2024.04.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Dermesztő csend van az Újbudai időközi választás tekintetében, pedig az eddigi időközik eredménye alapján mindkét nagy tömbnek lehet félni valója…

6 min read

Orosz Anna és Bedő Dávid Önkormányzatunkból a Parlamentbe jutott és mivel anno egyéni jelöltként és nem listán szereztek mandátumot Újbudán, így új választást kell kitűzni a megüresedett képviselői helyekre… Na de mikor lesz ? Egyenlőre csak belső pletykák utalnak az időpontra, hivatalos közlemény sehol nem látható..

A testületen belülről jött információim szerint a szeptember 24-i hétvége lehet az időközi választás időpontja, de én se az Önkormányzat weboldalán, se annak facebook oldalán nem találtam nyomát erre utaló bejegyzésnek. A Google is az egyik legjobb barátom, így segítségét kértem, de ezzel sem jutottam előrébb. De miért ez a nagy csend ebben az ügyben , miközben nagyon sok minden múlhat testületi szinten azon, hogy marad vagy változik a két momentums mandátum, azaz erősödik vagy gyengül az ellenzéki összefogás többsége.

A pártok se nagyon jelzik egyenlőre, hogy indítanak-e és kit a Lágymányosi illetve a Gazdagréti körzetben. Na jó a Momentum és DK belharca kapcsán felmerült a Momentum részéről a két lehetséges induló neve, de hivatalosan nem történt ott sem eddig bejelentés, sőt pár héttel ezelőtt még az sem volt biztosan kimondható, hogy az ellenzéki összefogáson belül csak egyetlen induló lesz.  Úgy tűnik mintha minden párt kivárna (nem csak a két nagy tömb) latolgathatják az esélyeket, de kérdés ez mennyire jó taktika választói szempontból. Nem szabad elfelejteni, hogy az időközi választások mindig rendkívül lanyhák a választásra ténylegesen megjelenők tekintetében, várhatóan most sem fogja elérni a két helyszín a 25%-os részvételi arányt, ezért a mozgósítás, a saját szavazók felrázása, felkeresése inkább hasznos, mint káros lenne ilyen tekintetben. Az ellenzéki összefogás részéről ráadásul a két ismereteim szerint induló fiatal jelölt a Momentum helyi szervezetén belül ismert és elismert személyek, de az Újbudaiak szempontjából szinte ismeretlenek, mert eddig inkább a háttérben, mint előtérben mozogtak. mennyire várható majd el a támogatásuk, ha nem kezdenek időben bemutatkozni, ha nem tudjuk majd mire számíthatunk a részükről. És nem túl jó előjel az sem, hogy a választásokat követően már két alkalommal volt időközi választás , egyenként cirka 18-20 személy tekintetében, és ezeken hatalmasat taroltak a független jelöltek a pártok jelöltjeivel szemben, az ellenzéki összefogás pedig arányaiban talán még a parlamenti választás eredményénél is gyatrábban zártak. Ennek tükrében a Fidesz részéről még csak találnék esetleg indokot a kivárásra, de az ellenzéki összefogás esetében a kivárás, akár öngyilkosság is lehet. DE a két nagy tömb mellett a kispártoknak is az időközi választások eredményeit látva a lehető leggyorsabban kellene begyújtani a rakétákat, ha szeretnének esélyt győzelemre.

Kicsit olyan érzésem van, mintha a választók politikai apátiája megfertőzte volna a pártokat is, és érdektelenségbe, apátiába fulladnának ezek a szervezetek is, amolyan lesz ami lesz hangulatnak tűnik ez nekem, vagy olyan szárnyszegett még el sem indult kampánynak, ami már akkor halott lesz, amikor majd talán elindul…

 

Gazdagrét tekintetében fokozottan bonyolult a helyzet, mert az eddigi képviselővel szemben (Bedő Dávid) mondhatni népharag alakult ki, így itt Momentumosként elindulni plusz muníciót követel meg. (gazdagréti vagyok, így nem beszélek a levegőbe, amikor népharagot írok). Lágymányoson pedig a kerület szempontjából a leglátványosabb és súlyosabb a hajléktalan helyzet és annak hatásai, amit minden bizonnyal feldobott labdaként fog kezelni a Fidesz leendő képviselő jelöltje, így ott sem lefutott menet a Momentum és rajtuk keresztül az ellenzéki összefogás szempontjából az időközi választás. Mindezek ismeretében még inkább furcsa és érthetetlen ez a dermesztő hallgatás, feltéve, ha a leendő képviselő jelölteknek kitűzött célja is, hogy megnyerjék a választást (minden párt tekintetében)

Nem vagyok választások rendjével kapcsolatos jogász, így most nem tudom idézni mit ír elő a törvény az időközi választás kitűzése szempontjából, de szerintem nagyon szűkében lehetünk már ennek az időnek, vagy akár már le is járt, így már tudnunk kellene mikorra tűzte ki az illetékes (ha jól tudom a közjegyző)

Tőlünk nem messze nem hogy a kiírás, de lassan a választás is megtörténik.  XXII. kerületi Helyi Választási Bizottság 2022. július 31. (vasárnap) napjára tűzte ki a 6. számú egyéni választókerületében az időközi önkormányzati képviselő-választást, egyéni önkormányzati képviselőt választanak a 6. számú egyéni választókerület választójoggal rendelkező lakosai. (mivel Tóth Endre (Momentum) bejutott a parlamentbe, így önkormányzati mandátuma megüresedett) A választókerülethez a 13-as, a 14-es és a 15-ös számú szavazókör tartozik. Fontos, hogy az érintetteknek a Nemzeti Választási Iroda küldi meg a választási értesítőt 2022. május 25-ig.

Fentiek ismeretében Újbuda vajon miért késlekedik, ha pedig már kitűzték az időpontot, akkor miért nincs ennek megadva a szükséges nyilvánosság.

A lokálpatrióta, ahogy azt már megígérte igyekszik helyet adni a jelölteknek, hogy bemutatkozhassanak, elmondhassák mit fognak képviselni elvileg az érdekünkben a testületen belül. Azt persze nem tudom megmondani hogy ki fog élni a lehetőséggel, hiszen a Félúton című riport sorozat kapcsán sincs túl nagy tolongás, hogy a jelenlegi képviselők elmondhassák hol tartanak, mit sikerült elérni az önkormányzat működésének első felében és mi várható, mit szeretnének tenni a második félidőben. Eddig mindössze Bába Szilvia, Kreitler-Sas Máté és a minden szempontból legfiatalabb képviselő Szecsődi Patrick élt a lehetőséggel, Keller Zsolttal és Junghausz Rajmunddal pedig időpont egyeztetés zajlik. Azárt lássuk be ez elég szerény részvétel a képviselők számához képest. Hogy nincs mit mondani, avagy esetleg az általam feltehető kérdésektől félnek képviselők, azt nem tudom, erre adja meg a választ mindenki saját maga, pedig beszámolni a tevékenységünkről a választóink felé félúton, nos ennek természetesnek és automatikusnak kellene lenni Lokálpatriótával vagy nélküle, én csak abban segítek, hogy minél több emberhez eljuthasson.

Újbuda nem rég döntött, de most vajon hogan fogunk dönteni, főleg a szükséges információk hiányában ?

Pedig az Újbudaiak szempontjából könnyen lehet , hogy ez a fontosabb döntés, hiszen az embereket már jobban érdekli a helyi ügyek intézése, mint a nagy politika homokozója…A homokozó tekintetében már óriási a politikai apátia a választók közt.

Közel a szeptember, na már ha akkor lesz időközi…de csak megerősíti vagy cáfolja valaki…remélem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest