2024.04.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Az ellenzék tiltakozása érthető, de lehet tiltakozni jól és bután is..

3 min read

A Momentum és Hadházy Ákos elbontotta a kordont a karmelitáknál, amit azóta már vissza is építettek, így ez nem sokáig maradt a tiltakozás egy formája, de nem ez a legnagyobb baj…

Megértem, hogy a 2/3-ból adódóan is az ellenzék mozgástere igen csak korlátozott és ezért mondhatni szükségszerűen próbálnak a tiltakozás minden lehetséges formájával élni. Azt is megértem, hogy sokszor a tiltakozás csak jelképes, ahogy a mostani kordonbontás is, hiszen közvetlenül nincs kihatása semmire. Azt is értem, hogy ha tiltakozunk, akkor ahhoz illik valamilyen általános és magasabb értékrendű tartalmat is becsempészni a hátérbe, és ma kordonbontás, mint a szabadság jelképe ezek közé sorolható.

DE tiltakozni is ésszel kell, nem csak hévvel… A karmelitáknál nem egy olyan kordont bontottak le, ami pusztán azt hivatott megakadályozni, hogy valamely személy, épület ne legyen megközelíthető, hanem egy építési területet elzáró kordont. És ez a kettő nagyon más, mert amíg az első a szabad mozgást indokolatlanul akadályozza (itt valóban a szabad társadalom jelképe lehetne a kordonbontása), addig a második esetben a kordon épp az egyének védelmét szolgálja, balesetmegelőzési célja van.

A mostani kordonbontásnak így akár komoly büntetés is lehet a vége, és a résztvevők szerencsésnek mondhatják magukat, hogy a hatóság ezt most nem túl, hanem alul reagálta.

1., Engedéllyel telepített kordon elbontása rongálás!

2., Ha nincs engedély, akkor is!

3., Építési területet körbezáró kordon elbontása veszélyeztetés!

4., Elzárt területre belépés, birtokháborítás!

 

De ezeknél is sokkal fontosabb, hogy ha a kordonbontás után egy arra járó ember sérülést szenved (pl. gödörbe lépve lábát töri), akkor bizony miközben tiltakozni akartunk az emberek érdekében, közben éppen ezzel okozunk adott embernek komoly sérülést. Ez pedig nem kevés kártérítést zúdíthatott volna a Momentum nyakába a büntetésen túl. és gondoljunk csak bele, milyen politikai ügyet kreálhatott volna ebből a kormánypárt…

Tiltakozni tehát lehet jól és bután is, most az utóbbi történt, és valójában most az ellenzéknek tett szívességet a hatóság, amikor villám gyorsan visszaépítette a kordont és megelőzött egy balesetet. A szabad vélemény nyilvánítást nem szabad összekeverni a veszélyeztetéssel, és ha bekövetkezik a baj, akkor bizony ez hatalmas politikai öngól lett volna.

Talán az sem meglepő, hogy a többi ellenzéki párt ebben az ügyben szó szerint csendes maradt, nem álltak ki az akció mögött. Lehet a többiek megértették időben, hogy mekkora kockázat és felelőtlenség volt ebben a marketing jellegű megnyilvánulásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest