2022.12.03.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A Tranzit kávézó kálváriája második rész avagy hogyan segített és próbál segíteni az Önkormányzat.

6 min read

A Tranzit kávézó nehéz helyzete, ahogy sok más vendéglátó helyzete is nem mai keletű, nem az energia árak elszállásával kezdődött, de lehet ezzel fog végződni.

A kávézó nehézségeiről és ezek önkormányzati kezeléséről az alábbiakat sikerült megtudni részben nyilvános adatokból, részben az Önkormányzaton belülről:

 

A Tranzitot működtető cég (Napfivér Holdnővér ’2004” Kft.) 2004-ben kötött bérleti szerződést 10 évre az önkormányzattal havi 385 ezer Ft-os bérleti díjjal. A hely nem kicsi: két önálló felépítmény(„A” és „B” épületek) összesen 293 m2 alapterülettel és a két épületet összekötő 520 m2 alapterületű fedett terasz. Viszonylag jó elhelyezkedésű, frekventált helyen van, a Kulturális Városközpont területén.

Az Önkormányzat gazdasági bizottsága 2013 május 23-án a bérleti díjat lecsökkentette 118 ezer Ft-ra azért, mert a cég vállalta, hogy két megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat 4 órában. 2019-ben újabb kérelmet adott be a bérlő, hogy csak egy ilyen embert kelljen foglalkoztatnia változatlan bérleti díj mellett. A Gazdasági Bizottság 2019. április 24-én jóváhagyta a kérelmet. A bérlő 2021. novemberben és decemberben tetőszigetelési és festési munkát végeztetett el 13,3 millió Ft értékben. A bérlő szerette volna, ha a költségeket az önkormányzat állja, de a munkálatokat még a döntés megszületése előtt elvégeztette. Ezt követően kérte, hogy a felújítási munkák költségét fizesse ki az önkormányzat. A Gazdasági Bizottság 2022. április 27-én döntött a teljes összeg kifizetéséről.

A bérlő 2022. szeptember 22. további, 90%-os bérleti díj csökkentési kérelmet nyújtott be 1 évre a megemelkedett rezsiköltségekre hivatkozva. A kérelem elfogadása azt jelentené, hogy a bérlő havi 12 ezer Ft bérleti díjat fizetne. A Gazdasági Bizottság 2022. szeptember 28-án arról döntött, hogy pénzügyi, gazdálkodási adatokat kér a bérlőtől a kérelem elbírálásához. A döntést a következő ülésen fogja meghozni a Bizottság, várhatóan október 19-én.

Szerkesztői lábjegyzet:

A fentiekből az egyértelműen látszik, hogy az elmúlt években Újbuda Önkormányzata lehetőségei szerint segítette a nehéz helyzetbe került kávézót, de hogy ezt a mostani 90%-os mérséklést megadja-e az illetékes bizottság, abban azért erősen kételkedem. Nem azért nem fogja megadni, ha ez a döntés születne, mert nem akarnak segíteni, hanem mert ez azonnali precedens lenne a többi vendéglátó vállalkozásoknak, akik szintén válságos helyzetben vannak.

Másfelől olyan mértékű az energia árak emelkedése az ilyen jellegű szolgáltatóknál, és közben olyan mértékben nőttek az alapanyagárak az élelmiszerek tekintetében is, megtetézve a bérköltségek emelkedésével és az már erőteljesen jelentkező infláció okozta kereslet csökkenéssel (fogyasztás visszafogása), hogy ezt önmagában a bérleti díj csökkentése nem fogja tudni ellensúlyozni. Ráadásul nem csak Magyarország, hanem egész Európa recesszióba fordult vagy fordul éppen, ami még jobban vissza fogja majd az emberek fogyasztási lehetőségeit.

A kapott információkból az nem derült ki, hogy milyen pénzügyi, gazdálkodási adatokat kért be a bizottság a bérlőtől, mert mondjuk a 2021-esmérleg az elérhető nyilvánosan, így be sem kell kérni, másrészt pont semmit nem ér a jelenlegi helyzetben a 2021-es év pénzügyi adata, mert 2022-áben óriásit változott a világ és ezzel a cégek pénzügyi teljesítménye is. Persze lehet időszakis pénzügyi jelentést kértek be minimum 2022 félévre, de sajnos a vendéglátás pontosan az a terület, ahol nem mutat meg mindent egy pénzügyi jelentés, inkább le sem írom miért, de ahogy a szakmáéban szokták mondani nem mindegy, hogy az adóhatóságnak akarsz megfelelni a könyveléseddel, vagy a pénzügyi szektornak 🙂 Ráadásul a fentebb említett költségnövekmények egy része még csak most lenne belekalkulálva az ételek és italok árába, ha egyáltalán még elbírják az árak ezeket. (aligha) Az pedig már csak hab a tortán, hogy ez az egyik olyan szektor, ahol nem lehet tőkefelhalmozásról beszélni a jobb időkből, mert a Covid következményei az elmúlt 2 évben már minden lehetséges tartalékot felemésztettek. A munkaerő hiány pedig folyamatos, aminek igen erőteljes bérfelhajtó hatása van. Összességében tehát meggyőződésem, hogy itt sokkal több segítségre van szükség a bérleti díj csökkentésnél és messze nem csak önkormányzati szinten, hogy a kávézó rentábilisan tovább tudjon működni

Az ágazat meghatározó szereplői jelenleg az 50%-os üzlet bezárást sem zárják ki, de a 30%-ot pedig szinte elkerülhetetlennek vélik, nem csak Magyarországon. Óriási tehát a baj, és nem szabad elfelejteni a csődök és bezárások következtében majd a felszabaduló nem kis mennyiségű munkavállalóról, akik majd ebből adódóan innentől lefelé fogják mozdítani a béreket, de minimum megállítják az eddigi folyamatos bérnövekedést, miközben inflációs és recessziós környezetben leszünk.

Az ETELÉ-ben például sorra zárnak be az üzletek.  az egyik étteremnél pl. a 400.000.- Ft-os rezsi most már 2.000.000.- Ft körül van (csak a rezsi, ehhez jön még a nem kevés bérleti díj). Aki szeret matekozni, az most megnézheti, hogy mondjuk hány darab milánói makaróni eladása szükséges ahhoz, hogy annak árréstartalmából fedezni lehessen ezt a szerény 1,6 milliós többlet költséget, és akkor pl. az alapanyagárak emelkedésétől, vagy a bérköltségek növekedésétől már lovagiasan el si tekintettünk. A bérleti díjak is emelkednek, hiszen maga az Etelét üzemeltető céget is terhelik a megemelkedett rezsiköltségek. Az önkormányzat eddigi segítsége ezért azt gondolom példaértékű a Tranzit esetében, még akkor is, ha a jelenlegi helyzetben ez már csepp a tengerben. Nem kell pesszimistának lenni ahhoz, hogy belássuk csőd hullám előtt állunk, sőt már el is kezdődött, és megjósolni sem lehet hányan lesznek ennek az áldozatai, ahogy azt se hányan fognak utolsó reményként például az önkormányzattól segítséget kérni.

Természetesen mi Újbudaiak is segíthetünk, segíthetnénk többlet fogyasztással, de sajnos a jelenlegi válság pl. az energia számláink alapján minket is vaskosan érint, így napról napra egyre többen kerülnek a segítők csoportjából a segítségre szorulók csoportjába. Az uniós bürokraták pestiesen szólva ezt nagyon benézték, mi pedig visszük a következményeit. Nagyon drukkolok a Tranzitnak, hogy sikerüljön túlélni, de ez most piszok nehéz feladat lesz, szülessen bármilyen döntés is az önkormányzat gazdasági bizottságánál október 19-én.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest