2024.04.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Holnap Civil Péntek lesz, mivel a képviselők szavaznak majd arról, hogy mi miként tarhatunk önmagunk érdekében (nép)szavazást…

7 min read

Szeptember 2-án, pénteken rendkívüli testületi ülés, amelynek utolsó napirendi pontja a helyi népszavazások érvényességi küszöbének lecsökkentéséről fog szólni.

Tehát a képviselők szavazhatnak arról, hogy Mi, civilek a jövőben hogyan szavazhatunk, népszavazhatunk számunkra fontos helyi kérdésekben. A jelenlegi szabályozás a törvény által előírt 10-25%-os részvételi arányból naná, hogy a legmagasabbat támogatta, azaz a 25% (miért pont ebben ne járjunk az élen 🙂 )

Elsőként Lados Tamás a  Momentum helyi szervezetének elnöke mutatott rá a probléma lényegére, a helyi népszavazások ellehetetlenítésére, és ebből adódóan a változtatás szükségességére. Valamikor ez év májusában Tamás kiadott egy programot Civil Részvételiség címmel, aminek első pontja a helyi népszavazások megkönnyítéséről szólt. (akkor még úgy tűnt, a Momentum Őt jelöli alpolgármesternek, de mint tudjuk a politikában két dolog biztos, az intrika és az alkudozás, így végül változott a párt elképzelése. Na jó még van pár jelző, amit ide irthatnék, mint a politikában biztos dolog, de szerintem az olvasóknak nem szegényes a fantáziája ebben a tekintetben. 🙂

Hogy is fogalmazott anno Tamás ?

“1.) Könnyítsük meg a helyi népszavazások indítását!

Csökkentsük le a népszavazási kezdeményezéshez szükséges támogató aláírások számát!

Bármilyen hihetetlen, Újbudán ma nehezebb helyi népszavazást kezdeményezni, mint polgármesterválasztást nyerni.

A helyi népszavazások kezdeményezéséhez szükséges aláírások minimális számát ugyanis az önkormányzatok saját rendeletben szabályozhatják, a szavazókorú lakosság 10 és 25 százaléka között. Újbudán pedig ez az érvényességi küszöb évtizedek óta a lehető legmagasabb, 25 százalékon áll. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy – a 2019-es választói névjegyzék adatai alapján – mintegy 27 ezer aláírást kell összegyűjteni, mindössze 30 nap leforgása alatt. Csak érzékeltetés képpen: ez több, mint ahány szavazatot a polgármesteri versenyben második helyezett Hoffmann Tamás kapott a 2019-es önkormányzati választásokon.

27 ezer aláírás összegyűjtése még egy erős pártszervezet számára is embert próbáló, kőkemény feladat. Egy valóban lakossági kezdeményezésre induló, önszerveződő gyűjtést sikerre vinni pedig szinte reménytelen vállalkozás. A jelenlegi szabályozás tehát lényegében ellehetetleníti azt, hogy az újbudaiak közvetlen módon döntsenek az újbudai nyilvánosságot leginkább megosztó kérdésekről.

A helyzet azonban egy egyszerű rendeletmódosítással orvosolható a küszöb lehető legalacsonyabb, tehát 10 százalékosra szállításával. Ez még így is mintegy 10.900 db összegyűjtendő aláírást jelentene – tehát attól nem kell tartani, hogy ezután havi rendszerességgel jönnének a helyi népszavazások. A küszöb minimálisra csökkentése ugyanakkor látványos gesztus lenne az Önkormányzat részéről a lakosság felé, amely bizonyítaná: ha az újbudaiak igazán fontosnak tartanak egy ügyet, arról közvetlenül is dönthetnek. a legfontosabb kérdésekben valóban az újbudaiaké lehet a döntő szó.”

Ezt az Újbudai Civilek tanácsa és minden jóérzésű helyi lakos örömmel fogadta, hiszen itt rólunk, választópolgárokról, és a saját akaratunk, döntéseink, elvárásaink érvényesítéséről van szó. Mint tudjuk jó munkához idő kell, sőt mint a példa mutatja már ahhoz is kegyetlenül sok idő kell, hogy egyáltalán a munkát megelőző rendeletmódosítás képviselőtestület elé kerüljön. Jelen esetben cirka 4 hónap, de sebaj veszett már több is Mohácsnál, a lényeg a végén, hogyan döntenek a képviselők, mellettünk vagy ellenünk.

Persze ne hogy már  minden a rendes kerékvágásban menjen, no meg hogy nézne ki, hogy éppen ebben a kérdésben ne legyen politikai alkudozás,  a holnapi szavazásra már az eredeti javaslat felpuhított változata lett beterjesztve a frissen megválasztott alpolgármesterünk segítségével és a 10% azért gyorsan felemelkedett 15%-ra, de hogy miért, azt a jóisten nem tudja megmondani. Természetesen Erhardt Attila egyetlen mondattal nem tért ki arra, hogy ugyan miért változtatta meg a saját pártja helyi elnökének eredeti javaslatát, pedig Lados Tamás mint fentebb olvasható, teljesen logikusan, tények, számok segítségével igazolta, hogy miért van a szükség a legkisebb törvény által biztosított érvényességi küszöbre, a szavazásra jogosultak számának 10%-ra.

Ugyan miért is írná át az eredeti számot a Momentumos képviselő, ha nem azért, mert a háttérben , minden bizonnyal az ellenzéki összefogás pártjain belül, eltérő módon ítélik meg a civilekkel történő párbeszéd kérdését, no mert a népszavazás is a párbeszéd egy formája. Vajon melyik pártnak, mely képviselőknek bántotta a szemét a 10%, kik gondolják úgy, hogy ha már feltétlen adni kell valamit a civileknek, akkor faragjuk le annyira, amennyire csak lehet. A civil társadalom önérvényesítési folyamatában, a civil részvételiségben tehát akkor nem mi vagyunk a lényeg, hanem a kicsinyes pártok közti alkudozás.

Holnap érdekes folyamatnak nézünk elébe, mert információim szerint beadásra kerül egy módosító javaslat is ami az eredeti, 10%-os érvényességi küszöbre tesz javaslatot. Vajon ki és milyen érvek alapján szavazza majd ezt le, vajon hogyan nézz majd az illető a választópolgárai szemébe, hogy tudatosan, szándékosan megnehezíti az újbudaiak részvételiségét, döntési lehetőségét saját ügyeikben. Ha meg mindenki megszavazza a módosító javaslatot, akkor Erhardt Attila mivel fogja magyarázni az eredeti javaslat átírását. Mondjuk elég ügyesen semmilyen titulus nincs a beadványon a neve alatt, így az sem lehet tudni milyen minőségben terjesztette be a javaslatot, a Momentum frakcióval egyeztetve, a Momentum képviseletében, vagy egyéni képviselőként hivatalos egyeztetés nélkül,  netán alpolgármesterként ?

Azt gondolom kellene már egy kis bátorság a képviselő urak és hölgyek lelkében, és legalább most amikor a civilekről, a civilek egy adott lehetőségéről döntenek, akkor tegyék már félre az idióta párt alkudozást, meg frakció fegyelmet és jusson már eszükbe, hogy momentán azokról a választópolgárokról illetve azok lehetőségéről döntenek, akik bizalmat szavaztak nekik.

És akkor íme a beadvány, amire módosító javaslatot nyújtanak be, ha minden igaz, és amiről majd végül dönteni fognak a képviselők.

Tisztelt Képviselő-testület!

Az elmúlt években Újbudán virágzásnak indult a civil társadalom. Számos a közvetlenkörnyezete védelméért szerveződő és cselekvő csoport, helyi érdekérvényesítésre szövetkező lakóközösség működik már a kerületben.

Ezek a közösségek képesek megszervezni magukat, világosan megfogalmazni és képviselni saját érdekeiket, ezért fontos támaszai a választott döntéshozóknak abban, hogy valóban alapos, az érintettek különféle szempontjait összehangolni képes válaszokat tudjanak találni a felmerülő kérdésekre.

Annak érdekében, hogy e csoportok könnyebben tudjanak helyi népszavazást kezdeményezni egy-egy számukra fontos kérdésben, javaslom, hogy csökkentsük le a szavazásra jogosult lakosság 15 százalékára a helyi népszavazás kezdeményezéséhezszükséges aláírások mennyiségét és ennek megfelelően módosítsuk Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 2/2015. (I. 28.) önkormányzati rendeletét.

Kérem a tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést szíveskedjen megtárgyalni és a rendelet módosítását támogatni.

Budapest, 2022. augusztus 25.

Erhardt Attila”

Nagy matematika képesség nem kell ahhoz, hogy Lados Tamás által leírt számokból kiindulva kiszámoljuk pontosan hány ezer embert jelent ez a bizonyos 5% különbség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest