2024.04.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Újabb ötletpályázat jelent meg a Kelenföldi Városközpontról úgy, hogy a helyieket még véletlenül sem kérdezték meg a “kerekasztal lovagjai”

9 min read

Tavasszal az Önkormányzat illetve Orosz Anna felkérése alapján a BME hallgatói szakvizsga keretében készítettek terveket a Kelenföldi Városközpont megújítása, pontosabban lebontása és újépítése témakörben(mert megújítáni valamit felújítással természetesen manapság nem divat). Most a Kerekasztal lovagjai melegítik fel a témát, még ha nem is Artúr király megbízásából.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület hirdetett meg Ötletpályázatot a felsőoktatásban tanuló diákok számára, aminek egyik eleme már megint a Kelenföldi Városközpont. (ez egy megunhatatlan téma, vagy máshonnan nézve történjék bármi folyamatosan újramelegített vagy napirenden tartott téma.

Íme a kiírás szövege szó szerint:

Tisztelt Hallgató!

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület 2022-ben már tizedszer írja ki felsőoktatásban tanuló hallgatók számára Ötletpályázatát! Nagy öröm számunkra, hogy az elmúlt hét évben a csapatok szép számban vettek részt a pályázatunkon, és nagyon szép, komplex pályázati anyagokat nyújtottak be.

Ebben az évben ismét izgalmas területeket választottunk az ötletpályázat alapjául, a 2022. évi pályázatunk címe:

“Gondold újra, rozsdátlaníts! – ingatlanfejlesztési tanulmány készítése a kiíró által megajánlott témakörökből – pályázat szakmai mentorokkal

Választható témakörök:

1. Tétényi úti üzletközpont és környezete (Bikás Park mellett) – revitalizáció vagy valami új? – Újbuda egyik legforgalmasabb csomópontjában található népszerű, ám a 1980-as évek óta szinte változatlan állapotban lévő épületegyüttes jelen formájában méltatlan a környezetéhez. Megújítása vagy teljesen új projekt megvalósítása is megoldás lehet. A jelenlegi szolgáltatásokra van igény, ám kérdés, hogy az Etele Pláza mellett mennyire szükséges ezeket itt fenntartani, vagy akár kiegészíteni.

2. Budatétény és a Hárosi-Duna part rehabilitációja és beépítése – Rozsdaövezeti terület megújítása mintegy 6 hektáron, a Furnér Művek és a Hárosi-Duna part közötti terület kialakítása. Kertvárosias vagy „belvárosias” kialakítás is lehetséges. Emellett fontos a Duna parttal való kapcsolat megnyitása, az élővilág védelmével. A terület infrastruktúrájának és tájépítészetének kialakítása.

3. Újpesti Dunapart revitalizációja a vasúti híd lábánál – hasznosítás a változási tilalom feloldása után – az összesen legalább 16 hektáros terület lehető legjobb hasznosításának megtalálása, a Dunapart életre keltése. Újpest lakosságának közösségi tér kialakításával, a vízpart elérhetőségének biztosítása, emellett gazdaságilag is életképes fejlesztési terv elkészítése. A terület működésének biztosításához szükséges funkciók megtervezése.

Az IFK jelen pályázati felhívással arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy mennyire összetett feladat az ingatlanfejlesztés, milyen sok különböző szempont és szakterület összehangolására van szükség akár csak egy megfelelő koncepció összeállításához is. Várjuk az ötletes, izgalmas pályázatokat!

Üdvözlettel,
dr. Takács Ernő
Elnök
Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület “

Pályázat leadási határideje:
2022. november 2. 12:00

Mondjuk ilyen rövid idő alatt valóban csak ötletelgetni lehet, arra pedig szinte tuti nem marad idő, ha esetleg lenne is rá akarat, hogy a hallgatók felmérjék az Városközpontban élők elképzeléseit, vagy még inkább elvárásait.. Persze ez “csak” egy ötletpályázat, de attól még lehetne életszagú és az adott környezetben élők igényeihez igazodó.

Remélem a cirka 2 héttel ezelőtti Közmeghallgatáson elhangzott nemzetközi ötéletpályázat alatt, ami csak akkor lesz, ha mi szeretnénk, nem ezt értette Erhardt Attila alpolgármester úr.

Ezek szerint nagyon nincs megfelelő téma, ha állandóan visszanyúlnak építész Körből a Kelenföldi Városközponthoz és csak azért is terveztetnek rendületlenül 🙂 Bár mindenki fogadkozik, hogy itt aztán semmi nem történhet a lakosság hozzájárulása nélkül, mégis mit látunk, hogy a civilek, civil szervezetek kérése, már-már könyörgése ellenére az istennek nem akar senki állapotfelmérést elvégeztetni az épületen, vagy ha van Ilyen (lakos Imre legutóbb azt mondta nekem a Fővárosnak van), akkor ez olyan szupertitkos dokumentum, amit még véletlenül sem akar kiadni, átadni nekünk itt élőknek Karácsony Gergely. Illetve nem tudhatom, hogy kiadná-e, de az tény, hogy sem fogadni nem hajlandó az Újbudaiak, a Városközpont környékén élők küldöttségét, sem civil szervezetink által küldött levelekre, dokumentációra nem válaszolt. Leszámítva egy titkársági levelet, amiben azt írja egy illető, hogy ebben a ciklusban nem fogják értékesíteni az épületet, viszont nincs pénzük felújításra sem, így ebben nem tudnak részt venni. Mondjuk aláírhatta volna a Főpolgármester, ha már nem Ő maga válaszolt, hogy legalább egy picit hitelesebb legyen ami a levélben van, hiszen egy hivatali munkatárs ma van, holnap meg lehet már nincs itt, így az általa leírtak sem betartandók szükségszerűen.

Mentségére szóljon a Főváros vezetésének, hogy ha végre érdemben tárgyalnának velünk, akkor mi jogosan megkérdeznénk, hogy ha nincs pénz a felújításra, akkor beletennék a ciklusig hátralévő időszakra a befizetendő bérleti díjakat egy felújítási alapba, hiszen 50 éve beszedi a Főváros a pénzt, és mit ad cserébe nekünk Újbudaiaknak, illetve azoknak a bérlőknek akiktől a pénzt szedik. Azt gondolom, ha valós szándék lenne az itt élők akaratának figyelembe vétele, akkor nem is kérdeznünk kellene, hanem magától mondhatná ezt a Főváros.

De térjünk vissza a kerekasztal lovagjaihoz, na nem az Artúr király féléhez 🙂

Mit is írnak a pályázatban ? “Újbuda egyik legforgalmasabb csomópontjában található népszerű, ám a 1980-as évek óta szinte változatlan állapotban lévő épületegyüttes jelen formájában méltatlan a környezetéhez.”

Ezúton is szeretném megköszönni a kerekasztal lovagjainak, hogy még Ők sem tagadják, hogy a tulajdonos a 80-asévek ta változatlan formában hagyta az épületet (azaz csak a pénzt szedték be, de elfelejtettek ennek arányában az állagmegóvásra és a fejlesztésre költeni), így ennek következtében mára méltatlan lett a környezetéhez. Kár, hogy a kerekasztalosok nem feszegetik megfelelő helyeken ennek a felelőségét, pedig mint tudjuk az ingatlan lobbi az egyik legerősebb szervezet hazánkban, nem véletlen, hogy gyakorlatilag mindenhol az történik, amit ők jónak találnak.

Azért a méltatlan a környezetéhez témánál nem szabadna elfelejteni, hogy a környezetbe nem csak  a Bikás-tér még vegetáló szerény növény és állatvilága tartozik bele, hanem az ott élő és dolgozó emberek is. akik szintén vegetációs állapotba kerülnek lassan,. és azon egy második Etele pláza biztos nem fog segíteni, de erre majd később. Szóval a Kerekasztal lovagjai leereszkedhettek volna az itt élő pórnéphez, hogy megkérdezzék Ők mit éreznek méltatlannak, no meg mit szeretnek vagy mit nem a Városközpontban.

DE nem csak a hibákat kell kiemelni, hanem dicsérni is adott esetben, így nem rejteném véka alá, hogy az egyetlen szervezet, aki az elmúlt 2 évben felvetette a felújítás lehetőségét is ebben a pályázatban:  “Megújítása vagy teljesen új projekt megvalósítása is megoldás lehet.”

Persze azért ne essünk hasra, mert a második mondatba beleírt elvi lehetőséget rögtön agyon is üti a harmadik mondatával: “A jelenlegi szolgáltatásokra van igény, ám kérdés, hogy az Etele Pláza mellett mennyire szükséges ezeket itt fenntartani, vagy akár kiegészíteni.” Lehet a megújítás alatt nem is a felújítást értették 🙂

Akkor ezt most lefordítom, burkoltan arra biztatja a hallgatókat a kiíró, hogy nem kell túlzottan törődni a meglévő városközpont és egyben bevásárlóközpont jelleggel, hiszen ott a Csili-Vili, egyébként eléggé üresen pangó Etele Plaza, járjanak inkább oda az itt élők. Biztos nagyon komoly előzetes tájékozódást végeztek ebben a témában  a kerekasztal lovagjai, így pontosan tudják, hogy a Városközpont környezetében élők pénztárcája egy az egyben az Etele Pláza árszínvonalára van szabva 🙂 Ebben a mondatban az is el van bújtatva, hogy bánja fene mi lesz a jelenleg itt dolgozó vállalkozókkal és alkalmazottaikkal, ahogy az sem érdekes, ha annak a rengeteg idő embernek, vagy szerényebb körülmények között élő fiataloknak, családoknak megszűnik a még elérhető árú bevásárlás. Helyette itt lesz a szép új világ, ahol Bikás parkban majd jöhetnek a más funkciójú “rozsdátlanítások”, sok emeletes förmedvények,  még több ember, még több autó, aztán majd lesz ami lesz, nem az építő kötelessége a kerület infrastruktúráját fejleszteni, neki bőven elég ha betelepít újabb ezreket, tízezreket, a profit meg tök jól fog jönni, na nem nekünk 🙂

Az ingatlanfejlesztő lobbi tehát nem nyugszik, lehet itt bármennyi aláírás egy petícióban, lehet itt a tulajdonos Önkormányzatokkal némi csendes pihenőt elérni, ők nyomulnak tovább, hiszen “Újbuda Nem Telt Meg”, ez csak a mi bolondériánk. és végül is ez csak ötlet pályázat diákoknak… mondogatják, ha esetleg kinyílna a zsebünkben a bicska. Persze ezen az oldalon se a galambok ülnek a sakktáblán, még ha ezt rohadt nehezen veszik tudomásul a profit hajszólok és megtévedt politikusok oldalán. Pontosan tudjuk, hogy az ilyen pályázatoknak nem a tanulok segítése a célja, hanem a téma forrón tartása, és a diákokon keresztül a bontás melletti vélemény felerősítése. Ezért pedig nem a diákokra kell haragudni, nem az Ő munkájukban a segítségnyújtást kell megtagadni, hanem az ilyen kerekasztalok, tásaságok, lobbi szervezetektől kell megkérdezni, hogy ha már ennyire aktívak, akkor miért nem jönnek oda a helyszínre és hallgatják meg azokat, akiknek a feje fölött szeretnének átalakításokat.

Mondjuk időnként megszólalhatna ebben az ügyben a három önkormányzati képviselő is, akik a Kelendföldi Városközpont körzetében helyi képviselők. még is csak az Ő választókerületeikben élők közül írták alá sok ezren a petíciót a Városközpont felújítása érdekében és lebontása ellen. Gondolom a saját választóik által megszavazott bizalom kapcsán ez fordítva is igaz és állásfoglalásukkal bizonyíthatnék az itt élőknek a feléjük meglévő bizalmukról és elkötelezettségről.

Az ötletpályázat eredet szövege itt olvasható:  http://www.ifk-egyesulet.hu/otletborze/user/login

It pedig megtekinthető, hogy kik a kerekasztal “lovagjai” azaz az Ingatlanfejlesztési Kerekasztal Egyesület tagjai. Nem nagy meglepetésre bőven van közük olyan cég, aki erősen érdekelt Újbuda megállíthatatlan túlépítésében:  http://www.ifk-egyesulet.hu/tagjaink/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest