2022.10.05.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Rövidke levegővétel után elindult a Hamzsabégi sétány elpusztítási kísérletének második menete…Ismét mehetünk majd a bíróságra.

5 min read

A POPÉK civil egyesület sikerrel végre meg a Hamzsabégi sétány mentén élők érdekeit és pert nyert az állammal szemben, visszavonták a kivitelező környezetvédelmi engedélyét, de amint az vérható volt ez még csak kezdeti siker indul a második menet…

Tegnap megjelent a sétányon egy teherautó hatalmas fúróberendezéssel és három helyen talajmintát emelt ki a földből. A megbízóról nem tudunk, ahogy ahogy arról sem, hogy miért csak egy egymástól nem túltávol lévő három ponton történt a mintavétel, miközben a sétány jelentős részén meg nem, Vajon mit lehet majd bizonytani adott pontok mintavételéből a teljes szakaszra vonatkozóan ? (ezúton is köszönöm egy helyi aktivistának, civil lokálpatriótának a fotókat és magát a hírforrást)

Íme ami a mintavétel után maradt a helyszínen:

A mintavétel előtt alig néhány nappal készítettem riportot Újbuda egyik legkedveltebb kávézójában, a Tranzitban Bárkovics Józseffel, a Popék Civil egyesület egyik vezetőjével, és területileg illetékes önkormányzati Képviselővel, Kreitler-Sas Mátéval.

Ahogy az riportban is elhangzik a beruházó beadta az új környezetvédelmi engedélyt engedélyeztetésre, és ezek szerint nagyon bízik önmagában, mert annak eredményét meg sem várva máris próbafúrásokat végez a helyszínen. Ráadásul, hogy azt helyi lakok jelezték még folynak a rezgésmérések különböző lakásokban, így elég érdekes, hogy még be nem fejezett mérések ellenére, elvben ezek eredményeire is támaszkodva adják be az engedély kérelmet. Ez arra enged következtetni, hogy a rezgés mérések a beruházó szempontjából, csak a kötelezően letudandó cselekvés, amit jegyzőkönyvbe kell venni, hogy bizonyíthassák, ha majd erre sor kerül a bíróságon, hogy ezek el lettek végezve, de közben nem is érdekes ennek eredménye, hiszen ki sem várva a méréseket és azokból levonható következtetések, már be is adják a környezetvédelmi engedély kérelmüket. Érdekes lesz majd a POPÉK-nak felperesként olvasgatni a bírósági tárgyaláson, hogy milyen rezgésmérésekre alapozva készült el a beruházó beadványa. Azon már meg sem lepődünk, hogy az északi oldalon nem is volt rezgésmérés, csak a déli oldalon, ahogy azon sem, hogy esti mérések sem voltak, a mikor a leginkább zavaró a zaj a rezgés mellett, persze nem mindegy, ha láthatóan nem is érdekli különösebben a beruházót a mérések eredménye..

A helyzetet cifrázza, hogy Közben állami szinten is nagy átalakulás zajlik, hiszen Lázár János visszatért és az általa vezetett minisztérium hatálya alá került minden, ami Hamzsabégi sétány vasúti vágánybővítésével kapcsolatos. A NIF és az NKK is a hatáskörébe került, így Vitézy Dávid, a nagy terepasztal harcos eszközök nélkül maradt. Arról szólt a hír, hogy a kormány spórolni kényszerül és ideiglenesen leállít még el nem indult projekteket, többek közt ezt a beruházást is, miközben a VO építése tovább zajlik, így már-már happy end-nek nézett ki a történet Újbuda szempontjából. A korai öröm azonban mindig csalóka, és a figyelmünk nem lankadhat, erre utal a beruházó újabb beadványa és a tegnapi próbafúrások is.

Indul tehát CIVILEK (nem véletlenül írtam csupa nagy betűvel) és a kormány (nem véletlenül írtam csupa kisbetűkkel) gigászi küzdelmének második fordulója, de annyi változás van az első menethez képest, hogy végre meggondolta magát Újbuda Önkormányzata és ügyfélként bejelentkezett, azaz odaáll és együtt küzd a Civilekkel a minden bizonnyal hamarosan elinduló újabb perben. Talán most már kerületünk vezetése is érzékeli, hogy nem elég elmenni egy ügyben a falig, hanem, ahogy a Civilek tették, el kell tolni a falat és érvényt szerezni az itt lakók jogainak.

Érdemes megnézni a 10 perces riportot, amiben a Popék vezetője sok mindenre rávilágít, az LMP képviselőjének pedig egy igen kellemetlen kérdésre kell válaszolnia, miszerint az LMP most a vasúti beruházás mellett van (ahogy ezt már sok posztjukban olvashattuk) vagy az itt élők érdekeit támogatják, hogy ne legyen harmadik illetve negyedik vágány ezen a szakaszon, ami  a Hamzsabégi sétányt gyakorlatilag halálra ítéljük.  Mondjuk a legújabb ” Vágjuk ki a fáinkat, hogy gáztűzelés helyett átálljunk fatűzelésre” rendelet alapján biztos tudnák mire hasznosítani a  sétány fáit is.

Természetesen örömmel fogadom és jelentetem meg az Önkormányzatunk, vagy bármelyik, a helyi képviselő testületben résztvevő párt álláspontját, véleményét a leírt fejleményekről…

A beszélgetés nem állt meg ennél az ügynél, így ha kíváncsi vagy, hogy miként történhet meg, hogy évente közel egymilliárd forintot fizet az Önkormányzatunk egy külsős kertészet vállalkozásnak, és közben kiszáradnak a fiatal fáink, hogy milyen érdekes összefonodások vannak kertészeti megbízások tekintetében Budapesten, kik az állandó nyertesek, és közben mi a vélemény a nyertesek munkájáról, akkor kísérd figyelemmel a Lokálpatrióta következő cikkét is, ami még a mai napon meg fog jelenni. ( Azóta ez a cikk is megjelent, így ezt ITT olvashatod)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest