2022.08.09.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Percről percre Újbuda Önkormányzati testületi ülésén… Folyamatos tájékoztatás az ott történtekről reggel 9-től…

9 min read

Pár hónapja már rendszeres tájékoztatást ad a Lokálpatrióta Újbuda Önkormányzatának testületi üléséről élőben pecrtől percre jelleggel frissítve a tájékoztatást… Ma is nyilvános ülés lesz reggel 9 órától. Az ülés napirendi pontjai 2 nappal ezelőtti cikkben tekinthető meg a cikk legvégén ITT

Ki lesz Orosz Anna helyén az új alpolgármester és vajon a kiválasztott személy valóban az Újbudaiak érdekét szolgálja-e ? Ismét terítéken az Önkormányzat épületére kirakott zászlókról ki dönthet…Mennyi célprémiumot szavaz meg a testület a Polgármesternek ? És még számos, az Újbudán élők szempontjából érdekes és/vagy fontos ügyekben dönt a testület a héten csütörtökön (23-a) nyilvános ülésen.

Kövessétek a a Lokálpatrióta segítségével a testületi ülés legérdekesebb, legizgalmasabb pillanatait percről perce…..9-kor kezdünk 🙂

8.41 Még az ülés megkezdése előtt kiderült Kreitler-Sas Máté bejegyzéséből, hogy ki fogja ma átvenni az “Újbuda környezetének védelméért” elismerő címet:

“A múlt heti testületi ülésen döntöttünk többek között a 2022. évi “Újbuda környezetének védelméért” elismerő cím odaítéléséről is.
A civil szervezetek kategóriában idén megosztva kapja a díjat a Sas-hegy Védő Egyesület, illetve a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület. Mindkét szervezet elszántan küzd az újbudai zöldterületek védelméért, ezért méltóak az elismerésre. Köszönet a munkájukért, és minden más civil szervezetnek is, akik a kerület élhetőségének megtartásán dolgoznak!”
A Lokálpatrióta szerkesztő-tulajdonosaként ezúton is gratulálok Újbuda Civil Közössége két kiemelkedő szervezetének a kitüntetéshez…
9.02 MÁR GYÜLEKEZNEK A KÉPVISELŐK, PILLANATOKON BELÜL KEZDÜNK…
9.14 Dr. László Imre polgármester úr és Bakai-Nagy Zita alpolgármester átadta az Újbuda környezetének védelméért díjat a Sas-hegy Védő Egyesület elnökének. A Popék a mai nap egy későbbi időpontban fogja átvenni a díjat.
9.23 Nyugdíjba vonuló köztisztviselők köszöntése zajlik…
9.31 Az SzMSZ-t tegnap módosították, hoyg ma a gazdasági bizottság létszámát meg tudják emelni egy fővel 13-ról 14-re. A Fidesz-KDNP frakció nehezményezte, hogy a sürgősségi napirendi pontról nem értesültek időben, ezért kérték enek levételét a napirendről. A testület ezt elutasította.
9.37 Varga Gergő indítványozta, hogy a Junghausz Rajmund által benyújtott javaslatot vegye e a testület napirendi pontról (16-os napirendi pont), azaz megismétlődött az előző havi esemény, amikor az egyik képviselő megakadályozza, hoyg egy másik képviselő felszólalhasson egy adott ügyben. A képviselő testület megszavazta a Varga Gergő javaslatát.
9.40 Csernus László frakcióvezető alkalmatlannak nevezte az önkormányzat vezetését a munkájukra. Idézi a kerületi vagyonelemek eladási szándékát, ami miután nem sikerült, utána úgy nyilatkoznak megmentették. Kelenföldi Városközpont ügyében sehol a beígért koncepció, nem tudni mi fog történni. A kerület civil szervezeteket szerinte csak alibiből hívták meg e hónapban ebben az ügyben. Az arborétum megmentése is hazugság volt Csernus úr szerint, mivel nem is volt szándék eladásra.  Új alpolgármester választást is birálta.
9.45 Szecsődi Patrik képviselő az ARC kiállítás megrendezésének kerületi támogatását ellenzi, és az itt élők megbotránkoztatása csak a cél.
9.52 Junghausz Rajmund egy olyan Újbudai területre hívja a figyelmet, ami természetkárosítást, feltöltést jelent.
9.53 Bakai-nagy Zita alpolgármester egyetért azzal, hogy sürgösen el kell járni az ügyben.
9.55 Junghausz Rajmund az új parkolási engedélyek eljárási díjának jelentős emeléséről kérdez. pl. Mekkora bevételre számít ebből az Önkormányzata, illetve készült-e bármlyen felmérés, hatástanulmány. Miért van szükség iylen mértékű emelésre, hiszen a parkolás szabályozás ennél kisebb összeg esetén is elérhető. A bevételeket elsődlegesen azoktól az autósoktól kellene beszedni, akik  nem kerületiek, de ehhez adatok kellenének.
9.58 Hintsch György alpolgármester úr:  jelenleg is vizsgálják még a lehetőségeket, számítások természetesen vannak a várható bevétel tekintetében. (szerk. mivel nem szeretnék rossz adatokat idézni, ezért a testületi ülés után ide be lesz vágva az alpolgármester úr konkrét válasza a bevételek tekintetében.) Budapest több kerületében egyébként az Újbudai díjaknál jelentősen magasabbakat határoznak meg, különösen a második gépjárművekre.
10.06 Szecsődi Patrik: Mely képviselők kaptak ingyenes parkolási engedélyt. Erre már az elöző testületi ülésen is rákédezett egy képviselő, akkor írásos választ ígért a Polgármester úr, de ez nem történt meg.
10.07  Polgármester úr jelzi, hogy ő sosem kért kedvezményt de szerinte azok, akik a kerület érdekében a kerületen belül mozognak, azoknak lehet ingyenes parkolási engedélyt adni,azaz indokolt. Szerinte ez inkább hangulatkeltés ennek a felvetése, de írásban meg fogja küldeni a képviselőknek azoknak a listáját, akik rendelkeznek ilyen ingyenes parkolási engedéllyel.
10.10 A testület megszavazta az 1-es napirendi pontként az SZMSZ módosítását, ami az új alpolgármester megválasztása érdekében volt szükség.
10.20 Polgármesteri hivatal engedélyezett létszámának módosítása (8-as napirendi pont) javaslatot a képviselő testület egyhangúlag elfogadta.
10.22 Csernus képviselő úr nehezmányezi a 10-es napirendi pontnál a KÉSZ módosítása beruházó centrikus
10.24 Kellez Zsolt emlékezeteti Csernus úrat, hogy az építési engedélyt a kormány adja ki, a KÉSZ éppen szigorít az adott területen (Madárhegy)
10.26 Csernus úr emlékeztet, hogy a Polgármester úr a kampányában azt ígérte minden építkezést leállít, hiszen Újbuda megtelt.
10.32 15-ös Napirendi pont Rádi Károly ismerteti beadványának hátterét, szerinte a Polgármester úr kezébe kell adni a döntést, bízik annak reális döntéseiben, a szivárvány zászló tekintetében
10.34 Junghausz Rajmund válaszában megjegyzi, hogy miért scak a Polgármester tud felelős döntést hozni, a testület miért nem (Junghuasz rajmund ezt javasolta beadványában, amit ma nem engedetek ismertetni)
10.36 Molnár László kédezi mi a különbség a most és a múltkor tárgyalt napiendi pont között.
10.36 Rádi Károly szerint mindenki tud felelős döntést hozni, de így a jövőben egy szivárványos zászló felvonása esetén nem a képviselők felelőssége lesz, hanem a Polgármester úré.
10.37 Szecsődi Patrik módosító javaslatot nyújtott be, hogy a képviselő testület dönthessen ebben az ügyben, ne a Polgármester.
10-40 Varga Gergő képviselő úr szerint azért kell a Polgármester úrat megbízni ebben a kérdésben, mert egyes képviselők nem a testülethez méltó módon szólnak hozzá vitákhoz…
10.41 Szecsődi Patrik emlékeztet arra, hogy az Önkormányzat épületének üzemeltetője nyilatkozott, hogy a szivárványos zászló az épületen nem kívánatos.
10.42, Csernus úr szerint a képviselő testületnek kell irányt mutatni ilyen kérdésekben.
10.45 Molnár képviselő úr emlékeztet, hogy az előző testületi ülésen Rádi Károly beadványát a testület elutasította. Nem érzékeli, hogy a mostani beadvány bármiben is változott volna. Mi történt az elmúlt egy hónapban, amitől úgy tűnik most olyanok is megszavaznák, akik egy hónapja elutasították.
10-48 Junghausz Rajmund emlékeztet arra, hogy sajnálatos, hogy a testületi jogkört elvéve ebben a kérdésben, alapvetően a demokrácia szabályait hagyják figyelmen kívül. Itt a teremben is csak 3-an vannak, akik szeretnék kirakni a szivárványos zászlót, a többiek, csak a koalíciós egyeszségből adódóan csatlakoznak. Sajnálatos, hogy ezek a képviselők nem vállalják a véleményüket.
10.52  Önmagát tartja akkor a negyediknek a teremben, a jogok melletti kiállás jegyében, mégha másként is gondolkozik.
10.53 Junghausz Rajmund: Szomorú, hogy egy iylen kérdésben nem mondhatják el ezentúl a véleményüket a képviselők.
10.58 A testület elfogadta Rádi Károly beadványát, így a polgármester úr kezébe adták a döntést zászló ügyben, megváltoztatva ezzel az előző ülésen hozott határozatot.
11.06 Következik az új alpolgármester megválasztása…
11.08 Csernus László feleslegesnek tartja egy negyedik alpolgármester megválasztását, ez csak a koalíciós feszültségek levezetését szolgálja.
11.09 Polgármester úr válasza, a kormányban hányan dolgoznak különböző pozíciókban ? Ott még sem szólnak ellene.
11-11 Junghausz Rajmund kéri a polgármestert méltassa már Erhardt Attila érdemeit, mert nem érti mire gondol.
11.12 Polgármester úr válaszában nem kívánja tovább indolkolni javaslatát, alkalmasnak tartja a munkája alapján.
11.14 A szavazás lebonyolításának érdekében a Polgármester úr 15 perc szünetet rendel el…
11.36 Erhardt Attilát alpolgármesternek megszavazta a testület.
11-42 Ehardt Attila helyére a gazdasági bizottság elnökének Németh Gyöngyvért, tagoknak Lakos Imrét és Lados Tamást javasolja a Polgármester, amit Szecsődi Patrik képviselő úr nehezményez, mondvan miért hozzuk vissza a régi arcokat Lakos Imre személyében.
11.45 A testület elfogadta a javaslatokat.
11.51 Elindult a vita a Polgármester célprémiumáról. Csernus úr arra kérdezett rá, hogy mire, kiknek kívánja felajánlani, a Polgármester úr válaszában arra tért ki, hogy ne turkáljunk mások zsebében. Ezt követően a polgármester úr alkalmasságát vitatta, és számon kért meg nem valósult dolgokat, ezt a Polgármester úr visszautasította.
11.07  A testület elfogadta a Polgármester részére célprémium kifizetését
12.08  Közmeghallgatás összehívása októberben, a testület elfogadta a javaslatot.
És ezzel véget ért a testületi ülés nyitott része.
További szép napot Mindnekinek.

1 thought on “Percről percre Újbuda Önkormányzati testületi ülésén… Folyamatos tájékoztatás az ott történtekről reggel 9-től…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest