2024.04.16.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A Civilek Zöld Minimum programjára kértünk választ minden helyi képviselőtől, nos úgy tűnik nagyítóval kell keresnünk a Zöld képviselőket Újbudán…

6 min read

A civilek nem csak tiltakoznak, bírálnak, de megoldásokat is keresnek és javasolnak problémákra, helyzetekre, így született meg még május hónapban a Civilek Zöld Minimum programja, amit el is küldtünk Önkormányzatunk minden képviselőjének illetve az alpolgármestereknek és a Polgármester úrnak.

Arra kértük a helyi politikusainkat és/vagy az adott pártok helyi frakcióit, hogy jelezzenek vissza, egyetértenek-e azzal, amit a programban vázoltunk, illetve annak mely pontjaival és milyen mértékben értenek egyet, vagy netán nem értenek egyet. Lehetőséget adtunk arra is, hogy konkrétan kifejtsék a véleményüket, ezzel egyben meghatározzák a saját Zöld programjukat, ha az részben vagy egészben eltér a civilek álláspontjától. És végül azt is megírtuk a levelünkben, hogy ennek végeredményét meg fogjuk jelentetni Újbuda térképén választási körzetekre bontva.

A célunk egyértelműen az volt, hogy bizonyítsuk vagy cáfoljuk a választási kampányban mindkét nagy politikai tömb által hangoztatott Zöld Újbuda szlogent, azaz megmutassuk valójában mennyire veszik komolyan a helyi képviselőink illetve az önkormányzati testületben megtalálható pártok helyi szervezetei, hogy meg kell állítani a zöld intenzítás további csökkenését és a jelenséget megfordítva mindent el kell követni Újbuda Zöld jellegének a visszaadása érdekében.

Levelemben 15 napos határidőt jelöltem meg a válaszadásra., de ezt később 30 napra módosítottam, hogy összhangban legyen az Önkormányzat felé benyújtott kérdések előírt válaszadási határidejével. Ez a 30 nap letelt, hiszen a levelet még május legvégén küldtem el a képviselőknek. Nagyon szerettem volna, ha pozitív eredmény szüleik, így számos képviselőnél többször is rákérdeztem, hogy egyénként vagy frakció tagként foglalkoznak-e a válaszadással, mintegy segítettem abban, hogy senki ne fusson ki  a határidőből és bizonyíthassa komolyan gondolja a Zöld képviseleti címet.

Íme a végeredmény július 3-án délutáni állapot szerint:

Nem mondhatom, hogy nem vagyok szomorú, hiszen mint látható nagyítóval kellett keresnem, hogy kik vették komolyan a civilek programját és egyben visszajelzési kérését, egyedül a LMP Dél-Budai csoportja és az LMP helyi Képviselője Kreitler-Sas Máté, akitől beérkezett a válasz (ezt a cikk végén teljes terjedelmében meg  is jelentetem)

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Bakai-Nagy Zita és Keller Zsolt jelezték felém, hogy az Önkormányzat vezetése az ellenzéki koalíció és/vagy az Önkormányzat vezetése nevében készítik és küldeni fogják a válaszukat, de mivel ez nem érkezett eddig meg, így annak tartalmáról sem tudok nyilatkozni. A Momentum helyi szervezete nevében Lados Tamás és Daam Alexandra is jelezte, hogy egyeztettek központjukkal, illetve kérdést intéztek az általunk leírtak alapján a kerület főépítészéhez és annak válasza alapján Ők is küldeni fogják a válaszukat, de ez sem érkezett meg, így érdemben erről sem tudok nyilatkozni. Azt gondolom az UCT nevében is, hogy 30 napnak bőven elegendőnek kell lennie a válaszok megfogalmazásához vagy akár saját Zöld Minimum program megírásához és nyilvánosságra hozatalához. Annak tükrében különösen, hogy amikor tőlünk civilektől kérdeznek valamit, mint rendre 24 max. 48 órán belül választ adunk.

Természetesen ha bárkitől, bármely képviselőtől, vagy párt frakciótól határidőn túl is, de beérkezik a válasz, azt haladéktalanul meg fogom jelentetni teljes terjedelmében, hiszen azt gondoljuk a Zöld Újbuda megvalósítása, sajnos egyre inkább megmentése közös cél kell hogy legyen önkormányzat, politikusok, képviselők, pártok és civilek, civil szervezetek között. Ha ez nincs az elsődleges feladatok között, akkor nagy baj van, és újra kell értékelni adott emberek vagy pártok munkáját. Természetesen nem azt értem elsődleges feladatnak, hogy papírra vetek valamit, majd valamiért mindig elakadnak a dolgok. Civilként egyáltalán nem vagyunk, nem voltunk elégedettek azzal sem, hogy 2-2,5 éve nagy sebbel-lobbal szinte versenyeztek pártok, önkormányzatok, hogy kikiálltja ki hamarább a Klímavészhelyzetet és azóta nézzük meg mi történt, mi valósult meg, hol tartunk a Klímavészhelyzet szó ismételgetésén túl. Ez természetesen a kormányra is igaz, nem csak önkormányzatokra.

Várjuk tehát továbbra is a válaszokat helyi képviselőinktől, és külön örülnénk annak, ha az ellenzéki összefogás pártjai egyenként fogalmaznák meg a törekvéseiket, és nem közösen, hiszen országos szinten is azt lehet látni, hogy többek közt a Zöld ügyek és teendők tekintetében elég markáns eltérések mutatkoznak az összefogás pártjai között. Természetesen örömmel vennék, ha a Fidesz-KDNP helyi szervezete is állást foglalna az ügyben. Ha már a Zöld Újbuda választási programok része volt, akkor nyugodtan tekintsük a civilek Zöld Minimum programját és az erre bekért válaszokat a választó polgárok kérdésének, amire egy általunk megválasztott képviselőnek annak rendje és módja szerint választ is illik adni.

És akkor íme a LMP válasza a civilek Zöld Minimum programjára, amit ezúton is köszönünk. Nem értünk mindenben egyet, de most nem is az volt a kérdés, a feladat, hogy mindenki örömujjongás mellett annyit írjon egyetértünk, aztán meg hátha elcsendesedünk. Mi őszintén kíváncsiak voltunk, vagyunk a válaszokra, hiszen csak úgy lehet együtt dolgozni adott ügyek megoldásán, ha az abban résztvevők ismerik a másik oldal, a többiek álláspontját. A Civileké, mint minden más ügyben is ismert, mi nyitott lapokkal játszunk.

Szerkesztői lábjegyzet:

Ez most egyenlőre elmarad, mert az Újbudai Civil Tanács egyszerre, egyben szeretne reagálni a beérkezett észrevételekre, és továbbra is bízunk abban, hogy a jelenlegi állapot – miszerint, csak az LMP válaszolt , csak számukra volt fontos a Civil társadalom illetve Újbuda Zöld programja – ideiglenes és a következő napokban még érkeznek a képviselőktől illetve pártok helyi szervezeteitől, frakcióitól válaszok

Ha pedig valaki lemaradt volna Róla, akkor ITT tudja elolvasni a Civilek Zöld Minimum programját….

ITT pedig arról lehet olvasni, amikor arról írtam, hogy elkészítjük az Újbudai képviselők Zöld térképét, amiből fenti szerény zöld térkép sikeredett végül…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest