2022.10.05.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Érvénytelen lett a tatai népszavazás… De miért érdekes ez Újbudán ?

5 min read

Érvénytelen lett az a népszavazás, amelyet a tatai Öreg-tó partjára tervezett luxusszálloda ügyében írtak ki. – írta meg ma az Index.hu

De miért is fontos hír ez nekünk Újbudaiaknak ?

A tatai népszavazás is azt bizonyítja, hogy nem megfelelően kialakított érvényességi határ gyakorlatilag lehetetlen helyzetbe hozza a Civil társadalmat az ország minden területén, azaz Újbudán is, ha népszavazással szeretnénk érvényt szerezni az akaratunknak.

A VOKSOLÁS A BEÉRKEZETT ADATOK ALAPJÁN VALÓSZÍNŰLEG ÉRVÉNYTELEN LETT TATÁN.

A népszavazás akkor lett volna érvényes, ha a tatai választópolgárok több mint fele leadja a szavazatát – ehhez 10 281 érvényes szavazatra lett volna szükség. A vasárnap kora esti – már az urnazárás után érkező – adatok szerint kicsivel több mint 8200 aláírás gyűlt össze. Bár elképzelhető, hogy a szám még nőni fog, az már esélytelennek tűnik, hogy a hiányzó kétezer szavazat meglegyen az érvényességhez.

50% !!!! KELL AZ ÉRVÉNYESSÉGHEZ (ÚJBUDÁN 25%, ami a törvényben meghatározott szám teteje)

Tehát pl önkormányzati választást meglehet nyerni (lásd pl most Budafokon)  28%-os részvétellel, ennek nagyjából felével, és ezzel 5 éven (időközi választás esetén most 2,5 évre)  lehet helyettünk, állítólag az érdekünkben, többnyire a fejünk felett, a tudtunk nélkül döntéseket hozni, de ha mi civilek szeretnék valamit elérni, akkor a szavazásra jogosultak 25-50%.a kell, hogy az érvényes legyen.  Ha ez nem minket civileket érintene, akkor esküszöm betegre röhögném magam ezen a rendszeren.

Többek közt ezen szeretne változtatni Lados Tamás (Momentum), aki a párt helyi szervezetének elnöke, és aki szeptember 18-án a 14.sz egyéni választókörzetben indul önkormányzati mandátumért az ellenzéki összefogás jelöltjeként. Anno cirka 3 hónapja Tamás elkészített egy civil részvételiségi programot, abban hat ponttal, és ennek első pontja volt a helyi népszavazások érvényességi határának megváltoztatása, csökkentése

JAVASLAT A CIVIL RÉSZVÉTELISÉG MEGERŐSÍTÉSÉRE ÚJBUDÁN -irta anno Tamás és ennek elsőpontja:

1) Könnyítsük meg a helyi népszavazások indítását!

Csökkentsük le a népszavazási kezdeményezéshez szükséges támogató aláírások számát!

Bármilyen hihetetlen, Újbudán ma ma nehezebb helyi népszavazást kezdeményezni, mint polgármesterválasztást nyerni.

A helyi népszavazások kezdeményezéséhez szükséges aláírások minimális számát ugyanis az önkormányzatok saját rendeletben szabályozhatják, a szavazókorú lakosság 10 és 25 százaléka között. Újbudán pedig ez az érvényességi küszöb évtizedek óta a lehető legmagasabb, 25 százalékon áll. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy – a 2019-es választói névjegyzék adatai alapján – mintegy 27 ezer aláírást kell összegyűjteni, mindössze 30 nap leforgása alatt. Csak érzékeltetés képpen: ez több, mint ahány szavazatot a polgármesteri versenyben második helyezett Hoffmann Tamás kapott a 2019-es önkormányzati választásokon.

27 ezer aláírás összegyűjtése még egy erős pártszervezet számára is embert próbáló, kőkemény feladat. Egy valóban lakossági kezdeményezésre induló, önszerveződő gyűjtést sikerre vinni pedig szinte reménytelen vállalkozás. A jelenlegi szabályozás tehát lényegében ellehetetleníti azt, hogy az újbudaiak közvetlen módon döntsenek az újbudai nyilvánosságot leginkább megosztó kérdésekről.

A helyzet azonban egy egyszerű rendeletmódosítással orvosolható a küszöb lehető legalacsonyabb, tehát 10 százalékosra szállításával. Ez még így is mintegy 10.900 db összegyűjtendő aláírást jelentene – tehát attól nem kell tartani, hogy ezután havi rendszerességgel jönnének a helyi népszavazások. A küszöb minimálisra csökkentése ugyanakkor látványos gesztus lenne az Önkormányzat részéről a lakosság felé, amely bizonyítaná: ha az újbudaiak igazán fontosnak tartanak egy ügyet, arról közvetlenül is dönthetnek. a legfontosabb kérdésekben valóban az újbudaiaké lehet a döntő szó.

Aki kíváncsi Lados tamás Civil Részvételiségi programjának többi részére si, az ITT olvashatja el…

 

A mostani tatai népszavazás tükrében még jobban érthető, hogy mennyire igaza van Tamásnak és át kell alakítani az érvényességi küszöb határát. Sajnos politikai alkuk miatt nem Lados Tamás lett Újbuda új alpolgármestere, így nem tudta egyenlőre elindítani illetve valóra váltani az általa illetve a Momentum Újbudai szervezete által jegyzet programot. (Lehet épp ez a program volt az egyik oka, hogy még a Momentum országos vezetése is kihátrált mögüle, és végül Erhardt Attila lett az alpolgármester, lehet még egy kevésbé konzervatív pártnak is sok lehetett a civilek bevonásának reformer gondolata az Önkormányzat működésébe, vagy egy konzervatívabb párt az összefogáson belül rászólt a Momentumra)

Tamás nekem azt ígérte, hogy képviselőjelölti kampányának lesz a része ez a program, hiszen így, ha nyer, egyben felhatalmazás is ennek a programnak a képviseletére, amire az ellenzéki összefogás többi pártja elég nehezem mondhatna nemet. Persze ez most még csak fikció és nem csak a szeptember 18-i választás kimenetele miatt, tehát várjuk ki a végét, és figyeljünk elkezdődik-e a program kommunikációja a választási kampányban.

Egy biztos, sokáig nem halogatható a helyi népszavazás érvényességi küszöbének felülírása, és ha nem történne semmi ebben a kérdésben, akkor 2024-ben ez is egyik oka lesz civil jelöltek állítására, indítására az Önkormányzati választáson.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest