2022.10.05.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Mit takar a most bejelentett havi 210 kWh fogyasztás, ami fölött már pici árat kell fizetnünk az “extra” fogyasztás miatt

8 min read

Sok vagy kevés a 210 kWh/hó amit a kormány most átlag fogyasztásnak nevezett? Mire elég  vagy mire nem, kiknek kell tartani a brutális költség emelkedéstől áram számla tekintetében ? Mennyit dob a latba a Home Office ténye, ami elvben nem is a mi fogyasztásunk.

A Hűtő…

Egy modernebb, mondjuk A+ hűtő éves szinten 230-250kWh óra áramot fogyaszt, persze nem mindegy hány literesről beszélek, de vegyük ezt egy átlagos családi hűtőhöz (nem mellesleg mindenki megtalálja a saját hűtője hátulján a műszaki leírásban az áram fogyasztás mértékét. Mivel a hűtő folyamatosan megy, így itt nem lesz nagy vita a fogyasztáson, mint más eszközöknél, ahol nem mindegy mennyit van üzemben.

A Hűtönk tehát cirka 20 kWh emésztett fel a 210-ből

A sütő, mint áramzabáló

1,2 Kwh, amivel elvben lehet számolni persze ez szintén ellenőrizhető a termék műszaki leírásában, de ez maximális fokozaton, viszont a sütésnél egy idő után már csökkentjük a fokozatot, így én sütésenként 0,5 Kwh-val számolnék, ha minden hétvégén használjuk a sütőt mindkét nap, akkor mondjuk 3 órás üzemidővel számolva az havi 12 kWh

A sütőnk így 12 kWh fogyasztásért felelős

Az elektromos főzőlap (kerámialapos)

ezek fogyasztása átlagosan 3,2 Kw/h, na és akkor innentől lehet kalkulálgatni mennyit főzől… Nálunk általában csak hétvégén van főzés , így napi 2 órával kalkulálva hétvégén az bizony jelentős fogyasztás jelenthet 50 kWh is lehet havonta, de aki mindennap főz, annak ez jóval többet vihet el a 210-ből

Mikro

nagyjából 0,7-1,2 Kw/h a fogyasztásuk, de ezt az eszközt jellemzően csak rövid ideig használjuk, pl, étel vagy ital melegítés, igaz többször. Én napi 30 perccel kalkulálnék, így ez cirka 30 kWh havonta

Mosógép

1,8 kg  műszálas mosás 50 fokon kevesebb, mint 1 kWh

4 kg Pamutmosás előmosással 90 fokon 2,5 kWh

heti mosás egy négy tagú családnál így cirka 10 kWh lehet, tehát havonta 40 kWh

Mosogatógép

egy mosás cirka 1KWh, persze itt sem mindegy melyik programot választjuk, hiszen van órán belüli, de három órás is, de én most a gyorsabb programokkal kalkulálok, Nálunk 2 naponta azért lemegy egy mosás, így 15KWh amit havi szinten számolok

TV

LCD TV esetén napi 5 órás üzemmódban jellemzően 15-25 KWh, de persze manapság nem csak egy TV üzemel a családban, így ez akár duplája is lehet vagy még extrémebb

Számítógép + Monitor

jellemzően 120+20 W/h amivel kalkulálhatunk, így ha ez ráadásul Home office jelleg miatt folyamatosan megy, akkor napi 10 órás üzemmódban (én gyanítom ennél akár több is lehet) napi 1400W, ami havonta így 42 Kw (ne jó a hétvégét is 10 órával számoltam, így aki spórolos annak lehet elegendő a havi 30KWh,  viszont sokan nem kapcsolják ki éjszak a gépet, és az valamennyivel készenléti állapotban is növeli a költséget.

Az igazán problémás, ahol mindkét szülő otthonról dolgozik, vagy ahol több gyerek van, mert így akár a 210 KWnak a felét is elviheti a számítógépezés…

Világítás avagy a Villanykörte

Hát ezen sokat lehet spórolni és nagyokat lehet bukni is…

Egy 100 W-os izzó óránként ennyit fogyaszt, Baromi nehéz megmondani kinél mennyit ég a villany, kinél hány szobában, hány karos azaz hány égős világítási eszköz van, így ebben az esetben én ég saccolni sem tudok, mindenki kalkuláljon valamennyit, de fenti számok alapján nekem úgy tűnik már átléptem a 210 Kw-ot havi szintet a villanykörték nélkül is.

És akkor a villanybojlerről még nem is beszéltem, mér akinek az lenne, mert azt tartják az egyik legnagyobb áramvámpírnak…

Összegezve az adatokat amit hívhatnék szerkesztői lábjegyzetnek is….

Nem igazén értem hogy jött ki ez a 210 KW/hó áram számla, nálam fenti részletezéseket most elfelejtve ez bizony 350-400 Kw, és csak ketten vagyunk a lakásban, igaz mindketten egyben home office-ban is, és a munkától függetlenül is sokat van bekapcsolva több számítógép, igaz viszont ritkán főzünk. Viszont összességében úgy tűnik mi roppantul megszívjuk ezt a rendszert 🙁

Ez a fenti felsorolás , részletezés azért érdekes csak, hogy ha megnézi valaki a villanyszámláján az átalagos fogyasztás és az több, mint 210 Kw, akkor legalább elképzelése élhessen, hogy ebben mi mennyivel ludas, azaz mihez érdemes nyúlni, pontosabban lekapcsolni, kevesebbet használni, ha magas lesz az áramszámla. Lehet mostantól figyelmesebben fogjuk elolvasni az elektromos eszközeink hátán lévő műszaki paramétereket, vagy legalább ebből az áram fogyasztás értékét.

Lehet érdemes lenne nyitni egy facebook csoportot, ahol mindenki beírhatja hogy neki x főre mennyi a havi áram fogyasztás, esetleg részletezve milyen eszközöket használ) és nagyszámú csatlakozó esetén kideríthető lenne, hogy ennek a csoportnak az átlag fogyasztása mennyire fedi le, vagy tér el brutálisan az állam által kialakított 210 Kw havi fogyasztástól.

DE akkor mennyi is lesz a plusz díj ?

A portfolio.hu oldalon megjelent számítások alapján így néz ki…

Németh Szilárd a Kormányinfón közölte, ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor a villanyszámla az átlagfogyasztónál 7750 forint helyett 53 ezer forint lenne.

Ha a közölt számok pontosak, és a fogyasztással egyenesen arányosan nő a rezsidíj a rezsicsökkentési határ felett, akkor a következőkkel számolhatunk:

Az áramfogyasztás esetében minden kWh díja 6,8-szorosára emelkedik, azaz az eddigi 36,9 forintos kWh ár 252,4-re emelkedik, így ha nekem 150KWh a túlfogyasztásom, akkor ez 37.800 Ft + az átlag fogyasztásomra számolt cirka 7800 Ft…   HUUU , na inkább megyek és le is dőlök kicsit pihenni 🙂

Megjegyzem egy 40KWh túlfogyasztás si már akár megduplázhatja az eddigi áramszámlát…

 

 És akkor néhány tévhit, pedig itt spórolhatnál is…

1. „Ha a töltőt a konnektorba dugva hagyom, az nem használ energiát”

Gyakori tévhit, hogy ha nincs a telefon csatlakoztatva a töltőhöz, akkor az nem is fogyaszt energiát. Tudni kell, hogy minden töltő, adapter, stb. használ valamennyi áramot, ha be van dugva a konnektorba. És bár lehet, hogy egy bedugva hagyott töltő csak alig észrevehetően növeli az energiaszámládat, sok kicsi sokra megy. Gondold át, hány töltő van bedugva otthon a különböző hosszabbítóidban a nappaliban, a hálószobákban anélkül, hogy épp töltenél velük? Akár hiszed, akár nem, ha ezeket mindig kihúznád, vagy olyan hosszabbítót használnál, ami lekapcsolható, tényleg meg tudnál spórolni évi több ezer forint villanyszámlát.

2. „Ha egy kis serpenyőt nagy főzőlapra teszek, az gyorsabban felmelegíti, így kevesebb energia kell hozzá”

Az az optimális, ha a serpenyő mérete mindig megegyezik a főzőlap méretével, különben óhatatlanul energia veszik kárba. A főzés átlagosan a gáz- és villanyszámlák 4% -áért felelős, így – főleg új lakásba költözéskor, vagy új tűzhely vásárlásakor – érdemes erre is odafigyelni.

Ha gáz- és villanytűzhely is szóba jöhet a lakásodban, érdemes tudni, hogy a gáztűzhely kevesebb energiát fogyaszt, de ma már az új villanytűzhelyek modern indukciós főzőlapjai is energiatakarékosan üzemelnek. Ebben az esetben is – ahogy az előbb írtuk – érdemes odafigyelni, hogy mindig a megfelelő méretű főzőlapot használjuk az energiapazarlás elkerülése érdekében.

3. „Többet fogyaszt, ha a mikróban melegítem fel a tegnapi ebédet, mint a tűzhelyen”

Ez komoly tévhit. A valóság ezzel szemben az, hogy a mikrohullámú sütővel nagyjából 50% -kal kevesebb energiával tudod felmelegíteni a tegnapi ebédet, mintha a főzőlapot vagy a sütőt használnád erre. A becslések szerint a legtöbb háztartás évente akár tízezer forintot is  megtakaríthatna, ha az ételek felmelegítésére a mikrót használnák a főzőlapok vagy sütő helyett.

4. „A bojlerem lehet hogy öreg, de kifogástalanul működik”

Ha komolyan gondolod, hogy pénzt és energiát szeretnél megtakarítani otthon, akkor a bojlered legyen az első, aminek a fogyasztását alaposan ellenőrzöd. Egy régi és elavult boljer lehet a legnagyobb energiavámpír az otthonodban.

5. „ A képernyővédők energiát takarítanak meg, amíg a számítógép készenléti állapotban van”

Sokan azt gondolják, hogy a „készenléti” vagy „alvó” üzemmódú számítógép nem használ energiát. A töltőkhöz és más bekapcsolt eszközökhöz hasonlóan, a számítógép is fogyaszt áramot a készenléti állapotban, tehát a szó szoros értelmében ára van annak a kényelemnek, hogy az egér megmozdításával újra azonnal használni tudd a gépedet.

Ha éjszakánként bekapcsolva hagyod az asztali számítógépedet, évente több ezer forinttal növeled a villanyszámládat még akkor is, ha a képernyővédő be van kapcsolva. Az újabb laptopok már jóval energiatakarékosabbak, de meglepően sok háztartásban található még egy állandóan bekapcsolt asztali számítógép, amelyek még standby módban is valósággal falják az energiát.

6. „Az otthonomból az ablakokon keresztül szökik el a meleg”

Nem, ez sem igaz. A szigeteletlen falakon át az otthon melegének 35%-a is elillanhat, szemben az ablakokkal, amelyek csak mintegy 10% hőveszteségért felelősek. Ha tehát az a kérdés, hogy a nyílászáróidat cseréltesd ki, vagy a falakat szigeteltesd le inkább, a falak szigetelését válaszd: azzal legalább kétszer annyi energiát tudsz majd megtakarítani, mintha csak az ablakokat cserélteted ki. A legjobb hatást természetesen azzal tudod elérni, ha a nyílászárókat is modernekre cserélteted és a falak is megfelelő hőszigetelést kapnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest