2024.04.25.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Jó irányba változik a parkolás Újbudán? tette fel a kérdést a szeretemujbudat.hu oldal. Hogyan lehetne a lakosság számára kedvezőbbé tenni?

8 min read

A parkolás már egész Újbudán aggasztó és napi szintű problémává nőtte ki magát. Mostanában a fizető parkolási zónák kiszélesítésében látja a megoldást az Önkormányzat, de vajon hogyan látják ezt mások Újbudán ?

Újbudán a parkolás egy folyamatosan előtérben lévő probléma, ami újabb és újabb megoldásokat kíván annak érdekében, hogy ne fulladjon káoszba az egész.

A helyi lakosság, a városon belül mozgók és az ingázók mind-mind azt szeretnék, ha a járművüket ott tudnák hagyni valahol, amíg ők dolgoznak, ügyeiket intézik, illetve otthon vannak, csakhogy a rendelkezésre álló helyek száma igencsak korlátozott.

Egy adott utcaszakaszra csak X mennyiségű autó fér el, X+1 már nem, így annak a plusz egynek máshol kell próbálkoznia – csakhogy a helyzet az, hogy rendszerint nem csupán egyvalaki szeretne megállni, hanem sokkal többen. Ekkor kezdődik az időrabló és környezetszennyező helyvadászat, körözgetés.

És mi a leggyakrabban alkalmazott módszer a parkolási kedv visszaszorítására?

Hát persze, hogy a fizetős parkolási zónák kialakítása, illetve a parkolási díjak emelése.

Az újbudai önkormányzat gyökeresen átalakítaná a jelenlegi struktúrát, illetve megemelni a díjakat, és ennek az itt élők fogják a kárát látni.

Mi a helyzet most az újbudai parkolással?

Jelenleg egy közepesen nagy terület Újbudán belül az, ami érintett a fizetős parkolásban.

A terület lefedi Lágymányos és Szentimreváros nagy részét, és a helyi lakosok számára igen kedvező feltételekkel biztosítja a korlátlan parkolást.

Hogy számszerűek legyünk: zónán belül az eddig érvényes évi parkolási díj háztartásonként az első és a második autóra 2000 Ft, illetve tartozik a dologhoz egy ingyenes regisztráció is.

Ezen felül további járművekre is lehetett kérni a kedvezményes parkolást a családon belül.

Ezért cserébe az itt élőknek nem kell amiatt aggódniuk, hogy vagyonokért tudnak csak a lakóhelyük közelében járművükkel megállni, hanem igen jutányos áron juthatnak hozzá a „szolgáltatáshoz”.

A helyiek kedvezményes parkolásából az önkormányzathoz eddig körülbelül évi 15 millió forint folyt be, ami, valljuk be, nem egy eget rengető összeg, viszont Újbuda polgárai elégedettek voltak.

Most azonban változások jönnek.

Mi minden fog változni?

Több fronton is változások lesznek az újbudai parkolásban, mind területileg, mind pedig pénzügyileg.

Mindenek előtt az önkormányzat bővíti a fizetős zónákat, amik így a Lágymányoson és Szentimrevároson túl már az Infoparkra, Őrmezőre, Kelenföldre és a Gellért-hegy aljának környékére is vonatkozni fognak.

Vagyis sok olyan terület fizetőssé válik, ami eddig ingyenes volt, és ez nem csak az alkalmi itt parkolókat, hanem a lakosságot is jelentősen érinti.

A másik, ennél sokkal kellemetlenebb változás a díjszabás lesz, ugyanis hatszorosára, illetve tizenkétszeresére emelkednek a díjak: az első autó után 12 000, a második után pedig már 24 000 forintot kell majd fizetni a saját zónádba szóló parkolási engedélyhez, ráadásul kettőnél több gépjármű már elviselhetetlen terhet jelent majd egy háztartásban.

Tehát ha a családnak 2 autója van, az innentől kezdve 36 000 forint, a harmadikra pedig már ki sem lehet váltani a „kedvezményes” parkolást, ráadásul ez az ár még nem tartalmazza az autónkét 2000 forintos regisztrációs díjat.

Különbség, hogy aki online végzi a regisztrációt, annak ezt a díjat nem kell megfizetnie.

A helyiek kedvezményes parkolásából az önkormányzathoz eddig körülbelül évi 15 millió forint folyt be, ami, valljuk be, nem egy eget rengető összeg, viszont Újbuda polgárai elégedettek voltak.

Most azonban változások jönnek.

Mit jelent ez az önkormányzati bevételek tekintetében?

A fizető zónában lakó újbudaiak parkolásának megemelt díjaiból az eddigihez képest az önkormányzat a jövőben a korábbi 15 helyett körülbelül 90 millió forint bevételhez jut majd, és ez csak a kezdet.

Ha az új területeket is hozzávesszük, akkor ez közel 200 millióra nő, az alkalmi parkolóktól a mérőórákon keresztül beszedett összeg pedig nagyjából 1,2 milliárd forint.

Ha ehhez hozzáadjuk még a pótdíjazást is, akkor csak a parkolásból befolyik az önkormányzati kasszába megközelítőleg 1,5 milliárd.

Nem elég az önkormányzati szándék, további társadalmi egyeztetésre van szükség

Jogos lakossági igénynek tesz eleget az önkormányzat, amikor bővíti a parkolási övezetet, ez elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a helyben lakók a saját otthonuk közelében tudjanak parkolni.

 

Újbuda belső városrésze rendkívüli forgalmat generál a szolgáltatásaival, igen sokan jönnek a településrészen kívülről, illetve az autópálya-bevezetőhöz közeli parkolóhelyeket az agglomerációból érkezők foglalják el.

A cél az irreális díjemelés helyett sokkal inkább a gépjárművek számának csökkentése lehetne, ami egyébként nem feltétlenül egy rossz gondolat, azonban a megvalósítás jócskán hagy kívánni valót maga után.

Hogy a Szeretem Újbudát Egyesület szilárd véleményét szavakba öntsük: ha ez a cél, akkor nem a lakosságot kellene megsarcolni.

Miért nem jó ez az irány?

Az önkormányzatnak alapvetően nem az lenne a feladata, hogy pénzt szedjen be a helyi lakosoktól, hanem hogy fejlesszen és fenntartson.

Egyáltalán nem arról van szó, hogy kevés a forrás, és nincs miből finanszírozni a fejlesztéseket, hiszen erre van a nem kevés állami és uniós támogatás.

Emellett az új tervezet egyenesen abszurd szituációkat is teremt, például az őrmezői lakótelepen, ahol a Neszmélyi út egyik oldala fizetőssé válik, a másik nem.

Tehát ha valaki szeretne bevásárolni, postára vagy éppen orvoshoz eljutni Őrmezőn belül (!), de már a fizetős területre, helyi lakosként is kénytelen lesz fizetni a parkolásért.

Egy másik hasonló példa a Szent Kristóf Szakrendelő környéke, ahová ráadásul sokan járnak kezelésre Újbudán kívülről is.

Miután sokkal nagyobb lesz a fizetős parkolós terület, az olyanok, akik rendszeresen jártak kerületen belül az ügyeiket intézni, azoknak most a mindennapjai válnak sokkal nehezebbé.

Hiszen számos olyan helyen is díjat kell fizetni ezután, ahol korábban bevásároltak, szolgáltatást vettek igénybe, stb.

Mit javasolunk mi?

Először is tegyünk nyilvánvalóvá: ha kevesebb autót szeretnénk, kevésbé durva módszerhez is lehet folyamodni.

A zöldebb gondolkodásnak nem lehet az az ára, hogy a lakosságon verjük el a port, sokkal inkább az edukációra lehetne koncentrálni, mint például a közösségi autóhasználatra, illetve a BKV járatainak gyakoribb igénybevételére.

Viszont a jelenleg kilátásba helyezett változások zavarodottsághoz és rengeteg feszültséghez fognak vezetni, amit fel kell oldani valahogy.

A legjobb egyértelműen az lenne, ha a díjak nem változnának, de persze ezt az önkormányzat fogja saját hatáskörében eldönteni, azt viszont érdemes figyelemben venni, hogy nem attól lesz kevesebb autó a kerületben, hogy 2000 forint helyett 12 000 vagy 24 000 lesz az évesdíj, hanem hogy a nem ott lakóknak fizetnie kell a parkolásért zónán belül.

Kiemelt javaslataink a következők:

A fizető parkolási területek és a többi zóna kialakításával további anyagi terhet helyez a lakóikra az Önkormányzat, ennek feloldása érdekében tesszük meg javaslatainkat.

  • Ha valaki nem fizetős újbudai területen lakik, akkor egy éves egyszeri 10 000 forintos befizetés ellenében a regisztrált rendszámával kedvezményesen parkolhatna ott.
  • Akik fizetős övezetben laknak, de a lakóhelyüktől eltérő zónában is szeretnének rendszeresen parkolni, azok számára tegye elérhetővé az Önkormányzat, hogy a saját kedvezményes parkolási lehetőség kiváltásán túl éves egyszeri kiegészítő 10 000 forint befizetésével megtehessék ezt.

Az állandó lakcímmel rendelkezők és a tartózkodási engedéllyel Újbudán élők egyenlő feltételekkel, azonos áron vehessék igénybe a zónán belüli kedvezményes parkolási szolgáltatást!

Nem lenne szabad elhamarkodottan dönteni!

Alapvetően nem elvetendő gondolat a járművek számának csökkentése, számos európai nagyváros hozott már hasonló döntéseket, azonban az a legkevésbé sem mindegy, hogy az újbudai lakosságot ez hogyan érinti.

Ha más irányokból közelítjük meg a kérdést, akkor találhatunk mindenki számára elfogadhatóbb megoldásokat a drasztikus áremelések és korlátozások helyett.

Úgy véljük, hogy a jelenlegi intézkedési csomaggal az újbudai lakosok az alapvetően helyes szándék ellenére sem járnak jól, éppen ezért a megváltoztatása ügyében aláírásgyűjtést fogunk kezdeményezni!

Ha Téged is érzékenyen érint az ügy, akkor mindenképpen érdemes lesz figyelned, mikor indítjuk el az oldalunkon (https://szeretemujbudat.hu/ ), de feltétlenül hírt fogunk adni róla, ha már él a lehetőség.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest