2024.04.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Bye Bye KATA, legalábbis azoknak, akik nem közvetlenül a lakosságnak számláztak…

3 min read

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az kata szabályairól szóló törvényt, amely szerint csak a lakosságnak szolgáltatást vagy termékeket eladó vállalkozások választhatják – közölte a Pénzügyminisztérium.

Újraírta a vállalkozások  kisadózók tételes adójáról (kata) szóló szabályokat a kormány és az új törvénytervezet már a parlamentnél van.

A Pénzügyminisztérium (PM) tájékoztatója szerint az új szabályozásra azért van szükség: “A beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították. Az új kata megszünteti a visszaéléseket, emellett kedvezőbb feltételeket kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozóknak.”

Az új szabályok a következők:

  • A kata bevételi értékhatára 18 millió forintra emelkedik az eddigi 12 millióról.
  • Az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint.
  • Az új kata szabályai szerint a színlelt munkaviszony kizárása érdekében is: az adózási formát csak a lakosságnak saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják. Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne.

Ha a parlament megszavazza, a kata új szabályai 2022. szeptember 1-én hatályba lépnek, a választásról szóló nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtani az adóhivatalhoz.

Akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is, amely a szaktárca szerint 2021. január 1-je óta az egyik legkedvezőbb adózási mód. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

 

Tehát akik eddig cégeknek számláztak, lásd biztosítás és pénzügyi közvetítők, biztonsági örök, takarítók, tehát jellemzőan azok, akik egy adott cégnél történő munkavégzést váltották ki a KATA-val, mondhatni az alkalmazó cég kényszeréből, azoknak mostantól ez a kiskapu bezárult. Nagy kérdés , hogy ennek hatására, most az adott cégek KATA helyett főállásban fogják alkalmazni a munkatársakat (ennek esélye minimális), vagy az eddigi KATA-zó áttérve más vállalkozási formára jelentős plusz terheket lesz kénytelen bevállalni. Kérdés ezekkel a plusz terhekkel megéri-e majd az adott tevékenységet végezni. Lehet az új szabályok adott szektorokban munkaerő hiányt fog okozni, ha a valódi alkalmazó nem kezdi el valóban alkalmazni azt, aki eddig bújtatott munkaviszonyban volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest