2022.12.03.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Kismamák problémái, gondjai; Baba-mama klubok indítása; közösség építése és közben igazi boldogság. Riport Kovács-Mihócza Orsolyával

7 min read

Egy gyermek születése egyszerre a világ legnagyobb csodája és de közben nehéz dolog is az anyukák számára. Az első baba születése utáni időszakban a frissen anyává vált nők nagy része a négy fal között, a világtól elzártan él. De vajon így kell-e ennek maradnia ?

Régen a kisbabájukkal otthon maradt anyukák az esetek többségében nem voltak egész nap egyedül gyermekükkel, hiszen jellemzően több generáció élt együtt egy házban vagy egy udvarban, így a nagymama és a nagypapa is otthon volt a kisbabával és a mamájával. Ezért nem volt olyan gyakori, hogy a szülés után az édesanyáknak különösebben igényük lett volna arra, hogy társaságba járjanak. Manapság azonban már egyre ritkább, hogy generációk éljenek együtt, így a nők, miután hazatérnek a kórházból, igen hamar kezdik egyedül érezni magukat. Ez csak fokozódik azokban az esetekben, amikor a nők egyedül nevelik gyermeküket vagy a férjük a sok munka miatt szinte csak aludni jár haza. Sokat tud segíteni a mamáknak, ha legalább a családtagok és a barátok viszonylag a közelben laknak, de a velük való találkozás is maximum csak pár órát vesz el a napból, hiszen mindenki intézi napközben a saját ügyeit. Persze a baba remek játszótárs és igen szórakoztató tud lenni, ki is teszik a mindennapokat a körülötte lévő teendők, de hónapokon keresztül napi 24 órában ez kevéssé és nyomasztóvá tud válni egy felnőtt nő számára.

Természetes, hogy az édesanyák is vágynak a társas kapcsolatokra. Jó megoldás lehet ilyen helyzetben keresni egy közeli baba-mama klubot, ahova eljárhatnak kikapcsolódni és társasági életet élni a gyermekünkkel együtt.

MIÉRT JÓ A BABA-MAMA KLUB?

Az anyukák a baba-mama klub foglalkozások során nem csak közösségben lehetnek – kiszakadva a mindennapok magányából-, de még olyan emberekkel is találkozhatnak, akikkel megegyezik az érdeklődési körük. Az anyukák megoszthatják egymással a babákkal való tapasztalataikat és problémáikat. Feltehetik egymásnak kérdéseket, amelyekre hasznos és praktikus tanácsokat ajánlhatnak egymásnak. A baba-mama klubokban sokszor értékes barátságok és baráti társaságok is születnek. Általában az ilyen csoportok később a baba-mama klub foglalkozásokon kívül is szerveznek maguknak különféle programokat és a mamák kölcsönösen egymás segítségére vannak vészhelyzetekben. Közösségben olyan programokra is szívesebben eljárnak az emberek, ahova egyedül nem feltétlenül mennének el, vagy amiről nem biztos, hogy egyáltalán tudomást szereznek, például egy helyi rendezvényről.

MIÉRT JÓ A BABA-MAMA KLUB A GYERMEKEKNEK?

A baba-mama klubfoglalkozások által a gyermekek már a bölcsőde és az óvoda előtt megismerkedhetnek más gyermekekkel, így nagyon hamar elkezdhetik a szocializáció tanulását, ezáltal sokkal rugalmasabban fognak állni a bölcsőde vagy az óvoda megkezdéséhez. A baba-mama klubok során szerzett pozitív tapasztalatait átviszi a gyermek a bölcsődébe, majd az óvodába, ahol a gyorsabb beilleszkedés miatt még több jó élménnyel fog gazdagodni. A kellemes élmények által a gyermek magabiztosabbá válik, amely tulajdonság pedig jelentősen segíti az iskolába való beilleszkedés és az ottani magasabb teljesítmény esélyét is.

Egy ilyen klub tehát egyszerre jelent a gyermekeinknek egyfajta szocializálást és közben örömteli ismerkedést, játékot másokkal, ami majd megkönnyíti az óvodába történő beszoktatást, és közben igazi közösség építés kismamáknak és rajtuk keresztül  másoknak is.

A baba-mama klubok alakításáról, tapasztalatairól és általában a nagy család okozta örömökről és persze problémákról beszélgettem Kovács-Mihócza Orsolyával, egy öt gyermekes anyukával, aki a saját gyermekei nevelése mellett is folyamatosan szakított időt baba-mama klubok alakítására, majd egy könyvet is írt a tapasztalatairól, ötleteiről, javaslatairól ebben a témában. Az alábbi honlapon beletekinthetsz a könyvbe és akár meg is rendelheted a szerzőtől (természetesen könyvesboltokban is elérhető): https://klubdelelott.blogspot.com/2022/02/koszonto.html

Orsolya egy igazi energiabomba, és közben egy végtelenül szerethető, nagyon kedves hölgy, aki mindig örömmel segít másoknak is. A riportot hallgatva azt gondolom mindenki átélheti majd azt a csodát, amit maga köré teremt a maga hitvallásával, gyermekek és persze általánoságban ember szeretetével, belső energiáival. Marketing kommunikációs szakemberként  pedig nem mehetek el szó nélkül a kommunikációs képessége mellett sem, sok más teendője mellett bármikor megállná a helyét a média világában is.

A “kis” családjával a Magyarország tájainak is a szerelmese is, így rengeteg kirándulnak és ha már sok-sok helyett bejárnak, úgy gondolta ideje megosztani a tapasztalatait más családokkal, kisgyermekes anyukákkal is, így létrehozta a barangolocsalad.hu weboldalt (blogot)

 

Ő maga így fogalmaz a barangoló család weboldal nyitó oldalán:

– Tapasztalatainkat és élményeinket ebben a blogban vezetem 2013 nyara óta. Mikor elkezdtem írni, még csak három gyermekünk volt.
– Belföldre szakosodott idegenforgalmi szakember vagyok közgazdász tanári és alsós tanítói diplomával.
– 2015-ben a KidsOasis pályázatán megnyertük a Magyar Turizmus Zrt. különdíját, mellyel beutaztuk a Nyugat-Dunántúlt. E nyeremények kivételével összes utunkon ugyanúgy fizetünk minden belépőt, szállásdíjat, benzinköltséget és mindent, ahogy mások. 
– Itt-ott szerzett rossz tapasztalatainkat csak szőrmentén írom meg esetleg elrejtve egy-egy bejegyzésben, mert:
– Alapvetően ez egy pozitív blog. (Ami nagyon rossz volt, azt inkább nem írom meg.)
– Misszióm, hogy a családok minél több minőségi időt töltsenek együtt úgy, hogy közben nem csak egymást, hanem gyönyörű hazánkat is jobban megismerik.
– 9 évig vezettem egy baba-mama klubot Újpesten.
– Jelenleg bejegyzéseim száma megközelíti a 300-at, melyek nyomtatva sok száz A4-es oldalon férnének el saját készítésű fotóinkkal együtt.

Bár öt gyermek mellett ez a két kiemelt foglalkozás is már elég rendesen lefoglalhatná Orsolyát, de a kreativitása határtalan, így neki vágott és 2,5 év kitartó munkájával megszerezte a lakberendező képesítést is a Stílusház Lakberendező Magániskolánál. A tevékenységeit egymásra fűzve most egy sajátos missziót indított el, olyan lakberendező szeretne lenni, aki elsősorban kisgyermekes családoknak segít abban, hogy a család megváltozott élethelyzetében a kicsi érkezésével minél otthonosabb, praktikusabb, gyermekbarát otthont alakíthassanak ki. Amikor egy gyermek érkezik a családba, akkor bizony nem a gyermeknek kell felvenni (alkalmazkodnia) az otthonunk adta lehetőségekhez), hanem az otthonunkat kell olyan módon kialakítani, átalakítani, hogy az alkalmazkodjon életünk egyik legnagyobb csodájának az érkezéséhez, ehhez pedig nem árt igénybe szakember segítségét, aki egyszerre kiváló lakberendező és közben igen csak tapasztalt 5 gyermekes édesanya. A családok mellett – kihasználva a barangoló család kapcsán szerzett tapasztalatait – szállászolgáltatóknak ad segítséget abban, hogyan változtassanak picit a szálláshelyen, milyen szolgáltatásokkal bővítsék a kínálatukat, milyen lehetséges problémák kiküszöbölésre helyezzenek hangsúlyt, hogy a lehető legjobb szolgáltatást tudják nyújtani családoknak, gyermekeknek. Ez is egy igazi hiánypótlás, egy valódi piaci rés, amiben Orsi a tapasztalatot és a megszerzett szaktudást kamatoztatni tudja.

 

Egyigazi élmény volt Orsival riportot készíteni és egy kis ízelítőt kapni egy sok gyermekes édesanya mindennapjaiból, de nem is szaporítom a szót, inkább nézzétek meg a riportot, és ha bármilyen kérdésetek lenne, segítséget szeretnétek kapni akár baba-mama klub indításában, akkor keressétek bátran Orsit weboldalán keresztül:    ( http://www.barangolocsalad.hu/ )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest