2024.04.20.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Miközben él és virul a külsős kertészeti vállalkozás Újbudán, közben ezt nem kevés fáról nem lehet elmondani, marad a közösségi locsolás…

8 min read

Manapság naponta szerveznek civilek, civil szervezetek közösségi locsolást Újbudán, sőt újabban már politikusok és politikai pártok is (kérdés mindenki azonos célból teszi-e 🙂 ), közben különböző kertészeti vállalkozások állnak szerződésben az Önkormányzattal, és természetesen nem ingyenes szolgáltatást végeznek illetve kellene végezniük, ideértve a locsolást is.

Akkor most vajon kinek a kötelessége a fák rendszeres öntözése, ahogy a rendszeres fűnyírás, ne talán gyomirtás, sérült fák felmérése, esetleges eltávolítása, gallyazás, netán faültetés és sok minden egyéb Kertészeti munka. Tegnap egyik képviselőnkkel történt beszélgetésből az derült ki, hogy van ahol az Önkormányzatuk saját kertészeti vállalkozás, a Prizma, van ahol külsős vállalkozások, mint elsődlegesen a Pannon Park Forest, a Parkfenntartó Kft, a Deer Garden vagy a ZÖFE kellen, hogy elvégezze ezt a munkát, de például maradva szűken vett lakóhelyemen Gazdagréten, a Gazdagréti téren állítólag annak a kivitelezőnek lenne ez a dolga, aki annak idején rendkívül okos módon letérkövezze a területet és ezzel azóta is olyan hősziget hatást generált, amivel pokollá teszi az életünket.

A Lokálpatriótába naponta érkeznek a panaszok, olyan történetek, amitől pestiesen szólva a hajam is égnek áll, és persze fotók a kiszáradt vagy kiszáradásban lévő elsődlegesen fiatal fákról Újbuda szinte minden részéből. Ilyen sok bejelentés, panasz hozzám talán csak parkolás témakörben érkezik. Naponta írhatnék újabb és újabb cikket, de én is inkább veszem a kis locsoló kannámat és lemegyek a környező szomjazó fákhoz, hogy némi vízzel segítsem az életben maradásukat. Az Újbudaiak közül sokan megmozdultak különböző civilé szervezetek, vagy helyi aktivisták felhívásaira, és kannát, vödört, műanyag palackokat ragadva otthonról, saját költségükre vittek, visznek vizet a fáinknak. Dicséretes és most önmagunk vállát veregethetném, hogy na ezt is igyekszünk megoldani civilként, mint oly sok minden mást is, de kérdés jól van ez így, tényleg mindig mindent a lakosságnak kell a vállára vennie, ezen belül is főleg az idősebb, szerencsére természetet kedvelő embereknek, miközben kertészeti vállalkozások vannak szerződésben az Önkormányzattal, többek közt gondolom a locsolási feladatok elvégzésére is.

Csak Újbudán az elmúlt 15 évben az Önkormányzat az alábbi 4 céggel kötött szerződést és fizetett ki cirka 14 milliárd forintot:

DeerGarden Kft 2005 óta bruttó 1,1 milliárd forint összegű szerződést nyert el.

A Parkfenntartó kft ugyanebben a 15 évben (2011-ig még Főkert Parkfenntartó néven) bruttó 1,52 milliárd bevételhez jutott Újbudától részben önmagában, részben a Zöld Újbuda Konzorcium tagjaként (a Pannon Park Forest kft-vel).

A Pannon Park Forest egyedül és a Zöld Újbuda tagjaként bruttó 9,7 milliárd forintra szerződött az elmúlt 15 évben a XI. kerületben.

A ZÖFE Kft-nek csak 2010-ben volt szerződése parképítési feladatok ellátására Újbudán, 117 millió forintért.

Nos ez éves szinten közel egymilliárd forint, kérdés vajon ebbe a szerződés alapján mi fér bele, vagy pontosabban mi a vállalkozás kötelezettsége ? Locsolni kellene ezért  a pénzért például és ha igen milyen intenzitással. Az már csak hab a tortán, hogy ugyanezekre a cégekre sorozatban jönnek  panaszok a bejelentett problémák kijavításának elhúzódásáról, a megfelelő kommunikáció hiányáról, a lekaszált fű el nem szállításáról, ami alatt a még élő fű rohadt be, játszótéri kapuk zár cseréjének kálváriájáról és még hosszasan sorolhatnám. És  mint mindig a kérdések kérdéseket indukálnak, ha ilyen sok a panasz, a probléma, akkor vajon mit reagál az Önkormányzat, szankcionálja-e a munkájukat nem éppen tökéletesen elvégző szolgáltatókat.

Az már csak hab a tortán, hogy amikor az ellenzéki összefogás többségű önkormányzat 2019-ben elkezdte a munkáját, akkor az elsők közt volt fenti cégekkel vagy azok valamelyikével (szerintem ez a Pannon park Forest volt) egy 5 éves szerződés megkötése. Egy helyi képviselő úgy fogalmazott, hogy Ő sem értette miért volt ez a nagy sietség, de akkor azzal indokolták, hogy különben összeomlana a kertészeti munka Újbudán, ami közérdek ellenes lenne. Azóta már nincs meggyőződve arról a képviselő sem, hogy ez helyes döntés volt, főleg hogy azóta napvilágot láttak olyan cikkek, amelyek érdekes összefonódásokat véltek felfedezni ennél a négy cégnél, akik valahogy furcsa mód rendre nyertesként jönnek ki közbeszerzési eljárások pályázatain. Fidesz és MSZP-s politikusi hátterekről lehet olvasni, sőt olyan kartell gyanú miatti eljárásról, ami aztán bizonyítottság hiányában végül elbukik. ( Mondjuk a Kopaszi gátnál lévő területek eladásánál is bizonyította vált, hogy Újbudát igen jelentős anyagi kár érte, de ott is ha nem is bűncselekmény hiánya, de bizonyítottság hiányában végül senkit nem ítéltek el, szóval azt pontosan tudjuk, hogy minden csak ügyes előzetes munkák és jó ügyvéd kérdés)

Olyan információkat is kaptam ebben az ügyben, hogy a Momentum helyi szervezete is meglehetős kétkedéssel áll az 5 éves Újbudai kertészeti szerződés előtt (természetesen örömmel veszem és megjelentetem, ha a Momentum helyi szervezete ezt cáfolja vagy igazolja) Az már csak hab a tortán, hogy 5 éves szerződés ide vagy oda előre nem látható okok miatt a kertészeti cég árat emelt, ami át is ment a testületen és elfogadtál. Kérdés akkor minek 5 éves keretszerződés, ha ezt menet közben az egyik fél simáén felül írhatja. És kérdés, hogy akik ezen a pályázaton vesztettek, vajon nem azért vesztettek, mert ők beépítették az árajánlatukba előre az esetleges előre nem látható költség emelkedést. Itt jegyzem meg, hogy 2019-ben már pontosan látható volt a világ szinten meglóduló gazdasági válság lehetséges következményei, így ezért előre nem látható eseménynek nem mondanám 100%-ban a változásokat.

Végül felmerül az a kérdés is, hogy ha a saját önkormányzati cégünk a Prizma is ellát kertészeti feladatokat, többek közt locsol is, akkor miért nem Ő látja el a teljes kerületet, minek ide külsős vállalkozó. Hallottam olyan véleményt pl. testületi ülésen, hogy az Önkormányzat nem tudja gazdaságosan ellátni a feladatot, ezért kellett kiszervezni, csak épp nem látom ennek valódi okát és bizonyítékát. Ha Újbuda Önmagában képtelen lenne a szükséges erőforrásokat előteremteni (nem csak pénzre gondolok), akkor miért nem állnak össze Önkormányzatok és hoznak létre egy közös céget a feladatok ellátására.

Itt idézném a cikkből Kreitler-Sas Mátét: “Meg kellene próbálni az Önkormányzatnak hatékonyabban megszervezni, akár saját kézbe venni, embereket felvenni erre a feladatra…”

Ha valaki kíváncsi a “nyerő négyes” szövevényes ügyeire, összefonódásokra, az állandó sikeres közbeszerzések titkaira, ahol  olykor még egymás ellen is fordulnak, hogy úgy tűnjön van ám itt verseny, az bőséggel talál ezzel a témával igen részletesen foglalkozó cikkeket az elmúlt időszakból. Érdekes módon Cáfolatokat, bármilyen felháborodást ellen cikket én nem találtam az érintettek részéről, és ami nagyobb baj, a világon semmi nem történt a cikkek megjelenése után sem, minden megy tovább a politikai értelemben jól kitaposott úton, maximum egyre több a lakossági panasz (maradva most ebben a kérdésben Újbudán, mert arról van infóm), kiszáradnak olykor fák, itt-ott kirohad a fű, nem záródik kutyafuttatok vagy játszóterek kapuja (ergo elég hosszan lehet majd futtatni a kutyákat), de erre mondják a rossz nyelvek, hogy istenem, ez járulékos veszteség.

Íme néhány cikk elérésének lehetősége ebben a témakörben:

https://atlatszo.hu/kozugy/2020/01/06/most-budaorson-kapott-milliardos-megbizast-a-zuglobol-ismert-parkfenntarto-paros/

https://www.szabadeuropa.hu/a/parkfenntart%C3%B3-cegek-monopoliuma-budapesten-1-a-nyero-negyes/30954104.html

https://www.szabadeuropa.hu/a/parkfenntart%C3%B3-c%C3%A9gek-monop%C3%B3liuma-budapesten-ii-z%C3%B6ld%C3%BCl%C5%91-ker%C3%BCletek/30956109.html

https://www.szabadeuropa.hu/a/parkfenntarto-cegek-monopoliuma-budapesten-iii-a-lathatatlan-ember/30956252.html

https://szeged.hu/cikk/kormanyparti-ellenzeki-es-titkosszolgalati-osszefonodasok-a-budapesti-kozbeszerzeseken

A fáink sanyarú sorsáról, a kiszáradásról, a teendőkről, a felelősségről és a Civilek erejüket meghaladó segítő munkájáról beszélgettem Bárkovics Józseffel a Popék egyik vezetőjével és Kreitler-Sas Mátéval az LMP helyi önkormányzati képviselőjével, Érdemes meghallgatni a pár perces riportot, mert ez fog rávilágitani, hogy az ebben a cikkben leírtak nem a Lokálpatrióta képzeletének szüleményei. A riportban is elhangzik, hogy a Popék vezetője kéri, hogy a cikket juttassam el a másik oldal képviseletében Hintsch György alpolgármester úrnak, mint a terület gazdájának, és kérjem ki a Kerület Fidesz-KDNP frakció véleményét is az ügyről. Nos ennek szellemében járok el, és ha bármelyik fél, vagy tőlük független harmadik személy, párt, vállalkozás reagál a cikkre, akkor szokásomhoz híven vágatlanul meg fogom jelentetni.

és még egy részlet a beszélgetésből a Prizma KFT feladatainak kiszervezése témában:

A fenti beszélgetésen sok minden más is szóba került, például a Hanszabégi sétány ügyének folytatása (második menete9, ha erre is kíváncsi vagy, akkor a tegnap ebben a témában

“Rövidke levegővétel után elindult a Hamzsabégi sétány elpusztítási kísérletének második menete…Ismét mehetünk majd a bíróságra.” címmel megjelent cikket is elovashatod…

ITT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest