény. Az már csak hab a tortán, hogy akik kedvezményesen sem tudják igénybe venni, de előtte örömmel jártak azon területen piknikezni, azokat most döntésünkkel diszkriminálni kívánjuk, pedig ugyan oylan Újbudaiak, mint mi. Külön ki kell emelni a kerületi nyugdíjaoskat, akik közt rengeteg a kisnyugdíjas, lásd például Kelenföldi Városközpont környékén.
  • Mi okolja ebben az ügyben a rendkívüli sürgősséget ? …  Modjuk az, hogy május vége, itt a nyár, ezért épp ideje lenne cselekedni, ha azt akarjuk, hogy Újbudaiak élvezhessék a Dunapartot pont úgy, mint a strand megjelenése előtt.
  • Jól tudom, hogy a Polgármester úr illetve a hivatal megkereste ezt a céget, hogy elinduljona folyamat? ….  Képviselő úr ezt mindenki tudja, éppen elégszer beszámoltak az érdekeltek megkeresésekről és azok alig sikereiről, vagy sikertelenségeiről, így igazán a kérdés jelentőségét sem értem. (pcit később Orosz Anna azért megválaszolta, hogy legútobb januárban egyeztettek, és az ingatlanfejlesztő azóta sem reagált a megkeresésre)
  • Ha ez szabadstrand lenne, akkor a kerület hajléktanjai fognak megjelenni :-)….  na jó ez már no comment…
  • Hintsch György alpolgármester megemlített, hogy mindössze 1200 Ft-os belépőről van szó kerületi lakosként, de azt már nem tette hozzá,hogy ez hétfőtől csürtörtökig igaz és előszezonban, viszont a főszezonban péntek-vasárnap viszonylatában már 2500 Ft. Családok általában nem szelektelnák ki jöhet, ki nem, így lehet számolgatni.

Csak a tisztánlátás kedvéért az árak, és azt senki nem garantálja, hog az infláció, bérmelések, stb miatt ezeket az árakat idén zárásig garantálják. Természetesen nem mehetsz be piknik jelleggel saját étel-ital variációban, na most tegyem ki az étel és itallapot is 🙂

 

Egy nagyon fontos mondat Orosz Annától, amit szerintem minden jó érzésú Újbudai ember támogat:

Ki kell mondani, hogy mindenkinek joga van Újbudán a Dunapart használatához és nem csak azoknak, akik megengedhetik maguknak…

Igen ez itt lényeg, no meg, hogy vannak szerződések, és abban foglaltakat nem lehet egyoldalúan felrúgni. A polgármester úr is megjegyezte, hogy nem egyszerű probléma, mert magán tulajdon, de valami ebben a történetben nem kerek… Nos szerintem az nem kerek, hogy valaki nem tartja be azt a szabályt, amit akkor írt alé, amikor magánterületté tettek valamit, mondhatni ez is feltétele volt annak, hogy magánterület lehessen. Kicsit túl bonyolítjuk ezt a kérdést az ingtalanfejlesztő érdekében. Van egy “kíváló” Czeglédy és társa ügyvédi irodánk, aki elszakíthatatlan Újbuda Önkormányzatától, most legalább megmutathatja, hogy van értelme felvállani nem kevás konfliktust miattuk az Önkormányzat vezetésének.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest