2024.04.20.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

2022.06.23-én ismét nyilvános testületi ülés lesz az Önkormányzatban, többek közt alpolgármester választással és egyéb finomságokkal :-)

5 min read

Ki lesz Orosz Anna helyén az új alpolgármester és vajon a kiválasztott személy valóban az Újbudaiak érdekét szolgálja-e ? Ismét terítéken az Önkormányzat épületére kirakott zászlókról ki dönthet…Mennyi célprémiumot szavaz meg a testület a Polgármesternek ? És még számos, az Újbudán élők szempontjából érdekes és/vagy fontos ügyekben dönt a testület a héten csütörtökön (23-a) nyilvános ülésen.

Az ülés napirendi pontjait lásd majd a cikk végén…

A nyár sem múlhat el izgalmak nélkül, legalábbis az Önkormányzat testületi üléseinek tekintetében, így a héten csütörtökön, 23-án érdemes online követni az eseményeket, de akinek van kedve, ideje az személyesen is eljöhet a nyilvános ülésre az Önkormányzat épületében.

Kétséget kizáróan a legérdekesebb napirendi pont az új alpolgármester megválasztása, amit azonban izgalmasnak nem, inkább lefutottnak tekinthetünk, hiszen a Momentum és a DK kiegyezett Erhardt Attila személyében, ami egyben a Momentum eredeti jelöltjének, Lados Tamásnak a megbuktatását is jelenti. A Polgármester úr beterjeszti javaslatként Attilát, de a megegyzés ténye miatt ez alapvetően egy lefutott kör, az más kérdés, hogy mennyire szolgálja ez az Újbudaiak érdekét. Erről pár napja külön cikkben írtam ITT, így ott elolvasható mi a véleményem civil szemmel ebben az ügyben. .

A másik minden bizonnyal sokakban indulatot gerjesztő kérdés lesz a Polgármester célprémiuma, mivel jelenleg óriási az ellenállás és a tiltakozás országszerte bármely politikus esetében párt hovatartozástól függetlenül bérük emelése, vagy jutalmak, célprémiumok kiosztása tekintetében. Az előterjesztő Daam Alexandra mindössze annyit ír a beterjesztésében, hogy ennek törvényi akadálya nincs. Nem olyan a helyzet sem hazánkban, sem világszerte, ami okot és lehetőséget adna politikusok jutalmazására, vagy bérük emelésére. Ettől függetlenül nagy kétségem nincs, hogy a törvényben neghatározott legmagasabb mértékben és minősített szótöbbséggel fogja megszavazni a testület.

 

A harmadik pikáns történet  Rádi Károly és Junghausz Rajmund mérkőzése lesz az Önkormányzat és városrészek jelképeivel foglalkozó rendelet módosítási javaslatainak a beterjesztése kapcsán, ami az előző testületi ülésen már be lett terjesztve, csak épp elbukott, így jó magyar szokás szerint annyiszor rakjuk fel az asztalra a terítéket, amíg az ott nem marad bármi áron. Mint arra emlékezhetünk, a májusi ülésen nemes egyszerűséggel erőből elvette Varga Gergő képviselő a megszólalás, azaz a beterjesztett javaslat tárgyalásának jogát Junghausz Rajmundtól, így a demokratikus működés legnagyobb szégyenére a múlt havi testületi ülés elején Varga képviselő úr megszavaztatta, hogy Junghausz Rajmund “maradjon csendben 🙂 ” Ez a testületi minősített szótöbbséggel történő elnémítás, már akkor is a döbbenetes és a röhejes keverékét váltotta ki minden demokráciában hívő emberben. (persze ilyenkor bizonyítják be emberek, hogy miközben minden megnyilvánulásukban és egyébként teljesen helyesen a politikai diktátumok ellen küzdenek, maguk sem cselekszenek másként) A magam részéről érdeklődve várom, hogy Varga képviselő úr másodszor sárba tiporja-e  demokráciát, ha meg nem, akkor igazán megválaszolhatna, hogy egy hónappal ezelőtt ugyan miért volt erre szükség.  A rendeletnek szép hosszú neve van (15-ös és 16-os napirendi pont), de a vita alapvetően arról szól, hogy ki dönthet arról, hogy mely zászlók kerülhetnek ki pl. az Önkormányzat épületére és melyek nem. Rádi Károly azt szeretné, hogy a Polgármester, Junghausz Rajmund pedig azt, hogy a képviselő testület. dönthessen.  A dolog érdekessége még, hogy Rádi Károly és Junghausz Rajmund eredetileg együtt adták be a Rajmund féle javaslatot, majd az előző testületi ülés előtt Rádi úr hirtelen meggondolta magát, és gyorsan beadott egy saját beadványt ugyanarról csak épp másként, mint ahogy erről előtte gondolkodott.  Hát erre mondják a multik világában, hoyg ha bemész a fönőkhöz, akkor borzasztóan szélesen leszel képes értelmezni a saját előzetes gondolataidat és ha kell, gyakorlatilag átírod a véleményed, vagy pesiesen szólva saját magad vágon pofán. No sebaj, már csak két nap és megtudjuk, hogy a képviselők közül hányan lesznek, akik fenti hasonlattal saját magukat fogják pofán vágni, és a múlt havi véleményüket Rádi Károly beadványáról rugalmasan felülírják, és most már mellette fognak szavzni.

Civilként természetesen nagyon várom, hogy kinek ítélte oda a Képviselő testület Újbuda környezetének védelméért elismerő címet. Információim szerint erre a díjra volt jelölve a Védegylet főtitikár helyettese, Bereczky Gábor is, akinek a jelölését az Újbudai Civil Tanács tagjai, helyi civil szervezetek vezetői is támogatták.

Akkor itt az ideje beírni a naptárba a dátumot és nézzük együtt 23-án a testületi ülést. A Lokálpatrióta nagy valószínűséggel a helysznen lesz és a már megszokott percről percre módon folyamatossan teszi élőben nyilvánossá a történteket.

Azon már meg sem lepődöm, hogy a cirka 2 hónapja a Momentum helyi szervezete által nyilvánosságra hozott Civil Részvételiségi programot erre az ülésre sem terjszeti be a Momentum részéről senki, csak azt nem értem, akkor minek készült el ez a program, remélem nem a Civilek szórakoztatására…

 

És akkor íme a meghívó, benne a napirendi pontokkal, ami szokás szeritn napirend előtti felszólalásokkal lesznek kiegészítve…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest