2024.04.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Megbírságolhatják azt, aki nem az új mikromobilitási pontokon teszi le az elektromos rollert vagy a kerékpárt, de ez Újbudán még nem igaz…

4 min read

Háromszáz mikromobilitási pontot, új nevén Mobi-pontot alakítottak ki Budapest több belső kerületében a kölcsönzött kerékpárok, elektromos rollerek elhelyezésére. Az érintett kerületek bírságot szabhatnak ki a nem a kijelölt helyeken parkoló mikromobilitási eszközök után. – jelent meg az Index.hu oldalon

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint első lépésként az V., a VI., a VII., a VIII. és a IX. kerületben jelöltek ki Mobi-pontokat.

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke elmondta:

a fővárosi önkormányzat a kerületekkel együttműködve azért hozott létre Mobi-pontokat, hogy rendezett és kényelmes lehetőséget tudjanak biztosítani a kölcsönzött kerékpárok és elektromos rollerek tárolására. A főváros elkötelezett amellett, hogy a fenntartható, zöld közlekedést fejlesszék, és alternatívát nyújtsanak mindenkinek az autós közlekedés helyett.

Meglesz a böjtje a szétszórt rollereknek

Balogh Samu közölte, nagyon sok panasz érkezett arról, hogy szerteszéjjel hagyják a kölcsönözhető elektromos rollereket. Támogatják, hogy ezeket az eszközöket használják Budapesten, azonban teljesen jogos az az igény, hogy erre rendezett formát találjanak; ezt szolgálják a Mobi-pontok, amelyekből eddig háromszáz készült el. Hozzátette: a következő időszakban még legalább ennyi Mobi-pontot alakítanak ki.

A CÉL AZ, HOGY EZEK AZ EGÉSZ VÁROSBAN MEGOLDÁST NYÚJTSANAK.

Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója elmondta: a Mobi-pontok elkészültek, a szabályozás júniusban lép életbe, majd a kerületek kötnek szerződést a szolgáltatókkal, amelyek applikációiban megjelennek majd a létrehozott Mobi-pontok. A mikromobilitási pontok elnevezésére pályázatot hirdettek, ennek eredményeképpen született meg a pontok új neve.

A kerületek hatósági szerződés keretében szankcionálják a nem kijelölt helyen letett eszközök után a szolgáltatókat, azok pedig továbbhárítják majd a felhasználókra.

A VI. kerületben 81 Mobi-pontot alakítottak ki, és reményeik szerint ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy több parkolóhelyük is lesz a helyieknek. Azt is tervezik, hogy a VII. kerületben a Dózsa György úttól a Madách Imre térig, az Andrássy úttól a Rákóczi útig szabadon lehessen használni a mikromobilitási eszközöket, ezek által pedig kevesebb átmenő forgalom legyen. Több mint száz Mobi-pontot alakítottak ki eddig a VIII. kerületben.

A Mobi-pontokat zöld felfestés és/vagy tábla jelöli, emellett a közlekedési eszközök számára kialakított támaszokról is felismerhetők – a három elem közül legalább az egyik mindegyik helyszínen megtalálható. A helyszínek 1-2 perc sétára találhatók egymástól a belvárosban, azaz bárhonnan gyorsan elérhetők. Jelenleg ott lehet felvenni vagy leadni megosztott rollereket, ahol az adott szolgáltató applikációja azt jelöli – írta a BKK.

Szerdától kötelező a szabályzat betartása

A VI., a VII. és a VIII. kerületek belső részein már teljesen elkészült a hálózat. Az új szabályozás első lépéseként szerdától csak a Nagykörúton belüli részeken, valamint a VIII. kerület Orczy úton belüli részén lesz kötelező – június 30-áig tartó türelmi időszakkal – a megosztott közlekedési eszközöket és járműveket a kijelölt pontokon elhelyezni.

A Fővárosi Közgyűlés által április 27-én elfogadott szabályozás lényege, hogy – először a belső kerületekben – mikromobilitási pontokat hoznak létre, és csak azokon lehet felvenni, leadni az eszközöket.

A mikromobilitási szolgáltatók díjat fizetnek az eszközök tárolásáért, az eszközök kijelölt területen kívüli elhelyezése miatt pedig közigazgatási szankciót alkalmazhatnak velük szemben. A rendelkezés szerint a szolgáltató a nem megfelelően elhelyezett eszközök után naponta 5000 forint közterület-használati díjat köteles megfizetni.

SZerkesztői lábjegyzet:

A múlt heti képviselői testületi ülésen beszélt Hintsch György alpolgármester arról, hogy Újbudán is előkészítés alatt egy olyan rendelet, ami ezeknek az elektromos rollereknek a letételi lehetőségeit korlátozná. Nos ezt örömmel fogadjuk Újbudán, és minél előbb bevezetik, annál jobb, hiszen a mindenhol eldobált rollerek kérdése már sokkal több, mint bosszantó. Természetesen nem lenne haszontalan, ha az ezeket használó személyek kényelmi, vagy csak pusztán “kit érdekel” szempontjaikat félretéve megtanulnának együtt élni másokkal és ennek megfelelően másokat nem zavaró, kultúrált módon helyeznék le a rollereket. De ha adott emberek saját szellemi kapacitási szintjének korlátai miatt szabályzás és büntetés kell, akkor legyen (és ez mesze nem a teljes rolleres közösségre értendő)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest